Valikko
Koti    |   Kysy asumisesta

Millä perusteella taloyhtiö voi irtisanoa autotalli­paikan?

Taloyhtiössämme on pitkä jono autotalleihin.

Taloyhtiössämme on pitkä jono autotalleihin. Kun talleissa tehtiin paloturvallisuustarkastus, selvisi, että kaksi hallituksen jäsentä käyttää autotallia muuhun kuin autojen säilyttämiseen. Toisella on siellä pyöräily- ja urheiluvälineitä, ja auto on parkkeerattu kadulle. Toinen ei omista autoa lainkaan. Millä perusteella taloyhtiö voi irtisanoa tallipaikat?  

Autotallit on tarkoitettu ensisijaisesti autojen säilyttämiseen, sanoo Kiinteistöliiton neuvontalakimies Virpi Hienonen. Hänen mukaansa taloyhtiöllä on oikeus irtisanoa autotallien vuokrasopimus, jos tallien vuokraajat käyttävät niitä käyttötarkoituksen vastaisesti.

Käyttötarkoituksen vastaista autotallien käyttäminen on esimerkiksi pelkästään tavaroiden varastoimiseen.

Autotallien vuokraamiseen sovelletaan lakia liikehuoneiston vuokrauksesta. Lain mukaan irtisanomisaika on kolme kuukautta, elleivät taloyhtiö ja vuokraaja ole asiasta muuta sopineet.

Irtisanomisesta pitää ilmoittaa kirjallisesti ja irtisanominen perustella. Myös vuokrasuhteen päättymisajankohta tulee mainita.

Muutimme uuteen kerrostaloon. Takuukorjaustarkastuksessa selvisi, että nuohous onnistuu vain talon katolla olevien luukkujen kautta, mutta talomme katolle näitä luukkuja ei ole rakennettu. Kun vaadimme luukkujen rakentamista takuukorjauksena, rakentaja ilmoitti, ettei se onnistu. Ilmamäärien mittauspöytäkirjasta selviää lisäksi, ettei hissikuilun ilmamääriä ole mitattu, koska katon alle ei ole kulkua. Miten asiassa pitäisi edetä?  

Rakennuttajan on järjestettävä uudisrakennuksen vuositarkastus, jossa todetaan asunnoissa ja kiinteistön muissa osissa ilmenevät virheet, sanoo Kiinteistöliitto Uusimaan johtava lakimies Mia Pujals.

Rakennuttaja vastaa vuositarkastusaikana havaittujen virheiden korjaamisesta. Virheistä tulee reklamoida rakennuttajalle kirjallisesti. Samalla pitää vaatia, että virheet korjataan ja työssä noudatetaan hyvää rakennustapaa ja suunnitelmia.

Vuositarkastuksen jälkeen rakennuttaja vastaa virheistä, joita ei ole ollut mahdollista havaita vuositarkastukseen mennessä. Näistä virheistä tulee tehdä reklamaatio kohtuullisessa ajassa siitä, kun virhe on havaittu.

Aihetta reklamaatioon on, jos rakennuttajan toteutus esimerkiksi estää kiinteistön normaalia huoltoa tai jos erilaisia mittauksia ja säätöjä ei ole suoritettu.

Havaittuja vikoja ja puutteita olisi hyvä selvittää yhdessä asiantuntijan kanssa. Näin rakennuttajan toteutusta voidaan verrata suunniteltuun, jotta viat myös korjattaisiin oikein, muistuttaa Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntija Arto Kemppainen.

Rakennuttajan pitää merkitä muutokset loppupiirustuksiin.

Jos rakennusvirheitä ei havaita ajoissa eikä niistä reklamoida, virheet voivat jäädä taloyhtiön harmiksi ja maksettavaksi. Rakennuttajan vastuu päättyy kymmenen vuoden kuluttua kohteen valmistumisesta.

Mitä tietoja isännöitsijän­todistuksessa pitää olla?

Ostin asuinhuoneiston, jonka seinänaapurissa sattui pari vuotta sitten vesivahinko. Kylpyhuoneesta oli valunut vettä koko asuntoon. Lattian lisäksi seinät olivat kastuneet, ja huoneisto meni täysremonttiin. Vahinko on mahdollisesti ulottunut asuntooni. Kosteusvahingosta huoneistojen rajalla ei ole mitään mainintaa isännöitsijäntodistuksessa eikä taloyhtiön korjausluettelossa. Tiedolla olisi ollut merkitystä ostopäätöstä tehtäessä. Säädelläänkö missään, mitä isännöitsijäntodistuksessa pitää olla?  

Valtioneuvoston asetus määrittelee, mitä tietoja esimerkiksi huoneistoista, kiinteistöstä ja rakennuksesta pitää kertoa isännöitsijäntodistuksessa.

Jos tiedossa on, että huoneistossa on kosteusvaurio eikä sitä ole vielä korjattu, se pitää merkitä isännöitsijäntodistukseen, sanoo lakimies Marina Furuhjelm.

Samoin todistuksessa pitää olla maininta, jos tiedetään, että kosteusvaurio on levinnyt naapurihuoneistoon.

Jos taas kosteusvaurio on korjattu, se harvemmin tulee merkityksi isännöitsijäntodistukseen, eikä sitä myöskään edellytetä.

Yhtiö on toiminut oikein, ellei ole ollut tietoa, että vaurioalue onkin laajempi eikä sitä ole korjattu, Furuhjelm sanoo.

Kiinteistöä ja rakennusta koskevissa tiedoissa kosteusvaurio pitää mainita, jos se on käynyt ilmi esimerkiksi yhtiön tekemässä kuntoarviossa tai -tutkimuksessa.

Isännöitsijäntodistuksesta pitää ilmetä myös yhtiön päättämät tai hallituksen ehdottamat korjaukset, jotka vaikuttavat olennaisesti huoneistojen käyttöön tai käyttökustannuksiin.

Lisäksi yhtiön on tehtävä vuosittain selvitys kiinteistössä ja rakennuksessa suoritetuista merkittävistä kunnossapito- ja muutostöistä sekä niiden valmistumisajankohdista, Furuhjelm muistuttaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kysy asumisesta
 • Asuminen
 • Koti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  3. 3

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  4. 4

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen väri, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  5. 5

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  6. 6

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  7. 7

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  8. 8

   Trump perusti auttavan puhelimen ulkomaalaisten rikollisten uhreille – kuuma linja ruuhkautui ufokertomuksista

  9. 9

   Ihminen syttyi palamaan Kampin kauppakeskuksen vessassa

  10. 10

   Aivosyöpään sairastuneen tekoälytutkijan joukkorahoitushanke keräsi ennätyssumman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  3. 3

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  4. 4

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  5. 5

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  8. 8

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Petra haluaisi eroon Tiktakista, mutta se ei onnistu – Vain elämää -sarjassa tuotiin esille todellista draamaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää