Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten tarkkaan tilinpäätös täytyy tutkia?

Tilintarkastajan tehtävänä on varmistaa, että taloyhtiössä on toimittu lakien ja määräysten sekä hallituksen ja yhtiökokouksen päätösten mukaisesti.

Koti
 
Helsingin Sanomat
Antti Hämäläinen
Tässä kylpyhuoneessa tehdään vedeneristystä.
Tässä kylpyhuoneessa tehdään vedeneristystä. Kuva: Antti Hämäläinen

Taloyhtiössämme tehtiin linjasaneeraus, jossa yhtenä palkansaajana oli rakennesuunnittelija. Hallitus ei valinnut häntä, vaan isännöitsijän mukaan hänet vaati tehtävään rakennusvalvonta. Miten tarkkaan tilintarkastajan täytyy tällaiset kalliit urakat tarkastaa?  

Tilintarkastajan tehtävänä on varmistaa, että taloyhtiössä on toimittu lakien ja määräysten sekä hallituksen ja yhtiökokouksen päätösten mukaisesti, sanoo talous- ja veroasiantuntija Juho Järvinen Kiinteistöliitosta.

Hänen mukaansa tilintarkastuksessa tilintarkastajan pitää käydä läpi tilinpäätös ja kaikki siihen liittyvät dokumentit eikä vain joitain dokumentteja pistokokeen omaisesti.

Tilintarkastajan huolellisuus korostuu erityisesti korjaushankkeissa. Hänen tulee puuttua mahdollisiin epäselvyyksiin, kun hän käy läpi korjaushankkeen eriä, jotka liittyvät esimerkiksi palkkojen maksuun.

”Tilintarkastus on nimenomaan laillisuustarkastusta. Tilintarkastaja ei ota kantaa tulkinnanvaraisiin asioihin eikä toimi tuomarina”, Järvinen sanoo.

Pitääkö naapureiden osallistua tien kunnossapitoon?

Meillä on pieni taloyhtiö. Kahden naapurissa olevan isomman taloyhtiön asukkaat ajavat autopaikoilleen tonttimme kautta. Naapuriyhtiöt eivät silti suostu maksamaan tien kunnossapidosta, kuten asfaltoinnista tai lumitöistä. Kuinka voimme ehdottaa tai vaatia kustannusten jakamista?

Jos kulku taloyhtiöihin tapahtuu asemakaavan mukaan toisen omistaman tontin kautta, tulee naapuriyhtiöille perustaa niin sanottu kulkurasite eli eräänlainen käyttöoikeus tielle, sanoo vanhempi neuvonantaja Aulikki Kiviranta Maanomistajien arviointikeskuksesta.

Tietä käyttävät naapuriyhtiöt joutuvat tällöin maksamaan tien kunnossapidosta.

Kivirannan mukaan osuuden suuruus määritellään yleensä yhteisellä sopimuksella osapuolten kesken silloin, kun rasite perustetaan. Tämä tapahtuu niin sanotussa kiinteistötoimituksessa kaupungin kiinteistöosastossa.

Ellei näin ei ole toimittu, tien omistava taloyhtiö voi viedä asian kiinteistötoimitukseen ja vaatia, että toimitusmies määrää naapuriyhtiöille osuuden, joka perustuu yhtiöiden tiestä saatavaan hyötyyn, Kiviranta sanoo.

Jos kulku naapuriyhtiöiden pysäköintipaikoille on asemakaavassa osoitettu jostain muualta kuin yhden tontin kautta, rasitetta ei ole perustettu eivätkä naapuriyhtiöt suostu osallistumaan tien kunnossapitokustannuksiin, yhtiöille voi ilmoittaa, että kulkuyhteys suljetaan.

Saako autotalleihin tehdä tarkastuskäyntejä?

Omistusautotallien sisältöä varjelee salamyhkäisyys. Taloyhtiöiden hallituksilla ei ole keinoa tarkistaa omistusautotallien sisältöä, vaikka siellä lymyilisi ydinpommi. Vai onko? Ja millä verukkeella? Kuka valvoo, että autotalleja käytetään asianmukaisesti ajoneuvon säilyttämiseen eikä esimerkiksi rakennustarvikkeiden, urheiluvälineiden, toritavaroiden tai hätäpäivän kaasupullojen varastoimiseen?

 

Taloyhtiöllä on oikeus valvoa autotallien kuntoa siinä missä asuinhuoneistojen kuntoa, sanoo kiinteistöjuridiikkaan erikoistunut lakimies Marina Furuhjelm.

Käytännössä hallituksen jäsenet, isännöitsijä tai heidän valtuuttamansa henkilöt saavat käydä autotallissa, kun se on tarpeellista esimerkiksi tilan kunnon valvomisen tai kunnossapitotöiden takia.

Jos taloyhtiön johdolla on huoli siitä, että autotallit ovat huonossa kunnossa tai niitä käytetään väärin, yhtiö voi ilmoittaa tarkastuskäynnistä osakkaille.

Furuhjelm ei kuitenkaan pidä autotalleja erityisenä ongelmana. Hänen mielestään taloyhtiöiden kannattaisi tehdä säännöllisesti tarkastuskäyntejä kaikissa tiloissa, myös huoneistoissa ja kellareissa.

”Nykyään on aika paljon keräilykämppäongelmia, eikä ihmiset pidä asuntojaan kunnossa. On huolellista toimintaa ja johtamista, jos yhtiöllä on jokin tapa, jolla se voi varmistua huoneistojen kunnosta”, Furuhjelm sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!