Valikko

Martta teki tupatarkastuksen ja opetti lapsiperheen isän siivoamaan – testaa, osaatko siivota oikein

Helsinkiläinen lapsiperhe karsi ylimääräiset tavarat kodistaan remontin jälkeen – oliko muutoksesta apua?

Lapsiperheen asunto Helsingin Kannelmäessä yllättää jo heti eteisessä.

”Aika paha. Kaikki tavarat ovat omilla paikoillaan, eikä ole mitään siivottavaa”, sanoo Marttaliiton kotitalousneuvonnan harjoittelija Marjo Ranta.

Ranta osoittaa eteismattoa, joka kerää ulkoa tulevan lian. Katse siirtyy naulakkoon ja säilytystilaan, johon vaatteet on helppo asetella omille paikoilleen.

Pian kotitalousopettajaksi valmistuva Ranta on tullut tekemään tupatarkastuksen tavallisen lapsiperheen kodissa. Tarkoitus on ottaa selvää vaikeasti siivottavista paikoista. Eteisen pitäisi olla yksi niistä.

Rannan ajatuksia kuuntelee perheen isä, tilastotieteilijä Aki Niemi, 42. Hänen lisäkseen kerrostalokolmiossa asuvat vaimo ja kaksi lasta, kahdeksanvuotias tytär ja kuusivuotias poika.

”Imuria kannattaa pitää hyvässä paikassa. Sen on oltava saatavilla, sillä sitä tarvitaan usein nelihenkisen perheen arjessa”, kertoo Niemi.

Kolmio remontoitiin vuosi sitten putkiremontin yhteydessä. Kodin remonttia suunnitellessa ajateltiin myös siivousta.

”Kun riisuu kenkiä, ottaa tukea kädellä ovenpielestä. Eteisen seinän maalipinta valittiin niin, että se on helppo pitää puhtaana, eikä siihen jää jälkiä likaisista käsistä”, Niemi kertoo.

Tupatarkastus jatkuu eteisestä kohti olohuonetta.

”Onko teillä ongelmakohtaa, josta huomaa, ettei järjestys pysy?” Ranta kysyy.

Vastaus löytyy nopeasti. Pinoja on siellä täällä. Kirjapinoja, paperipinoja ja lautaspinoja.

”Olisi kiva, jos saisi tasoja vapaaksi. Tavaraa kertyy, sillä ne on pakko laskea käsistä jonnekin. Esimerkiksi postissa tulee paljon tärkeitä papereita, joita ei voi heittää heti pois.”

Perhe muutti kodistaan evakkoon putkiremontin ajaksi pari vuotta sitten. Se oli hyvä hetki karsia tavaraa. Ruokakunta oli kasvanut kahden aikuisen taloudesta nelihenkiseksi. Saman katon alle oli saatava enemmän tilaa ja valoisuutta. Niemet luopuivat muun muassa isosta kirjahyllystä.

Samalla luotiin uutta järjestystä. Sitä haetaan vielä.

”Ottaa oman aikansa, ennen kun kodista löytyy kaikille tavaroille oma paikkansa. Mutta sitten kun ne löytyvät, siivous sujuu nopeammin. Ei tarvitse käyttää tuntikausia siihen, että ensin laittaa tavarat paikoilleen”, Ranta neuvoo.

Niemi on kuullut parturin tuolissa japanilaisen Marie Kondon hittisiivouskirjasta KonMari. Siivoaminen on Kondon oppien mukaan helpompaa, kun ensin luovutaan liiasta tavarasta. Samalla tulisi noudattaa kirjan vinkkejä järjestyksenhallinnassa.

Kondon ideologian mukaan siisti ja rauhallinen koti vaikuttaa suotuisasti muihinkin elämänalueisiin.

Sisustus- ja kodinhoitoblogistit hehkuttavat kirjaa ja sen vinkkejä. Myös Ranta on kuullut kirjasta, muttei ole vielä tutustunut siihen.

Olohuoneen sohvalta kuuluu älypuhelinpelin ääniä. Perheen poika sairastaa kotona.

Lastenhuoneessa on siistiä. Leluille on tarpeeksi säilytystilaa, Ranta huomaa. Lapsen on helppo ottaa lelut leikkeihinsä ja palauttaa ne paikoilleen.

Niemi muistelee, että oman huoneen siivoaminen oli aikoinaan mieluinen asia.

”Lastenhuonetta siivotessa on ymmärrettävä, että se on lapsille tärkeä paikka. Aikuiset eivät voi vain heittää lasten tavaroita roskiin. Lapset ymmärtävät kyllä, kun rakkaista legopahvipaketeista voi luopua”, Niemi sanoo.

Ranta nyökkää.

Matka jatkuu keittiöön. Se on eteisen ohella yksi siivouksen ongelmapaikoista.

Niemen perheessä kotityöt jakautuvat tasaisesti, ja töitä vuorotellaan. Perheen isä tekee mieluiten keittiöaskareita ja kuuntelee samalla radiota.

Siivousmusiikki tekee kotitöistä rennompia. Kings of Leonin rokki soi mattoja tampatessa ja M Peoplen soul on vaimonkin hyväksymää menevää siivousmusiikkia.

”On ollut mukava pitää huolta uusitusta keittiöstä, kun se on helppoa.”, Niemi kertoo.

Mutta on Niemellä yksi kysymys martalle.

Miten saisi keit­tiön lattian ja seinäkaakeleiden saumakohtiin kertyvän lian pois?

”Tahrat kannattaa pestä pinnoilta heti ruoanlaiton jälkeen. Silloin astianpesuaine riittää, eikä tarvita vahvempia aineita. Sama pätee saumoihin”, Ranta neuvoo.

Jos lika on jo ehtinyt pinttyä saumoihin, saumat kannattaa pestä pehmeällä harjalla ja emäksisellä tai heikosti emäksisellä puhdistusaineella.

Tupatarkastus etenee kylpyhuoneeseen, joka on kolmesta hankalasta siivouskohteesta viimeinen. Se on pinnaltaan yhtä siisti ja huoliteltu, kuin kodin muutkin ”ongelmakohteet”.

Niemi esittelee Rannalle siivousohjetta. Taloyhtiö jakoi putkiremontin jälkeen asukkailleen ohjeistuksen wc-tilojen oikea­oppisesta puhdistuksesta.

Vessa kehotetaan pesemään kerran viikossa. Sitä martatkin suosittelevat.

”Kylpyhuoneen pesussa kannattaa käyttää erivärisiä liinoja. Silloin on helppo tietää, millä liinalla puhdistetaan wc-pönttö ja millä muut pinnat”, Ranta neuvoo.

Vaikka Niemen perheen viikkosiivous keskittyykin usein viikonloppuun, ihanteellista olisi siivota joka päivä.

Se on hyvä periaate.

Ranta sanoo kuitenkin, ettei ole yhtä oikeaa tapaa siivota. Siksi on ongelmallista luoda selkeitä siivoussääntöjä.

”Ihmiset ovat erilaisia. Toisille sopii siivoaminen kerran viikossa. Mutta yhdenkään perheen elämä ei kaadu siihen, jos koti imuroidaan vain kaksi kertaa kuukaudessa.”

Hän muistuttaa, että siivouspalveluista on tullut entistä suositumpia. Kotisiivoojan käyttö yleistyi, kun työstä alkoi saada kotitalousvähennystä.

”Meilläkin on ollut puhetta siivoajan palkkaamisesta heti, kun siihen on varaa”, neuvojamartta tunnustaa.

Testaa HS:n visassa, osaatko siivota kotisi oikein.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  2. 2

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  3. 3

   Mullistava löytö: ihmisiä eli Amerikassa yli satatuhatta vuotta luultua aikaisemmin

  4. 4

   Vihreiltä todellinen jättiyllätys: Sanna Vesikansa valittiin Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavaksi apulaispormestariksi

  5. 5

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  6. 6

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  7. 7

   Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

  8. 8

   Ranskan Marine Le Penin peli ei ole pelattu – viisi syytä, miksi EU-lemmikki Macronin hymy voi vielä hyytyä

  9. 9

   Esikoisensa synnytyksen käynnistymistä odottava pariskunta Kätilöopistolla: ”Ollaan just siinä päädyssä, mikä on läpimätä”

  10. 10

   Kulttuurivastuun saavilla perussuomalaisilla ei ole kulttuuriohjelmaa – Suvivirren suojelu ja Guggenheimin vastustaminen suurimpia intohimoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  2. 2

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  3. 3

   Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

  4. 4

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  5. 5

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  6. 6

   Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

  7. 7

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  8. 8

   Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

  9. 9

   Asumistukileikkuri rankaisee pääkaupunki­seudun köyhiä, Helsinki pelkää – ”Kuvitteleeko joku, että asuminen tämän seurauksena halpenee?”

  10. 10

   Helsingin rikkaimmilla alueilla on usein surkeat palvelut – HS:n laskuri näyttää: idän lähiöt lyövät monet eliitti­kaupunginosat mennen tullen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  2. 2

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  3. 3

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  4. 4

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää