Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naapuri karsi rajalla sijaitsevat puut omalta puoleltaan latvaan asti – Mitä jos kaikki tekisivät samoin?

Kysy asumisesta: Naapurin puita saa parturoida vain, jos oksista ja juurista aiheutuu haittaa eikä puiden omistaja saa asiaa hoidettua

Koti
 
Mika Ranta
Kaatokiipeilyä harrastava Petri Karjalainen kaataa naapurin pihalta puuta Vantaan Vapaalassa.
Kaatokiipeilyä harrastava Petri Karjalainen kaataa naapurin pihalta puuta Vantaan Vapaalassa. Kuva: Mika Ranta

Rännit tukkivaa lehtiroskaa, varjostusta auringonottopaikalle ja esteettistä häiriötä silmille. Naapurin puista voi olla monenlaista kiusaa.

Toisen omistamia puita tai niiden oksia ja juuria ei saa kuitenkaan poistaa, ellei niistä ole todellista haittaa kiinteistölle. Ja vaikka olisi, niitä ei pidä lähteä parturoimaan luvatta.

Etsimme vastaukset puiden kaatamista ja oksien leikkaamista koskeviin lukijoiden kysymyksiin.

Naapuri on karsinut useita rajapuita latvaan eli 15–20 metrin korkeuteen asti. Mitä, jos kaikki naapurit tekisivät samoin? Miltä Helsingin vehreät kaupunginosat näyttäisivät? Saako puita siis karsia mielin määrin?

Puita ei saa leikata huvin vuoksi. Naapuruussuhdelain mukaan tontin haltijalla on oikeus poistaa naapurin puolelta pihalleen tulevat oksat ja juuret vain, jos niistä aiheutuu konkreettista haittaa.

Tällaista puista johtuvaa haittaa voi olla esimerkiksi se, että kiinteistö likaantuu merkittävästi, rakennus vaurioituu tai varjostus heikentää olennaisesti kiinteistön kasvillisuuden kasvuolosuhteita, sanoo apulaispäälakimies Kristel Pynnönen Kiinteistöliitosta.

Naapurin kiinteistöltä ulottuvat haittaa aiheuttavat oksat saa poistaa vasta, kun puiden omistaja ei itse ole saatuaan kehotuksen ryhtynyt toimenpiteisiin kohtuullisessa ajassa.

Pynnösen mukaan oksien poistamista vaativan naapurin on tarvittaessa pystyttävä esittämään oikeudessa näyttöä oksien aiheuttamasta haitasta.

Helsingin rakennusvalvontaviraston maisema-arkkitehti Pia-Liisa Orrenmaa ei näe, että naapuruussuhdelaista olisi uhkaa kaupunkikuvalle. Hänestä on epätodennäköistä, että kaikki kaupunkilaiset ryhtyisivät parturoimaan rajapuita puolikkaiksi.

”Parturointihaluja hillinnee se, että jos puiden omistaja oikein sydämistyy puiden karsimisesta, naapurukset saattavat päätyä oikeuteen”, Orrenmaa sanoo.

Naapuruussuhdelakia valvoo poliisi, ja siihen liittyvät riidat käsitellään käräjäoikeudessa.

Pihalle paistoi aiemmin aurinko. Nyt naapurin koivut ovat kasvaneet huimiin mittoihin, ja ne varjostavat pihaa. Naapuri on lisäksi istuttanut kaksi mäntyä, jotka voivat kasvaa yli 30-metrisiksi. Saako naapurin varjostavat puut kaataa?

Ei saa. Jos naapurin korkeat puut varjostavat toisen pihaa ja tästä aiheutuu haittaa, tontin haltijalla on oikeus poistaa omalle puolelleen tulevat oksat, ellei puiden omistaja niitä itse poista, Kiinteistöliiton Kristel Pynnönen sanoo.

”Naapurin puolelle ei saa mennä katkaisemaan oksia tai puita.”

Naapuruussuhdelaki kieltää yleisesti kiinteistön käytön siten, että esimerkiksi valosta aiheutuu naapurille kohtuutonta rasitusta.

Taloyhtiössä merkitystä on lisäksi sillä, onko piha-alueet määrätty yhtiöjärjestyksessä osakkaiden hallintaan.

Jos näin on, osakkailla on lähtökohtaisesti oikeus tehdä pihallaan muutostöitä, kuten istuttaa puita, sanoo oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Markus Tervonen.

Hän painottaa, että taloyhtiöllä ja toisella osakkaalla on oikeus asettaa muutostyölle ehtoja, jos muutostyöstä aiheutuisi haittaa.

Yhtiö ja osakas voivat myös kieltää muutostyön, jos sen toteuttaminen olisi kohtuutonta.

”Aiemman asunto-osakeyhtiölain perusteluissa juuri korkeista puista naapurille aiheutuva haitta mainittiin tällaisena vaikutuksena”, Tervonen kertoo.

Jos yhtiön piha-alueet eivät ole osakashallinnassa, yhtiökokous voi päättää niiden käytöstä enemmistöpäätöksellä.

Taloyhtiön hallitus päätti kaataa komeat pihapuut. Moni osakas oli pahoillaan terveiden puiden kaatamisesta, josta myös aiheutui yhtiölle roimat kustannukset. Millaisen päätöksen puiden kaataminen vaatii?

Kiinteistön yleisilmeen kannalta olennaisten puiden kaataminen on yhtiökokouksen asia, sanoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén.

Hänen mukaansa puiden kaatamiseen riittää osakkaiden enemmistöpäätös.

Hallitus voi kuitenkin tehdä päätöksen puiden kaatamisesta silloin, kun puut ovat lahoja tai muuten vaaraksi turvallisuudelle.

Yhtiökokouksen päätöksen lisäksi yhtiö saattaa tarvita puiden kaatamiseen luvan kunnalta.

Helsingissä lupaa ei tarvita esimerkiksi silloin, kun kaadettavia puita on enintään viisi eivätkä puut ole asemakaavassa suojeltuja tai kaupunkikuvallisesti merkittäviä, kertoo rakennusvalvontaviraston Pia-Liisa Orrenmaa.

Rakennusvalvonta voi tarvittaessa edellyttää, että yhtiö istuttaa uuden vastaavan puun kaadetun tilalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!