Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen täytyy noudattaa yhtiökokouksen päätöksiä – aikarajaa ei ole, jos aikataulua ei ole asetettu

Taloyhtiön jäteastioihin kuuluu vain päivittäisestä asumisesta syntyvä kotitalousjäte

Koti
 
Helsingin Sanomat
Sami Kero / HS
Yhtiöjärjestyksessä mahdollisesti olevaa etuostolauseketta täytyy noudattaa.
Yhtiöjärjestyksessä mahdollisesti olevaa etuostolauseketta täytyy noudattaa. Kuva: Sami Kero / HS

Taloyhtiön hallitus kutsui koolle ylimääräisen yhtiökokouksen. Kokouksessa päätettiin yksimielisesti kanteen nostamisesta osakasta vastaan, jotta tältä voidaan periä oikeusteitse huoneiston hallintaanoton kustannukset. Varsinaisessa yhtiökokouksessa vajaa vuosi myöhemmin selvisi, että yhtiön toimiva johto ei ole nostanut kannetta. Osakkaita ei ole tiedotettu asiasta. Hallituksen mukaan kanne nostetaan, mutta se ei ole kiirehtinyt asiassa, koska yhtiökokous ei päättänyt, milloin kanne täytyy nostaa. Toimiko hallitus oikein? Mikä on kohtuullinen aika, jolloin yhtiökokouksen päätökset pitäisi panna täytäntöön?

Hallituksen täytyy noudattaa yhtiökokouksen päätöksiä, sanoo lakimies Marina Furuhjelm asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanervasta.

Hänen mukaansa mitään aikarajaa yhtiökokouksen päätösten täytäntöönpanossa ei kuitenkaan ole, ellei yhtiökokous ole asettanut jotain aikataulua.

Kun yhtiökokous päättää nostaa kanteen, käytännössä päätös pannaan täytäntöön melko pikaisesti, yleensä tilikauden aikana.

Jos hallitus viivyttelee asiassa liian pitkään, yhtiölle voi aiheutua pahimmassa tapauksessa jopa vahinkoa.

Vuodessa vaatimus ei kuitenkaan vanhene eikä yhtiölle synny vahinkoa. Uusi hallitus voi nostaa kanteen, vaikka päätös on tehty jo edellisellä tilikaudella.

Saako autokatoksen omistaja käyttää roskakatosta?

Omistan autokatoksen hallintaan oikeuttavia osakkeita taloyhtiössä, jossa en itse asu. Vaihdan katoksessa autoni renkaat kahdesti vuodessa ja teen siellä joskus pieniä korjauksia. Roskia syntyy lähes aina. Onko minulla oikeus saada avain taloyhtiön roskakatokseen?

Taloyhtiön ei ole pakko antaa roskakatoksen avainta autokatoksen käyttäjälle, sanoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén.

Hän perustelee näkemystä sillä, että taloyhtiön jäteastioihin kuuluu vain päivittäisestä asumisesta syntyvä kotitalousjäte. Esimerkiksi auton renkaiden tai öljyn vaihtamisesta kertyvät roskat eivät ole kotitalousjätettä.

”Samalla tavalla huoneistoremontin roskia ei saa jättää kotitalousjätteen sekaan, vaan ne täytyy viedä itse esimerkiksi Sortti-asemalle”, Sallmén sanoo.

Myös kiinteistössä olevan kaupan tai ravintolan tulee huolehtia omista roskistaan, jos roskat eivät kuulu kotitalousjätteisiin.

Hallituksen tulee huolehtia riittävästä tiedottamisesta, jotta jäteastioihin ei viedä vääränlaista tavaraa.

Onko muilla osakkailla etuosto-oikeus asuntoosakkeisiin?

Isäni haluaisi lahjoittaa asunto-osakkeensa minulle. Hän pidättäisi itsellään hallinta- ja käyttöoikeuden 11 vuodeksi. Lahjakirjaan on tarkoitus kirjata, ettei lahja ole ennakkoperintöä. Taloyhtiössä osakkailla on niin sanottu lunastus- eli etuosto-oikeus. Voivatko osakkaat käyttää sitä tässä tapauksessa? Yhtiöjärjestyksessä sanotaan, ettei etuosto-oikeutta voi käyttää, jos osake siirtyy perinnön, testamentin tai avio-oikeuden nojalla yhtiöön kuulumattomalle henkilölle.

Kiinteistöliiton lakimies Kaisu Terkki sanoo, että asunto-osakkeet ovat lähtökohtaisesti vapaasti siirrettävissä. Taloyhtiö voi kuitenkin rajoittaa osakkaiden oikeutta siirtää osakkeitaan lunastuslausekkeen avulla.

Lunastuslauseke tarkoittaa yhtiöjärjestyksen määräystä, joka antaa tietyille tahoille tietyin edellytyksin mahdollisuuden lunastaa osakkeet, jos osakkeet ovat siirtyneet yhtiön ulkopuoliselle omistajalle.

Aiemmin oli mahdollista, että yhtiöllä tai sen osakkailla oli oikeus lunastaa osakkeet jo ennen suunniteltua kauppaa tai muuta osakkeiden siirtoa. Nykyinen asunto-osakeyhtiölaki ei Terkin mukaan enää mahdollista tällaisten niin sanottujen etuostolausekkeiden ottamista yhtiöjärjestykseen.

Yhtiöjärjestyksessä mahdollisesti olevaa etuostolauseketta täytyy silti noudattaa, Terkki huomauttaa.

Jos yhtiö haluaa rajata lunastusoikeutta, siitä on siis oltava määräys yhtiöjärjestyksessä. Tässä tapauksessa lunastusoikeus on rajattu perinnön, testamentin ja avio-oikeuden ulkopuolelle. Näissä tapauksissa yhtiöllä tai sen osakkailla ei ole lunastusoikeutta. Muissa tapauksissa, kuten lahjoissa, lunastusoikeus on, Terkki sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!