Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin estät hiirten juhlat mökilläsi – ultraääni voi karkottaa tuholaiset

Jos mökkisi on tyhjillään koko talven, perinteiset hiirenloukut eivät ole vaihtoehto. Jyrsijäkantaa voi yrittää vähentää jo syksyllä.

Koti
 
Jere Malinen
Peltomyyrä on yksi tavallisimmista myyrälajeista.
Peltomyyrä on yksi tavallisimmista myyrälajeista. Kuva: Jere Malinen

Kakkaa vuodevaatteissa ja pissaa ruokakaapissa. Jos hiiret, myyrät tai muut jyrsijät juhlivat mökillä koko talven, siivo on keväällä kamala. Ulosteita siivotessa voi altistua myyräkuumetartunnalle, ja hiiretkin levittävät erilaisia tauteja.

”Mökille ei pitäisi jättää ruokaa talveksi, sillä se houkuttelee jyrsijöitä sisälle. Jos hiiren virtsa oikein imeytyy kaappien hyllyihin, ne joudutaan pahimmassa tapauksessa uusimaan”, kertoo tarkastaja Bengt Lindqvist Luonnonvarakeskuksesta.

Jyrsijöitä kannattaa siis torjua.

Perinteistä loukkupyyntiä ei voi harrastaa pitkään tyhjillään olevalla mökillä, sillä loukut pitäisi tarkistaa säännöllisesti. Jos mökillä ei käy talvella lainkaan, hyvä vaihtoehto ovat ultraäänikarkottimet.

”Halvimmissa malleissa teho tosin on plus miinus nolla”, Lindqvist sanoo.

Kympin parin laitteet lähettävät ultraääntä samalla taajuudella koko ajan, ja jyrsijät tottuvat ääneen helposti.

Kalliimmissa malleissa sekä äänen taajuutta että voimakkuutta voi vaihdella. Nekään eivät vaihdu itsestään, vaan laitteita on käytävä välillä säätämässä.

Ultraääni ei kulje seinän eikä huonekalujen läpi, joten karkottimien edessä tulisi olla mahdollisimman paljon avointa tilaa.

Uusinta kehitystä ultraäänikarkottimissa edustavat kaiuttimilla varustetut mallit. Kaiuttimia on tavallisesti kaksi ja ne lähettävät ultraääntä eri suuntiin.

”Joihinkin malleihin voi kytkeä jopa neljä tai kuusi lisäkaiutinta. Kaiutin tehostaa ääniaaltojen kulkemista huoneessa, ja kun kaiuttimia on useita eri suuntiin, teho on tavallista karkotinta parempi”, Lindqvist selittää.

Hiirille ja rotille voi myös virittää syöttilaatikkoja. Niissä kannattaa käyttää hiutalemaisen myrkyn sijasta saippuapalan näköisiä syöttejä – niitä jyrsijät eivät ainakaan pysty levittämään ympäriinsä.

”Muoviset syöttilaatikot ovat hyviä. Ne saa lukittua ja kiinnitettyä ruuvilla rakenteisiin, etteivät eläimet pysty viemään niitä. Joissakin ’hiiribaareissa’ on torjunta-aine jo valmiiksi sisällä”, Lindqvist kertoo.

Syöttilaatikoita voi nikkaroida myös itse esimerkiksi vesivanerista. Hiiriä varten sopii viiden sentin reikä, rotalle käy vähän suurempi.

Kun jyrsijä syö myrkkyä syöttilaatikosta, kestää muutaman päivän ennen kuin se kuolee.

”Jos vaikkapa hiiri kuolee mökin rakenteisiin, haju on aika ällöttävä, ennen kuin raato kuivuu sinne.”

Haju kuitenkin hälvenee pikkuhiljaa, kun mökkiä lämmitetään.

Lindqvist muistuttaa, että myrkkyä ei saa asettaa avoimeen astiaan.

”Vierailin äskettäin talossa, jossa oli asetettu hiutalemaista myrkkyä avoimiin astioihin. Hiiret olivat sitten levittäneet myrkyn eristevilloihin, eikä sitä saa sieltä millään pois.”

Myrkkyä pitäisi välttää myös silloin, jos talossa on lemmikkieläimiä.

”Silloin on olemassa niin sanotun sekundaarimyrkytyksen mahdollisuus, jos esimerkiksi kissa nappaa hiiren, joka on syönyt myrkkyä. Kissa voi tulla pahoinvoivaksi, mutta ei se yleensä kuole yhdestä hiirestä”, Lindqvist kertoo.

Myrkkyjä vieroksuville yksi vaihtoehto ovat metalliset hiirilaatikot, joihin jyrsijät pyydystetään elävinä. Sitten ne kuljetetaan muutaman kilometrin päähän ja vapautetaan. Takaisin ne eivät enää löydä.

”Sallittakoon tällaiset pyydykset, jos joku ehdottomasti haluaa säästää hiiret ja viedä ne pois ehkä jonkun toisen riesaksi”, Lindqvist sanoo.

Ongelma on, että jos pyydykseen tunkee monta eläintä, tila käy ahtaaksi ja tulee tappelu. ”Silloin heikot yksilöt tapetaan ja syödään”, Bengt Lindqvist kertoo.

Pyydykseen pitää laittaa tarpeeksi ruokaa, mikä ehkäisee tappelujen syntymistä. Lisäksi pyydykset olisi käytävä läpi ja eläimet vapauttamassa kerran päivässä, Lindqvist suosittelee.

”Eläimille ei eläinsuojelulain mukaan saa aiheuttaa kohtuutonta kipua ja haittaa. On eläinsuojelurikos, jos hiiret tai rotat jätetään kuolemaan pyydykseen.”

Jos viettää esimerkiksi syyslomaa muutaman päivän mökillä, kannattaa silloin pyytää jyrsijöitä loukuilla. Myyriä on tänä kesänä ollut paljon, ja pihapiirissä olevaa kantaa on hyvä saada vähennettyä jo syksyllä.

Loukkuja kannattaa laittaa liiteriin, varastoihin, autotalliin ja vintille. Jyrsijöitä kannattaa pyytää myös rakennuksen ryömintätilasta.

Victor
Victor Pestchaser pro -ultraäänikarkottimessa (33 e) on kaksi kaiutinta.
Victor Pestchaser pro -ultraäänikarkottimessa (33 e) on kaksi kaiutinta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!