Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyväkuntoisetkaan huonekalut eivät aina kelpaa ihmisille – edes ilmaiseksi

Kierrätyskeskuksien hyväkuntoisetkaan huonekalut eivät välttämättä kelpaa ihmisille.

Koti
 
Janiko Kemppi
Kari Pullinen
Jotkut hyväkuntoisetkin huonekalut joudutaan viemään kaatopaikalle.
Jotkut hyväkuntoisetkin huonekalut joudutaan viemään kaatopaikalle. Kuva: Kari Pullinen

Sisustustyylin muuttumisen myötä myös huonekalujen kysyntä muuttuu. Hyväkuntoisetkaan huonekalut eivät aina kelpaa kierrätyskeskuksille uudelleenkäyttöön.

SPR:n Kontti-myymälätoiminnan johtaja Leevi Heimosen mukaan tärkeintä on, että huonekaluille on vielä jälleenkäyttöarvoa. Lähtökohtana on, että kaikki ehjät ja siistit huonekalut pyritään ottamaan vastaan, mutta aina se ei kuitenkaan ole mahdollista. Esimerkiksi tilojen puute voi vaikeuttaa huonekalujen varastoimista.

”Valitettavasti tulee viikoittain tilanteita, joissa emme pysty asiakkaan tarjoamia huonekaluja ottamaan vastaan. Toiset ymmärtävät tilanteen ja toiset eivät välttämättä niin hyvin”, Heimonen kertoo ja jatkaa:

”Esimerkiksi isoja ja hankalia mittatilaushyllyköitä emme pysty vastaanottamaan. Myös erikoisemmat huonekalut, kuten vesisänkyjen kehikot ovat huonekaluja, joille ei ole kysyntää.”

Myös Turun Ekotorin markkinointivastaava Saara Isaksson painottaa, että toiminnan tarkoitus on saada huonekalut löytämään uuden omistajan mahdollisimman nopeasti. Kaikki huonekalut eivät kuitenkaan kelpaa kuluttajille.

”Isot toimistokalusteet ja valtavat kirjahyllyt ovat sellaisia, että ne eivät aina kierrä kauttamme uusiokäyttöön”, Isaksson sanoo.

Tiettyjen aikakausien huonekaluista aika on jo ajanut yli, joten ne päätyvät usein materiaalikierrätykseen.

”Esimerkiksi hyväkuntoisille kirjahyllyille, joita oli 1970- ja 1980-luvulla joka talossa, ei ole enää taulutelevisioiden myötä kysyntää. Massiivisille toimistopöydille ei myöskään ole enää pienten näyttöjen vuoksi enää käyttöä”, Heimonen sanoo.

Vaikka vastaanotetut huonekalut olisivatkin hyväkuntoisia, osa jää Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n Nihtisillan tavaratalon myymälävastaavan Lasse Leppäsen mukaan seisomaan liikkeeseen, vaikka ne lahjoitettaisiinkin ilmaiseksi.

”Jos huonekalut eivät mene edes ilmaiseksi, puramme ne ja kierrätämme materiaalit. Tällaisia huonekaluja ovat esimerkiksi hyllyt, joissa on pieniä vaurioita. Vanhemmat sohvat ja nojatuolit voivat jäädä myös ilman omistajaa”, Leppänen sanoo.

Ihmiset haluavat nykyään Ekotorin markkinointivastaava Isakssonin mukaan pienempiä huonekaluja. Enää ei haluta esimerkiksi massiivisia työpöytiä. Kontti-myymälätoiminnan johtaja Heimonen on samaa mieltä.

”Muutokset sisustus- ja asumistrendeissä ovat vaikuttaneet paljon erilaisten huonekalujen kysyntään. Huoneita ei haluta nykyään enää niin täyteen kuin aiemmin. Esimerkiksi koko seinän peittävät kirjahyllyt ovat jäämässä pois, vaikka onhan niillekin oma asiakaskuntansa. Isoja kirjahyllyjä ostetaan vaikka autotalliin säilytysratkaisuna”, Heimonen kertoo.

Heimosen mukaan tyypillinen ongelmatuote ovat runkosängyt ja patjat.

”Jos niissä on käytön jälkiä ja jousitus mennyt, ei niillä ole enää käyttöarvoa. Sänkyjen kierrättäminen on hankaa, koska ne sisältävä metallia, puuta ja tekstiiliä.”

Heimonen kertoo, että Kontti-toiminnassa huonekalujen jätteiksi toimittaminen aiheuttaa merkittäviä kustannuksia.

”Jos otamme sellaisia huonekaluja vastaan, joita ei voi myydä tai ne ovat huonokuntoisia, hävityskustannukset ovat pois tekemästämme avustustoiminnasta.”

Heimosen mukaan silloin tällöin vastaan tulee ikäviä tilanteita, jotka harmittavat kuluttajaa. Monelle kierrätystoiminta voi olla epäselvää.

”Kuluttaja on vaikka tilannut uuden sohvan ja haluaisi päästä vanhasta ja rikkinäisestä sohvasta nopeasti eroon. Tällaisella sohvalla ei ole meille käyttöarvoa ja asiakas joutuu huolehtimaan itse sen hävittämisestä. Meitä yritetään joissain tilanteissa käyttää jätehuollon jatkeena. Suurin osa haluaa olla tukemassa SPR:n toimintaa, mutta osa taas voi ajatella toimintaamme osana jätehuoltoa”, Heimonen sanoo.

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n myymälätoiminnan johtaja Kirsi Siitosen mukaan Kierrätyskeskuksen tavoitteena tulevaisuudessa on ottaa kaikenlaiset huonekalut vastaan. Nyt kapasiteetti ei ole kuitenkaan aina riittänyt kaikkien huonekalujen vastaanottamiseen.

”Yritämme tehdä ihmisille mahdollisimman helpoksi tavaroiden toimittamisen. Toisaalta on ikävää, jos ihmiset joutuvat odottamaan kauan tavaroiden noutamista, joita emme pystykään vastaanottamaan. Pyrimme ratkaisemaan ongelman toiminnassamme niin, että pystyisimme välttämään tällaisia tilanteita”, Siitonen kertoo.

Isaksson painottaa, että huonekalujen tulisi olla uusiokäyttöön sopivia.

”Sellaisille huonekaluille, jotka eivät liiku, on oikea paikka materiaalikierrätys. Jos joukossa on esimerkiksi huonokuntoinen työpöytä, josta näemme, että se ei mene eteenpäin, perimme siitä käsittelymaksun. Se kattaa käytännössä kaatopaikkakulut”, Isaksson kertoo.

Kierrätyskeskuksen myymälätoiminnanjohtaja Siitosen mukaan hyvin huonossa kunnossa olevat huonekalut tulisi viedä Sortti-asemalle tai hävittää ne muuten asianmukaisesti.

Jos suunnittelee lahjoittavansa huonekaluja kierrätykseen, kannattaa kunto tarkistaa ennen niiden tarjoamista.

”Jos harkitsee huonekalujen lahjoittamista muuton tai uuden sisustuksen vuoksi, kannattaa tarkistaa, että onko huonekalu siisti, puhdas ja ehjä. Tavaran vastaanotossa tai hakupalvelussa arvioimme, ovatko huonekalut tarpeeksi hyväkuntoisia. Tietenkin, kun kyseessä on käytetty tavara, niin sen ei tarvitse olla kuin kaupasta ostettu”, Ekotorin Isaksson kertoo.

Parhain vaihtoehto olisi Heimosen mukaan soittaa kierrätyskeskukseen ja kuvailla tarjoamansa huonekalu mahdollisimman tarkasti. Puhelimen kautta pystytään usein kertomaan, sopiiko huonekalu myyntiin vai ei.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!