Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Otto-Iivari Meurman näki omakotitalon ihanteena

Koti
 
Helsingin Sanomat
Martti Kainulainen
Otto-Iivari Meurman
Otto-Iivari Meurman Kuva: Martti Kainulainen

Joillekin suomalaisille arkkitehtuurin vaikuttajille rivitalo oli pitkään jotakin, johon vain tyydyttiin. Omakotitalo ja luonnonläheinen perheasuminen oli ihanne, ja rivitalo oli kompromissi.

Esimerkiksi arvovaltainen asemakaavoituksen professori ja arkkitehti Otto-Iivari Meurman oli sitä mieltä, että suomalainen mies haluaa asua perheensä kanssa ensisijaisesti omakotitalossa.

”Illalla mies voi kiertää kulmat ja tarkistaa, että kaikki on hyvin”, kertoo Helsingin yliopiston taidehistorian emeritaprofessori Riitta Nikula aikalaisten kuvanneen Meurmanin ajatusmaailmaa.

”Sitten ’Mörrikin’ joutui myöntymään”, Nikula sanoo.

Tapiolaan Meurman piirsi 1950-luvulla kaavan, jossa kaikille yhteiskuntaluokille piti olla asuntoja. Mukana oli myös rivitaloja. Meurman luonnehti niitä sopiviksi ihmisille, joilla on lapsia, mutta ei varaa omaan taloon.

Sota-ajan jälkeen asumiselta haluttiin pysyvyyttä. Maunulan Sahanmäen Arava-lainoitetut rivitalot rakennettiin kasvavalle keskiluokalle omistusasunnoiksi. Ajatus oli, että kun keskiluokka muuttaa heille sopiviin rivitaloihin, asuntoja vapautuu muille.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!