Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanha torppa on nykytaloja lujempi – sitä ei ole pilattu energiaremonteilla

Yksinkertainen, perinteinen torppa kestää aikaa, vaikka on harmaa kuin vanhus.

Koti
 
Harri Hautajärvi
Kirjoittaja on arkkitehti ja tekniikan tohtori.

Sinä kesänä satoi viikon kaatamalla. Omakotitaloja vettyi piloille, kun vettä kertyi alaville paikoille. Istuimme viikon metsän keskellä torpassa ja odotimme, että rankkasateet loppuisivat. Vihreää teetä kului ja patteriradio rätisi kaukaisia uutisia.

Torppa ei ollut sateista millään. Se on seissyt kummullaan jo 1700-luvun lopulta lähtien. Edes räystäät eivät ole kovin leveät, mutta vesi valuu kuin hanhen selästä. Ikivanha harmaantunut laudoitus suojaa käsin veistettyjä hirsiseiniä.

Torppavanhus on säästynyt kaikilta peruskorjausvillityksiltä ja energiaremonteilta, ja siksi se on paremmassa kunnossa kuin jotkut vastasyntyneet talot. Ei ole vesijohtoa eikä viemäriä, ei edes sähköä. On tupa, pieni kamari ja porstua. Metsää ympärillä. Aika pysähtyy.

Pihan reunaa vartio valtava kaksihaarainen kuusi. Onkohan se ollut aikoinaan tämän talon pyhä puu?

Taksimies muistaa torpan viimeiset ympärivuotiset asukkaat, vuokralla kituuttaneen naisen ja hänen poikansa. Poika lähti aikuistuttuaan, mutta äiti halusi vielä vanhoilla päivilläänkin asua vaatimattomassa kodissaan, 1980-luvulle asti, vaikka talviaamuina vesiämpäri oli jäässä.

Pieneen makuukamariin oli sentään joskus muurattu peltikuorinen kakluuni ja laitettu eristeet puukuitulevystä. Tuvassa sen sijaan on mahtanut olla vilpoista talvipakkasilla. Vanhainkodissa mummu oli kuitenkin puhunut torpasta ja kaivannut sinne.

Kun torpan kamarissa on päiväunilla, voi kuulla hentoa rapinaa seinästä. Me kesäasukkaat olemme täällä vain käypäläisiä, sillä varsinaisia asukkaita ovat lepakot. Kohtaamme toisemme elokuisina iltoina pihalla.

On torpassa muitakin hyyryläisiä: hyönteisiä ja joskus talvisin metsähiiriäkin. Torppa on osa luontoa – luonto on osa torppaa. Ihminen on täällä vain käymässä.

Tuvan lattialankut ovat leveät ja paksut, monien sukupolvien askelten hiomat. Oksankohdat ovat jääneet korkeammalle. Joku tassutteli täällä jo Ranskan vallankumouksen aikoihin. Silloin tällainen ruotsalaismallinen torppa ei ollut Somerniemellä ihan vähäpätöinen rakennus.

Torppa on lajinsa viimeisiä – ahavoitunut ja jäkälöitynyt, lattiakin hieman kallellaan – mutta se on sitäkin sitkaampi. Se seisoo ylpeästi kummullaan, ehkä vielä toisetkin rapiat pari vuosisataa, jos vain joku pitää siitä huolta. Silloin sen elinikään on mahtunut jo ehkä kymmenen nykypäivän talon elinkaari.

Tuvan kiikkustuolissa istuessa tuntuvat nykyrakentamisen normit, energiatehokkuuslaskelmat, lämmönläpäisykertoimet, antimikrobiset maalit ja älytalot hyvin etäisiltä.

Kirjoittaja on arkkitehti ja tekniikan tohtori.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!