HS kurkisti kolmeen yli miljoonan euron kotiin – miksi asunto maksaa miljoonan?

Miljoonan euron koti menee Helsingissä vielä kaupaksi – mutta kun hintaa on kolme miljoonaa, ostajajoukko vähenee

Isot ikkunat päästävät valoa korkeisiin huoneisiin. Meri kimmeltää Helsingin Hietalahdessa. Olohuoneen nurkassa seisoo yli sata vuotta vanha kaakeliuuni, alku­peräinen. Kylpyhuone ja keittiö ovat sisustusarkkitehdin jäljiltä täysin nykyaikaiset.

Kiinteistönvälittäjä Eeva Kemmon korot kopisevat kalanruotoparketilla.

”Tässä asunnossa on 154,2 neliötä ja hintapyyntö on 1,1 miljoonaa euroa. Täydellinen remontti on valmistunut viime keväänä. Vanha käsinveistetty sauvaparketti on hiottu ja öljyvahattu himmeäpintaiseksi. Kaikki on entisöity”, Kemmo kertoo ja johdattelee asunnossa eteenpäin.

Kalliit asunnot käyvät nyt hyvin kaupaksi. Kemmon mukaan eniten kysyntää on kantakaupungin vanhoilla arvoasunnoilla. Se kertoo siitä, että myös varakkaat ihmiset haluavat entistä harvemmin omakotitaloihin ja entistä useammin keskustaan.

”Tänne haluavat kaikki.”

Mitä miljoonalla eurolla keskustasta sitten saa?

Vaikkapa tällaisen Kemmon Luxusneliöt-yrityksellä myynnissä olevan jugendtalon kulmahuoneiston. Hietalahdenrannassa sijaitsevassa asunnossa on kolme suurta huonetta, keittiö, kaksi kylpyhuonetta, kolme alkuperäistä kaakeliuunia sekä merinäköala.

Rauhallisen sisäpihan puolella on parveke, jota voi halutessaan suurentaa. Yläkerrassa parvekkeen laajennus on jo toteutettu. Lisäksi kadun puolella on jugendtyylinen koristeparveke. Autotallit ovat talon pihalla.

”Oletettavasti tämän asunnon ostaa pariskunta, jonka lapset ovat joko muuttaneet tai muuttamassa pois ja joka kaipaa keskustaan. Kantakaupungin vetovoima on todella suuri”, Kemmo sanoo.

Kiinteistönvälittäjä Sebastian Gripenberg Huoneistokeskuksesta kertoo, että arvoasunnot käyvät juuri nyt kaupaksi yllättävänkin hyvin. Isojen ja kalliiden asuntojen myynti on Ullan­linnassa kasvanut viime vuodesta melkein kolmanneksen.

Gripenberg epäilee, että taantuma on saanut myös varakkaat ihmiset varovaisiksi, mutta nyt patoutunut kysyntä alkaa purkautua.

Tyypillisellä yli miljoonan euron kodin ostajalla on muutakin kuin palkkatuloa: perittyä omaisuutta tai bonuksia ja optioita.

Kalliita asuntoja ostavat myös yrityskaupoilla vaurastuneet yrittäjät. He ovat tyypillisesti nuoria ja kiinnostuneita erityisesti uusista kohteista.

Gripenbergin mukaan monet arvoasuntojen ostajat ovat syntyneet ja asuneet keskustassa, mutta muuttaneet sitten pien­taloihin kauemmaksi. Kun omat lapset lähtevät pois kotoa, halutaan lähemmäksi kulttuuritarjontaa ja muuta seuraelämää.

Vielä muutama vuosi sitten Helsingissä myytiin venäläisille useita kalliita asuntoja joka kuukausi. Nyt venäläisiä ei näy ostajina enää ollenkaan.

Myyntipäällikkö Sari Hiilosvuo seisoo komealla lasitetulla terassilla ja esittelee maisemia.

”Tuolla on veneiden lastauspaikka ja tuolta pääsee suoraan mereen uimaan.”

YIT rakensi vuonna 2015 Lauttasaaren Vattuniemeen arkkitehti Jyrki Tasan suunnitteleman asuintalon. Tämä kaksikerroksinen ja yli 200-neliöinen asunto on talon kallein ja maksaa 3,5 miljoonaa euroa.

Asunto on meren ympäröimä. Itse asiassa se on rakennettu suoraan meren päälle. Koska asunnossa on lattialämmitys, pattereita ei tarvita ja ikkunat ulottuvat lähes lattiaan asti. Näkymä ulapalle on kuin maalaus.

”Materiaaleihin on kiinnitetty paljon huomiota. Tämän hintatason asunnon ostajille rakentamisen laatu on todella tärkeää”, Hiilosvuo sanoo laskeutuessaan portaita takaisin asunnon alempaan kerrokseen.

YIT myy monta miljoonan euron arvoista asuntoa vuodessa, mutta kun hinta nousee yli kolmen miljoonan, ostajajoukko harvenee. YIT:llä on Lauttasaaressa myynnissä vielä kolme yli miljoonan euron asuntoa.

Eeva Kemmon mukaan noin miljoona euroa on raja monelle sellaisellekin, jolla olisi varaa kalliimpaankin kotiin. Yli kahden miljoonan euron arvoisia asuntokauppoja tehdään Helsingissä vuosittain vain yksittäisiä.

”Vaikka olisi varaakin, rahat halutaan käyttää mieluummin veneeseen tai kakkoskotiin ulkomailla”, Kemmo sanoo.

Kivipalatsista, Stockmannin tavaratalon naapurista, voisi ostaa itselleen ainutlaatuisen arvoasunnon. Lönnrotinkadun ja Yrjönkadun kulmaan valmistui vuonna 1896 asuintalo, jonka suunnitteli yliarkkitehti ja hovineuvos Florentin Granholm. Hänet tunnetaan myös Bengt­skärin majakan suunnittelijana.

Alunperin Kivipalatsi oli asuintalo. Sitten asunnot muuttuivat toimistoiksi, kunnes uudet omistajat saneerasivat taloon 28 asuntoa ja yhden liiketilan.

A-rapun oven avaa HGR Property Partnersin toimitusjohtaja Kari Helin. HGR oli mukana kiinteistön saneerauksessa. Porraskäytävä on huikea, käsin entisöity.

Kivipalatsi on HGR:lle ensimmäinen arvokiinteistö, jonka yhtiö on saneerannut asunnoiksi. Helin hieman pyörittelee päätään ja toteaa, ettei näin hienoja asuntoja kannattaisi taloudellisessa mielessä edes rakentaa.

”Alkuperäisiä kattomaalauksia, ornamentteja, takkoja”, kertoo Helin. Hän kävelee läpi asuntoa, jossa on 265 neliötä. Hintapyyntö on 2,55 miljoonaa euroa.

Helin kiittää kaupunkia siitä, että lupa-asiat sujuivat hyvin. Vanhan talon saneeraaminen vastaamaan nykyajan vaatimuksia on edellyttänyt monimutkaisia ratkaisuja. Projekti myöhästyi puoli vuotta.

Mutta kuka tällaisen asunnon ostaa? Lehtitietojen mukaan formulakuski Kimi Räikkönen hankki kaksi vuotta sitten Kivipalatsista kokonaisen kerroksen. Kaupat ilmeisesti peruuntuivat, kun Räikkösen ne vuotivat julkisuuteen.

Helin ei halua puhua asiasta. Hän kertoo, että tällaisia asuntoja ostavat tyypillisesti suomalaiset yritysjohtajat. ”Sellaiset, jotka ovat sillä tavalla kansainvälisiä, että tämä ei ole heidän ainoa kotinsa.”

Kivipalatsissa on vielä neljä asuntoa myymättä.

Nämä asiat nostavat hintaa

 Keskeinen sijainti, kulttuuririennot lähellä.

 Ainutlaatuisuus, talon charmi.

 Meri- tai puistonäköala.

 Neliöt ja huoneiden lukumäärä.

 Tilankäyttö, huonekorkeus

 Erkkerit, ornamentit kattomaalaukset, takat.

 Laadukkaat materiaalit, tasokas keittiö, spa.

 Keitä talossa asuu.

 Julkinen liikenne lähellä, mutta ei oven edessä.

 Uusissa asunnoissa mm. suuret terassit, suora yhteys autotalliin, isot ikkunat ja merimaisema, venepaikka lähellä, kodinhoitohuone erillään kylpyhuoneesta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  4. 4

   Tanskan poliisi: Merestä löydetty naisen ruumis on dna:n perusteella tunnistettu kadonneeksi toimittaja Kim Walliksi

  5. 5

   Pitkäaikainen väsymys on jo epidemia, väittää unitutkija – Kiistanalaisen ongelman syystä ei ole selvyyttä

  6. 6

   Trump: ”Muuri rakennetaan, vaikka meidän pitäisi ajaa hallitus alas”

  7. 7

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  8. 8

   Merja Kimpimäki ehti toimia vahtimestarina samassa koulussa 27 vuotta, kun Vantaa päätti heittää hänet muualle – Sitten kouluväki päätti vedota päättäjiin

  9. 9

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  10. 10

   Hannibalin sotanorsut ylittivät Alpit – tarina kuulostaa uskomattomalta, mutta se on totta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  5. 5

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  6. 6

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  7. 7

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  8. 8

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  9. 9

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  10. 10

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää