Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuokranantaja voi vaatia tekemään palveluksia osana vuokraa – HS antaa neuvot yhdeksään ongelmatilanteeseen

Vuokralaisen kannattaa pitää kiinni oikeuksistaan.

Koti
 
Johannes Wiehn
Vuokranantaja ei saa käydä asunnossa sopimatta asiasta vuokralaisen kanssa.
Vuokranantaja ei saa käydä asunnossa sopimatta asiasta vuokralaisen kanssa. Kuva: Johannes Wiehn
1. Millaiset säännöt pitäisi sopia, jos vuokranantaja on myös kämppäkaveri?

Tällöin kyse on alivuokrauksesta. Vuokralaisen kannattaa keskustella vuokranantajan kanssa siitä, mitä vuokra tarkalleen sisältää.

Jos summaan kuuluu esimerkiksi internet-yhteys tai lehtitilaus, joita vuokralainen ei käytä, vuokranantaja ei voi vaatia häntä osallistumaan kustannuksiin. Vuokranantaja ja vuokralainen sopivat keskenään samanlaiset pelisäännöt kuin kämppikset: miten yhteisiä tiloja hoidetaan, saako järjestää juhlia tai majoittaa yövieraita.

Asukkaiden kannattaa mahdollisten kiistojen välttämiseksi selvittää, millaiset käsitykset kummallakin on siisteydestä ja haittaavatko esimerkiksi toisen mahdolliset vuorotyöt toisen nukkumista.

 

2. Mitä tehdä, jos vuokranantaja pyytää osana vuokranmaksua tekemään kotitöitä, kuten vahtimaan lapsia tai siivoamaan tai hoitamaan kasveja?

Lain mukaan osan vuokranmaksusta voi hoitaa työnä, mutta tehtävistä kannattaa sopia kirjallisesti. Tällöin vuokrasuhteeseen tulee työsuhteenomaisia velvoitteita.

Vuokranantaja erittelee sopimukseen, mitä tehtäviä työ sisältää, milloin työ tehdään ja kuinka monta tuntia siihen käytetään aikaa. Ennen tällaiseen sopimukseen suostumista vuokralaisen kannattaa harkita ja selvittää tarkasti, kuinka sitovaa työ on.

Jos sopimukseen kuuluu esimerkiksi lasten vahtiminen kaksi kertaa kuussa, kyse ei ole kovin kuormittavasta työstä, mutta jos vuokranantaja pyytää vuokralaista hakemaan päivittäin lapset tarhasta, sopimukseen sitoutuminen haittaa jo vuokralaisen omaa työllistymistä. Vuokralainen ei ole au pair.

 

3. Miten toimia, jos vuokranantaja pyytää vuokranmaksua ”luonnossa”?

Vuokralaisen kannattaa kieltäytyä asiattomasta ilmoituksesta ja varoittaa siitä myös tuttavia esimerkiksi Facebookissa.

 

4. Mitä tehdä, jos vuokranantaja alkaasoitella tai haluaa pitää yhteyttä?

Vuokralaisen ja vuokranantajan kannattaa olla ystävällisissä väleissä ja pitää yhteyttä asuntoon liittyvissä asioissa. Kaveeraaminen tai aiheettomat soitot eivät kuitenkaan kuulu vuokrasuhteeseen. Jos vuokranantaja käyttäytyy tungettelevasti, asiasta voi huomauttaa.

 

5. Millaisten syiden vuoksi vuokranantaja saa vierailla asunnossa ja kuinka aikaisin käynneistä pitäisi ilmoittaa?

Vuokranantaja ei saa käydä asunnossa sopimatta asiasta vuokralaisen kanssa.

Aikaa ei ole laissa määritelty, mutta hyvän tavan mukaista olisi ilmoittaa käynnistä viikko tai pari viikkoa etukäteen. Käynnille pitää olla peruste. Käyntiajankohta tulee pyrkiä rajaamaan käynti-ilmoituksessa mahdollisimman täsmälliseksi, jotta vuokralaiselle ei aiheudu haittaa esimerkiksi työn ja lemmikkien hoidon järjestämisestä.

Sovittuna käyntiajankohtana vuokralaisten on jätettävä turvalukko avoimeksi, jotta huoneistoon pääsee yleisavaimella.

Poikkeuksen voi tehdä vain hätätilanteissa, kuten jos asunnossa on putkivuoto tai tulipalo. Näissäkin tapauksissa vuokranantajan pitää aina ilmoittaa käynneistä vuokralaiselle.

 

6. Mitä tehdä, jos vuokranantaja haluaa säilyttää tavaroitaan asunnossa?

Vuokranantajan pitää sopia vuokralaisen kanssa täsmällisesti, missä ja mitä tavaroita hän haluaa asunnossa säilyttää.

Tiedot säilytettävistä tavaroista kirjataan vuokrasopimukseen. Ongelmatilanteita syntyy usein silloin, jos vuokranantaja haluaa tämän tästä hakea asunnosta säilyttämiään tavaroita.

Siksi sopimukseen pitää merkitä, miten toimitaan ja milloin vuokranantajan pitää ilmoittaa, jos hän aikoo hakea asunnosta tavaroitaan.

 

7. Mitä jos vuokranantaja syyttää vuokralaista aiheettomasti siitä, että tämä on turmellut asuntoa, eikä suostu maksamaan vuokravakuutta takaisin?

Jos vuokranantaja pidättää vuokravakuuden, hänen on toimitettava vuokralaiselle kirjallinen erittely syntyneistä kustannuksista.

Mikäli vuokranantaja ei anna perusteluja, vuokralaisen kannattaa muistuttaa vakuuden palautusvelvollisuudesta. Jos tämä ei auta, voi vakuuden palautusta hakea oikeudesta. Tällaisessa tilanteessa vuokralaisen kannattaa ottaa yhteyttä vakuutusyhtiöön.

Asunnon kuluminen ja siivoaminen eivät ole aina yksiselitteisiä asioita.

Todisteeksi asunnon kunnosta vuokralaisen kannattaa kuvata asunto ennen vuokrasuhteen alkua ja tehdä sen kunnosta kirjallinen muuttotarkastusraportti, jonka vuokranantaja allekirjoittaa. Jos vuokranantaja on asunnon siisteydestä eri mieltä, vuokralainen voi pyytää vuokranantajalta selkeän luettelon siitä, mitä hän haluaa siivottavan lisää.

Tällaisessa tilanteessa vuokralainen voi sopia vuokranantajan kanssa, että hän pidättää osan vakuudesta siivouskulujen kattamiseksi ja palauttaa loput.

 

8. Miten toimia, jos vuokranantaja haluaa majoittua asunnossa tarvittaessa?

Jos asunnon käyttö on säännöllistä, tärkeintä on vetää raja asumisen ja majoittumisen välillä.

Tällaisissa tilanteissa vuokranantajan pitää merkitä sopimukseen selkeästi ajankohdat, jolloin hän haluaa majoittua asunnossa.

 

9. Voiko vuokranantaja pyytää vuokralaista remontoimaan asuntoa?

Voi pyytää, mutta vuokralaisen ei pidä suostua tekemään mitään, mitä ei osaa.

Jos vuokralainen päättää tehdä kunnostustöitä itse, vuokralaisen ja vuokranantajan pitäisi sopia kirjallisesti kustannuksista, materiaalien hankkimisesta ja siitä, milloin työn pitää olla valmis.

Vuokranantaja on vastuussa remonteista, sillä niistä on aina isompi hyöty hänelle kuin vuokralaiselle. Jos kunnostus nostaa asunnon arvoa, vuokranantajan on annettava työstä vuokralaiselle hyvitys.

Juttua varten on haastateltu Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viitaa ja käytetty Vuokraturva.fi-sivuston tietopankkia.

Launo Päivätie
Tämän vuokra-asunnon keittiön vuokralainen tuhosi.
Tämän vuokra-asunnon keittiön vuokralainen tuhosi.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!