Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tee kirjallinen vuokrasopimus – HS antaa vinkkejä tilapäisesti ulkomaille muuttavalle

Hae apua muuttojärjestelyihin sosiaalisesta mediasta ja ystäviltä

Koti
 
Emilia Kangasluoma / HS
Sofia Eriksson nauttii vapaudesta. Hän voi lähteä matkalle, kun haluaa.
Sofia Eriksson nauttii vapaudesta. Hän voi lähteä matkalle, kun haluaa. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS

”Kiinnostus liikkuvaa elämää kohtaan on kasvanut. Sen voi päätellä luvuista, joiden mukaan korkeakoulututkintojen suorittaminen ulkomailla on lisääntynyt”, sanoo liikkuvuutta edistävän Cimo-yhdistyksen toiminnanjohtaja Samu Seitsalo.

Vuonna 2008 koko tutkinnon ulkomailla suoritti 4 400 opiskelijaa. Nyt luku on kasvanut, viime vuonna se oli 7 560.

Taloudellisen yhteistyön järjestö OECD:n tilastojen mukaan 5,7 prosenttia suomalaisista asuu ulkomailla. Ylivoimaisesti suurin osa suomalaissiirtolaisista on valinnut uudeksi asuinmaakseen Ruotsin. Paljon suomalaissyntyisiä on muuttanut myös Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Britanniaan.

Tietoasiantuntija Hanna Isoranta Cimo-yhdistyksestä antaa vinkkejä tilapäisesti ulkomaille muuttaville.

1. Alivuokraa asuntosi tai irtisano se

Jos haluat Suomeen palatessasi asua tutussa asunnossa, etsi ajoissa luotettava vuokralainen. Kysele kiinnostuneita alivuokralaisia tuttavapiiristäsi sosiaalisen median kautta. Jos et tiedä tarkalleen, kuinka kauan aiot olla ulkomailla, voi olla parasta irtisanoa vuokrasopimus kokonaan.

2. Etsi tavaroille varasto ja lemmikille hoitaja

Jos et voi säilyttää tavaroitasi esimerkiksi lapsuudenkotisi varastossa tai ystävien nurkissa, voit vuokrata säilytystilaa itsepalveluvarastosta. Etsi mahdollisille lemmikeillesi luotettava hoitaja esimerkiksi sosiaalisesta mediasta ja sovi hoitoaika etukäteen. Anna hoitajalle tarkat hoito-ohjeet.

3. Älä odota, että löydät heti unelma-asunnon

Monissa isoissa kaupungeissa asuntotilanne on vaikeampi kuin Helsingissä. Muuttajan ei kannata heti etsiä yksiötä keskustan lähettyviltä vaan huoneita kimppakämpistä. Alkuvaiheessa kannattaa harkita myös Airbnb-asunnon vuokraamista. Paikan päällä on helpompi jatkaa asunnon etsintää kuin Suomessa.

4. Liity Facebook-ryhmiin ulkomailla

Eri maissa ja kaupungeissa asuvilla suomalaisilla on usein omat, aktiiviset Facebook-yhteisönsä. Ne ovat hyviä paikkoja tiedustella asuntotilanteesta. Ryhmistä saa myös muuta apua käytännön asioihin.

5. Varo huijareita, tee kirjallinen vuokrasopimus

Jotkut vuokranantajat yrittävät huijata ulkomaisia opiskelijoita vuokra-asuntomarkkinoilla etenkin kaupungeissa, joissa on kova asuntopula. Älä tartu tarjoukseen, jossa on vain kuva asunnosta ja pyyntö maksaa takuuvuokra etukäteen. Tee sopimukset kirjallisesti.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!