Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin estät hiirten juhlat mökilläsi – ultraääni voi karkottaa jyrsijät

Kaiuttimilla varustetut ultraäänikarkottimet ovat uusinta uutta taistelussa jyrsijöitä vastaan.

Koti
 
Jere Malinen
Peltomyyrä on yksi tavallisimmista myyrälajeista.
Peltomyyrä on yksi tavallisimmista myyrälajeista. Kuva: Jere Malinen

Kakkaa vuodevaatteissa ja pissaa ruokakaapissa. Jos hiiret, myyrät tai muut jyrsijät juhlivat mökillä koko talven, siivo on keväällä kamala. Sitä paitsi ulosteita siivotessa voi altistuu myyräkuumetartunnalle. Myös hiiret levittävät erilaisia tauteja.

”Mökille ei pitäisi jättää ruokaa talveksi, sillä se houkuttelee jyrsijöitä sisälle. Hiiren virtsa kun oikein imeytyy kaapien hyllyihin, ne joudutaan pahimmassa tapauksessa uusimaan”, kertoo tarkastaja Bengt Lindqvist Luonnonvarakeskuksesta.

Jyrsijöitä kannattaa siis torjua.

Silverline
Silverline 80/200 -jyrsijänkarkottimen (59 e) ultraääntä voi vaihdella, jotteivät hiiret totu siihen.
Silverline 80/200 -jyrsijänkarkottimen (59 e) ultraääntä voi vaihdella, jotteivät hiiret totu siihen.

Perinteistä loukkupyyntiä ei voi talvella autiolla mökillä harrastaa, sillä loukut pitäisi kokea säännöllisesti.

Sen sijaan ultraäänikarkottimia voi käyttää. ”Halvimmista malleissa teho on plus miinus nolla”, Lindqvist sanoo.

Kympin parin laitteet lähettävät ultraääntä samalla taajuudella koko ajan ja jyrsijät tottuvat niihin helposti.

Kalliimmissa malleissa sekä äänen taajuutta että voimakkuutta voi vaihdella. Itsestään nekään eivät vaihdu, vaan laitteet vaativat mökkeilijää niitä säätämään.

Ultraääni ei kulje seinän eikä huonekalujen läpi, joten karkottimien edessä tulisi olla mahdollisimman paljon avointa tilaa.

Victor
Victor Pestchaser pro -ultraäänikarkottimessa (33 e) on kaksi kaiutinta.
Victor Pestchaser pro -ultraäänikarkottimessa (33 e) on kaksi kaiutinta.

Uusinta ultraäänikarkottimissa ovat kaiuttimilla varustetut mallit. Kaiuttimia on tavallisesti kaksi ja ne lähettävät ultraääntä eri suuntiin.

”Joihinkin malleihin voi kytkeä jopa neljä tai kuusi lisäkaiutinta. Kaiutin tehostaa ääniaaltojen kulkemista huoneessa, ja kun kaiuttimia on useita eri suuntiin, teho on tavallista karkotinta parempi”, Lindqvist selittää.

Berner
Lukittava syöttilaatikko rotille
Lukittava syöttilaatikko rotille

Hiirille ja rotille voi myös virittää syöttilaatikkoja. Niissä kannattaa käyttää hiutalemaisen myrkyn sijasta saippuapalan näköisiä syöttejä – niitä jyrsijät eivät ainakaan pysty levittämään ympäriinsä.

”Muoviset syöttilaatikot ovat hyviä. Ne saa lukittua ja kiinnitettyä ruuvilla rakenteisiin, etteivät eläimet pysty viemään niitä. Joissakin ’hiiribaareissa’ on torjunta-aine jo valmiiksi sisällä”, Lindqvist kertoo.

Syöttilaatikoita voi nikkaroida myös itse esimerkiksi vesivanerista. Hiiriä varten sopiva on viiden sentin reikä, rotalle käy vähän suurempi.

Myrkkyä ei saa asettaa avoimeen astiaan. ”Vierailin äskettäin talossa, jossa oli asetettu hiutalemaista myrkkyä avoimiin astioihin. Hiiret olivat sitten levittäneet myrkyn eristevilloihin, eikä sitä saa sieltä millään pois”, Lindqvist kertoo.

Myrkkyä pitäisi välttää myös, jos on lemmikkieläimiä.

”Silloin vaikkapa kissa voi napata hiiren, joka on syönyt myrkkyä. Kissa voi tulla pahoinvoivaksi, mutta ei se yleensä kuole yhdestä hiirestä, Lindqvist kertoo.

Myrkkyjä vieroksuville yksi vaihtoehto ovat metalliset hiirilaatikot, joihin jyrsijät pyydystetään elävinä. Sitten ne kuljetetaan muutaman kilometrin päähän ja vapautetaan. Takaisin ne eivät enää löydä.

Ongelmana on, että jos pyydykseen tunkee monta eläintä, tila käy ahtaaksi ja tulee tappelu. ”Siinä sitten tapetaan ja syödään heikot yksilöt”, Bengt Lindqvist kertoo.

Pyydykseen pitää laittaa myös tarpeeksi ruokaa – se ehkäisee tappelujen syntymistä. Lisäksi pyydykset olisi käytävä läpi ja eläimet vapauttamassa kerran päivässä, Lindqvist suosittelee.

”Eläimille ei eläinsuojelulain mukaan saa aiheuttaa kohtuutonta kipua ja haittaa. On eläinsuojelurikos, jos jyrsijät jätetään kuolemaan pyydykseen.”

Jos viettää esimerkiksi syyslomaa muutaman päivän mökillä, kannattaa jyrsijöitä pyytää loukuilla ja kokea loukut usein. Myyriä on tänä kesänä ollut paljon, ja kantaa on hyvä saada vähennettyä jo syksyllä.

Loukkuja kannattaa laittaa liiteriin, varastoihin, autotalliin ja vintille. Jyrsijöitä voi pyytää myös rakennuksen ryömintätilasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!