Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näitä vahinkoja korvataan kotivakuutuksesta – myös Airbnb-asujan aiheuttamat tahattomat vahingot korvataan

Tasapainoskootterin tai sähköpyörän akkua lataavassa pistorasiassa pitää olla vikavirtasuoja.

Koti
 
Taru Taipale
Kaisa Rautaheimo / HS
Tasapainoskootterin lataamisessa pitää olla tarkkana.
Tasapainoskootterin lataamisessa pitää olla tarkkana. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Vakuutus suojaa myös yhteistä omaisuutta

Fakta

Vuokraatko kotiasi Airbnb:n kautta? Ei huolta. Kotivakuutuksesi korvaa myös tilapäisen asujan aiheuttamat tavalliset vahingot, jos ne ovat tahattomia.

Entä jaatko ruohonleikkurin yhdessä naapurisi kanssa? Vakuutussopimuslain mukaan esine on vakuutettu aina, kun se on vakuutettu jossain vakuutuksessa. Näin leikkuri on vakuutettu molempien kotivakuutuksessa.

Airbnb on hyvä esimerkki siitä, miten kuluttajat ovat valmiita jakamaan asioita muiden kanssa. Jakamistalouden yleistyessä vakuutusyhtiöt ovat alkaneet miettiä, pitäisikö kehittää uusien vakuutustuotteita. Vakuutusehtoja olisi helppoa räätälöidä yksittäisen asiakkaiden tarpeisiin, koska kaikki tiedot ovat digitaalisessa muodossa.

Toistaiseksi vakuutusyhtiöt ovat lähteneet siitä, että uuden tarpeen syntyessä vanhan kotivakuutuksen ehdot joustavat.

Sähköpyörät ja tasapainoskootterit ovat alkaneet näkyä vakuutusyhtiöiden korvausosastoilla. Ne ja muut ladattavat laitteet ovat todennäköisesti olleet jo muutaman omakotitalopalon taustalla.

Laitteen lataamisessa on sattunut oikosulku tai muu häiriö, kertoo Lähi-Tapiolan korvauspäällikkö Jussi Korpelainen.

Riikka Hurri
Tämän sähköpyörän virta alkaa olla lopussa.
Tämän sähköpyörän virta alkaa olla lopussa.

”Toistaiseksi tapaukset ovat olleet yksittäisiä, mutta pientä huolta ne aiheuttavat silti.”

Ladattavia laitteita ei saisi jättää yksin latautumaan ja lataukseen käytettävässä pistorasiassa pitäisi olla vikavirtasuoja. Tasapainoskootterin akun kun olisi hyvä antaa jäähtyä ennen kuin sitä aletaan ladata.

Lehtijutuissa pelotellaan kotimurroilla mutta paljon todennäköisempää on, että aiheutamme vahinkoja kotonamme ihan itse.

Suomalaiskodeissa sattui viime vuonna Finanssialan keskusliiton mukaan 360 000 sellaista vahinkoa, joita vakuutusyhtiöt korvasivat kotivakuutuksesta.

Murtovahinkoja oli 34 000 eli alle 10 prosenttia. Suurinta tuhoa aiheuttavia palovahinkoja oli noin 5 000 ja vuotovahinkoja 24 000 kappaletta.

Vahinkojen kokonaismäärä on pienessä kasvussa. Osa kasvusta selittyy sillä, että suomalaiset ovat yhä tietoisempia siitä, mitä kotivakuutus kattaa, Korpelainen uskoo. Vakuutusyhtiöt ovat myös tehneet korvausten hakemisen helpoksi.

Suurin yksittäinen selitys lienee kuitenkin se, että kodeissa on yhä enemmän tavaraa. Varsinkin hajonneiden tai kadonneiden älypuhelinten, tablettien ja tietokoneiden korvausmäärät ovat kasvaneet nopeasti.

Vuosituhannen vaihteessa vakuutusyhtiöt alkoivat kiinnittää huomiota toisenlaiseen uuteen ilmiöön: tulipaloihin, jotka näyttivät olevan yhteydessä taloon asennettuun kevythormiin.

Niitä asennettiin taloihin, joissa ei ollut tulisijaa. Ennen kuin viranomaiset ja vakuutusyhtiöt osasivat yhdistää tulipalot toisiinsa, kevythormit ehtivät aiheuttaa kymmeniä tulipaloja. Helposti asennettavat valmispiiput eivät kestäneet kiukaan kuumuutta ja syttyivät palamaan.

”Kevythormien ajateltiin olevan uusi ja edullinen tapa rakentaa, mutta niiden tekniikka ei sitten ollutkaan niin hyvä”, Korpelainen sanoo.

Palojen määrät ovat vähentyneet merkittävästi nyt, kun ongelman aiheuttaja tiedetään.

Pohjois-Savon Pelastuslaitos
Sauna paloi Pohjois-Savossa.
Sauna paloi Pohjois-Savossa.

Perinteisesti Suomessa palaa sauna. Valistus on tehonnut vain osittain. ”Suomeen muuttaa ihmisiä kulttuureista, joissa ei olla totuttu saunaan. Ulkomaalaiset saattavat pitää saunaa pyykinkuivaustilana. Suomalaiset taas käyttävät saunaa usein varastona”, kertoo If:n korvauskeskusjohtaja Juha Virtanen.

Eniten tuhoa aiheuttavat kuitenkin vesivahingot. Yleisimmät vuotokohdat ovat viemäri, kylmä käyttövesi ja tiskikone.

Vuotovahinkoja tapahtuu yhä useammin vapaa-ajanasunnoilla, joita varustellaan kuin omakotitaloja. Mökillä vuotovahinko on paljon todennäköisempi kuin tulipalo. Riskiä lisää se, että mökki on pitkiä aikoja ilman valvontaa.

”Rikkoutuneesta putkesta on pahimmillaan tullut mökkiin metri vettä”, kertoo Lähi-Tapiolan Korpelainen. Hän suositteleekin sulkemaan pääsulut aina, kun mökiltä lähdetään kotiin.

Kotona kerrostaloasunnoissa naapuri voi yllättää sammumalla suihkuun. Joidenkin uusien opiskelija-asuntojen kylpyhuoneisiin rakennetaan siksi kaksi lattiakaivoa. Toinen ratkaisu on rakentaa kaivo pitkittäin seinän viereen.

Jos asukas aiheuttaa vahingon itse ja on humalassa, kotivakuutuksesta ei välttämättä korvata vahinkoja, ainakaan täysmääräisesti.

Korvauskäytäntö vaihtelee myös taloyhtiöiden ottamissa kiinteistövakuutuksissa: joissakin vakuutuksissa vuotovahingon korvaaminen edellyttää putken rikkoutumista.

Korkein oikeus on äskettäin ottanut kantaa vastuukysymyksiin. Oikeus totesi, ettei asunnon omistaja ole toiminut huolimattomasti eikä siten ole vastuussa siitä, että vuokralainen on aiheuttanut vesivahingon sammumalla lattiakaivon päälle.

Pirjo Halme-Hoffren
Homevaurio lattiassa.
Homevaurio lattiassa.

Yhä useampi vuotovahinko johtuu kuitenkin paljon perinteisemmästä syystä: putket vuotavat, koska taloyhtiö ei ole tehnyt putkiremonttia ajallaan. Vakuutusyhtiöt ovat huolissaan kotien suuresta korjausvelasta.

Talojen kosteus- ja homeongelmista aiheutuu niille yhä enemmän korvattavia vahinkoja. Siksi If alkoi viime kesänä testata erityistä omakotitalojen kuntopalvelua osana kotivakuutusta. Kokeiluun valitut asiakkaat saivat muun muassa neuvontaa rakennuksen kunnossapitoon ja korjauksiin liittyvissä asioissa. Palvelu otetaan käyttöön syksyn aikana.

Ympäristöministeriön mukaan Suomessa lähes joka neljännessä omakotitalossa on kosteus- ja homeongelmia.

Suomalaiset ovat tietoisia kotivakuutuksen tarpeellisuudesta. Vaikka kotivakuutus ei ole edes pakollinen, 95 prosentissa kotitalouksista on vakuutus.

Kuka sitten ei hanki?

If:n Virtasen mukaan tyypillisesti jotkut opiskelijat tai eläkeläiset saattavat ajatella, ettei heillä ole kotonaan mitään niin arvokasta, että sitä kannattaisi vakuuttaa.

Tavallisen kerrostalokaksion kotivakuutus maksaa noin sata euroa vuodessa. Siihen sisältyy myös vastuuvakuutus ja oikeusturva.

Virtanen suosittelee hankkimaan jonkinlaisen vakuutuksen edes palo- ja vuotovahinkojen varalle, koska myös muut asukkaat voivat aiheuttaa vahinkoja, jotka oma kotivakuutus korvaa.

Nämä vahingot kotivakuutus korvasi

1. Köpelösti tasapainoskootterilla

Perheen isä testasi pojan uutta tasapainoskootteria pihalla, horjahti ja kaatui selälleen. Silmälasit ja takataskussa ollut älypuhelin menivät rikki. Tasapainoskootteri meni korjauskelvottomaksi.

Laaja kotivakuutus korvasi silmälasien ja älypuhelimen korjaamisen sekä uuden laitteen hinnan. Isän lääkärikulut menevät tapaturmavakuutukseen, jos hänellä on sellainen. If.

2. Lavuaari halkesi

Perheen tytär pudotti vahingossa hajuvesipullon kylpyhuoneen lavuaariin, johon tulee halkeama. Lavuaarin uusiminen korvattiin kotivakuutuksesta. Pohjola.

3. Vorot vierailivat

Perhe lähti lomamatkalle. Matkan aikana omakotitaloon murtauduttiin takaoven kautta ja sieltä varastettiin elektroniikkaa ja koruja. Oven korjaus korvattiin rakennuksen vakuutuksesta ja varastetut esineet irtaimiston vakuutuksesta. Pohjola.

4. Kevythormista tulipalo

Mökille oli asennettu uusi takka ja siihen kytketty kevythormi. Kun omistajat olivat jo matkalla kotiin, mökkinaapurit soittivat, että mökillä on tulipalo. Ilmeisesti kevythormi oli kuumentanut yläpohjan rakenteita, jolloin ullakko oli syttynyt palamaan.

Kotivakuutus korvasi vahingon mutta asiantuntijat selvittävät hormin asennuksia. Mikäli jotain määräysten vastaista ilmenee, vakuutusyhtiö hakee korvauksia vahingonaiheuttajalta. If.

5. Tiskikone vuoti

Astianpesukone päästi vedet ulos kesken ohjelman. Keittiön lattia ja alakaapisto vaurioituivat. Vakuutusyhtiö korvasi kosteuskartoittajan käynnin ja hankki remontin tekijät. Koska astianpesukone oli jo vanha, tilalle hankittiin uusi. If.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!