Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman vanhinta puutaloa on pidetty kunnossa jo 1 400 vuotta – nyt ammattitaito on katoamassa

Maailman vanhinta puurakennusta on pidetty Japanissa kunnossa jo 1 400 vuotta

Koti
 
Harri Hautajärvi
Kirjoittaja on arkkitehti ja tekniikan tohtori.

Kun astuu sisään maailman vanhimpaan puurakennukseen, tuntuu että aika pysähtyy. Voisiko 1 400 vuoden ikäisessä buddhalaistemppelissä saada valaistusta siihen, miten puurakenteet kestävät?

Japanissa sijaitseva Hōryū-ji perustettiin vuonna 607. Rakennusryhmää hallitsee 32 metrin korkuinen pagodi, jonka keskipilarina oleva sypressi kaadettiin vuonna 594. Edes rajut maanjäristykset – joita Japanissa on 600-luvun alusta lähtien ollut 46 – eivät ole tuhonneet ikiaikaisia temppelirakennuksia, sillä puurakenteet ovat joustavia. Toki puuosia on uusittu, kun niitä on lahonnut tai tuhoutunut tulipalossa.

Aasiassa perinteeseen kuuluu, että puurakenteita pidetään kunnossa. Kun jokin puuosa on vaihdettava, tilalle räätälöidään uusi perinteisillä menetelmillä. Puurakennus pysyy samanlaisena, vaikka sen osia uusitaan. Näin tehtiin Suomessakin ennen siirtymistä läpikotaisiin peruskorjauksiin.

Euroopan vanhin puurakennus on Greenstedin kylän kirkko Englannissa. Sen pystyyn asennetut tammihirret on kaadettu 1000-luvun jälkipuolella. Vanhin puinen asuintalo on 1287 rakennettu Bethlehem-talo Sveitsissä.

Myös Suomessa voi tehdä aikamatkoja. Vanhin puurakennuksemme on jäännös aitasta, jossa piispa Henrikin on kerrottu saarnanneen Kokemäellä vuonna 1156 ja jonka suojaksi rakennettiin uusgoottilainen tiilikappeli 1850-luvulla. Tarina laimeni, kun hirsistä vanhimmat ajoitettiin 1470-luvulle.

Suomen iäkkäin käytössä oleva puurakennus on Vöyrin kirkko, jonka vanhimmat osat on rakennettu vuosina 1626–1627. Samalta vuosisadalta on säilynyt 15 muuta komeaa hirsikirkkoa, Kokkolan pedagogio sekä jokunen aitta.

Rakentamisen teollistuminen syrjäytti puurakennusperinteen 1960-luvulta lähtien. Ammattitaito katosi. Energiaremontit ja muovipitoiset rakennusaineet ja -maalit sekä koneellinen ilmanvaihto yleistyivät. Virheellisillä korjaustavoilla homehdutettiin tuhansia puurakennuksia – myös osa arvokkaimmista puukirkoistamme.

Suomen hirsirakentamisen perinne tunnetaan nykyisin melko huonosti, ja tutkimus on vähäistä. Perinteistä puurakentamista taitavista kirvesmiehistä, insinööreistä ja arkkitehdeista on pulaa, joten lisäkoulutusta tarvittaisiin. Omasta ja muidenkin maiden puuperinteestä löytyisi kestäviä ratkaisuja sovellettavaksi myös uuteen puurakentamiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!