Koti

Allergikko, näin suojaat kotisi siite- ja katupölyltä

Allergikko vaihtamaa ilmanvaihtoventtiileihin hyvät suodattimet – niihin tarttuvat siite- ja katupöly sekä pienhiukkaset.

Siitepölykausi alkaa pian, joten on aika suojata koti siitepölyltä. Pähkinäpensas ja leppä kukkivat jo keskisessä Euroopassa.

Kun suojauksen tekee huolellisesti, estyy myös katupölyn ja terveydelle vaarallisten pienhiukkasten pääsy sisäilmaan. Pienhiukkasia syntyy polttomoottoreissa ja puun poltossa.

Kotiin tulee ulkoilmaa korvaus­ilmaventtiileistä ja tuuletusikkunan tai -luukun kautta.

Korvausilmaventtiilit sijaitsevat yleensä makuuhuoneissa ja olohuoneessa. Korvausilmaa tarvitaan, jotta kodin ilmanvaihto toimii.

Koneellinen ilmanvaihto imee sisäilmaa keittiön ja kylpyhuoneen kautta. Jos korvausilmaventtiileistä ei tule asuntoon uutta, raikasta ilmaa tilalle, alipaine vetää likaista ilmaa ikkunoiden ja ovien väleistä, postiluukusta ja rakenteiden raoista.

Jos asunnossa on painovoimainen ilmanvaihto eikä korvausilmaa tule, ilmanvaihto tyssähtää kokonaan. Siksi venttiilejä ei saa tukkia talvella eikä siitepöly- ja katupölykaudella.

Tuuletusluukun tai tuuletusikkunan voi suojata suodatinkankaalla. Niitä myydään rautakaupoissa, nettirautakaupoissa tai valmistajien omissa nettikaupoissa ja myymälöissä.

Suodatinkankaita on useita laatuja. Karkeasuodattimet tunnistaa merkinnästä G2–G4. Ne nappaavat vain suurimmat hiukkaset ja roskat. Ne eivät estä siitepölyn tai katupölyn ja niitä pienempien hiukkasten pääsyä asuntoon.

Medium-luokan suodattimet merkitään M5- ja M6-tunnuksilla. Ne suodattavat pienempiä hiukkasia kuin karkeasuodattimet, mutta eivät yllä samaan tehoon kuin hienosuodattimet. Ne tunnistaa merkinnästä F7–F9.

Mitä suurempi numero kirjaimen perässä, sitä tehokkaampi suodatin on. Esimerkiksi F7-suodattimeen tarttuu 95 prosenttia hiukkasista, joiden koko on yli 0,4 mikrometriä eli millin tuhannesosaa.

Parhaimmat F-suodattimet estävät katupölyn ja siitepölyn lisäksi myös pienhiukkasten pääsyn asuntoon.

Rakentamismääräyksissä tuloilman suodattamisessa vaaditaan yleensä F7-suodattimia. Merkinnät E, H ja U tarkoittavat suodattimia, joita käytetään erittäin hyvää suojausta vaativissa kohteissa, esimerkiksi sairaaloissa ja atk-keskuksissa.

Kodin tuuletusikkunoihin ja -luukkuihin kannattaa hankkia F-luokan suodatinkangas, jolla on mahdollisimman iso numerotunnus. Kangas kiinnitetään ikkunan tai luukun rakenteisiin kaksipuoleisella teipillä.

Suodatinkangas on helpointa kiinnittää tuuletusluukkuun, jossa on kiinteä hyttysverkko ja ritilä. Kankaasta leikataan luukun sisäosan kokoinen pala, teippi kiinnitetään ikkunan reunalistoihin ja kangas painetaan teippiin kiinni tiiviisti.

Jos tuuletusikkunassa on reunalista tai muu vastaava rakenne ulommaisena, kiinnitä kangas siihen teipillä. Vaikka kangas on siinä säiden armoilla, sen pitäisi kestää paikallaan kuukausia.

Yksikerroksisen pientalon ikkunoihin voit teipata kankaan ulkoapäin. Suodatinkankaasta leikataan pala, joka on 4–6 senttiä leveämpi ja korkeampi kuin ikkuna. Teipit kiinnitetään ikkunaan listoihin ja kangas painetaan niihin kiinni.

Samoin suojataan parvekkeelle avautuva tuuletusikkuna kerrostalossa.

Korvausilmaventtiilit voivat sijaita ulkoseinässä tai ikkunoiden rakenteissa. Niissä käytetään yleisesti suodattimia, joiden luokka on G3. Ne eivät suojaa siitepölyltä tai katupölyltä eivätkä pienhiukkasilta.

Paremman suojan saa, kun vaihtaa vanhat seinäventtiilit uusiin malleihin, joissa on tehokkaat suodattimet. Venttiilit maksavat vajaasta sadasta eurosta kolmeensataan euroon.

Joihinkin malleihin voi ostaa myös äänenvaimentimen, joka vähentää ulkoa tulevaa melua. Sitä kannattaa harkita vilkkaiden katujen ja teiden varsilla.

Tuloilmaventtiileistä esimerkiksi Mobair 2010 lämmittää sisälle tulevan ilman. Velco-venttiilissä taas on termostaatti, joka säätelee venttiilin avausta ulkoilman lämpötilan mukaan.

Osaan Bioben venttiileistä voi ostaa valmiin allergiasuojan. Myynnissä on myös suodattimia, joissa on sähköinen varaus. Ne sieppaavat ilmasta pienimpiä hiukkasia.

Vuokralla asuva ei saa vaihtaa omin päin venttiilejä uusiin. Vuokranantajaa voi pyytää vaihtamaan ne. Tehokas suodatin vähentää sisälle tulevan pölyn määrää ja siten suojaa asuntoa likaantumiselta.

Kaikkien ikkunoiden tuloilmaventtiileihin ei ole saatavana F-luokan suodattimia. Silloin isännöitsijältä voi kysyä, saako vanhojen venttiilien tilalle asentaa sellaiset, joihin saa F-luokan suodatuksen. Vuokralla asuva voi pyytää vuokranantajaa vaihtamaan venttiilit tehokkaisiin malleihin.

Lähteet: Sisäilma-asiantuntija Tuula Syrjänen Hengitysliitosta, markkinoinnin suunnittelija Teemu Parkkinen Suomen Terveysilmasta ja toimitusjohtaja Kari Sarne Allergia- ja sisäilma-avusta.

Katso videolta, miten vanha seinäventtiili vaihdetaan uuteen. Hs.fi/hstv

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • ilmanvaihto
 • huoneilma
 • suodatin
Luetuimmat - Koti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  5. 5

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  6. 6

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  7. 7

   Missä on Saksan pakolaisdebatti?

  8. 8

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  9. 9

   Ahvenanmaa näyttää mallia muulle Suomelle

  10. 10

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää