Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saanko poistaa naapurin puiden oksat?

Koti
 
Helsingin Sanomat
Rio Gandara / HS
Naapurin puolelle tulevat oksat saa poistaa, jos niistä on haittaa.
Naapurin puolelle tulevat oksat saa poistaa, jos niistä on haittaa. Kuva: Rio Gandara / HS

Naapuritalon puiden oksat tulevat tonttimme puolelle ja roskaavat pihamme. Taloyhtiön puheenjohtaja ilmoitti, että puut ovat metrin etäisyydellä rajasta ja puut ovat heille tärkeitä eikä yhtiö siksi tee asialle mitään. Millainen vastuu naapureilla on puiden oksista? Mitä asiassa voi tehdä?  

Naapuruussuhdelain mukaan tontin haltijalla on oikeus poistaa naapurin puolelta piha-alueelleen ulottuvat puiden juuret ja oksat, jos ne aiheuttavat haittaa.

Puiden omistajaa on ensin ja mieluiten kirjallisesti pyydettävä poistamaan juuret ja oksat.

Ellei naapuri toimi kohtuullisessa ajassa, juuret ja oksat voi poistaa itse.

Helsingin rakennusvalvontaviraston maisema-arkkitehti Pia-Liisa Orrenmaa sanoo, että juuret ja oksat saa poistaa vain tonttien rajalinjaan asti, eli koko puuta ei voi poistaa.

Juurien ja oksien poistamiseen ei tarvita erillistä lupaa. Lupa sen sijaan saattaa olla tarpeen, jos puiden omistaja päättää kaataa koko puun.

Helsingissä lupaa ei tarvita esimerkiksi silloin, kun puita kaadetaan enintään viisi eivätkä puut ole asemakaavassa suojeltuja tai kaupunkikuvallisesti merkittäviä. Myös ympäristölle vaaraa aiheuttavan puun saa kaataa ilman lupaa.

Tarvittaessa rakennusvalvonta voi edellyttää uuden vastaavan puun istuttamista kaadetun tilalle.

Jos on epävarma lupa-asioissa, kannattaa olla yhteydessä rakennusvalvontaan. Naapuruussuhdelakia valvoo poliisi, ja siihen liittyvät riidat ratkoo käräjäoikeus.

Maksaako yläkerta hissien huollosta enemmän?

Taloyhtiömme porraskäytäviin rakennettiin hissit kahdeksan vuotta sitten. Olisiko hissiremontin jälkeen pitänyt tehdä uusi jyvitys hoitovastikkeisiin eri kerrosten välille?  

Taloyhtiön jälkiasennettavien hissien rakennuskustannukset jyvitetään asunto-osakkaille sen mukaan, missä kerroksessa huoneisto on, sanoo Kiinteistöliiton lakimies Kaisu Terkki. Ylemmissä kerroksissa asuvat osakkaat maksavat hissien rakentamisesta enemmän kuin alemmissa kerroksissa asuvat.

Kysyjän tapauksessa hissit on rakennettu ennen asunto-osakeyhtiölain muutosta. Terkin mukaan vanhassa laissa jyvitystä ei vielä ollut. Hoitovastikkeisiin hissit eivät vaikuta nytkään, eli ylempänä asuvat eivät maksa hissien kunnossapidosta enempää kuin alempana asuvat.

Hissien huollosta ja korjaamisesta syntyvät kulut jakautuvat kaikille osakkaille yhtiöjärjestyksen mukaisella vastikeperusteella. Yleensä vastikeperusteena on huoneistojen neliömäärä.

Jos yhtiö haluaa jyvittää hissien kunnossapitokulut eri kerroksille, yhtiöjärjestykseen tulisi Terkin mukaan kirjata erillinen hissivastikkeita koskeva pykälä. Tällainen on kuitenkin harvinaista. Muutos vaatisi yhtiökokouksen määräenemmistöpäätöksen ja suostumuksen osakkailta, joiden maksuvelvollisuus kasvaisi.

”En ole kuullut hissien kunnossapidon kustannusten jyvityksestä kerrosten mukaan, mutta hissivastikepykäliä olen kyllä nähnyt”, Terkki sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!