Valikko
Koti

Yhä useampi pieni taloyhtiö pohtii ulkopuolisen isännöitsijän palkkaamista

”Alkuperäisten asukkaiden tilalle muuttaa uusia lapsiperheitä. He ovat tottuneet hoitamaan asioita eri tavalla ja heillä on myös omat tarpeensa.”

Veräjämäkeläisen rivi­talon hallituksen puheenjohtaja Olli Simonen esittelee ylpeänä autokatoksen uusia lämmityspistorasioita. ”Nyt auton voi imuroida kätevästi ja ladata sähköautojen akut”, hän kiittelee.

Aiemmin tämänkaltaiset kunnostustyöt teetettiin taloyhtiössä hallituksen johdolla. Pari vuotta sitten taloyhtiö palkkasi kuitenkin ammattimaisen isännöitsijän huolehtimaan hallinnon ja kunnossapidon juoksevista asioista sekä peruskorjaushankkeista. Samalla kirjanpito siirrettiin samaan kiinteistöpalveluyhtiöön, Realia Groupin isännöintiin.

Ulkopuoliseen isännöitsijään päädyttiin, kun kukaan rivitalon asukas ei halunnut enää ottaa isännöitsijän hommaa hoitaakseen. ”Asukkaat ovat ikääntyneet. Siksi päädyimme kokeilemaan ammatti-isännöitsijää, joka tuntee alan uudet virtaukset”, Simonen selittää.

Simonen on vuonna 1972 valmistuneen rivitalon alkuperäisiä asukkaita ja tällä erää viidettä vuotta hallituksen puheenjohtaja. Yh­tiössä on 17 asuntoa ja 50 asukasta. Asukkaat osallistuvat hallituksen toimintaan vuorotellen. Myös lumityöt ja muut talonmiehen työt hoidetaan kiertävin vuoroin.

”Yllättävän hyvin tämä sujuu. Talossa on hyvä yhteishenki, ja jos joku ei pysty osallistumaan, se täytyy muiden vain sietää”, Simonen sanoo.

Ulkopuolisen isännöitsijän palkkaamista mietitään monissa muissakin taloyhtiöissä.

”Ala on murroksessa”, kertoo isännöitsijä Marko Haikonen isännöintitoimisto Helsingin Seudun Isännöitsijät Oy:stä.

Pienet taloyhtiöt ovat perinteisesti hoitaneet isännöinnin itse. Kun edessä on yhä vaativampia ja kalliimpia korjauksia, moni miettii kääntymistä ammattilaisen puoleen.

Kyse ei ole ihan pienestä joukosta: Kiinteistöliiton mukaan lähes 60 prosenttia Suomen 87 000 asunto-osakeyhtiöstä on pieniä, enintään kymmenen asunnon yhtiöitä. Rivitalo-, erillistalo- ja paritaloyhtiöissä on yhteensä 450 000 asuntoa.

Murroksen taustalla on sukupolvenvaihdos. ”Alkuperäisten asukkaiden tilalle muuttaa uusia lapsiperheitä. He ovat tottuneet hoitamaan asioita eri tavalla ja heillä on myös omat tarpeensa”, Haikonen kertoo.

Kiinteistöpalveluita tarjoavat yritykset ovat huomanneet markkinaraon ja ryhtyneet tarjoamaan pienille taloyhtiöille räätälöityjä palveluja.

Isännöinnin ja kirjanpidon lisäksi taloyhtiölle tarjotaan tarpeen mukaan esimerkiksi teknisen isännöitsijän palveluja.

Tyypillinen teknisen isännöitsijän avulla hoidettava projekti on vaikkapa kymmenen tuhatta euroa maksava ovien ja ikkunoiden huoltomaalaus. Suurempiin hankkeisiin suositellaan Haikosen mukaan jo suunnittelukonsultin tai rakennuttajakonsultin palkkaamista.

Yksi uusista palveluista on se, että isännöintitoimitsto kouluttaa jonkun taloyhtiön asukkaan isännöitsijän tehtävään ja toimii hänen taustatukenaan.

Taloyhtiöissä kaivataan Haikosen mukaan yhä enemmän juridiikan ja viestinnän osaamista.

”Tuore tutkimus kertoo, että esimerkiksi putkiremontin toteutuksessa asukkaiden kanssa kommunikoiminen on yhtä tärkeätä kuin saneerauksen tekninen toteuttaminen”, Haikonen kertoo.

Mitä sitten taloyhtiön pitäisi ottaa huomioon, kun se etsii itselleen sopivaa tapaa käyttää­ ammattilaisia?

”Ensiksi pitäisi päättää tahto­tila: Mitä ollaan ostamassa ja miten paljon rahaa siihen voidaan käyttää”, neuvoo Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero.

Taloyhtiön pitäisi hänen mukaansa määritellä, mitä tehtäviä isännöitsijä hoitaa, miten tiiviisti hänen odotetaan osallistuvan esimerkiksi hallituksen työskentelyyn ja asioiden valmisteluun. Lisäksi kannattaa listata tiedossa olevat korjaushankkeet, joihin toivotaan isännöitsijän apua.

Listaamalla tehtävät tarkkaan taloyhtiö voi saada valitsemiltaan palveluntarjoajilta sellaiset tarjoukset, joita on helppo verrata. ”Se helpottaa valintaa ja sen avulla tiedetään, mitä ostetaan”, Kero sanoo.

Hän muistuttaa, että ehdokkailta kannattaa pyytää myös referenssejä siitä, miten paljon kokemusta heillä on korjaushankkeista. Myös suosittelijoiden kuuleminen on suotavaa.

Kolmanneksi taloyhtiön edustajien kannattaa haastatella isännöintikandidaatteja mieluiten henkilökohtaisesti, jotta nähtäisiin, syntyykö osapuolten välille luottamusta.

Valintaprosessi voi tuntia työläältä, mutta jos siinä onnistutaan, isännöitsijästä voi tulla taloyhtiölle arvokas sparraaja. ”Hän on perillä alan trendeistä, hänellä on puolueetonta näkemystä sekä hyvä asiantuntijaverkosto”, Kero perustelee.

Kiinteistöliitto tarjoaa taloyhtiöille neuvontaa ja koulutusta. Palvelut ovat taloyhtiön käytössä sekä silloin, kun yhtiöllä on ammatti-isännöitsijä, että silloin, kun se hoitaa isännöinnin omin voimin.

Ylänkötie 5:ssä ei ole vielä lyöty lukkoon, miten isännöinti tulevaisuudessa hoidetaan. Meneillään on kolmas vuosi ”hyvän isännöitsijän huostassa”, mutta kustannukset panevat miettimään.

”Sopimukseen kirjatut työt hoidetaan, mutta kaikesta muusta joutuu maksamaan erikseen. Kassakone kilisee esimerkiksi silloin, kun isännöitsijä osallistuu virka-ajan ulkopuolella pidettyihin kokouksiin”, Simonen sanoo

Paras järjestelmä olisi hänen mielestään sellainen, että kirjanpito ostettaisiin ja taloyh­tiön luottamushenkilöt kouluttautuisivat Kiinteistöliiton kursseilla. ”Omatoimisuus on valttia, jos asukkaat puhaltavat yhteen hiileen.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asunnot
 • Koti
 • Taloyhtiöt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   HSTV seuraa liikenne­uudistuksen ratkaisupäivää: ministeriön tiedotustilaisuus kello 10.30, ministeri Berner studiossa kello 16

  2. 2

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  3. 3

   Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

  4. 4

   HSTV kello 11: Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokan­opettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  5. 5

   Lumivyöry Italiassa hautasi hotellin – useita kuollut, rakennuksessa oli jopa 30 ihmistä

  6. 6

   HS asensi kohutun ”mustan laatikon” testiautoon – tällaista tietoa Bernerin esille nostama seurantalaite keräsi

  7. 7

   ”Jos mieheni ei olisi halunnut lapsia, olisin varmasti ollut tyytyväinen ilman” – Erimielisyys lasten hankkimisesta on parisuhteissa yleistä

  8. 8

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  9. 9

   Kuvasarja: Pilkkopimeässä ja myrkyllisessä luolassa kehittyy 5,5 miljoonassa vuodessa erikoisia öttiäisiä

  10. 10

   Naisten siivousvimmasta voivat kärsiä paitsi miehet myös ystävättäret

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  2. 2

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  3. 3

   Perussuomalaisten kansanedustaja laulaa levyllään ”punahuorasta” – Kannen kuvassa uhataan aseella naista punaisten muistomerkillä

  4. 4

   ”Jokainen, jolla on auto, häviää” – Veronmaksajien mukaan Bernerin esitys uhkaa romahduttaa käytettyjen autojen arvon jo nyt

  5. 5

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  6. 6

   Helsingin epäily tarkentui: Virkamies veti välistä oppilaiden tietokoneisiin tarkoitettuja rahoja – päätti jopa 55 miljoonasta eurosta

  7. 7

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  8. 8

   Ennen musiikkiluokille jonotettiin, nyt niitä ajetaan alas: ”Musiikista tulee tätä menoa vain eliitin harrastus”

  9. 9

   HSTV kello 11: Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokan­opettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  10. 10

   HK sekoittaa jauhelihan joukkoon porkkanaa – ”Kasvisten pilkkominen on työlästä ja vie aikaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  6. 6

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  7. 7

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  10. 10

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  11. Näytä lisää