Valikko
Koti

Risto Paijon kattoremontista tuli riita, joka on kestänyt jo neljä vuotta

HS kertoo kolmesta kattoremontista, joiden tilaajat ovat joutuneet riitaan suuren kattoremontointiyrityksen Ruukin kanssa

Kaksi lopputarkastusta, kolme vesitestiä, useita asiantuntijalausuntoja ja satoja tunteja ylimäärästä työtä. Turkulaisen Risto Paijon vuonna 2011 tilaama kattoremontti muuttui vuosia kestäväksi riidaksi.

Asiantuntijoiden ja rakennustarkastajan mukaan katto vuotaa, mutta urakoitsijan eli Ruukin mukaan katto on kunnossa.

Turun rakennustarkastaja Kai Kodisoja kutsuu tilannetta poikkeukselliseksi farssiksi.

”Isolle yritykselle pitäisi olla itsestään selvää, että kun vesikatto uusitaan, se tehdään määräysten mukaiseksi. Kuitenkin yrityksen mukaan katto ei vuoda. No, eihän se vuoda – kauniina kesäpäivänä”, hymähtää Kodisoja.

Paijo suunnitteli myyvänsä omakotitalonsa vuosikymmenen alussa. Ennen myyntiä hän ajatteli korjauttaa talon huonokuntoisen aluskatteen.

Hän pyysi useita tarjouksia ja päätyi lopulta suureen kattofirmaan. Hän tilasi muotolevykatteen ja asennuksen avaimet käteen -periaatteella Ruukilta.

Paijo kertoo, että huolestuttavia merkkejä näkyi jo asennusvaiheessa. Asennustyö oli annettu aliurakoitsijalle, jolla oli virolaisia asentajia. Ruukilla oli toki projektijohtaja, pääsuunnittelija ja vastaava työnjohtaja, mutta tämä asui Oulussa.

”Vastaavaa työnjohtajaa ei näkynyt asennusaikana työmaalla, vaikka hänen olisi pitänyt valvoa työmiehiä. Miehet tekivät töitä alumiinitikkaiden varassa, eikä heillä ollut valjaita tai rakennustelineitä”, Paijo kuvailee.

Kattoremontin piti olla valmis syksyllä 2011. Turun kaupungin korjausneuvoja Mika Palmroos havaitsi, että kate oli väärin asennettu ja katto vuosi.

Hän pyysi vastaavan mestarin Turkuun ohjaamaan urakka­porukkaa. Tämä kieltäytyi.

”Virolaiset ovat varmaan hyviä työntekijöitä, mutta heitä ei ohjattu millään tavalla. Sitten kun virheitä havaittiin, niitä katsottiin sormien läpi”, kertoo Palmroos.

Katon rakentanut ja suunnitellut Ruukki on vakaasti yhä sitä mieltä, että katto on kunnossa. Yrityksen mukaan katto ei vuoda, sillä katon välitilassa olevat villat ovat kuivia, eikä katon tuuletuksessa ole ongelmia.

”Katon rakenne on kunnossa, joten kyse on ennemminkin näkemyseroista”, kommentoi Ruukin kattoliiketoiminnan johtaja Jouni Metsämäki.

Metsämäki painottaa, että Ruukin kattoremonteista tulee hyvin vähän reklamaatioita.

”Se kuvastaa asiakkaiden tyytyväisyyttä. Tietenkin pyrimme hoitamaan asiat niin, että virheitä ei tule, mutta mahdolliset virheet ja reklamaatiot otamme aina vakavasti”, Metsämäki sanoo.

Kuluttajaoikeusneuvojille tulee vuosittain parisataa yhtey­denottoa kattoremonteista. Ruukki ei näy mitenkään poikkeuksellisesti tilastoissa. Vuosittain Suomessa tehdään noin 20 000 kattoremonttia.

Lietolainen Voutilaisen perhe tilasi vuonna 2009 Ruukilta uuden katon asennuksineen. Ulkopuolinen asiantuntija huomasi remontin jälkeen, että katossa oli myös pieniä reikiä.

”Remonttimiehet kävivät paikkaamassa reikiä. Sitten he antoivat mustan töhnän minulle ja ilmoittivat, että jatka sinä”, kertoo Sari Voutilainen.

Neljä vuotta myöhemmin paljastui, että ilmanvaihtokoneen poistoilmaputki oli kytketty raitisilmaputkeen. Sama ilma oli siis kiertänyt koko ajan talon sisällä.

Ruukin näkemyksen mukaan lvi-asennukset eivät kuuluneet remonttiin, vaan perhe oli tehnyt virheellisen asennuksen itse. Sari Voutilainen sanoo, ettei perhe tehnyt asennuksia, vaan virhe tapahtui remontin yhteydessä.

Voutilaiset eivät uskaltaneet jatkaa riitaa käräjäoikeuteen asti, sillä kyseessä oli sana sanaa vastaan -tilanne. Häviämisen riski oli suuri. Perhe nieli harmistuksen ja maksoi korjauskuluja lähes 10 000 euroa. Kotivakuutuksen oikeusturvavakuutus kattoi lakimiehen kustannukset.

Kuluttajan kannattaa palkata remonttiin ulkopuolinen valvoja, suosittelee korjausneuvoja Mika Palmroos.

”Urakoitsija voi tarjota tuttua mestaria valvojaksi, mutta myös ongelmien ilmetessä mestari on firman tuttu, ei asiakkaan.”

Riitatapauksessa kuluttaja saa apua kuluttajaneuvonnasta. Vaikeimmat tapaukset kannattaa viedä kuluttajariitalautakunnan käsiteltäväksi. Lautakunta käsittelee vuosittain parikymmentä kattoremonttiriitaa, kun esimerkiksi autokaupoista tulee vuosittain yli 700 kantelua.

Kantelun keskimääräinen käsittelyaika on kahdeksan kuukautta, mutta käsittelyaika vaihtelee aiheen mukaan.

Paijo jätti valituksen remontistaan syyskuussa, ja hänelle ilmoitettiin päätöksen tulevan puolentoista vuoden kuluttua.

Suurin osa elinkeinonharjoittajista noudattaa lautakunnan päätöksiä.

”Päätös voi olla avuksi mahdollisessa oikeudenkäynnissä”, sanoo kuluttajaoikeusneuvoja Raija Marttala.

Hän kertoo, että yleisimmät kattoremonttiriidat koskevat työn jälkeä, viivästyksiä ja materiaaliongelmia.

”Työn valmistuttua on esimerkiksi huomattu, että pellitykset on laitettu huonosti. Osa yhteydenotoista koskee vanhoja remontteja, joissa katto on alkanut vuotaa muutaman vuoden käytön jälkeen. Joissain tapauksissa vanha kate on purettu, eikä työporukasta ei ole sitten kuulunut mitään”, Marttala kertoo.

Myös turkulainen Jarmo Pihlanen on joutunut riitelemään Ruukin kanssa kattoremontista. Jälki oli huonoa ja työ viivästyi.

Hän tilasi isänsä Kaarinassa sijaitsevaan omakotitaloon kattoremontin vuonna 2012. Pihlanen soitti Ruukille, ja paikalle tuli Ruukin kattomestari Erik Muurama, joka antoi Ruukin tarjouksen kattourakasta.

Sitten miesten kertomukset menevät ristiin. Pihlasen mukaan Muurama harhautti häntä tekemään sopimuksen oman yrityksensä kanssa Ruukin sijasta. Muuraman mukaan Pihlanen teki sopimuksen tietoisesti.

Virolaiset asentajat asensivat peltikaton väärin, ja vesi vuotaa rakenteisiin piipun vierestä.

”Reklamaation jälkeen täällä kävivät asentajat, jotka ainoastaan leikkasivat räystäästä törröttävät naulat ja viskoivat ne nurmikolle. Niitä olen sitten kerännyt magneettien avulla yli 70 kappaletta”, Pihlanen sanoo.

Kattopellit toimittanut Ruukki on vetäytynyt vastuusta, sillä yrityksen nimeä ei ole sopimuksessa. Kattomestari on vain Ruukin edustaja eikä työsuhteessa yritykseen. Ruukki jopa ilmoitti, että katto on niin pahasti vau­rioitunut, ettei takuuta enää ole.

”Tein klassisen mokan ja maksoin remontin ennen tarkastusta”, Pihlanen harmittelee.

Remontin maksuaikataulu kannattaa sopia takapainotteiseksi. Jos remontin virheet huomataan rakennusvaiheessa, kuluttaja voi pidättyä maksamasta vastaavaa hinnanosaa kunnes virhe on korjattu.

”Näin kuluttaja on niskan päällä verrattuna tilanteeseen, jossa hän on jo maksanut koko työstä”, Marttala sanoo.

Virhetilanteessa korjausmahdollisuus on annettava ensisijaisesti sopimuskumppanille.

”Jos katontekijä ei korjaa virhettä, kuluttaja voi pidättää kohtuullisen osuuden jäljellä olevasta maksusta ja teettää korjauksen toisella yrityksellä”, Raija Marttala neuvoo.

Rakennustarkastaja Kodisoja kävi viime viikolla tekemässä toisen lopputarkastuksen Paijon katolle. ”Katto ei täytä sille asetettuja vaatimuksia, joten se pitää korjata ja tehdä uusiksi, Kodisoja vaatii.

”Lopputarkastuksen tuloksen mukaan sitten tietenkin korjataan”, Ruukin Metsämäki sanoo.

Turun rakennusvalvonta on kiristänyt Paijon tapauksen vuoksi lupavaatimuksia. Tulevaisuudessa remonttia suunnitteleva joutuu toimittamaan kaupungille rakennussuunnitelman.

”Emme haluaisi lisätä byro­kratiaa, mutta osa urakoitsijoista ei ole kattorakentamisen ammattilaisia”, Kodisoja sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan

  2. 2

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   Donald Trump väittää lopettaneensa CNN:n ja MSNBC:n katsomisen, jäljelle jäi Fox – kanava, jota ravisuttaa kaksi ahdisteluskandaalia ja syytökset valheellisesta uutisoinnista

  5. 5

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  6. 6

   Laineen ketjukaveri kertoi parhaan tarinansa suomalaistähdestä: ”Hän kuiskasi minulle, voisinko antaa yhden lisää”

  7. 7

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  8. 8

   Natsitohtori Mengele teki julmia ihmiskokeita – poikansa hän tapasi sodan jälkeen vain kahdesti, salanimellä Fritz-setä

  9. 9

   Taloyhtiön ahneus synnytti erikoisen ravintolasekoilun

  10. 10

   Myrkkyruiskeiden vanhentumisen hoputtama Arkansas teloitti kaksi raiskausmurhasta tuomittua – ensimmäinen tuplateloitus 17 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  2. 2

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  5. 5

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  6. 6

   ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan

  7. 7

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  8. 8

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  9. 9

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  10. 10

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää