Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiesitkö nämä neljä asiaa riippumatoista? – Se voi vaelluksella korvata jopa teltan

Riippumatossa on mukavaa löhöillä kotipihalla, mutta se voi vaelluksella korvata jopa teltan

Koti
 
Heini Kilpamäki
Susanna Oksanen / Suomen Partiolaiset
Partioleirillä riippumatoista syntyy kerrossänky.
Partioleirillä riippumatoista syntyy kerrossänky. Kuva: Susanna Oksanen / Suomen Partiolaiset
Oikea kiinnitys on tärkeintä

Viritä riippumatto mahdollisimman tiukaksi puiden väliin tai sille tarkoitettuun telineeseen. Katso pakkauksesta, mikä on jo sopiva etäisyys tukipuille.

Jos riippumatto on kiinnitetty liian löysästi, löhöilijän niska ja selkä kuormittuvat. Kun matto viritetään kireäksi, vartalo saa paremmin tukea riippumatosta.

Jopa parempi kuin teltta

Suomen Partiolaisista kerrotaan, että riippumatto on yleistynyt partioleireillä ja -vaelluksilla viime aikoina. Jotkut eräilijöistä käyttävät riippumattoa teltan korvikkeena. Hyttysverkko ja sadesuoja lisäävät mukavuutta, kun riippumatossa yövytään.

Riippumatto on telttaa ja laavua keveämpi kantaa. Se on lisäksi nopeampi pystyttää ja helpompi puhdistaa. Riippumatto ei tarvitse alustakseen edes tasaista maastoa.

Telttoja saa pystyttää useissa luonnonpuistoissa vain merkityille paikoilla, sillä telttaleiristä jää jälkiä maahan. Riippumaton sen sijaan voi virittää minne vaan, kunhan ei turmele puita.

Sopii myös talvikäyttöön

Eräkäyttöön tarkoitetut riippumatot on valmistettu laskuvarjokankaasta. Materiaali kestää jopa talvipakkasen.

Riippumatosta puuttuu maan antama lämmöneristys, joka teltoissa ja laavuissa on. Siitä huolimatta se on sopiva leiriytymisvaihtoehto jopa kymmenen asteen pakkaseen.

Hyvä makuualusta käy riippumattoonkin lämpöeristykseksi, samoin lämmin makuupussi. Makuupussi peittää myös pään. Lämpökerrasto, villasukat, pipo ja kaula- ja tuubihuivit lämmittävät retkeilijää makuupussissa.

Sadesuoja pitää huolen, ettei lunta sada sisään.

Ei voita sohvaa

Jotkut pitävät riippumattoa sisustuselementteinä olohuoneessa ja tai muualla sisätiloissa. Riippumatto ei kuitenkaan korvaa sohvaa televisiokatsomona. Se on tarkoitettu lähinnä satunnaisiin rentoutumishetkiin, ei lempisarjamaratoneihin tai pidempiaikaiseen nukkumiseen. Erityisesti niskan, hartian ja selän alue ovat alttiimpia jumittumaan riippumatossa.

Hyvä patja tukee vartalon muotoja sängyssä nukkuessa, riippumatossa makoillaan kankaan varassa. Nukkuessa kehon aktiivinen asentokontrolli häviää, eikä riippumatossa saa samanlaista tukea kuin sängyssä. Ergonomisesti parasta on maata riippumatossa poikittain. Silloin selkä saa parhaan tuen kankaasta.

Juttua varten on haastateltu Selkäliiton fysioterapeutti Linnea von Hedenbergiä, riippumattoja myyvää Jouko Kauppia, Helsingin kaupungin rakennusviraston puuasiantuntija Juha Raisiota ja aktiivista riippumatonkäyttäjää Niko Tammista Suomen Partiolaisista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!