Valikko

Martta teki tupatarkastuksen ja opetti lapsiperheen isän siivoamaan – testaa, osaatko siivota oikein

Helsinkiläinen lapsiperhe karsi ylimääräiset tavarat kodistaan remontin jälkeen – oliko muutoksesta apua?

Lapsiperheen asunto Helsingin Kannelmäessä yllättää jo heti eteisessä.

”Aika paha. Kaikki tavarat ovat omilla paikoillaan, eikä ole mitään siivottavaa”, sanoo Marttaliiton kotitalousneuvonnan harjoittelija Marjo Ranta.

Ranta osoittaa eteismattoa, joka kerää ulkoa tulevan lian. Katse siirtyy naulakkoon ja säilytystilaan, johon vaatteet on helppo asetella omille paikoilleen.

Pian kotitalousopettajaksi valmistuva Ranta on tullut tekemään tupatarkastuksen tavallisen lapsiperheen kodissa. Tarkoitus on ottaa selvää vaikeasti siivottavista paikoista. Eteisen pitäisi olla yksi niistä.

Rannan ajatuksia kuuntelee perheen isä, tilastotieteilijä Aki Niemi, 42. Hänen lisäkseen kerrostalokolmiossa asuvat vaimo ja kaksi lasta, kahdeksanvuotias tytär ja kuusivuotias poika.

”Imuria kannattaa pitää hyvässä paikassa. Sen on oltava saatavilla, sillä sitä tarvitaan usein nelihenkisen perheen arjessa”, kertoo Niemi.

Kolmio remontoitiin vuosi sitten putkiremontin yhteydessä. Kodin remonttia suunnitellessa ajateltiin myös siivousta.

”Kun riisuu kenkiä, ottaa tukea kädellä ovenpielestä. Eteisen seinän maalipinta valittiin niin, että se on helppo pitää puhtaana, eikä siihen jää jälkiä likaisista käsistä”, Niemi kertoo.

Tupatarkastus jatkuu eteisestä kohti olohuonetta.

”Onko teillä ongelmakohtaa, josta huomaa, ettei järjestys pysy?” Ranta kysyy.

Vastaus löytyy nopeasti. Pinoja on siellä täällä. Kirjapinoja, paperipinoja ja lautaspinoja.

”Olisi kiva, jos saisi tasoja vapaaksi. Tavaraa kertyy, sillä ne on pakko laskea käsistä jonnekin. Esimerkiksi postissa tulee paljon tärkeitä papereita, joita ei voi heittää heti pois.”

Perhe muutti kodistaan evakkoon putkiremontin ajaksi pari vuotta sitten. Se oli hyvä hetki karsia tavaraa. Ruokakunta oli kasvanut kahden aikuisen taloudesta nelihenkiseksi. Saman katon alle oli saatava enemmän tilaa ja valoisuutta. Niemet luopuivat muun muassa isosta kirjahyllystä.

Samalla luotiin uutta järjestystä. Sitä haetaan vielä.

”Ottaa oman aikansa, ennen kun kodista löytyy kaikille tavaroille oma paikkansa. Mutta sitten kun ne löytyvät, siivous sujuu nopeammin. Ei tarvitse käyttää tuntikausia siihen, että ensin laittaa tavarat paikoilleen”, Ranta neuvoo.

Niemi on kuullut parturin tuolissa japanilaisen Marie Kondon hittisiivouskirjasta KonMari. Siivoaminen on Kondon oppien mukaan helpompaa, kun ensin luovutaan liiasta tavarasta. Samalla tulisi noudattaa kirjan vinkkejä järjestyksenhallinnassa.

Kondon ideologian mukaan siisti ja rauhallinen koti vaikuttaa suotuisasti muihinkin elämänalueisiin.

Sisustus- ja kodinhoitoblogistit hehkuttavat kirjaa ja sen vinkkejä. Myös Ranta on kuullut kirjasta, muttei ole vielä tutustunut siihen.

Olohuoneen sohvalta kuuluu älypuhelinpelin ääniä. Perheen poika sairastaa kotona.

Lastenhuoneessa on siistiä. Leluille on tarpeeksi säilytystilaa, Ranta huomaa. Lapsen on helppo ottaa lelut leikkeihinsä ja palauttaa ne paikoilleen.

Niemi muistelee, että oman huoneen siivoaminen oli aikoinaan mieluinen asia.

”Lastenhuonetta siivotessa on ymmärrettävä, että se on lapsille tärkeä paikka. Aikuiset eivät voi vain heittää lasten tavaroita roskiin. Lapset ymmärtävät kyllä, kun rakkaista legopahvipaketeista voi luopua”, Niemi sanoo.

Ranta nyökkää.

Matka jatkuu keittiöön. Se on eteisen ohella yksi siivouksen ongelmapaikoista.

Niemen perheessä kotityöt jakautuvat tasaisesti, ja töitä vuorotellaan. Perheen isä tekee mieluiten keittiöaskareita ja kuuntelee samalla radiota.

Siivousmusiikki tekee kotitöistä rennompia. Kings of Leonin rokki soi mattoja tampatessa ja M Peoplen soul on vaimonkin hyväksymää menevää siivousmusiikkia.

”On ollut mukava pitää huolta uusitusta keittiöstä, kun se on helppoa.”, Niemi kertoo.

Mutta on Niemellä yksi kysymys martalle.

Miten saisi keit­tiön lattian ja seinäkaakeleiden saumakohtiin kertyvän lian pois?

”Tahrat kannattaa pestä pinnoilta heti ruoanlaiton jälkeen. Silloin astianpesuaine riittää, eikä tarvita vahvempia aineita. Sama pätee saumoihin”, Ranta neuvoo.

Jos lika on jo ehtinyt pinttyä saumoihin, saumat kannattaa pestä pehmeällä harjalla ja emäksisellä tai heikosti emäksisellä puhdistusaineella.

Tupatarkastus etenee kylpyhuoneeseen, joka on kolmesta hankalasta siivouskohteesta viimeinen. Se on pinnaltaan yhtä siisti ja huoliteltu, kuin kodin muutkin ”ongelmakohteet”.

Niemi esittelee Rannalle siivousohjetta. Taloyhtiö jakoi putkiremontin jälkeen asukkailleen ohjeistuksen wc-tilojen oikea­oppisesta puhdistuksesta.

Vessa kehotetaan pesemään kerran viikossa. Sitä martatkin suosittelevat.

”Kylpyhuoneen pesussa kannattaa käyttää erivärisiä liinoja. Silloin on helppo tietää, millä liinalla puhdistetaan wc-pönttö ja millä muut pinnat”, Ranta neuvoo.

Vaikka Niemen perheen viikkosiivous keskittyykin usein viikonloppuun, ihanteellista olisi siivota joka päivä.

Se on hyvä periaate.

Ranta sanoo kuitenkin, ettei ole yhtä oikeaa tapaa siivota. Siksi on ongelmallista luoda selkeitä siivoussääntöjä.

”Ihmiset ovat erilaisia. Toisille sopii siivoaminen kerran viikossa. Mutta yhdenkään perheen elämä ei kaadu siihen, jos koti imuroidaan vain kaksi kertaa kuukaudessa.”

Hän muistuttaa, että siivouspalveluista on tullut entistä suositumpia. Kotisiivoojan käyttö yleistyi, kun työstä alkoi saada kotitalousvähennystä.

”Meilläkin on ollut puhetta siivoajan palkkaamisesta heti, kun siihen on varaa”, neuvojamartta tunnustaa.

Testaa HS:n visassa, osaatko siivota kotisi oikein.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  3. 3

   Valtavat venäläiset sota-alukset näyttäytyivät Tanskassa ja tallentuivat näyttäviin kuviin – lähipäivinä niitä odotetaan Suomenlahdelle

  4. 4

   Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi

  5. 5

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  6. 6

   Ihmiskunnan itsetunto on pitkään ollut kuolemattoman sielun ja ylivertaisen älyn varassa – mutta kumpaakaan meillä ei ole

  7. 7

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  8. 8

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  9. 9

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  10. 10

   Miksi Osuuspankki utelee kulutusluottoja hakevilta armeijasta?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  3. 3

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  4. 4

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  5. 5

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  6. 6

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  7. 7

   Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut – tilalle nousee Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders

  8. 8

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  9. 9

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  10. 10

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Kun entinen poikaystävä tappoi itsensä, Tuisku Lehto, 27, päätti elää – nyt hän on tehnyt näyttelyn, jossa näkyy mielenterveys­kuntoutujien ilo

  11. Näytä lisää