Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hautajaiskuvaltahan tuo näyttää, sanoo Harry Michelsson ensimmäisestä vuokraamastaan öljyvärimaalauksesta

Turkulaiset Eija Bogel ja Harry Michelsson ovat taidelainaamon kanta-asiakkaita – ja yleensä he pääsevät kompromissiin teosta valitessaan.

Koti
 
Vesa-Matti Väärä
Harry Michelsson ja Eija Bogel ovat ripustaneet taidetta kerrostaloasuntonsa jokaisen huoneen seinille.
Harry Michelsson ja Eija Bogel ovat ripustaneet taidetta kerrostaloasuntonsa jokaisen huoneen seinille. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Fakta

 Taidelainaamot vuokraavat kuvataidetta pientä kuukausimaksua vastaan. Esimerkiksi Turussa halvin maksu on 10 e/kk.

 Vuokraaja voi lunastaa teoksen maksamalla kuukausimaksua niin pitkään, kunnes teos on maksettu kokonaan.

 Suomen ensimmäinen taidelainaamo perustettiin Joensuuhun 1971.

 Nykyään lainaamoja on eri puolilla Suomea, muun muassa Helsingissä, Turussa, Tampereella, Espoossa, Seinäjoella, Porissa, Jyväskylässä ja Kotkassa.

 Ensimmäiset taidelainaamot perustettiin Yhdysvalloissa kirjastoihin jo 1920-luvulla. Ne levisivät Eurooppaan ja ovat hyvin suosittuja.

Kumpi keksi idean ensin?

Harry Michelsson oli tutkinut Richardinkadun kirjaston taidelainaamon kokoelmia Helsingissä 1990-luvulla. Hänen vaimonsa Eija Bogel innostui taidelainaamosta heti, kun sellainen perustettiin Turkuun runsaat parikymmentä vuotta sitten.

Idea taiteen lainaamisesta kotiin muhi kummankin mielessä, mutta ensin piti ostaa asunto, jonne kuvataide sopi.

He luopuivat asunnostaan puutaloyhtiössä Turussa ja muuttivat 1950-luvulla rakennettuun kerrostaloon Nummen kaupunginosaan vuonna 2009. Siellä seinät alkoivat täyttyä taiteesta.

”Jokaisella kodilla ja asunnolla on oma henkensä. Puutaloon luontuvat pitsiverhot ja romanttiset merimaalaukset. Kerrostalokodissamme on 50-lukulainen retromeininki”, Eija Bogel sanoo.

Maalaukset ja grafiikan vedokset pariskunta valitsee niin, että ne sopivat sisustukseen ja asunnon tyyliin. Molemmilla on oma makunsa, mutta yleensä päästään kompromissiin. Juttu jatkuu kuvan alla.

Vesa-Matti Väärä
Milla Hannulan tekemä värimaalaus Kesäinen perhekuva oli ensimäinen teos, jonka Eija Bogel ja Harry Michelsson lainasivat kotiinsa.
Milla Hannulan tekemä värimaalaus Kesäinen perhekuva oli ensimäinen teos, jonka Eija Bogel ja Harry Michelsson lainasivat kotiinsa.

Ensimmäisen taideteoksen he vuokrasivat Turun taidelainaamosta vuonna 2010. Se on Milla Hannulan tekemä pieni vihreän ja mustan sävyinen öljyvärimaalaus Kesäinen perhekuva.

”Hautajaiskuvaltahan tuo näyttää, kun siinä on mustiin pukeutuneita ihmisiä rivissä”, Harry Michelsson hymähtää.

Teoksen värit miellyttivät kumpaakin. He maksoivat kymmenen euron suuruista kuukausivuokraa kaksi ja puoli vuotta ja lunastivat maalauksen itselleen. Juttu jatkuu kuvan alla.

Vesa-Matti Väärä
Helena Ruusulaakson maalaus Kukkiva alaston koristaa keittiötä.
Helena Ruusulaakson maalaus Kukkiva alaston koristaa keittiötä.

Seuraava vuokrateos ripustettiin keittiöön. Helena Ruusulaakson teoksessa Kukkiva alaston naisfiguuri lepää nautinnollisesti punaista taustaa vasten.

”Maalaus on ihana, vaikka vieraat suhtautuvat siihen ristiriitaisesti. Kun katson sitä aamiaispöydässä, tulen hyvälle tuulelle. En luovu siitä koskaan”, Eija Bogel hymyilee.

Vesa-Matti Väärä
Paula Väinämön tekemä Appaloosa on olohuoneen ikkunalaudalla.
Paula Väinämön tekemä Appaloosa on olohuoneen ikkunalaudalla.

Kolmas kuukausivuokralla maksettu teos on raku-keramiikalla toteutettu pienoisveistos, Paula Väinämön tekemä Appaloosa. Hevosta muistuttava veistos on sijoitettu arvopaikalle olohuoneen ikkunalaudalle.

Kymmenennestä kerroksesta aukeaa komea näkymä Nummen vihreälle omakotitaloalueelle. Horisontissa häämöttää Turun tuomiokirkon torni.

Käynnit taidelainaamossa ovat pariskunnalle koukuttava harrastus. He seuraavat tarkasti, mitä tulee tarjolle. Eija Bogel vilkaisee myös netistä joka viikko lainaamon uudet teokset.

Nyt heillä on lainassa kaksi grafiikan vedosta, mutta niiden kuukausimaksu on kesken.

Vain kerran pariskunta toi kotiinsa teoksen, josta he eivät pitäneet. He palauttivat sen taidelainaamoon.

”Se oli liian räikeä ja pomppasi silmille. Taidelainaamon toimii hyvin, koska sinne voi palauttaa teoksen, joka ei miellytä. Tappio on vain yhden kuukauden vuokra”, Michelsson sanoo. Juttu jatkuu kuvan alla.

Vesa-Matti Väärä
Turun taidelainaamo lainaa koteihin turkulaisten taiteilijoiden töitä. Alin kuukausvuokra on kymmenen euroa.
Turun taidelainaamo lainaa koteihin turkulaisten taiteilijoiden töitä. Alin kuukausvuokra on kymmenen euroa.

Taidelainaamon lisäksi pariskunta hankkii taidetta gallerioista, kirpputoreilta ja ulkomaanmatkoilta. Kolmen huoneen ja keittiön asunnossa kaikkien huoneiden seinillä on taidetta, noin parikymmentä teosta.

”Meillä on aina joku tietty paikka, johon etsimme taidetta. Nyt on haussa teos television päälle olohuoneeseen”, Bogel sanoo.

Kun teos on ripustettu seinälle, pariskunta ei vaihda sen paikkaa. ”Toimivia sisustusratkaisuja ei kannata purkaa”, Bogel kertoo.

Useimmat pariskunnan taideteoksista kuvaavat ihmisiä ja erityisesti naisia. Harmonia syntyy aiheen toistuvuudesta. Teokset sopivat yhteen ja tukevat toisiaan. Kokonaisuus on tärkeä, eikä harmoniaa sovi rikkoa teoksella, jonka tyyli poikkeaa muista.

Viisikymmentäluvun henkeä lisäävät Kaj Franckin ja Tapio Wirkkalan suunnitelmat lasiesineet ja Kupittaan savitehtaalla valmistetut mustavalkoiset mukit, joita on keittiön hyllyillä. Mariskooleista pariskunta olisi valmis luopumaan, koska ne sotivat hieman muiden lasiesineiden klassisia linjoja vastaan. Keittiön ja olohuoneen pöydät ja tuolit ovat Artekin tuotantoa ja Alvar Aallon suunnittelemia.

Molemmilla on aikaa harrastaa taidekeräilyä. Harry Michelsson työskenteli pitkään huonekalualalla myyntipäällikkönä. Nyt hän ajaa linja-autoa. Eija Bogel odottelee eläkkeelle pääsyä. Työuran hän teki jalometallialalla.

”Kauneudesta ei tarvitse luopua, vaikka vanhenee”, Harry Michelsson sanoo.

 

Valon suunta vaikuttaa ripustukseen

Galleristi, sisustusarkkitehti Pirkko-Liisa Topeliuksen mukaan taideteosten sijoittelussa ei ole ehdottomia sääntöjä, vaan paljon vapautta.

”Normaalin sommittelun voi ottaa huomioon eli katsoa huoneen värejä ja kokonaisuutta. Hauska ripustus voi syntyä siitä, että koko seinä on täynnä erilaisia teoksia.”

Topeliuksen mukaan teosten valitsija keksii luonnostaan taideteoksille juonen tai juoni syntyy itsestään sitä erityisesti hakematta. Liikaa ei kannata suunnitella, vaan kuunnella omia tuntemuksiaan. Sisustaja voi kokeilla, mikä vaikuttaa hyvältä ja sopii omaan kotiin.

”Taidetta hankitaan omaksi iloksi. Jos seinällä on monta teosta, tarinoitakin on monta ja voi vuorotella, mitä katsoo. Taideteos on enemmän sisältö kuin sisustusesine.”

Teosten ripustuksesta ei kannata ottaa stressiä. Taidelainaamosta voi lainata teoksen koekäyttöön ja lunastaa sen, jos se miellyttää silmää. Lainaamosta saa myös veistoksia, grafiikkaa ja valokuvia, jotka voivat sopia kotiin.

Topelius kehottaa miettimään valaistusta, sillä valo saa ihmeitä aikaan. Monet teokset näyttävät hyvältä, kun niihin suunnataan valo, mutta joku aihepiiriltään mystinen teos toimii myös hämärässä valaistuksessa. Tunnelma vaihtuu, kun valon suuntaa muutetaan.

”Seinällä olevan teoksen yläreunaan ei pidä laittaa valaisinta, koska valo pilaa teoksen ajan kuluessa. Samoin suoraa auringonvaloa kannattaa välttää. Teokselle käy hullusti, kun aurinko polttaa värit.”

Kehystämöistä saa museolasia, joka suojaa teoksia. Kehysten on hyvä olla niin hillittyjä, että teos saa rauhan, eivätkä kehykset kilpaile taideteoksen kanssa.

Seinän värillä on väliä. Viime vuosikymmeninä Suomessa on totuttu valkoisiin seiniin, mutta Topeliuksen mielestä värillinen tai kuviollinen seinä ei ole este taideteosten ripustamiselle. Värikäs seinä voi olla taiteelle jossakin tapauksessa jopa parempi kuin steriili valkoinen.

Huoneen koko vaikuttaa taideteoksen sijoitteluun, mutta siinäkään ei ole tiukkoja sääntöjä.

”Suuren teoksen voi laittaa pieneen huoneeseen. Se voi olla kiva ottaessaan huoneen haltuunsa”, Topelius sanoo.

Ennen taidelainaamoon tai galleriaan menemistä kannattaa mitata tilat, mihin teos on tulossa. Täytyy katsoa, että teos mahtuu ovesta sisään, eikä tuki kulkureittejä kotona.

Ripustuksessa pienet teokset voi kiinnittää seinälle naulalla. Suurempia teoksia kiinnitetään ruuveilla ja porakoneella. Ripustusjärjestelmiä tai kiskoja Topelius ei suosittele, koska ne usein heiluvat ja muodostavat tilaan oman teoksensa.

”Kannustan rohkeuteen taideteoksia valitessa, koska taiteesta saa paljon iloa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!