Valikko
Koti

Onko suomalainen rakentaminen huonoa? Rakennusyhtiön mielestä ei, professorin mukaan moraali on heikko

”Rakentamisessa pitäisi peruuttaa aikaan, sanotaan 50-luvulle, jolloin talot olivat vielä terveitä”, sanoo arkkitehtuurin emeritusprofessori Panu Kaila.

Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina rakennusvirheistä ja niistä aiheutuneista valituksista, joiden määrä on yleistynyt vauhdilla.

Kuluttajariitalautakunnan ylitarkastaja Timo Mason mukaan varsinkin rakentamista ja uusia asuntoja koskevien reklamaatioiden määrä on kasvussa. Paraikaa lautakunnalla on käsittelyssä pari tuhatta rakentamiseen, remontoimiseen ja uuden asunnon kauppaan liittyvää valitusta.

Aiheen tiimoilta kuultiin myös HS:n lukijoita, jotka arvioivat suomalaisen rakentamisen tilan heikoksi. Mutta mitä mieltä ovat alan asiantuntijat?

Perinteiseen rakentamiseen perehtynyt arkkitehti ja arkkitehtuurin emeritusprofessori Panu Kaila arvioi, että etenkin perusrakentaminen on Suomessa virheellistä. Virheet eivät ole kuitenkaan etupäässä kiinni siitä, että rakennuttajat tekisivät virheitä, vaan kehnoista perusratkaisuista.

”Alipaineinen ilmanvaihto ja betonielementti eivät ole hyviä rakennusratkaisuja. Betonielementissä ongelmana on umpinaisuus: betoni säilöö kaiken myrkyn sisäänsä. Energiaa halutaan säästää niin vahvasti, että asunnot alipaineistetaan, jolloin kaikki ilma pysyy sisällä. Se on aivan nurinkurista ajattelua, josta ei vain hellitetä”, Kaila sanoo.

YIT:n Suomen ja CEE:n asumisen toimialajohtaja Antti Inkilä pitää puolestaan suomalaista rakentamista laadultaan varsin korkeatasoisena.

”Hyvänä esimerkkinä voisin mainita verrokkina Espanjan lomakohteet. Vaatimustaso on meillä Suomessa tiukka, ja teemme monimutkaisiakin hankkeita. Esimerkiksi LVIS-tekniikka on hyvin korkealla tasolla suomalaisessa rakentamisessa verrattuna muiden maiden rakentamiseen”, Inkilä sanoo.

Kaila on osallistunut eduskunnan rakentamista käsitteleviin istuntoihin ja käynyt puhumassa kansalaisinfossa nykyisen perusrakentamisen aiheuttamista terveysongelmia. Vanhat toimintamallit pysyvät kuitenkin tiukassa.

”Myös eduskunnalla on vastuu vääristä, ihmisiä sairastuttavista määräyksistä. Käänteitä saataisiin aikaan, jos ihmisille jouduttaisiin korvaamaan terveyteen liittyviä menetyksiä. Vasta silloin rakentajat heräisivät, sillä kenelläkään ei olisi varaa maksaa niin mielettömiä korvauksia.”

”Hiljattain julkaistiin tutkimus, jonka mukaan Suomessa on maailman terveimmät koulut, mutta sairaimmat oppilaat. Koulujen puhtauteen johtavilla myrkyillä tuhotaan ihmisten terveyttä. Mutta kun lääkäreitä ei kuunnella, ei ongelmaa pidetä tarpeeksi pahana, eikä sille siten tehdä mitään”, Kaila sanoo.

Juuri ihmisten terveyteen vaikuttavia rakennusvirheitä Kaila on pyrkinyt tuomaan julkisuuteen useiden vuosien ajan.

”Urakoitsija korvaa korkeintaan virheen, mutta ei anna pennin pyörylää, vaikka ihmiseltä on voinut mennä terveys ja työpaikka. Homesairautta ei hyväksytä ammattitaudiksi: vasta sitten voi vetäytyä töistä, kun suostuu kärsimään mielenterveysongelmista. Kyse on kuitenkin täysin fysiologisesta oireesta, että ihminen ei voi kerta kaikkiaan hengittää. ”

YIT:n Inkilä kuvailee rakentamisessa ilmenevien laatuongelmien olevan monen asian summa.

”Tietysti on oltava ammattitaitoa, oikeanlaista asennetta ja yhteistyökykyä – näistä se laatu sitten syntyy. Mutta toki, kun rakentaminen on käsityötä, voi aina sattua jotakin. Yksittäisissä projekteissa tehdään iso määrä erilaisia päätöksiä, jotka ihmiset aina tekevät. Toisaalta on tärkeää huolehtia, että laatua pyritään jatkuvasti kehittämään ja laatutasoa parannetaan palautteen kautta.”

Vaikka valitusten määrä on kasvanut kuluttajariitalautakunnassa, YIT:ssä valitusten määrän ei ole havaittu kasvavan.

”Valitukset ovat aina yksittäistapauksia, jotka koskevat hyvin eri tyyppisiä asioita. Esimerkkinä voisin mainita valituksen parketin värin vaihtelusta.”

Kuluttajat epäilevät, että rakennuttajat tekevät osan virheistä tahanomaisesti. Inkilän mukaan vikojen korjailu ja niissä viivytteleminen ei palvele rakennuttajankaan etua.

”Ihmettelen suuresti, jos joku rakennusalalla on sitä mieltä, että kustannuksissa voi säästää jättämällä virheitä taakseen. Kerralla kuntoon, se on taloudellisin tapa tehdä töitä”, Inkilä sanoo.

Mitä pidempään virheen korjaaminen kestää, sitä kalliimmaksi se myös tulee. Toisinaan kyseessä voi olla Inkilän mukaan kuitenkin niin monimuotoinen ongelma, että lopullisen syyn ja ratkaisun löytäminen voi ottaa aikansa.

”Varmasti lähes jokainen yritys, joka toimii alallaan, pyrkii omaa laatusilmukkaansa parantamaan. Eli jos jossakin ilmenee virhe, ja se on toistuva, pyrimme tutkimaan, millä keinoin saisimme sen poistettua. Toki meillä on Suomessa eri ikäisiä ja eri tyyppisiä yrityksiä, jotka jokainen lähtevät kehittämään toimintaansa omalla tavallaan saamansa palautteen pohjalta”, Inkilä sanoo.

Kailan mukaan virheitä ei tehdä välttämättä tahallaan, mutta niitä syntyy herkästi kiireessä – ja asiat jätetään helposti sikseen.

”Rakennusmiehet ovat kertoneet, että he ovat joutuneet jättämään ullakolle sateen kastamia villoja, koska niitä ei ole alun perin ehditty peittää, eikä sittemmin vaihtaa – ja pomo käskee, että töitä on jatkettava. Siinä sitä sitten ihmetellään, miksi asunto on homeessa. Moraali on heikko rahan takia”, Kaila sanoo.

Kailan mukaan nykyisistä lämmöneristysmääräyksistä on tullut jo niin kireitä, että rahaa kuluu enemmän asuntojen jäähdyttämiseen kuin lämmöneristykseen. Hänen mielestään rakentamisessa olisikin parasta ottaa hieman ”takapakkia”.

”Yleisneuvo on, että jos putoaa heikkoihin jäihin, noustaan tulosuuntaan. Rakentamisessa pitäisi peruuttaa aikaan, sanotaan 50-luvulle, jolloin talot olivat vielä terveitä. Säilytetään terveellisyys, ja lisätään kokeellista lämmöneristystä, mutta ei aseteta sille heti hirveitä vaatimuksia.”

YIT:n Inkiläkin myöntää, että energiatehokkaassa rakentamisessa aletaan olla jo äärirajoilla.

”Mielestäni energiatehokkuuden parantaminen ei ole enää mielekästä, sillä se saattaa aiheuttaa erilaisia ongelmia, jotka eivät ole enää hallittavissa.”

”Kun jokin ratkaisu tehdään, täytyy kokonaisuuden aina toimia. Mikäli meillä rakennetaan energiatehokkuuden nimissä tiiviitä taloja, ovat ilmanvaihtopaineolosuhteet ja sen toimivisuus äärimmäisen tärkeitä. On otettava huomioon, että puhumme aina kokonaisuudesta”, Inkilä sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rakentaminen
 • Rakennusvirheet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  6. 6

   Jimi Hendrix ei päässyt Helsingissä keikkaillessaan sisään ravintolaan

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Mauno Koiviston edeltäjän hautajaiset olivat spektaakkeli, jonka lehtikuvaaja ikuisti korkeuksista – ”Silloin ei ollut rahasta kiinni”

  9. 9

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  10. 10

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää