Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korvaako taloyhtiö saunavuoron, jos saunaan ei pääse?

Taloyhtiön tulee huolehtia, että vuoronhaltija pääsee saunaan.

Koti
 
Kimmo Taskinen
Taloyhtiön on huolehdittava siitä, että sauna on osakkaan käytettävissä tämän saunavuorolla.
Taloyhtiön on huolehdittava siitä, että sauna on osakkaan käytettävissä tämän saunavuorolla. Kuva: Kimmo Taskinen

Taloyhtiömme saunassa on sähkölukko. Onko yhtiö velvollinen korvaamaan saunavuoron, jos lukko ei saunavuoron alkaessa ole auki eikä osakas pääsee saunaan? Entä siinä tapauksessa, että huoltomies tulee avaamaan saunan oven, mutta huoltomiehen pääsy paikalle vie valtaosan saunavuorosta?  

Taloyhtiön on huolehdittava siitä, että sauna on osakkaan käytettävissä tämän saunavuorolla.

Jos osakas ei pääse saunaan tai saunavuoro lyhenee merkittävästi oven lukko-ongelmien takia, yhtiön ei pitäisi periä saunamaksua, sanoo Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli.

Toinen vaihtoehto Huplin mukaan on se, että yhtiö ja osakas sopivat korvaavasta saunavuorosta jonain toisena ajankohtana.

Jos ongelma toistuu usein, yhtiön kannattaa ryhtyä toimiin lukituksen korjaamiseksi tai uusimiseksi.

Hupli muistuttaa, että huoltoyhtiön ovenavauskäynneistä aiheutuu paitsi vaivaa asukkaille myös turhia kuluja yhtiölle.

Miten vuokrankorotus oikein lasketaan?

Asuntoni vuokra on sidottu elinkustannusindeksiin, ja vuokran tarkistusajankohta on lokakuu. Viime vuoden pisteluku oli alhaisempi kuin edellisvuonna, minkä vuoksi vuokraa ei korotettu tänä vuonna. Kuvitellaan, että elinkustannusindeksi nousee. Kun vuokraa tarkistetaan syksyllä, kumpaa pistelukua käytetään: sitä, mitä vuokranantaja viimeksi käytti, kun nosti vuokraa eli vuoden 2014 pistelukua vai vuoden 2016 pistelukua?

 

Kun vuokra on sidottu elinkustannusindeksiin, vuokran indeksikorotusta laskettaessa täytyy huomioida kaksi eri pistelukua: vuokrasopimuksen tekohetken pisteluku ja uusin pisteluku, sanoo Vuokranantajien neuvontalakimies Ville Hopsu.

Kahdesta pisteluvusta siis vain toinen eli uusin vaihtuu. Jos vuokraa tarkistetaan lokakuussa, käytetään silloin tuoreinta saatavilla olevaa pistelukua, joka voi olla esimerkiksi elokuulta. Tuoreimman pisteluvun voi tarkistaa esimerkiksi Tilastokeskuksesta.

Vuokran indeksikorotus lasketaan tämän kaavan mukaan: uusin pisteluku jaettuna vuokrasopimuksen tekohetken pisteluvulla kertaa sopimuksen tekohetken vuokra.

Kuluttajaliitto muistuttaa, että vuokra voi myös laskea. Näin tapahtuu, jos vuokrasopimuksessa on sovittu indeksiin sidotusta vuokran tarkistamisesta ja indeksi laskee.

Jos taas sopimuksessa on sovittu indeksin käyttämisestä vuokran korotusperusteena, vuokra ei laske, vaikka indeksi laskisi.

Pitääkö yhtiöjärjestys päivittää nykyisen lain mukaiseksi?

Asun paritaloyhtiössä, jossa on kymmenen osakasperhettä. 2000-luvun alussa eli vanhan asunto-osakeyhtiölain aikaan yhtiöjärjestykseen on tehty muutos. Muutoksessa huomattava osa taloyhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvista asioista siirrettiin osakkaille. Yhtiö ei vastaa enää esimerkiksi vedeneristyksestä eikä putkitukoksista. Asunto-osakeyhtiölaki muuttui vuonna 2010. Onko yhtiö järjestys yhä lainvoimainen?  

Kunnossapito jakautuu osakkaiden ja taloyhtiön välille asunto-osakeyhtiölain mukaan, ellei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin.

Lain mukaan osakkaat vastaavat huoneistojen sisäosista, kun taas taloyhtiön vastuulla ovat talon rakenteet, eristeet ja perusjärjestelmät, kuten viemärit, vesiputket ja ilmanvaihtokanavat.

Kunnossapitovastuun jakautuminen on nykyisessä asunto-osakeyhtiölaissa keskeisiltä periaatteiltaan samanlainen kuin se oli aiemmassa laissa, sanoo Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja Kai Haarma.

Kun yhtiöjärjestys rekisteröidään kaupparekisteriin, se sitoo nykyisiä ja tulevia osakkaita eikä siinä olevia määräyksiä kunnossapitovastuusta tarvitse muuttaa, vaikka laki muuttuisi, Haarma sanoo.

Yhtiöjärjestystä ei myöskään tarvitse rekisteröidä uudelleen lain muuttuessa.

Haarman mukaan nykyisessä laissa on kuitenkin joitakin säännöksiä, jotka ohittavat vanhat yhtiöjärjestysmääräykset.

Uusia määräyksiä on tullut esimerkiksi yhtiökokouksen kutsuaikaan ja -menettelyyn sekä yhtiökokouksessa käsiteltäviin asioihin.

”Siksi suosittelen, että yhtiöjärjestys joka tapauksessa muutettaisiin vastaamaan nykyisin voimassa olevan lain säännöksiä”, Kiinteistöliitto Uusimaan Kai Haarma sanoo.

Kimmo Taskinen
Taloyhtiön on huolehdittava siitä, että sauna on osakkaan käytettävissä tämän saunavuorolla.
Taloyhtiön on huolehdittava siitä, että sauna on osakkaan käytettävissä tämän saunavuorolla.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!