Valikko
Koti

Näin hankit loma-asunnon ulkomailta alle 100 000 eurolla

HS antaa neuvot kakkoskotien hankintaan. Tällaisen loma-asunnon saa sadallatuhannella.

Turkki: Alanya

1. Miltä markkinat näyttävät?

Ulkomaalaiset ostavat yhä enemmän loma-asuntoja Turkista. Varsinkin rantakohde Alanyassa rakennetaan koko ajan. Alanya–Antalya-alueelle on muutamassa vuodessa tullut lisää yli 300 000 vuodepaikkaa.

2. Mitä suomalaiset ostavat?

Suomalaiset hakevat Ala­nyassa 40 000–100 000 euron koteja, joissa on kaksi tai kolme makuuhuonetta. Huvilat eivät ole enää suosiossa, koska ihmiset eivät enää jaksa tehdä piha- ja uima-allashommia.

3. Mitä 100 000 eurolla saa?

Laadukkaasta taloyhtiöstä asunnon, jossa on kaksi makuuhuonetta ja kaksi kylpyhuonetta sekä ainakin yksi terassi tai parveke. Yhtiössä on lämmitetyt sisäuima-altaat, kuntosalit, saunat ja spa- ja hierontapalveluita.

4. Mitä kaupankäyntikuluja tulee?

Sekä ostaja että myyjä maksavat kaksi prosenttia varainsiirtoveroa. Lisäksi tulevat muuttolupa, veden ja sähkön avausmaksut (yhteensä noin 500 euroa).

5. Mitä asumiskuluja tulee?

Vesi- ja sähkömaksujen sekä kotivakuutuksen lisäksi taloyhtiön hoitovastike (esimerkiksi 80 neliön asunnossa 40 euroa kuussa). Vastikkeella hoidetaan uima-altaat, puutarha, lämmitys ja valaistus.

6. Minkälainen on tyypillinen suomalainen ostaja?

Aiemmin asuntoja ostivat eläkeikäiset suomalaiset, jotka muuttivat Turkkiin pysyvästi. Nyt yhä useampi suomalainen ostaa Turkista kakkoskodin. Ostajien joukossa on myös nuoria ihmisiä, jotka tekevät töitä etänä. Myös yrittäjiä on paljon.

7. Mitä muuta on hyvä tietää?

Jos olet hyvä tinkijä, saatat saada rakennuttajalta kodinkoneet kaupan päälle. Asuntoihin myydään myös huonekalupaketteja alkaen 3 000 eurolla.

 

Yhdysvallat: Florida

 

1. Florida on toipunut finanssikriisistä, ja asuntojen hinnat ovat nousseet jo monta vuotta. Hintojen uskotaan nousevan tänä vuonna maltillisesti.

Floridan sisällä on isoja eroja. Etenkin Miamin lähellä uudisasunnot ovat kallistuneet nopeasti. Vanhojen asuntojen hinnat ovat kuitenkin yhä huomattavasti alle vuoden 2008 huippuhintojen.

 

2. Suomalaiset hakevat noin 100 000 euron asuntoja läheltä Palm Beachia yhtiöistä, joissa vapaa-ajan harrastukset ovat lähellä. Toiveissa on tyypillisesti kahden makuuhuoneen kerrostaloasunto meren rannalla – tosin tällaisten asuntojen hinnat alkavat 200 000 eurosta.

Suomalaiset ostavat kauempaa rannasta myös kalliita kiinteistöjä. Ne sijaitsevat aidatuilla asuinalueilla, ja ylläpito ja huolto kuuluvat kuukausimaksuun.

 

3. Palm Beachilta saa 1970–1980-luvulla rakennetusta kerrostalosta asunnon, jossa on pari kolme makuuhuonetta, kaksi kylpyhuonetta ja parveke. Aidatulla alueella on uima-altaat, kerhotilat ja kuntosalit. Yhtiö järjestää kuljetuksia ostoksille sekä muuta toimintaa.

 

4. Kaupankäyntikulujen lisäksi useissa yhtiöissä on käytössä hallituksen tekemä haastattelu ostajalle (100–150 dollaria). Jos ostaja haluaa teettää asunnosta tarkastuksen, se maksaa sadoista dollareista ylöspäin.

 

5. Vuosittainen kiinteistövero, joka on kaksi prosenttia asunnon markkinahinnasta sekä kotivakuutus. Taloyhtiölle maksettava maksu (200–400 dollaria kuukaudessa), jolla katetaan muun muassa vesimaksut, pihan ja uima-altaan hoito sekä televisiokanavat. Netti­yhteys maksaa noin 50 dollaria kuussa ja television maksukanavat 70–80 dollaria.

 

6. Kaikenlaiset suomalaiset ostavat asuntoja Floridasta, muun muassa työn perässä muuttavat ja sijoittajat. Seniorit haluavat edullisen asunnon läheltä muita suomalaisia.

 

7. Kun ostaa vanhaa asuntoa, pitää pystyä todistamaan, että rahoitus on kunnossa. Jotkut taloyhtiöt vaativat englanninkielisen otteen rikosrekisteristä ja luottokelpoisuudesta.

 

Kysymyksiin vastasi Remaxin myyntijohtaja Jari Vähämäki

 

Espanja: Costa del Sol ja Costa Blanca

 

1. Asuntokuplan puhkeaminen vei hinnoista keskimäärin puolet. Kriisin jälkeen hinnat ovat nousseet varsinkin Aurinkorannikolla. Myös Costa Blancalla kauppa käy vilkkaana.

 

2. Suomalaiset hakevat kerrostaloasuntoja. Tyypillisesti suomalainen ostaa Costa Blancalta asunnon, joka maksaa 40 000–80 000 euroa. Costa del Solilla vastaavien asuntojen hinnat alkavat 150 000 eurosta.

 

3. Costa Blancalla saa pienen omakotitalon, asunnon isosta paritalosta tai kerros­talosta asunnon, jossa on kattoterassi. Costa del Solilla saa kerrostalosta yksiön tai kaksion melko hyvältä paikalta tai uudehkon kerrostaloasunnon golfkentän laidalla. Silloin kodin lähellä ei kuitenkaan ole palveluja.

 

4. Varainsiirtovero, notaarin palkkio, rekisteröintimaksu kiinteistörekisteriin, verotunnus, valtakirja juristille, vesi- ja sähkösopimusten siirrot.

Yhteensä noin 12–18 prosenttia kauppahinnan päälle.

 

5. Hoitovastike (alkaen 20 euroa kuukaudessa), sähkö-, vesi- ja kaasumaksut, kiinteistövero, netti, vakuutukset, veroedustaja (alle 100 euroa).

 

6. Tyypillinen ostaja on yhä eläkeikää lähestyvä suomalainen, joka haluaa viettää talvet lämpimässä ja kesät Suomessa.

Nykyään myös yhä nuorempia perheitä päätyy perinteisen mökin sijasta hankkimaan asunnon tai rivitalon Espanjasta.

 

7. Pitää tietää tarkasti, milloin asunnossa aikoo lomailla.

Monissa lomakohteissa on talvisin hyvin hiljaista, ja osa palveluista on kiinni.

 

Kysymyksiin vastasi ­Habitan kiinteistönvälittäjä Matti Juan Lehtinen.

Thaimaa: Pattaya

 

1. Loma-asuntojen hinnat ovat pysyneet viime vuodet vakaina.

Vaikka kysyntä on kasvanut, myös tarjontaa tulee koko ajan lisää.

Asuntoja rakennetaan etenkin suosituissa lomakohteissa Pattayalla, Phuketissa ja Hua Hinissä.

Ulkomaalaiset lomailevat myös pienillä saarilla, mutta niiltä harvoin ostetaan asuntoa.

 

2. Tyypillinen suomalainen ostaa Pattayalta uuden kerrostaloasunnon, jossa on noin 40 neliötä ja yksi makuuhuone. Tällainen kakkoskoti maksaa 45 000–60 000 euroa.

Phuketissa ja Hua Hinissä tarjonta painottuu rivitaloasuntoihin sekä omakotitaloihin.

 

3. Keskeiseltä paikalta 70–80 neliön kerrostaloasunnon, jossa on pari kolme makuuhuonetta.

Tai vaihtoehtoisesti omakoti- tai rivi­talon syrjempää.

 

4. Omistuksen siirron yhteydessä maksetaan erilaisia veroja 4,3–6,3 prosenttia kauppahinnasta riippuen siitä, kuinka kauan asunto on omistettu.

Ostaja ja myyjä voivat sopia verokulujen jakamisesta.

 

5. Kuukausikulut ovat noin euron neliöltä riippuen sähkön ja veden kulutuksesta. Lisäksi kustannuksia tulee netistä ja kaapelitelevisiosta.

 

6. Thaimaasta ovat kiinnostuneet hyväkuntoiset suomalaiset, jotka ovat juuri jääneet eläkkeelle tai ovat jäämässä lähivuosina.

Moni on yrittäjä. Asuntoja ostavat sekä yksinelävät että pariskunnat.

 

7. Pitää kestää Thaimaan ilmastoa. Lämpöä on noin 30 astetta ympäri vuoden.

 

Kysymyksiin vastasi The Siam Oriental Tradingin toimitusjohtaja Juha Timonen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Asuntokauppa
 • Asunnot
 • Loma

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan

  2. 2

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   Donald Trump väittää lopettaneensa CNN:n ja MSNBC:n katsomisen, jäljelle jäi Fox – kanava, jota ravisuttaa kaksi ahdisteluskandaalia ja syytökset valheellisesta uutisoinnista

  5. 5

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  6. 6

   Laineen ketjukaveri kertoi parhaan tarinansa suomalaistähdestä: ”Hän kuiskasi minulle, voisinko antaa yhden lisää”

  7. 7

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  8. 8

   Natsitohtori Mengele teki julmia ihmiskokeita – poikansa hän tapasi sodan jälkeen vain kahdesti, salanimellä Fritz-setä

  9. 9

   Taloyhtiön ahneus synnytti erikoisen ravintolasekoilun

  10. 10

   Myrkkyruiskeiden vanhentumisen hoputtama Arkansas teloitti kaksi raiskausmurhasta tuomittua – ensimmäinen tuplateloitus 17 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  2. 2

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  5. 5

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  6. 6

   ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan

  7. 7

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  8. 8

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  9. 9

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  10. 10

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää