Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valitse maali kohteen mukaan – puutaloon maalia, terassille öljyä

Hyvä pohjatyö pidentää huoltomaalausväliä

Koti
 
Helsingin Sanomat
Puutalon seinä: maali

Erityistä: Varaa vanhojen maalikerrosten poistoon kunnolla aikaa. Maalaukseen ja maalin kuivumiseen kuluvan ajan pystyy yleensä arvioimaan helpommin.

Voit maalata pihan puuaidan suurimmaksi osaksi samojen sääntöjen ja maalien mukaan kuin puutalon seinän. Aita on kuitenkin enemmän sään armoilla kuin seinä, ja siksi se täytyy maalata useammin.

Maalaus: Aloita maalaaminen varjon puolelta ja etene päivänkierron mukaan aina paikkaan, johon aurinko ei kuumota. Suora paiste kuivattaa maalikalvon pinnan, ja aiheuttaa auringonkuplia.

Huolto: Puutalon huoltomaalaus on hyvä tehdä 10–15 vuoden välein tai tarvittaessa useamminkin. Hyvä pohjatyö pidentää huoltomaalausväliä, joten se kannattaa tehdä huolella.

 

Kesämökin lauta- tai hirsiseinä: puunsuoja

Erityistä: Käytä aluksi pehmeää teräsharjaa, jolla saat pois irtoavan vanhan kuullotteen. Likaantuneet pinnat pestään samalla tavalla kuin maalipinnat.

Maalaus: Voit valita joko kuultavan tai peittävän kuullotteen. Maalaa kerros kuultavaa puunsuojaa aina laudan päästä päähän yhdellä vedolla niin, ettei maalauksen jatkoskohtaan jää muuta kerrosta paksumpaa raitaa.

Huolto: Huoltoväli vaihtelee kolmesta jopa kymmeneen vuoteen.

 

Ikkunan karmit: maali

Erityistä: Tarkista ikkunan saranat ja lukitukset. Jos niissä on ongelmia, tee korjaukset ennen maalaamista.

Maalaus: Poista vanha maali kaapimella, lämpöpuhaltimella tai hiomapaperilla. Levitä maalia muutama milli lasin päälle. Silloin maali eristää kosteutta, eikä kosteus kulkeudu lasin ja lasituskitin välistä ikkunanpuitteeseen.

Huolto: Ikkunan alapuite on alttiimpi säärasituksille kuin muu osa karmista. Siksi alapuite tarvitsee käsittelyä useammin kuin muu ikkunapinta.

 

Terassi: öljy

Erityistä: Käytä öljyä terassin suojaamiseen vain sen verran, että se imeytyy puuhun, eikä muodosta pinnalle kalvoa. Suurinta osaa terassin öljyämisvinkeistä voi soveltaa sellaisenaan myös kovapuisten puutarhakalusteiden käsittelemiseen.

Maalaus: Pese terassi vanhasta öljykerroksesta esimerkiksi juuri- tai laituriharjaa apuna käyttäen. Anna pinnan kuivua ja öljyä pinta joko sienellä tai siveltimellä. Anna terassin kuivua öljyämisen jälkeen vuorokausi. Sen jälkeen sen päällä voi huoletta kävellä.

Huolto: Öljyä terassi tarvittaessa joka vuosi, etenkin jos aurinko porottaa suoraan terassille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!