Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osakkaiden nimiä ei pitäisi mainita toimintakertomuksen osakesiirroissa

Taloyhtiön hallituksen pitäisi tiedottaa yhtiökokoukselle suunnitteilla olevista remonteista

Koti
 
Helsingin Sanomat
Kimmo Räisänen
Nuohooja Jaakko Ruusulampi nuohosi kotitalonsa saunan piipun Tuusulassa keväällä 2014.
Nuohooja Jaakko Ruusulampi nuohosi kotitalonsa saunan piipun Tuusulassa keväällä 2014. Kuva: Kimmo Räisänen

Taloyhtiön toimintakertomuksessa mainitaan vuoden aikana tapahtuneet osakesiirrot tai tilikauden aikana rekisteröidyt omistajamuutokset. Saako nimiä mainita toimintakertomuksessa?  

Kiinteistöliiton neuvontalakimiehen Tapio Haltian mukaan on suositeltavaa, ettei toimintakertomuksen osakesiirtoja koskevien tietojen kohdalla mainita osakkaiden nimiä.

Haltian mukaan huoneistonumerot toimintakertomuksessa riittävät yleensä antamaan osakesiirroista tarpeeksi tietoa osakkaille.

Osakkaat saavat halutessaan tiedot kaikista yhtiön osakkeista ja osakkaista osakeluettelosta, joka on julkinen asiakirja.

Saako hallitus tilata piharemontin suunnitelman?

Taloyhtiömme hallitus teki viime vuonna päätöksen piharemontista. Suunnittelussa se käytti asiantuntijaa, joka veloitti palveluksistaan useita tuhansia euroja. Valmis suunnitelma tuli osakkaille vuoden 2016 yhtiökokouskutsun mukana. Mitään tietoa remontista ei osakkaille lähetetty ennakkoon. Monille tieto tuli yllätyksenä, ja suunnitelma hylättiin. Onko hallitus menetellyt oikein? Eikö olisi pitänyt hankkia osakkaiden suostumus kalliiden suunnitelmien hankkimiseen?  

Yleensä hallitus tiedottaa yhtiökokousta suunnitteilla olevista remonteista ja vasta sen jälkeen tilaa suunnitelman, sanoo lakimies Marina Furuhjelm.

Hänen mukaansa hallitus ei ole toisaalta toiminut väärin, jos piharemontin suunnittelulle on ollut rahaa varattuna talousarviossa.

”Kun talousarvio on tehty, hallitus on voinut ennakoida piharemonttia ja varannut sitä varten suunnittelurahaa. Hyväksyessään talousarvion yhtiökokous on antanut hallitukselle valtuudet edetä piharemontissa”, Furuhjelm sanoo.

Jos suunnittelurahaa ei ole ollut talousarviossa, hallitus on saattanut ylittää toimivaltansa. Hallitus ei saa päättää asioista, jotka esimerkiksi vaikuttavat olennaisesti vastikkeisiin eli asumisen kustannuksiin.

Hallituksen toimivallan ylittämistä arvioidessa pitää tarkastella muun muassa taloyhtiön kokoa ja summan suuruutta. Mitään euromääräistä rajaa ei ole.

”Esimerkiksi tuhat euroa on iso raha kolmen huoneiston yhtiössä. Isossa yhtiössä, jossa korjattavaa on muutenkin paljon, tuhat euroa ei taas luultavasti ole ongelma ja suunnitelman tilaaminen saattaa olla hallituksen päätettävissä oleva asia”, Furuhjelm sanoo.

”Mutta jos summa on kymmeniätuhansia euroja, vaikutus osakkaiden kustannuksiin on isossakin yhtiössä todennäköisesti suuri. Se pitäisi viedä yhtiökokouksen päätettäväksi.”

Kenelle hormien nuohous kuuluu?

Ostimme uuden rivitalohuoneiston. Halukkaat saivat tilata huoneistoonsa takan. Käytimme mahdollisuuden, ja kaikki on sujunut hyvin tähän asti. Nyt taloyhtiön hallitus on yllättäen alkanut vaatia, että maksamme nuohouksen itse. Yhtiö on hoitanut nuohouksen kymmenen vuoden ajan, eli se on ollut vakiintunut käytäntö. Hallitus vetoaa siihen, että hormit on rakennettu osakkaan omana muutostyönä ja omalla kustannuksella eivätkä ne kuulu yhtiön vastuulle. Kenelle nuohous kuuluu?  

Uudiskohteissa on usein takkavaraus.

Osassa kohteista takkaa varten on vahvistettu lattia, ja toisissa kohteissa myös hormit on tehty valmiiksi.

Jos osakas itse tilaa takan ja hormit, kyse on osakkaan muutostyöstä, sanoo lakimies Marina Furuhjelm asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanervasta.

Silloin taloyhtiö ei vastaa takan eikä hormien kunnossapidosta, vaan nuohous ja kaikkien vikojen korjaaminen kuuluvat osakkaalle.

Furuhjelmin mukaan yhtiö voi kuitenkin päättää, että se ottaa osakkaan vastuulle kuuluvia asioita hoitaakseen.

”Jos yhtiö on jo kymmenen vuotta hoitanut nuohouksen, se on mielestäni ottanut nuohouksen vastattavakseen”, Furuhjelm sanoo.

Hänen mukaansa voi olla myös paloturvallisuuden kannalta järkevää, että yhtiö vastaa nuohouksesta.

Laajempi kunnossapitovastuu, esimerkiksi hormien korjaaminen, kuuluu kuitenkin edelleen osakkaalle.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!