Valikko
Koti

Yhä useampi pieni taloyhtiö pohtii ulkopuolisen isännöitsijän palkkaamista

”Alkuperäisten asukkaiden tilalle muuttaa uusia lapsiperheitä. He ovat tottuneet hoitamaan asioita eri tavalla ja heillä on myös omat tarpeensa.”

Veräjämäkeläisen rivi­talon hallituksen puheenjohtaja Olli Simonen esittelee ylpeänä autokatoksen uusia lämmityspistorasioita. ”Nyt auton voi imuroida kätevästi ja ladata sähköautojen akut”, hän kiittelee.

Aiemmin tämänkaltaiset kunnostustyöt teetettiin taloyhtiössä hallituksen johdolla. Pari vuotta sitten taloyhtiö palkkasi kuitenkin ammattimaisen isännöitsijän huolehtimaan hallinnon ja kunnossapidon juoksevista asioista sekä peruskorjaushankkeista. Samalla kirjanpito siirrettiin samaan kiinteistöpalveluyhtiöön, Realia Groupin isännöintiin.

Ulkopuoliseen isännöitsijään päädyttiin, kun kukaan rivitalon asukas ei halunnut enää ottaa isännöitsijän hommaa hoitaakseen. ”Asukkaat ovat ikääntyneet. Siksi päädyimme kokeilemaan ammatti-isännöitsijää, joka tuntee alan uudet virtaukset”, Simonen selittää.

Simonen on vuonna 1972 valmistuneen rivitalon alkuperäisiä asukkaita ja tällä erää viidettä vuotta hallituksen puheenjohtaja. Yh­tiössä on 17 asuntoa ja 50 asukasta. Asukkaat osallistuvat hallituksen toimintaan vuorotellen. Myös lumityöt ja muut talonmiehen työt hoidetaan kiertävin vuoroin.

”Yllättävän hyvin tämä sujuu. Talossa on hyvä yhteishenki, ja jos joku ei pysty osallistumaan, se täytyy muiden vain sietää”, Simonen sanoo.

Ulkopuolisen isännöitsijän palkkaamista mietitään monissa muissakin taloyhtiöissä.

”Ala on murroksessa”, kertoo isännöitsijä Marko Haikonen isännöintitoimisto Helsingin Seudun Isännöitsijät Oy:stä.

Pienet taloyhtiöt ovat perinteisesti hoitaneet isännöinnin itse. Kun edessä on yhä vaativampia ja kalliimpia korjauksia, moni miettii kääntymistä ammattilaisen puoleen.

Kyse ei ole ihan pienestä joukosta: Kiinteistöliiton mukaan lähes 60 prosenttia Suomen 87 000 asunto-osakeyhtiöstä on pieniä, enintään kymmenen asunnon yhtiöitä. Rivitalo-, erillistalo- ja paritaloyhtiöissä on yhteensä 450 000 asuntoa.

Murroksen taustalla on sukupolvenvaihdos. ”Alkuperäisten asukkaiden tilalle muuttaa uusia lapsiperheitä. He ovat tottuneet hoitamaan asioita eri tavalla ja heillä on myös omat tarpeensa”, Haikonen kertoo.

Kiinteistöpalveluita tarjoavat yritykset ovat huomanneet markkinaraon ja ryhtyneet tarjoamaan pienille taloyhtiöille räätälöityjä palveluja.

Isännöinnin ja kirjanpidon lisäksi taloyhtiölle tarjotaan tarpeen mukaan esimerkiksi teknisen isännöitsijän palveluja.

Tyypillinen teknisen isännöitsijän avulla hoidettava projekti on vaikkapa kymmenen tuhatta euroa maksava ovien ja ikkunoiden huoltomaalaus. Suurempiin hankkeisiin suositellaan Haikosen mukaan jo suunnittelukonsultin tai rakennuttajakonsultin palkkaamista.

Yksi uusista palveluista on se, että isännöintitoimitsto kouluttaa jonkun taloyhtiön asukkaan isännöitsijän tehtävään ja toimii hänen taustatukenaan.

Taloyhtiöissä kaivataan Haikosen mukaan yhä enemmän juridiikan ja viestinnän osaamista.

”Tuore tutkimus kertoo, että esimerkiksi putkiremontin toteutuksessa asukkaiden kanssa kommunikoiminen on yhtä tärkeätä kuin saneerauksen tekninen toteuttaminen”, Haikonen kertoo.

Mitä sitten taloyhtiön pitäisi ottaa huomioon, kun se etsii itselleen sopivaa tapaa käyttää­ ammattilaisia?

”Ensiksi pitäisi päättää tahto­tila: Mitä ollaan ostamassa ja miten paljon rahaa siihen voidaan käyttää”, neuvoo Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero.

Taloyhtiön pitäisi hänen mukaansa määritellä, mitä tehtäviä isännöitsijä hoitaa, miten tiiviisti hänen odotetaan osallistuvan esimerkiksi hallituksen työskentelyyn ja asioiden valmisteluun. Lisäksi kannattaa listata tiedossa olevat korjaushankkeet, joihin toivotaan isännöitsijän apua.

Listaamalla tehtävät tarkkaan taloyhtiö voi saada valitsemiltaan palveluntarjoajilta sellaiset tarjoukset, joita on helppo verrata. ”Se helpottaa valintaa ja sen avulla tiedetään, mitä ostetaan”, Kero sanoo.

Hän muistuttaa, että ehdokkailta kannattaa pyytää myös referenssejä siitä, miten paljon kokemusta heillä on korjaushankkeista. Myös suosittelijoiden kuuleminen on suotavaa.

Kolmanneksi taloyhtiön edustajien kannattaa haastatella isännöintikandidaatteja mieluiten henkilökohtaisesti, jotta nähtäisiin, syntyykö osapuolten välille luottamusta.

Valintaprosessi voi tuntia työläältä, mutta jos siinä onnistutaan, isännöitsijästä voi tulla taloyhtiölle arvokas sparraaja. ”Hän on perillä alan trendeistä, hänellä on puolueetonta näkemystä sekä hyvä asiantuntijaverkosto”, Kero perustelee.

Kiinteistöliitto tarjoaa taloyhtiöille neuvontaa ja koulutusta. Palvelut ovat taloyhtiön käytössä sekä silloin, kun yhtiöllä on ammatti-isännöitsijä, että silloin, kun se hoitaa isännöinnin omin voimin.

Ylänkötie 5:ssä ei ole vielä lyöty lukkoon, miten isännöinti tulevaisuudessa hoidetaan. Meneillään on kolmas vuosi ”hyvän isännöitsijän huostassa”, mutta kustannukset panevat miettimään.

”Sopimukseen kirjatut työt hoidetaan, mutta kaikesta muusta joutuu maksamaan erikseen. Kassakone kilisee esimerkiksi silloin, kun isännöitsijä osallistuu virka-ajan ulkopuolella pidettyihin kokouksiin”, Simonen sanoo

Paras järjestelmä olisi hänen mielestään sellainen, että kirjanpito ostettaisiin ja taloyh­tiön luottamushenkilöt kouluttautuisivat Kiinteistöliiton kursseilla. ”Omatoimisuus on valttia, jos asukkaat puhaltavat yhteen hiileen.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asunnot
 • Koti
 • Taloyhtiöt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  2. 2

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  3. 3

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  4. 4

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  5. 5

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  6. 6

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  7. 7

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  8. 8

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  9. 9

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  10. 10

   Erdoğan, Le Pen ja Trump ovat oire, eivät ongelma – on helpompaa syyllistää muutama ihminen kuin miettiä, miksi heitä kannatetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  3. 3

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  6. 6

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  7. 7

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  8. 8

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  9. 9

   Kuinka vähällä järjellä maailmaa johdetaan, Olli Rehn? ”Isoin virhe oli luottaa euroalueen johtajien rationaaliseen päätöksentekoon”

  10. 10

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  8. 8

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää