Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talo kasvaa pala kerrallaan

Moduulitaloa voidaan laajentaa aina, kun tarvitaan lisätilaa

Koti
 
Maija-Riitta Riuttamäki
Mammuttikoti
Tätä Olokoto-moduulia voidaan laajentaa joko sivulle tai päälle.
Tätä Olokoto-moduulia voidaan laajentaa joko sivulle tai päälle. Kuva: Mammuttikoti

Kaupunkialueille soveltuvien kohtuuhintaisten pien talojen kysyntä kasvaa koko ajan. Talotehtaiden vastaus tähän on rakentaa taloa pala eli tarve kerrallaan.

Ensin tontille tulee kahden aikuisen talo. Seuraavaksi sitä jatketaan valmiiksi suunnitellulla lastenhuonekokonaisuudella. Lopuksi pihapiiriin rakennetaan vielä lisäsiipi iäkkäille vanhemmille.

Moduuliajattelu tuo joustavuutta. Siinä palataan vanhaan pihapiiriajatteluun: eri sukupolvet asuvat lähekkäin toinen toisiaan auttaen.

Palarakentamista varten tontilla tulee olla riittävästi rakennusoikeutta. Nykyiset palatalot rakennetaan joko perinteiselle rossipohjalle tai niille tehdään kierrepaaluperustus. Samanlainen perustus tehdään aikanaan lisärakennuksellekin.

Viemäröinnit ja sähköt ovat rakenteiden sisällä, joten moduulit on helppo liittää toisiinsa. Taloa rakennetaan ikään kuin legopalikoista. Näin uusi lisärakennus istuu vanhan moduulin tyyliin – toisin kuin rintamamiestaloihin aikoinaan rakennetut elintasosiivet.

Mammuttikoti
Olokoton puolitoistakerroksinen moduuli on valoisa.
Olokoton puolitoistakerroksinen moduuli on valoisa.

Mammuttikodin Olokoto-moduulitaloa voidaan jatkaa sekä ylös että sivuille. Yhden moduulin asuinpinta-ala on 21 neliötä ja se toimii sellaisenaan vaikkapa yksiönä. Omakotitalon energiavaatimukset täyttävän moduulin hinta ilman perustuksia on noin 25 000 euroa.

Moduuleiden liittämisessä toisiinsa käytetään patentoitua, muottiin valettua lasikuitukehikkoa. Kehikko rakennetaan talomoduulin katoksi tai päätyseinäksi. Jatko-osassa kehikko siirtyy uudeksi katoksi toisen kerroksen päälle tai jatko-osan päätyikkunaksi.

Olokoto-konseptin suunnittelijan Ilmari Mäenpään mukaan kuntien tulisi kaavoittaa pientaloalueita, joissa pohjatyöt tehdään valmiiksi rossipohjarakentamiselle soveltuviksi.

Alueista saadaan ulkoasultaan yhtenäisiä rakennusmääräysten avulla ja valvomalla rakentamisen laatua. ”Paikalle voidaan tehdä heti viihtyisiä viheralueita yhteispihoineen”, kertoo Mäenpää.

Erilaisia taloja nousee kunkin tontin koon ja asukkaiden tarpeiden mukaan.

Vastaavanlaiset pienasuntoalueet ovat suosittuja etenkin Kaliforniassa. ”Tosin sikäläiset rakennusmääräykset ovat niin väljiä, että alueista tulee helposti epäviihtyisiä slummialueita.”

Design-Talo
Design-Talon Pala-moduuleista voi rakentaa vaikkapa atrium-tyyppisen talon. Vaikka katolla on lumiesteet, täyttyyköhän sisäpiha lumesta, jos tulee kunnon talvi?
Design-Talon Pala-moduuleista voi rakentaa vaikkapa atrium-tyyppisen talon. Vaikka katolla on lumiesteet, täyttyyköhän sisäpiha lumesta, jos tulee kunnon talvi?

Design-Talo tuo Habitareen oman modulaarisen talokonseptinsa Palan. Sen on suunnitellut arkkitehtitoimisto Huttunen-Lipasti-Pakkanen.

Pala-puutaloa voidaan jatkaa joko sivulle purkamalla seinä tai ylös purkamalla katto.

Maapohja ratkaisee perustustavan.

Talon sokkeliin tehdään valmiiksi varaus viemäri- ja ilmastointiliitoksille.

Peruspalan asuinpinta-ala on 75 neliötä ja muuttovalmiina sen hinta on 145 000 euroa.

Jatkopaloja voidaan räätälöidä tarpeen mukaan. Pienin jatkopala on 15 neliötä.

Sekä Mammuttikodin että Design-talon mallimoduulit ovat esillä Habitare-messuilla valmiiksi rakennettuina.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!