Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun lutikat purevat, kotiin voi aina palata

Äidinvaistot käynnistyivät kumeasti jyrähtäen kuin nelivetomaasturin moottori

Koti
 
Katri Kallionpää Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.

Viikko sitten sain viestin kuopukselta, joka oli paluumatkalla Unkarista kuororeissulta.

Mun pitäisi päästä ehkä kotiin, koska hotellihuoneessani oli lutikoita. Tavarat pitäisi heittää saunaan, ja joo, niitä puremia on ihan sikana kanssa.

Äidinvaistot käynnistyivät kumeasti jyrähtäen kuin nelivetomaasturin moottori.

Hälytys, hälytys! Lapsi hädässä! Punajuurikeitto sulamaan, sauna lämpiämään ja – ja täyttä vauhtia lentokentälle jätesäkkirulla aseena.

Kentällä matkalaukku pannaan jätesäkkiin ja auton perään. Lapsi viedään suoraan takapihalle. Vaikka syysyö on hyytävä, pakotan tytön riisumaan ulkona kaikki vaatteensa. Ja sitten suoraan 90-asteiseen saunaan.

Lapsen jälkeen lauteille pääsevät matkalaukku ja kaikki vaatteet. Sillä aikaa kun luteet käryävät hengiltä, tytär lusikoi keittoa keittiössä lainapyjamassaan.

Seuraavana päivänä saan tyttäreltä viestin: Kiitos paljon äitimäisen ihanasta avusta.

Äiti minussa kehrää kuin kissa.

Mutta sitten alan miettiä, milloin äitimäisen ihana apu muuttuu rasitteeksi. Viime aikoina on keskusteltu paljon esimerkiksi siitä, miten Helsingissä nuoret aikuiset jumiutuvat rahapulassaan asumaan lapsuudenkotiinsa. Voiko se estää aikuiseksi kasvamisen?

Esikoisen poikaystävä heitti äskettäin kysymyksen, mikä mielestäni liittyy tähän: Missä vaiheessa vanhemmat alkavat kohdella lastaan tasaveroisena?

Kämppäkaveruus on minun mielestäni mahdollista silloin, kun molemmat osapuolet kantavat vastuunsa ja kun molemmat hyötyvät siitä. Minä ja iäkkäät vanhempani päädyimme samaan ratkaisuun vuosi sitten, kun isä ja äiti muuttivat minun rivitalooni. Nyt voi jo sanoa, että ratkaisu oli paras mahdollinen.

Sitä paitsi kodin pitäisi olla juuri se paikka, johon voi palata kun lutikka puree. Äiti ei pysty suojelemaan lastaan rahahuolilta, työmurheilta enkä sydänsuruilta. Mutta lutikoilta – hitto soikoon – pystyy!

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!