Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omakotitaloasukas voi säästää satoja euroja jätekuluissa – tarkan kierrättäjän jäteastia täytyy tyhjentää vain muutaman kerran vuodessa

Jäteastian voi tyhjentää harvemmin kuin kerran kuussa, kunhan sekajäte ei haise tai pursuile ulos astiasta.

Koti
 
Susanne Salmi
Juhani Niiranen / HS
Kuukauden sekajätteet peittävät hädin tuskin astian pohjan, Timo Vitikainen näyttää.
Kuukauden sekajätteet peittävät hädin tuskin astian pohjan, Timo Vitikainen näyttää. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Fakta

Näin jäteastian tyhjennysväliä voi muuttaa

  Helsingin seudulla pienkiinteistön sekajäteastia voidaan tyhjentää kerran viikossa, joka toinen viikko tai joka neljäs viikko. Jätesopimukseen voi tehdä muutoksia täällä.

  Pidempään tyhjennysväliin on pyydettävä lupaa HSY:ltä. Pisin mahdollinen tyhjennysväli on kahdeksan viikkoa, erityisluvalla väli voi olla jopa puoli vuotta.

  Jos jäteastia täyttyy liian nopeasti, kannattaa pyytää isompi astia. Se tulee asukkaalle halvemmaksi kuin tyhjennysvälin lyhentäminen.

Lähde: HSY

Omakotitalon jätekustannuksissa voi säästää satoja euroja vuodessa kierrättämällä ja kompostoimalla. Kun sekajäteastiassa ei ole tilaa vieviä pakkauksia tai haisevaa biojätettä, astia voidaan tyhjentää harvemmin. Samalla jätekustannukset pienenevät.

Helsingin seudun omakotitaloista jätteet noudetaan useimmiten kahden viikon välein. Se ei kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto.

Innokas kierrättäjä voi hakea Helsingin seudun ympäristöpalveluilta (HSY) lupaa tyhjennyttää jäteastia jopa vain kahdesti vuodessa. Silloin maksetaan vain jätehuollon vuosimaksu, joka on 34 euroa.

Lupa voidaan myöntää yhden tai kahden asukkaan pienkiinteistölle, jossa jätettä syntyy poikkeuksellisen vähän: vain kaksi 140 litran astiallista vuodessa. Isommissa kiinteistöissä jäteastia on tyhjennettävä vähintään kahdeksan viikon välein.

Juhani Niiranen / HS
Muovit viedään kauppareissulla.
Muovit viedään kauppareissulla.

Espoon Uusmäessä asuva Timo Vitikainen päätti laittaa omakotitalonsa jätehuollon uusiksi viime keväänä. Sekajätettä tuli kahden hengen kodissa todella vähän.

”Kierrätämme muovin, paperin, pahvin, lasin ja metallit. Kun lisäksi erotellaan vielä biojäte, jää sekajätettä vain pieni muovipussillinen viikossa.”

Perhe on asunut vuonna 1957 rakennetussa rintamamiestalossa neljätoista vuotta. Kevääseen 2016 saakka sekajäteastia tyhjennettiin joka toinen viikko. Nykyään jätettä syntyy paljon vähemmän kuin ennen, sillä perheen neljä lasta ovat jo muuttaneet omilleen.

Vitikaiset päättivät tyhjennyttää jäteastiansa vain kerran kuussa. Näin vuosittaiset jätehuoltokulut pienenivät heti yli sadalla eurolla.

Jätehuoltomääräysten mukaan jäteastian voi tyhjentää harvemmin kuin kerran kuussa, kunhan sekajäte ei haise tai pursuile ulos astiasta. Jos tyhjennysväliä haluaa harventaa, biojätteet on kompostoitava itse ja tehtävä siitä ilmoitus HSY:lle.

Timo Vitikainen hankki pihalleen kompostorin jo viime keväänä. Tänä syksynä hän sopi HSY:n kanssa, että sekajäteastia tyhjennetään enää kerran kahdessa kuukaudessa.

Nykyään jäteastian tyhjennys maksaa espoolaisperheelle 65,43 euroa vuodessa. Kahden viikon välein tapahtuvasta tyhjennyksestä kuluja kertyi 214,24 euroa vuosittain. Säästöä syntyy siis liki 150 euroa vuodessa.

Taloudessa käytetään 240-litraista vuokra-astiaa. Vuodessa voi säästää 13 euroa enemmän, jos hankkii oman jäteastian.

Vuosisäästö voi tuntua pieneltä, mutta Vitikaiselle sillä on merkitystä. Hän on tyytyväinen myös valintansa ympäristöystävällisyyteen.

Innokas kierrättäjä lajittelee jätteet ja vie ne kauppareissun yhteydessä kierrätyspisteeseen. Se käy kätevästi, sillä kodin lähettyviltä niitä löytyy kaksikin. Jätteiden vieminen niihin on ilmaista ja nopeaa.

Kompostorista Vitikainen maksoi nelisensataa euroa. Se on investointi, joka maksaa itsensä takaisin tulevina vuosina.

”Viime vuosina esimerkiksi vesi ja sähkön siirto ovat kallistuneet. Onneksi jätekustannuksia voi pienentää, jos näkee vähän vaivaa.”

Se, että jäteastian voi tyhjentää vain kahdesti vuodessa tuli Vitikaiselle yllätyksenä. HSY:n asiakaspalvelussa asiasta ei mainittu. Kaikkein mieluiten hän veisi itse sekajätteensä erilaisia jätteitä vastaanottavalle Sortti-asemalle, jossa yhden jätesäkin käsittely maksaa neljä euroa.

Jätesopimusta ei kuitenkaan voi jättää tekemättä, vaikka jätettä syntyisi kuinka vähän. Jätelaki edellyttää, että jokaisen asuinkiinteistön on liityttävä kunnalliseen jätehuoltoon.

”Näin pyritään varmistamaan, että kaikki jäte käsitellään asiallisesti. Jätteiden polttaminen tai hautaaminen on kiellettyä”, sanoo logistiikkapäällikkö Juho Nuutinen HSY:stä.

Juhani Niiranen / HS
Kompostori hankittiin pihalle viime vuonna.
Kompostori hankittiin pihalle viime vuonna.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!