Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ota puutarhasta kukkien siemenet talteen – voit kylvää puutarhakukat omista siemenistä ensi keväänä

Hyvässä maassa kasvaneiden kasvien siemenet ovat parhaita.

Koti
 
Jaana Laitinen
Emilia Kangasluoma / HS
Myös tulppaani tekee siemeniä, jos kukkia ei poisteta kukinnan jälkeen. Jalostettujen lajikkeiden siemenetitävät huonosti, ja siemenen kasvattaminen kukkivaksi sipuliksi kestää kauan. Luonnontulppaanienkasvattamista siemenistä voi kokeilla. Kylväsimenet myöhään syksyllä-
Myös tulppaani tekee siemeniä, jos kukkia ei poisteta kukinnan jälkeen. Jalostettujen lajikkeiden siemenetitävät huonosti, ja siemenen kasvattaminen kukkivaksi sipuliksi kestää kauan. Luonnontulppaanienkasvattamista siemenistä voi kokeilla. Kylväsimenet myöhään syksyllä- Kuva: Emilia Kangasluoma / HS
Fakta

Torju voimakkaasti leviäviä kukkia

 Monet kukat leviävät voimakkaasti ympäristöön siementensä avulla.

 Jos et halua, että ne valtaavat kukkapenkin ja lisäksi puoli pihaa, leikkaa niiden kukkavarret mataliksi heti kukinnan loputtua.

 Näin siemenet eivät kehity, eikä kasvi lähde karkuteille.

 Voimakkaasti siementäviä kasveja ovat muun muassa vuohenkello ja muut kellot, monet unikot, kehäkukka, ruohosipuli, mäkimeirami, päiväkakkara ja lupiinit.

 

Nyt on aika kerätä talteen kesän kukkien siemenet. Varhaisten kukkijoiden siemenet ovat jo kypsyneet. Ensimmäisten joukossa ovat akileijat, unikot ja laukat. Seuraavaksi vuorossa ovat muun muassa kehäkukat, samettikukat ja krassit.

Omista siemenistä voi kylvää uuden kukkameren puutarhaan ensi keväänä.

Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja Taina Laaksoharju neuvoo ottamaan siemenet talteen vain parhaista, hyvässä maassa kasvaneista kasveista. Niiden siemenet ovat kaikkein elinvoimaisimpia. Valitse pulleita ja painavia siemenkotia ja siemeniä.

Kypsät siemenet irtoavat kukkapohjuksesta, kun kosket niitä sormella. Myös väri antaa vinkkiä: kypsät siemenet ovat mustia tai tummanruskeita. Vihreät pitää vielä jättää odottamaan.

Ota siemenet talteen ennen kuin kasvi alkaa pudottaa niitä.

Emilia Kangasluoma / HS
Kehäkukan siemenet irtoavat kukkapohjuksesta kypsinä helposti.
Kehäkukan siemenet irtoavat kukkapohjuksesta kypsinä helposti.

Joidenkin kukkien siemenet kypsyvät siemenkodan tai kellon sisällä. Jos kota on ruskea ja halkeilee, siemenet ovat valmiita kerättäviksi.

Esimerkiksi unikon siemenet ovat kypsiä, kun kodan yläreunaan avautuu pienet kolot. Niistä voi ripotella siemeniä kuin suolasirottimesta.

Voit myös leikata kodan leveän yläosan ja kaataa siemenet kodasta.

Saat siemenet talteen, kun laitat kukan alle paperipussin tai astian ja ravistelet kasvia. Siemenet ropisevat suoraan keräysastiaan.

Jos ne eivät irtoa, voit leikata kukkavarret talteen. Siemenet kypsyvät vielä hetken. Ravistele siemenet irti kuivatuksen jälkeen.

Jotkut kasvit singauttavat siemenet kauaksi ympärilleen. Saat ne talteen, kun sujautat siemenkodan ympärille ohuen pussukan. Sido pussin alareuna kiinni varren ympärille. Ponnahtavat siemenet jäävät siihen.

Kerää siemenet aurinkoisella säällä, sillä niiden pitää olla kuivia. Anna siementen kuivua edelleen talouspaperin tai sanomalehden päällä. Putsaa roskat. Laita siemenet paperipussiin tai kirjekuoren sisään odottamaan kevättä.

Kirjoita säilytyspussin päälle kasvin laji ja keräysaika. Muuten keväällä on vaikea muistaa, mitä siemeniä pusseissa on ja miten vanhoja ne ovat.

Märät siemenet homehtuvat, joten niitä ei kannata säilyttää muovipussissa.

Seppo Sirkka
Ravistele ukkolaukkaa ja nappaa irti lentävät, kypsät siemenet paperipussiin.
Ravistele ukkolaukkaa ja nappaa irti lentävät, kypsät siemenet paperipussiin.

”Laita keräyspussit kuivaan ja pimeään paikkaan talveksi. Siivouskaappi käy hyvin”, Taina Laaksoharju neuvoo.

Varminta on aloittaa keräilyharrastus vanhojen, perinteisten kesäkukkien ja luonnonkasvien siemenistä. Tuttujen kesäkukkien siemenet itävät helposti keväällä. Samettikukkien, kehäkukkien, krassien ja monien unikkojen siemenet säilyttävät itävyytensä jopa vuosia.

Monivuotisista kukista esimerkiksi salkoruusujen, sinipallo-ohdakkeiden, lemmikkien, kellojen, akileijojen, harmaakäenkukan, rohtosuopayrtin ja ritarinkannusten siemenet itävät melko helposti.

Seppo Sirkka
Idänunikon siemenkodassa on paljon pieniä, mustia siemeniä.
Idänunikon siemenkodassa on paljon pieniä, mustia siemeniä.

”Mitä pidemmälle jalostettu ja eksoottisempi kasvi on, sitä huonommin sen siemenet itävät”, Taina Laaksoharju muistuttaa.

Lisäksi jalostettujen lajikkeiden siemenistä kasvatetut taimet eivät aina muistuta emoa. Esimerkiksi kukkien väritys saattaa muuttua. Valkoinen väri voi muuttua punaiseksi tai vaaleanpunaiseksi.

Myös kerrannaiset kukat voivat kadota. Emokasvi saattaa tehdä koreita, pullukaisia kukkia. Tyttären kukat ovat yksinkertaisia.

Kuunliljojen lehtien väritys ei aina periydy siemenestä kasvaneelle yksilölle. Siksi kuunliljoja lisätään jakamalla juurakkoa.

Kaksivuotisten koristekukkien siemenet kannattaa kylvää jo samana syksynä. Kylvä elo-syyskuussa esimerkiksi harjaneilikoiden, harmaakäenkukkien, sormustinkukkien, lemmikkien ja illakkojen siemenet. Jos kylvät ne syksyllä, ne saattavat kukkia jo seuraavana kesänä. Keväällä kylvetyt kaksivuotiset kasvit kukkivat vasta seuraavan vuoden kesällä.

Myös kylmäkäsittelyn vaativat siemenet on hyvä laittaa multaan jo syksyllä. Talvi hoitaa kylmäkäsittelyn, ja siemenet itävät keväällä. Tutuista pihakukista esimerkiksi akileijat ja yrteistä saksankirveli vaativat kylmäkäsittelyn.

Vantaalainen Laura Meriläinen kylvää puolet talteen ottamistaan siemenistä heti samana syksynä ja puolet seuraavana keväänä. Hän kasvattaa kotipihallaan perennoja ja kesäkukkia ja poimii niistä siemeniä.

Seppo Sirkka
Laura Meriläinen kerää kukkapenkistä siemenet talteen ensi kesää varten.
Laura Meriläinen kerää kukkapenkistä siemenet talteen ensi kesää varten.

”Niitä tulee usein paljon. Jos syksyn kylvöksistä ei nouse taimia, kevääksi jää varasiemeniä.”

Taina Laaksoharjun mukaan siementen itävyys vaihtelee. Siksi ei pidä harmistua, jos siemenet eivät joskus idä tai taimia tulee vain vähän.

”Useimmat siemenet itävät parhaiten tuoreina. Jotkut vaativat pitkänkin lepokauden ennen itämistä. Joskus itäminen kestää muuten vain kauan. Kukkapenkistä nousee parin vuoden kuluttua kasvi, jota et muista kylväneesi.”

Esimerkiksi jouluruusu itää kahden pakkasjakson ja yhden lämpöjakson jälkeen. Samoin joidenkin katkeroiden itäminen kestää pitkään.

Siementen keruu on halpa tapa lisätä pihaan kasveja, joita halutaan paljon. Siemeniä kannattaa ottaa myös harvinaisista, kalliista kasveista.

Jos et tarvitse siemeniä, jätä kasvit siemenineen pystyyn syksyllä. Linnut syövät siemeniä talven aikana. Kasvit kaunistavat pihaa, kun ne törröttävät penkissä lumen alla.

Voit myös taitella kuolleita kasvin lehtiä ja varsia kukkapenkin talvisuojaksi.

Emilia Kangasluoma / HS
Katkaise vuohenkellon kukkavarret ennen kuin kasvi levittää siemeniään.
Katkaise vuohenkellon kukkavarret ennen kuin kasvi levittää siemeniään.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!