Koti

Haaveena takka? Lue tämä opas ennen kuin allekirjoitat tilaussopimuksen

Jos haluat vanhan takan tilalle modernin tulisijan, toimi pian, että ehdit vertailla tarjontaa, tilata sopivan mallin ja saada sen asennettuna ennen ensi talvea.

Iso rautakauppa mainostaa somaa takkaa, vain 999 euroa. Sellainenhan olisi kiva meillekin!

Heräteostos ei ole paras tapa hankkia takkaa, vaikka halpa hinta ja nätti ulkonäkö saa helposti pään pyörälle.

Ennen kuin tuli loimuaa tonnin kevyttakassa, rahaa on palanut todennäköisesti ainakin kolme tonnia, kertoo neuvontainsinööri Jouko Lommi Pientalo­rakentamisen kehittämiskeskuksesta (Prkk).

Ai miten niin?

Alkuvalmistelut

Ensin pitää selvittää, että uusi takka ja vanha hormi sopivat yhteen. Hormin pitää kestää tuli­sijan savukaasut. Takkavalmistaja ilmoittaa yleensä, millaisen kuumuudenkestävyyden tulisija vaatii piipulle.

Myös hormin kunto pitää tutkia, etenkin jos sitä ei ole käytetty pitkään aikaan. Sen voi tehdä nuohooja, muurari tai joku muu kunnan paloviranomaisen valtuuttama tarkastaja.

Samalla voi tarkistaa, tuleeko tarpeeksi palamisilmaa. Vanhoissa taloissa seinärakenteet yleensä vuotavat sen verran, että ilmaa tulee riittävästi. Uudemmissa taloissa paloilmaa saadaan korvausilmaventtiileistä. Jos huoneistossa on ilmanvaihtojärjestelmän aiheuttama alipaine, piippu voi vetää huonosti.

Jos muurattu tiilipiippu ei ole priimakunnossa, sen voi korjata esimerkiksi pinnoittamalla, uudella sisäpiipulla tai vaihtamalla kokonaan uuteen. Harkkopiiput kestävät korkeampia lämpötiloja kuin teräshormit ja ovat siten paloturvallisempia.

Ammattilaisen täytyy myös tarkistaa, kantaako lattia tai välipohja uuden tulisijan vai pitääkö sitä vahvistaa.

Lupa-asiat

Tulisijan vaihto voi vaatia rakennusluvan, toimenpideilmoituksen tai tulisijaluvan. Määräykset vaihtelevat paikkakunnittain, ja siksi kannattaakin ottaa yhteyttä kunnan rakennusvalvontaan.

Esimerkiksi Helsingissä lupaa ei tarvita, jos uusi takka asennetaan vanhan tilalle saman paikkaan ja hormiin. Espoossa luvan vaatiminen on tapauskohtaista.

Lupaa hakiessa pitää selvittää myös, että suojaetäisyydet tuli­sijasta palaviin materiaaleihin ovat riittävän suuret.

Vanhan takan purku

Vanha takka pitää myös purkaa. Jos on kätevä ja haluaa säästää, sen voi tehdä itse. Tila on suojattava.

Purkujätteen kuljetus ulos on likaista ja raskasta. Jäte on kuljetettava peräkäryllä rakennusjäteasemalle.

Purkutyön voi myös teettää ammattilaisella. Hänellä on siihen yleensä tarpeeksi tehokkaat työkalut. Pölynpoistokin onnistuu, kun tila alipaineistetaan.

Takkatyypin valinta

Markkinoilla on paljon erinäköisiä takkoja, mutta valinta voi mennä pieleen, jos tuijottaa pelkkää ulkonäköä tai hintaa. Kevytrakenteinen designtakka näyttää hienolta ja pikkukamina lasiluukkuineen tuo tunnelmaa. Mutta lämmittävätkö ne?

Ammattitaitoinen myyjä osaa esittää oikeat kysymykset. Jos myyjä on hiljaista sorttia, hänelle kannattaa kertoa muutamat perusasiat, jotta saa apua valintaan.

Tuleeko takka rakennuksen ainoaksi lämmönlähteeksi, lisälämmönlähteeksi vai luomaan tunnelmaa? Käytetäänkö sitä jatkuvasti vai satunnaisesti?

Minkäkokoista tilaa lämmitetään? Halutaanko lämpöä pian vai pitkään vai sekä että? Millainen vanha tulisija on?

Neuvontainsinööri Jouko Lommi kertoo muutaman esimerkin:

”Perinteinen varaava tiilituli­sija sopii parhaiten jatkuvasti käytössä olevaan taloon lisälämmönlähteeksi. Tulisija voi painaa 2 000–4 000 kiloa, ja kun sen lämmittää kerran vuorokaudessa, saa tasaisesti lämpöä.”

Jos tulisija on sen sijaan tulossa loma-asunnolle, jossa käydään keväästä syksyyn viikonloppuisin, talon saa nopeammin lämpimäksi kaminan tai kevyttakan avulla. Ne eivät ole varaavia.

Jos mökillä ollaan ympäri vuoden, varaava takka soveltuu tasaisen lämmön luovuttajaksi. Mukavuudenhaluinen voi hankkia isoon tilaan myös puuhellan tai pienen kaminan, jos haluaa pikalämpöä, Lommi neuvoo.

Markkinoilla on varaaviin takkoihin myös lisävarusteita, joiden avulla varaavasta tulisijakin luovuttaa lämpöä heti.

Toimitusehdot

Toimitusehdoissa mainitaan, mitä tilaajan pitää tehdä ennen takan asennusta. Omat ehtonsa on voitu kirjata myös takkaelementtien tarkistuksesta ja säilyttämisestä ennen asennusta.

Ohjeita kannattaa noudattaa, sanoo lakimies Jukka Kaakkola Kilpailu- ja kuluttajavirastosta. ”Jos takka on vahingoittunut väärän säilytystavan takia ja tulisija on jo asennettu, asiaa on jälkikäteen hankala selvittää.”

Kun rekka tulee pihaan, vastaanottajan pitää tarkistaa, että lähetyksessä ei ole puutteita. Valmistaja voi edellyttää, että elementit, kivet, laatat ja luukut siirretään heti sisälle.

Jos et itse jaksa siirtää painavia elementtejä sisään, tilaa työ jo etukäteen takkatoimittajalta.

Raksa-messut Lahden Messukeskuksessa 11.–13. 3. Messujen sivuille pääset täältä.

Noudata tarkastikäyttöohjeita

 Lue käyttöohjeet huolellisesti. Modernin takan käyttö poikkeaa perinteisestä.

 Takan pitää asennuksen jälkeen kuivua ennen kuin se otetaan käyttöön. Kuivumisaika kerrotaan ohjeissa ja samoin se, pitääkö pellit ja luukut jättää auki.

 Kuivatuksen jälkeen takkaa saa lämmittää varovasti pienillä puumäärillä.

 Moderneissa takoissa ei yleensäkään saa polttaa täysiä pesällisiä eikä roskia.

 Anna korvausilmaa ohjeiden mukaan avaamalla savupelti, tuhkaluukku ja sytytyspelti. Kun puut palavat hyvin, pienennä korvausilman määrää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • takka
 • Koti
 • Sisustus
 • Lämmitys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  4. 4

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  5. 5

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  6. 6

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  7. 7

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  8. 8

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  9. 9

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  10. 10

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää