Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pyydä asunnon paperit jo ennen näyttöä

Asiantuntija neuvovat, mitä ensiasunnon ostajan pitäisi tietää ennen kuin lähtee asuntokaupoille.

Koti
 
Taru Taipale
Jukka Gröndahl / HS
Ensiasunnon ostajan kannattaa kantaa tavaransa kotiin, joka sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien lähellä, neuvoo asiantuntija.
Ensiasunnon ostajan kannattaa kantaa tavaransa kotiin, joka sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien lähellä, neuvoo asiantuntija. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Rahoitusta ensiasunnon ostoon saa tällä hetkellä helposti. Lainan saanti edellyttää kuitenkin omia säästöjä. Jos ei ole ostamassa asuntoa vielä muutamaan vuoteen, kannattaa avata asp-tili. Pankissa pitää joka tapauksessa käydä ennen kuin lähtee näytöille.

Ensiasunnon ostaja on pankille tärkeä asiakas. Siksi pankit kannattaa kilpailuttaa. Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus suosittelee pyytämään tarjouksen ainakin kolmesta pankista.

Remaxin kiinteistönvälittäjä Paula Hovav muistuttaa, että asuntokaupassa tärkeintä on realistinen budjetti. Rahat eivät aina riitä haaveisiin.

”Kaikki eivät voi asua Kallion trendialueella. Monilla ensiasunnon ostajilla on epärealistisia käsityksiä”, kertoo Hovav.

Minimibudjetti on pääkaupunkiseudulla 100 000 euroa. Jos pystyy maksamaan 200 000 euroa, voi jo vähän valita.

Realistisen budjetin tekemistä auttaa, jos olet perillä toteutuneista kauppahinnoista. Hintoja löytyy nettipalvelusta nimeltä Asuntojen hintatiedot.

Asunnon sijaintia on syytä miettiä sekä suhteessa omiin tarpeisiin että siihen, miten asunnon arvo säilyy. ”Oma asunto ei ole vain koti vaan myös sijoitus”, painottaa Brotherus.

Myös pankki on kiinnostunut siitä, missä ostettava asunto sijaitsee.

Brotheruksen mukaan ensiasunnon ostaja ottaa vähiten riskiä hankkiessaan asunnon, joka sijaitsee hyvien yhteyksien kuten raideliikenteen lähellä.

Asunnon koollakin on merkitystä. Koska pienet asunnot ovat suhteessa kalliimpia kuin suuret, on taloudellisesti kannattavampaa ostaa iso asunto yhdessä toisen kanssa kuin pieni koti yksin.

Asuntojen myynti-ilmoituksissa ilmoitetaan kaksi hintaa. Myyntihinta on summa, jonka ostaja maksaa myyjälle. Velaton hinta taas on hinta, jossa on mukana huoneistoon kohdistuva lainaosuus, jonka ostaja maksaa taloyhtiölle joko kertamaksuna tai kuukausittain rahoitusvastikkeessa.

Kiinteistönvälittäjä Hovavin mukaan ei ole huono asia, jos asunnossa on yhtiölainaa – kunhan laina on kohdistunut järkevään talosta huolehtimiseen.

Kun budjetti ja rahoitus ovat selviä, voi lähteä näytöille. Näytöille kannattaa lähteä hyvin valmistautuneena.

Kaikki myytävän asunnon paperit voi pyytää välittäjältä sähköpostilla etukäteen. Aina parempi, jos voi käydä tietoja läpi jonkun toisen kanssa.

Asunnosta pitää olla olemassa vähintään myyntiesite, pohjapiirustus, yhtiöjärjestys ja isännöitsijäntodistus, yhtiön korjaussuunnitelma, energiatodistus sekä yhtiön tilinpäätös ja tase.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!