Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko ikkunaremontista päättää uudelleen?

Lakimiehen mukaan ikkunoita ei pidä vaihtaa ilman tarkastusta tai selvitystä

Koti
 
Helsingin Sanomat
Petri Krook
Ikkunoiden kunto pitäisi tarkastaa ennen kuin niitä aletaan vaihtaa.
Ikkunoiden kunto pitäisi tarkastaa ennen kuin niitä aletaan vaihtaa. Kuva: Petri Krook

Yhtiökokous teki päätöksen ikkunoiden vaihtamisesta. Kokouksen jälkeen selvisi, ettei yhtiön johto ollut tehnyt ikkunoiden kuntotarkastusta. Ikkunat ovat pääosin hyväkuntoisia tai kunnostettavissa. Kunnostaminen maksaisi murto-osan täysin uusista ikkunoista. Jos ikkunat kunnostettaisiin, toimenpiteeseen saisi avustusta. Vaadimme ylimääräistä yhtiökokousta, mutta hallitus ei kutsunut sitä koolle. Hallitus väittää, että yhtiökokouksen päätös oli laillinen. Onko näin?

 

”Taloyhtiön johdon pitää valmistella kaikki remonttihankkeet huolellisesti”, muistuttaa asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanervan lakimies Marina Furuhjelm.

Hänen mukaansa huolellista toimintaa ei ole se, että ikkunoita lähdetään vaihtamaan ilman minkäänlaista tarkistusta tai selvitystä. Vasta kun valmistelutyöt on tehty, hallitus voi viedä esityksen yhtiökokouksen päätettäväksi.

Yhtiökokouksessa johdon pitää pystyä perustelemaan osakkaille ja asukkaille, miksi ikkunaremonttiin pitäisi ryhtyä, Furuhjelm sanoo.

Toisaalta myös yhtiökokoukseen osallistuneiden osakkaiden ja asukkaiden olisi täytynyt pyytää perusteluja hallitukselta. ”Ei päätöksiä pitäisi tehdä ilman tarkempia tietoja. Osakkaiden tehtävä on esittää kysymyksiä hallitukselle”, Furuhjelm sanoo.

Jos remontti on vielä tekemättä, yhtiökokous voi päättää asiasta uudelleen. Asian käsittely uudelleen on yleensä tarpeen juuri silloin, kun kokouksen jälkeen on ilmennyt uusia tietoja, joilla olisi ollut vaikutusta päätöksentekoon.

Hallituksen tulee suostua osakkaiden vaatimukseen uuden yhtiökokouksen koolle kutsumisesta, jos uutta kokousta vaatineilla osakkailla on yhteensä kymmenesosa tai yhtiöjärjestyksessä määrätty pienempi osa kaikista osakkeista.

Miksen saa asettaa kiviä pihalle?

 

Asun luhtitalon päätyasunnossa, johon on oma sisäänkäynti kuistilta. Kuistille on läheiseltä kävelytieltä lyhyt matka. Koska taloyhtiö ei ole suostunut aitaamaan pihaa, ihmiset päästävät koiransa kuistini eteen ja antavat lemmikkinsä tehdä tarpeensa nurmikolle. Panin pihan merkiksi nurmikolle kiviä oman asuntoni kohdalle. Taloyhtiö vaatii minua poistamaan kivet. Hallituksen jäsenet levittäytyvät itse kukkalaatikoidensa ja patsaidensa kanssa aidattujen terassiensa ulkopuolelle. Onko oikein, että minun pitää poistaa kivet?   

”Taloyhtiöllä on oikeus päättää sen hallinnassa olevien piha-alueiden käyttämisestä”, sanoo Kiinteistöliitto Uusimaan neuvontalakimies Maria Forsblom.

Ilman yhtiön lupaa osakkaalla ei ole oikeutta tuoda esimerkiksi omia kalusteitaan yhtiön yhteiselle piha-alueelle eikä tehdä sinne muutoksia vaikkapa kivillä.

Forsblom tähdentää, että osakkaita pitää kohdella yhdenvertaisesti: samanlainen lupa tulee lähtökohtaisesti myöntää kaikille samassa asemassa oleville osakkaille.

Jos piha olisi rajattu yksinomaan osakkaan käyttöön, hänellä olisi oikeus kalustaa sitä ja tehdä siellä pienimuotoisia istutuksia.

Jos taas piha kuuluisi yhtiöjärjestyksen mukaan osakkaan hallintaan, osakkaalla olisi myös muutostyöoikeus pihalla.

Voiko taloyhtiö kieltää veden poiston parvekkeen poistoputkesta?

 

Saanko pestä parvekkeen vedellä ja harjalla, jos kannan veden ämpärissä ja poistan pesuveden parvekkeen poistoputkesta? Taloyhtiö on kieltänyt tekemästä näin.  

 

”Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistaja on velvollinen hoitamaan huoneistoaan huolellisesti ja pitämään hallinnassaan olevien tilojen sisäosat kunnossa”, sanoo Kiinteistöliitto Uusimaan johtava lakimies Mia Pujals.

Hänen mukaansa parvekkeen puhdistaminen roskista ja muu siivoaminen ovat osakkaan vastuulla.

Puhdistustoimenpiteistä ei saa kuitenkaan aiheutua kohtuutonta haittaa eikä vahinkoa kenellekään.

Pujalsin mielestä taloyhtiö ei voi kieltää parvekkeen pesua vedellä ja harjalla, jos pesu tapahtuu tavanomaisin keinoin eikä siitä aiheudu kohtuutonta haittaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!