Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apua, kahva on muovia mutta pannu alumiinia – mitä jätettä pois heitettävä paistinpannu siis on?

Lue ympäristöasiantuntijan vinkit jätteiden lajittelemiseksi kotona.

Koti
 

Taloyhtiön roskahuoneessa on vierekkäin jäteastioita, joissa lukee: keräyspaperi, pahvit ja kartonki, biojäte, lasi, metalli, muovipakkaukset ja sekajäte.

Asukas joutuu kotona miettimään, miten lajittelee roskat ennen kuin ne viedään jäteastioihin. Erityisasiantuntija Sari Kemppainen Helsingin seudun ympäristöpalveluista vinkkaa, miten lajittelu helpottuu kotona.

1. Keittiön allaskaappiin voi asentaa lajitteluvaunun, joissa on useita lokeroita. Markkinoilla on esimerkiksi kolmen astian ja yhden lokeron lajitteluvaunuja, joissa pieni lokero varataan paristoille. Astiakaapin toiseen oveen voi asentaa lisäastian.

2. Allaskaappiin voi sijoittaa lajittelukassin, jonka voi itse ommella. Tee neliskanttinen kassi tukevasta kankaasta. Lokeroita saa asettamalla kassiin väliseiniä. Kassi sopii kuivalle jätteelle kuten kartongille, lasille ja metallille.

3. Jos keittiö on ahdas, sijoita lajittelukassi eteiseen alahyllylle tai siivouskomeroon.

4. Tyhjennä roska-astiat riittävän usein. Ota roskapussi mukaan lähtiessäsi ulos. Ongelmia syntyy silloin, kun roskia ja jätettä kertyy kaappeihin liikaa. Ota pienet ongelmajätteet kuten paristot, kännykän akut ja energialamput mukaan kauppareissulle, koska moniin kauppoihin voi palauttaa niitä. Lapsiperheissä lapsista saa hyviä apulaisia roskien kantamiseen ulos.

5. Osta vain niitä tavaroita, joita tarvitset. Näin tulee vähemmän jätettä. Ylimääräisen ruuan voi hyötykäyttää, jolloin ruokahävikki ja biojätteen määrä vähenevät.

Joskus päänvaivaa syntyy siitä, mihin roskat kuuluvat. Jos jukurtti- tai rahkapurkeissa on metallikansi, ne lajitellaan metalliastiaan. Sinne kuuluvat myös alumiiniset piirakkavuoat, säilykepurkit, pullon korkit ja valmisruokien alumiiniset rasiat. Alumiininen paistinpannu on metallijätettä, vaikka siinä olisi muovikahva.

Sähkölaitteita ei lajitella metallikeräykseen. Alle 25 senttiä pitkät sähkölaitteet ja energiansäästölamput voi palauttaa suuriin liikkeisiin, jotka myyvät näitä tuotteita.

Pieniä sähkölaitteita voi viedä HSY:n Sortti-asemille tai kierrätyskeskuksiin. Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus ottaa vastaan sekä toimivia että rikkinäisiä laitteita. Pienen vian voi korjata ja laite voidaan myydä eteenpäin.

Syksyllä banaanikärpäset harmittavat monia, jos ne pörisevät keittiössä. Ne viihtyvät muun muassa hedelmäkulhojen ympärillä. Sari Kemppainen kehottaa pitämään hedelmäkulhon hyvässä iskussa, jottei se houkuttele banaanikärpäsiä.

Banaanikärpäset viihtyvät myös biojäteastiassa. Sitä voi suojata kannella tai jätteiden päälle voi asetella sanomalehtipaperia. Sekin suojaa banaanikärpäsiltä.

Kierrätyksen avuksi on laadittu sähköinen jäteopas. Siinä on hakukone, johon voi syöttää jätteen nimen. Hakukone vastaa, mihin jäteluokkaan jäte kuuluu ja minne se viedään. Jäteoppaasta on ilmestynyt myös mobiiliversio, hsy.fi/jäteopas.

Verkkosivulta kierrätys.info löytyvät lähimmät paikat, minne jätteitä voi viedä.

Irene Stachon / Lehtikuva
Putkikeräysjärjestelmän luukkuja talon seinässä Kalasatamassa Helsingissä 30. elokuuta 20
Putkikeräysjärjestelmän luukkuja talon seinässä Kalasatamassa Helsingissä 30. elokuuta 20
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!