Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aminoffien kesämökkinä on kartano: ”Tämä ei ole mikään Palace-hotelli, perheemme tekee kädet savessa työtä paikan ylläpitämiseksi”

Riilahden kartanon rakennukset olivat rappiolla, kunnes Aminoffit päättivät entisöidä ne kuntoon

Villisian talja makaa marmorisen takan edessä.

Valkoiset portaat nousevat doorilaisten puupylväiden välistä yläkertaan.

Kultaiset kehykset ympäröivät öljyväriteosta, joka kuvaa Riilahden kartanon maisemaa 1800-luvulta.

Raaseporissa sijaitsevan Riilahden kartanon huoneiden kalusteet ja sisustus kuvastavat yhä 1800-luvun kartanohenkeä.

Kartanon perheineen omistava Arja Aminoff haluaa kuitenkin heti alkuun riisua kaiken kartanoromantiikan.

”Tämä ei ole mikään Palace-hotelli, jossa palvelijat palvelevat meitä, kun juomme teetä verannalla. Perheemme tekee kädet savessa työtä paikan ylläpitämiseksi joka päivä”, kertoo Aminoff.

Juhani Niiranen / HS
Riilahden kartanon päärakennus valmistui vuonna 1804. Se toimii Aminoffien perheen yksityisasuntona.
Riilahden kartanon päärakennus valmistui vuonna 1804. Se toimii Aminoffien perheen yksityisasuntona.

Riilahden kartano sijaitsee pienen Bromarvin kylän kupeessa. Niemennokkaan perustettiin sukutila vuonna 1645. Keltainen kartanorakennus ja monet asuin- ja maatilarakennuksista ovat peräisin 1800-luvulta.

Riilahden kartano siirtyi Aminoffin suvulle vuonna 1725. Tällä hetkellä sen omistavat Mikael ja Arja Aminoff, joille kartano siirtyi Mikaelin vanhemmilta. Kartanoon kuuluu 190 hehtaaria maata: metsiä, peltoja, luonnosuojelualueita ja luonnonlaitumia. Tilalla asuu 140 lihakarjanautaa, lampaita, kanoja, kissoja, koiria ja hevosia.

Näin mittavien tilusten ylläpito vaatii työtä. Niin paljon, etteivät tunnit tahdo riittää.

”Korjaamme rakennuksia sitä mukaa, kun ehdimme. Aina voisi tehdä enemmän”, Arja Aminoff huokaa.

Apuna on innokasta talkoo- ja kesämökkiporukka. Perhe on palkannut maanviljelyyn avuksi kaksi työntekijää, mutta muuten Aminoffit tekevät kunnostus- ja hoitotyöt itse.

Tältä näyttää 1800-luvun englantilainen puisto
Tältä näyttää 1800-luvun englantilainen puisto
Riilahden kartanossa Raaseporissa on harvinainen englantilainen 1800-luvun puisto, joka oli vaarassa tuhoutua. Puutarhasuunnittelija ja kartanon omistaja Arja Aminoff onnistui entisöimään puiston jälkipolville. Puistosta löytyy myös suomalaisittain harvinainen laji. Toimittaja: Minttu-Maaria Partanen, kuvaus ja editointi: Juhani Niiranen

Aminoffit saapuivat kahden lapsensa kanssa kartanolle 1992 puolivahingossa. He olivat mökkeilleet kesäisin Inkoossa, sillä kartanon piti siirtyä muulle suvulle. Osa Riilahden kartanon rakennuksista sekä 1800-luvun englantilainen puisto olivat päässeet huonoon kuntoon.

”Katoista satoi vesi sisälle”, Arja Aminoff muistelee.

Vanhan hirsitallin hirret, lattia ja katto piti uusia. Entisöidyssä hirsirakennuksessa pidetään nykyään häitä ja muita juhlia.

Entinen päärakennus sijaitsee tallia vastapäätä. Se oli peittynyt risukkoon niin, ettei taloa näkynyt pusikon takaa. Ensitöikseen puutarhasuunnittelija Arja Aminoff otti käyttöön raivaussahan ja kasvintorjunta-aineet ja alkoi raivata risukkoa pois. Vanhoista kartanon puutarhaistutuksista ei ollut tallella paljoakaan. ”Rakensin kaiken alusta asti itse.”

Juhani Niiranen / HS
Jessica Aminoff asuu nykyisin Riilahden kartanon vanhassa päärakennuksessa. 1800-luvulta peräisin olevan talon kartanotunnelma on säilynyt remonteista huolimatta.
Jessica Aminoff asuu nykyisin Riilahden kartanon vanhassa päärakennuksessa. 1800-luvulta peräisin olevan talon kartanotunnelma on säilynyt remonteista huolimatta.

Kun Aminoffit ottivat kartanon hoitaakseen, perheen tytär Jessica Aminoff oli 7-vuotias. Hieman pelottava kartano merenrantoineen ja metsiköineen oli leikki-ikäiselle lapselle unelmien täyttymys.

”Ne olivat parhaimpia kesiä. Lähdimme serkusten kanssa aamulla ja soudimme, rakensimme majoja ja kalastimme koko päivän. Illalla vanhemmat kyselivät, missä olemme olleet”, kertoo Jessica Aminoff.

Tällä hetkellä Mikael vastaa maatilan maataloudesta, karjasta ja metsätöistä. Arjalle kuuluvat puutarha- ja puistotyöt. Hän huolehtii yhdessä Jessican kanssa kartanon hevosista.

Esteratsastaja ja ratsastuksenopettaja Jessica vastaa kesäisin kartanolla järjestettävistä ratsastusleireistä. Hän valmistuu tänä vuonna agrologiksi ja opettelee maatilan asioita. Tarkoitus on, että kartano siirtyy hänelle.

”Vastuu ja työmäärä hirvittävät, mutta vapaaehtoisiakaan ei ole jonossa”, Jessica Aminoff naurahtaa.

Juhani Niiranen / HS
Riilahden kartano ottaa usein vastaan hevosia, joilla on ollut huonot oltavat. Jessica Aminoff kouluttaa hevoset ratsastuskäyttöön. Arja Aminoff auttaa taustalla.
Riilahden kartano ottaa usein vastaan hevosia, joilla on ollut huonot oltavat. Jessica Aminoff kouluttaa hevoset ratsastuskäyttöön. Arja Aminoff auttaa taustalla.

Jostain kuuluu mölinää.

Lehmien hajun tuntee vasta aivan navetan lähellä. Yhdeltä sivulta avoimen ulkonavetan olkipatjalla märehtii vain muutama nuori sonni.

Emolehmät vasikoineen hoitavat kauempana luonnonlaitumien lajikirjoa syömällä minkä ehtivät.

Maatalous on kartanon pääelinkeino. Kartano myy luomulihaa asiakkaille ja ravintoloille.

Maista 145 hehtaaria on viljeltyä peltoa, pääosin nurmirehua tilan naudoille ja hevosille, mutta myös hieman myyntiviljaa. Nurmirehu menestyy tilalla parhaiten, sillä Riilahti sijaitsee Suomen kuivimmalla alueella.

Kartano ja sitä ympäröivät maat eivät ole yleisölle avoimia, mutta Aminoffit järjestävät rakennuksissa ja puistossa tilaisuuksia, kuten häitä, juhlia ja seikkailuelämyksiä. Elokuun alussa kartanon mailla järjestetään sadan vieraan kirjallisuuspäivät.

Mailla on yksitoista vuokrattavaa mökkiä, kaksi nykyaikaisimmista sijaitsee läheisessä Bromarvin kylässä. Eniten vierailijoita kartanoon tuovat kuitenkin kartanon ehdoton vetonaula: hevoset.

Kesäkotiin muutetaan aina toukokuussa. Mökille muuton suuruusluokka on toista kuin niillä, jotka pakkaavat henkilöauton takakontin täyteen.

Talvisin Arja ja Jessica Aminoff pitävä ratsastuskoulua Billnäsin ruukin alueella. Kesän alussa ratsastuskoulu hevosineen ja tarvikkeineen muuttaa 50 kilometriä lounaaseen Riilahteen.

Jessica, Arja ja ratsastuskoulun opettaja ahtaavat 35 hevosta, niiden satulat, suitset ja hoitotarvikkeet, kottikärryt sekä estekaluston hevosautoihin.

He ajavat edestakaisin matkaa viisi kertaa neljän hevosen kuljetusauton kanssa ja saman verran peräkärryllisen henkilöauton kanssa.

Kahdessa päivässä koko 25 hevosen ratsastuskoulu muuttaa kesämökille kartanoon. Aminoffien omat hevoset saapuvat tilalle jo aiemmin keväällä. Hevoset odottavat muuttoa vähintään yhtä paljon kuin ihmiset.

”Kun ensimmäiset hevoset alkavat lähteä, muut heräävät ja hermostuvat. Ne juoksevat autoon, kun pelkäävät jäävänsä jälkeen. Niin kovasti ne tätä paikkaa odottavat”, Jessica nauraa.

Kahdessa päivässä Aminoffit ja talkoolaiset pesevät ja muuttavat entisen kivinavetan talliksi hevosille. He myös vetävät sähköpaimenet laitumille, etteivät hevoset karkaa. Heti maanantaina tilalle pölähtää 24 teinityttöä ratsastusleirille.

”Ensimmäinen päivä on sellaista hulinaa, että aina ajattelen, että huh, tätä se on koko kesä. Sitten siihen tottuu”, Jessica kertoo.

Osa hevosista on perheen omia kasvatteja. Arja Aminoff on kasvattanut kaikkiaan 16 ratsuhevosta.

”Tarkoitus ei ole tuottaa niitä liukuhihnalta vaan jatkaa hyvien hevostemme sukuja”, Arja sanoo.

Keltaisessa talossaan Jessica Aminoff nappaa syliinsä Stinkky-kissan. Rakennuksessa yhdistyvät 1800-luvun kartanotunnelma ja 1980-luvun remontin ratkaisut. Kaksikerroksinen omakotitalo toimi aikoinaan kartanon päärakennuksena. Suku siirsi talon syrjään vanhan tallirakennuksen kupeeseen vuonna 1804, kun kartanon iso päärakennus valmistui. Jessicalle vanha päärakennus on aina tarkoittanut kotia. Perhe asui talossa lähes koko Jessican lapsuuden, kun Mikaelin vanhemmat asuivat vielä kartanossa.

”En olisi millään halunnut muuttaa kartanoon. Se tuntui kolkolta ja kylmältä. Muutin takaisin pieneen taloon heti, kun se oli mahdollista.”

Jessica Aminoff asuukin vanhassa päärakennuksessa nykyisin miehensä, kahden kissan ja koiran sekä ulkona kuoputtavan kanalauman kanssa. Hän viettää talossa yhä enemmän aikaa myös talvisin.

Juhani Niiranen / HS
Riilahden kummitustarinoissa seikkailee kiukkuinen Magdalena-rouva. Tarina kertoo, että mikäli taulu putoaa seinältä, lasten on syytä olla varuillaan.
Riilahden kummitustarinoissa seikkailee kiukkuinen Magdalena-rouva. Tarina kertoo, että mikäli taulu putoaa seinältä, lasten on syytä olla varuillaan.

Tarinoiden mukaan isossa kartanossa kummittelee. Salongin piano soi öisin, vaikkei paikalla ole ketään. Ullakon portaita laskeutui valkoinen nainen pitsisessä mekossaan.

Kartanoon liittyviä kummitustarinoita kuullaan yhä ratsastusleireillä.

”Päivisin leiriläiset naureskelevat tarinoille, mutta kun pimeys koittaa, yhtäkkiä leiriläisiä alkaakin pelottaa mökeissä”, Arja Aminoff kertoo.

Tammikujan päästä pilkottaa keltainen kellotorni, joka on myös peräisin 1800-luvulta. Tuolloin kelloja oli lähinnä kirkoilla, mutta Riilahden silloinen isäntä halusi omansa.

”Entisajan Rolex. Kartanon isännän piti päästä näyttämään mahtiaan”, Arja Aminoff hymähtää.

Kello ilmoitti maatilan työntekijöille tasatunnit kumeilla lyönneillä. Enää kello ei soi. 200-vuotias päärakennus on ollut onneksi hyvässä kunnossa. Suurin investointi tilalle oli vuonna 2004 rakennettu hakelämpökeskus. Neljä kartanon rakennuksista lämpiää tilan jätepuulla.

”Näin isolta tilalta myrskytuhojen kaatamia puita löytyy loputtomiin”, Arja Aminoff kertoo.

Puita pitää raivata etenkin kartanon takapihalta alkavasta 1800-luvun englantilaisesta puistosta.

Samantyyppisiä, kulttuurihistoriallisia puistoja jaloine lehti- ja havupuineen on Suomessa vain muutama.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!