Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ovatko rikkakasvien torjunta-aineet vaaraksi terveydelle?

Huoltoyhtiö kävi sumuttamassa rikkakasvit talomme piha-alueilla glyfosaattivalmisteella kertomatta siitä asukkaille – pitääkö nyt olla huolissaan terveydestä

Koti
 
Päivi Huotari / HS
Tämä mansikantaimi kuoli glyfosaatin takia. Kuva ei liity lukijan tapaukseen.
Tämä mansikantaimi kuoli glyfosaatin takia. Kuva ei liity lukijan tapaukseen. Kuva: Päivi Huotari / HS

Huoltoyhtiö kävi sumuttamassa rikkakasvit talomme piha-alueilla Rambo Bio -glyfosaattivalmisteella kertomatta siitä asukkaille. Monella kasvaa patioillaan syötävää, eikä huoltomiehellä ollut edes mitään suojaimia myrkyttäessään pihoja. Mitä voi seurata, jos syö vahingossa glyfosaatilla myrkytettyjä vihanneksia, juureksia tai marjoja? Entä jos ruiskuttaa glyfosaattia ilman suojaimia?  

Glyfosaattia sisältävät kuluttajakäyttöön tarkoitetut rikkakasvien torjunta-aineet, kuten Rambo Bio ja Roundup, ovat mietoja myrkkyjä, sanoo Myrkytystietokeskuksen erikoislääkäri Pirjo Tynjälä.

Hänen mukaansa todennäköisesti jokainen on saanut glyfosaatin jäämiä ravintoaineiden mukana.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin mukaan glyfosaatti on eniten myyty kasvinsuojelussa käytettävä tehoaine Suomessa.

Sitä käytetään rikkakasvien torjunnassa esimerkiksi viljelysmailla, puutarhoissa ja pelloilla.

Terveyden kannalta glyfosaatti ei kuulu vaarallisimpien kasvinsuojeluaineiden joukkoon, mutta sen syöpäsairauden varaa aiheuttavista ominaisuuksista on keskusteltu paljon, sanoo ympäristöjohtaja Esa Nikunen Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta.

Glyfosaatista seuraa harvoin äkillistä myrkytystä. Tynjälän mukaan aikuisen pitäisi juoda ainetta ainakin kulaus, jotta se aiheuttaisi merkittäviä akuutteja oireita. Esimerkiksi ihottumaa, pahoinvointia, oksentelua tai ripulia voi esiintyä, jos glyfosaattia juo tai sitä hengittää rikkakasveja sumuttaessa.

Mahdolliset oireet kestävät yleensä vuorokauden.

Vakavassa myrkytyksessä suuhun ja nieluun voi tulla syövyttäviä vaurioita, jotka oireilevat kipuna.

Tukesin kasvinsuojeluaineet-ryhmän päällikkö Kaija Kallio-Mannila muistuttaa, että rikkakasvien torjunta-aineet tappavat kaiken vihreän, myös viljelykasvit.

Jos glyfosaattia sisältävää ainetta on sumutettu asukkaiden viljelmille varomattomasti, syötävää ei jää jäljelle.

Taloyhtiön olisi hyvä tiedottaa asukkaita torjunta-aineiden käytöstä ja merkitä niillä käsitellyt alueet.

Kasvinsuojeluaineita ammatikseen käyttävällä pitää lisäksi olla kasvinsuojelututkinto suoritettuna, ja glyfosaattia käyttäessä tulee kädet suojata kemikaalin kestävillä suojakäsineillä.

Tukes suosittelee, että lasten leikkipaikoilla rikkakasvien torjunnassa käytetään mekaanisia menetelmiä.

Lasten tai lemmikin liikkumisesta glyfosaatilla käsitellyllä alueella ei aiheudu suurta riskiä, kun aine on ehtinyt kuivua kasvien pinnalta.

Euroopan komissio on velvoittanut EU:n jäsenmaat poistamaan markkinoilta poea-apuainetta eli polyetoksyloitua talialkyyliamiinia sisältävät glyfosaattivalmisteet.

Pääosa kuluttajakäyttöön tarkoitetuista valmisteista ei sisällä poea-apuainetta. 

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!