Valikko
Koti    |   Kysy asumisesta

Millä perusteella taloyhtiö voi irtisanoa autotalli­paikan?

Taloyhtiössämme on pitkä jono autotalleihin.

Taloyhtiössämme on pitkä jono autotalleihin. Kun talleissa tehtiin paloturvallisuustarkastus, selvisi, että kaksi hallituksen jäsentä käyttää autotallia muuhun kuin autojen säilyttämiseen. Toisella on siellä pyöräily- ja urheiluvälineitä, ja auto on parkkeerattu kadulle. Toinen ei omista autoa lainkaan. Millä perusteella taloyhtiö voi irtisanoa tallipaikat?  

Autotallit on tarkoitettu ensisijaisesti autojen säilyttämiseen, sanoo Kiinteistöliiton neuvontalakimies Virpi Hienonen. Hänen mukaansa taloyhtiöllä on oikeus irtisanoa autotallien vuokrasopimus, jos tallien vuokraajat käyttävät niitä käyttötarkoituksen vastaisesti.

Käyttötarkoituksen vastaista autotallien käyttäminen on esimerkiksi pelkästään tavaroiden varastoimiseen.

Autotallien vuokraamiseen sovelletaan lakia liikehuoneiston vuokrauksesta. Lain mukaan irtisanomisaika on kolme kuukautta, elleivät taloyhtiö ja vuokraaja ole asiasta muuta sopineet.

Irtisanomisesta pitää ilmoittaa kirjallisesti ja irtisanominen perustella. Myös vuokrasuhteen päättymisajankohta tulee mainita.

Muutimme uuteen kerrostaloon. Takuukorjaustarkastuksessa selvisi, että nuohous onnistuu vain talon katolla olevien luukkujen kautta, mutta talomme katolle näitä luukkuja ei ole rakennettu. Kun vaadimme luukkujen rakentamista takuukorjauksena, rakentaja ilmoitti, ettei se onnistu. Ilmamäärien mittauspöytäkirjasta selviää lisäksi, ettei hissikuilun ilmamääriä ole mitattu, koska katon alle ei ole kulkua. Miten asiassa pitäisi edetä?  

Rakennuttajan on järjestettävä uudisrakennuksen vuositarkastus, jossa todetaan asunnoissa ja kiinteistön muissa osissa ilmenevät virheet, sanoo Kiinteistöliitto Uusimaan johtava lakimies Mia Pujals.

Rakennuttaja vastaa vuositarkastusaikana havaittujen virheiden korjaamisesta. Virheistä tulee reklamoida rakennuttajalle kirjallisesti. Samalla pitää vaatia, että virheet korjataan ja työssä noudatetaan hyvää rakennustapaa ja suunnitelmia.

Vuositarkastuksen jälkeen rakennuttaja vastaa virheistä, joita ei ole ollut mahdollista havaita vuositarkastukseen mennessä. Näistä virheistä tulee tehdä reklamaatio kohtuullisessa ajassa siitä, kun virhe on havaittu.

Aihetta reklamaatioon on, jos rakennuttajan toteutus esimerkiksi estää kiinteistön normaalia huoltoa tai jos erilaisia mittauksia ja säätöjä ei ole suoritettu.

Havaittuja vikoja ja puutteita olisi hyvä selvittää yhdessä asiantuntijan kanssa. Näin rakennuttajan toteutusta voidaan verrata suunniteltuun, jotta viat myös korjattaisiin oikein, muistuttaa Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntija Arto Kemppainen.

Rakennuttajan pitää merkitä muutokset loppupiirustuksiin.

Jos rakennusvirheitä ei havaita ajoissa eikä niistä reklamoida, virheet voivat jäädä taloyhtiön harmiksi ja maksettavaksi. Rakennuttajan vastuu päättyy kymmenen vuoden kuluttua kohteen valmistumisesta.

Mitä tietoja isännöitsijän­todistuksessa pitää olla?

Ostin asuinhuoneiston, jonka seinänaapurissa sattui pari vuotta sitten vesivahinko. Kylpyhuoneesta oli valunut vettä koko asuntoon. Lattian lisäksi seinät olivat kastuneet, ja huoneisto meni täysremonttiin. Vahinko on mahdollisesti ulottunut asuntooni. Kosteusvahingosta huoneistojen rajalla ei ole mitään mainintaa isännöitsijäntodistuksessa eikä taloyhtiön korjausluettelossa. Tiedolla olisi ollut merkitystä ostopäätöstä tehtäessä. Säädelläänkö missään, mitä isännöitsijäntodistuksessa pitää olla?  

Valtioneuvoston asetus määrittelee, mitä tietoja esimerkiksi huoneistoista, kiinteistöstä ja rakennuksesta pitää kertoa isännöitsijäntodistuksessa.

Jos tiedossa on, että huoneistossa on kosteusvaurio eikä sitä ole vielä korjattu, se pitää merkitä isännöitsijäntodistukseen, sanoo lakimies Marina Furuhjelm.

Samoin todistuksessa pitää olla maininta, jos tiedetään, että kosteusvaurio on levinnyt naapurihuoneistoon.

Jos taas kosteusvaurio on korjattu, se harvemmin tulee merkityksi isännöitsijäntodistukseen, eikä sitä myöskään edellytetä.

Yhtiö on toiminut oikein, ellei ole ollut tietoa, että vaurioalue onkin laajempi eikä sitä ole korjattu, Furuhjelm sanoo.

Kiinteistöä ja rakennusta koskevissa tiedoissa kosteusvaurio pitää mainita, jos se on käynyt ilmi esimerkiksi yhtiön tekemässä kuntoarviossa tai -tutkimuksessa.

Isännöitsijäntodistuksesta pitää ilmetä myös yhtiön päättämät tai hallituksen ehdottamat korjaukset, jotka vaikuttavat olennaisesti huoneistojen käyttöön tai käyttökustannuksiin.

Lisäksi yhtiön on tehtävä vuosittain selvitys kiinteistössä ja rakennuksessa suoritetuista merkittävistä kunnossapito- ja muutostöistä sekä niiden valmistumisajankohdista, Furuhjelm muistuttaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kysy asumisesta
 • Asuminen
 • Koti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Yksi atomiaikakauden suurista mysteereistä saattoi saada selityksen – Etelä-Atlantin kaksoisvälähdys oli todennäköisesti salainen ydinkoe

  4. 4

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  5. 5

   Ylen johtajat toivat itse kohunsa uudestaan julkisuuteen – miten luottamus palautetaan?

  6. 6

   Mitä jos Linnan juhlien miehistä kirjoitettaisiin kuin naisista?

  7. 7

   Alkon toimitusjohtaja harmittelee Suomen 100-vuotisjuhlan liköörihälyä: ”Ei tällaista päätöstä voi muuttaa”

  8. 8

   Presidentti Niinistö keskusteli viimein Trumpin kanssa – Trump lähetti terveisiä Suomen kansalle

  9. 9

   Naiset synnyttävät entistä myöhemmin – katso, kuinka moni sinua nuorempi tai vanhempi sai lapsen viime vuonna

  10. 10

   Sokos luopuu turkisten myynnistä – Keskustan kansanedustajat: ”Kaksinaismoralistista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  4. 4

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  5. 5

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  6. 6

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  7. 7

   Asuinalueiden erot kasvavat Helsingissä koko ajan – ”Ihmisillä tuntuu olevan halu asua samankaltaisten lähellä”

  8. 8

   Mitä jos Linnan juhlien miehistä kirjoitettaisiin kuin naisista?

  9. 9

   Olga Maltseva kirjoitti 50 Venäjää ylistävää kommenttia päivässä – Pietarin trollitehdas kärsii entisten työntekijöiden avautumisista

  10. 10

   Posti kiistää syytöksen Demokraatti-lehden koko painoksen hukkaamisesta – viestintäjohtajalla ja päätoimittajalla täysin erilaiset väitteet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  3. 3

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  4. 4

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  5. 5

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  6. 6

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  7. 7

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  8. 8

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  9. 9

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  10. 10

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  11. Näytä lisää