Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mökkiruoka valmistuu kottikärryistä ja vesipadasta rakennetussa grillissä

HS pyysi lukijoita esittelemään mökkikeksintöjään – kaljakita nielee tyhjät pullot ja separaattori pesee uudet perunat

Koti
 
Eeva Parkkonen
Eeva Parkkonen teki grillin kottikärryistä.
Eeva Parkkonen teki grillin kottikärryistä. Kuva: Eeva Parkkonen
Grilli kottikärryistä ja vesipadasta

”Poistin kottikärryistä kopan. Hiekkapuhalsin jäljelle jääneet osat. Hitsasin tukirakenteita kopan paikalle ja asetin padan rakenteiden päälle. Pyörän lokasuojan eli lämpösuojan tein vanhasta vesirännin mutkapalasta.

Muotoilin lattaraudasta ympyrän grillaustasoksi, johon hitsasin verkon, koristeita ja nostokahvat. Aisoilla on aputaso ja pari taottua työvälinekoukkua. Keksintöä voi käyttää myös siirrettävänä kukkapatana ja syksyllä ulkoroihuna.”

Eeva Parkkonen,

mökkiläinen Heinävedeltä

Jukka Tegel
Jukka Tegel pesee uudet perunat vanhalla separaattorilla.
Jukka Tegel pesee uudet perunat vanhalla separaattorilla.
Vanha separaattori pesee uudet perunat

Uudet perunat ovat suurta herkkua, mutta isolla porukalla niitä menee melkoinen määrä joka aterialla. Kuinka siis pestä perunat kätevästi harjaamatta jokaista erikseen?

Apuvälineeksi kehitin vanhan separaattorin. Poistin sisällä olleen siiven ja vuorasin ulkokehän muovisella kynnysmatolla.

Asetin separaattorin pukkiin noin 45 asteen kulmaan. Perunoita pestessä kaadan ämpärillisen vettä sisälle ja pyöritän laitetta muutaman minuutin.

Separaattori ei saa olla vaakasuorassa, koska silloin perunat painautuvat keskipakoisvoiman vaikutuksesta rummun seinämille. Kun rumpu on sopivasti vinossa ja kiertonopeus verkkainen, perunat liikkuvat rummussa ympäriinsä ja puhdasta tulee.”

Jukka Tegel,

mökkiläinen Hankasalmelta

Tyhjät pullot heitetään kaljakitaan

”Kaljakita säilöö tyhjät pullot ja toimii samalla apupöytänä kesäkeittiössä. Pullot pudotetaan kaljakidan säiliöön reiästä.

Rakensin puusta kehikon ja naulasin laudat siihen. Yhdistin kansilevyt kahdesta puukappaleesta, joiden keskelle sahasin pyöreän reiän. Reiän päälle asetin kiven pitämään eläimet loitolla. Kiinnitin kannen alle ison mustan jätesäkin nauloilla.

Kaljakita tyhjennetään kaupunkireissulla.”

Anneli Blumenthal,

mökkiläinen Iisalmesta

Limsapullosta marjamerta lapselle

”Limsapullosta tehty marjamerta on pelastanut monia lapsia murheelta ja itkulta, kun astian kaatuminen ei levitäkään arvokasta saalista maahan.

Marjamerran voi ripustaa kaulaan, jolloin poimijan molemmat kädet ovat vapaana.

Leikkasin ison pestyn limsapullon yläosasta kahtia ja käänsin suuosan suppiloksi. Marjat valuvat suppilon kautta limsapullon pohjalle. Tein alaosaan reiät ja kiinnitin niihin narut. Suppilo pysyy paikallaan, kun sen läpi pistää naulan.

Isosta limsapullosta tehty marjamerta vetää puoli litraa marjoja. Tosiurakkaa varten voi värkätä samanlaisen isosta lähdevesipullosta. ”

Antero Westerlund,

mökkiläinen Jyväskylästä

Carola Hjelt
Carola Hjeltin etäkastelujärjestelmä.
Carola Hjeltin etäkastelujärjestelmä.
Kasvihuoneen etäkastelujärjestelmä

”Saaristomeren mökille on Helsingistä pitkä matka istutuksia kastelemaan. Kuitenkin haaveissani oli saada salaattia omasta maasta. Ihana isäntä rakensi minulle etäkastelujärjestelmällä varustetun pienen kasvihuoneen.

Vajan katolta valuva vesi kerääntyy saaviin, josta pumppu pumppaa veden letkua pitkin kasvihuoneeseen. Metalliputkeen poratuista rei’istä sadevesi kastelee viljelykset tasaisesti.

Parasta järjestelmässä on, että pumpun voi käynnistää ja sammuttaa tekstiviestillä – näin saadaan huomioiduksi myös säätila.”

Carola Hjelt,

mökkiläinen Saaristomereltä

Laituri kovalle rannalle

”Rakensin kovalle rannalle veden korkeuden mukaan säädettävän laiturin, jonka voi purkaa ja vetää talveksi maalle. Rannan puolella laituri on tuettu kivillä kiinteään korkeuteen.

Laiturin runko on 45 x 145 millimetristä kyllästettyä sahapintaista puuta. Pituussuunnassa on kolme juoksua. Järvenpuoleisessa päässä kiinnitin juoksuihin ruuveilla poikkipuun. Se antaa tukevuutta sivuttaisvääntöön, jota tulee sirkkajaloista. Jalat kiinnitin sivujuoksuihin yhdellä 20-millisellä pultilla.”

Timo Impiö,

mökkiläinen Ranualta

Anneli Blumenthal
Anneli Blumenthal säilyttää tyhjiä pulloja kaljakidassa.
Anneli Blumenthal säilyttää tyhjiä pulloja kaljakidassa.
Timo Impiö
Timo Impiön laituria voi säätää veden korkeuden mukaan.
Timo Impiön laituria voi säätää veden korkeuden mukaan.
Antero Westerlund
Antero Westerlund keksi lapsille sopivan marjamerran.
Antero Westerlund keksi lapsille sopivan marjamerran.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!