Koti

Kun sopivaa uutta taloa ei löytynyt, Puolakan perhe laajensi kotiaan 60 neliön lisäsiivellä

Puolakoiden talo kävi ahtaaksi, kun perheeseen syntyi kolmas ja neljäs lapsi. Laajennuksen jälkeen kaikilla lapsilla on omat huoneet.

Kun Juha ja Outi Puolakka syksyllä 2005 muuttivat Hämeenlinnaan Nuuttilantielle, heillä oli kaksi pientä lasta, Kalle ja Olli. Vuosien varrella oman tilansa ottivat myös Hilma ja Eemil, ja talo kävi ahtaaksi.

Puolakat alkoivat hakea lisää tilaa. He kävivät katsomassa tontteja, mutta ne olivat liian kaukana. Sekä Juha että Outi käyvät töissä pääkaupunkiseudulla, ja Nuuttilantieltä pääsi nopeasti moottoritielle.

Muutamaa isompaa taloakin he kävivät katsomassa, mutta hinnat olivat kovia ja kaikki olisivat vaatineet remonttia.

He päättivät jäädä vanhaan taloonsa. Vuonna 1957 valmistuneen yksikerroksisen puutalon laajentaminen oli ollut alusta asti yksi vaihtoehto, sillä 1 650 neliön tontilla oli runsaasti rakennusoikeutta jäljellä – tämän Juha Puolakka oli varmistanut jo ennen talon ostamista.

Yksi vaihtoehto oli hakea tilaa käyttöullakolta. Se olisi kuitenkin vaatinut katon nostamista. Se oli liian riskialtista.

Nyt Puolakoiden talossa on uusi 60 neliön siipi, johon tulevat Kallen ja Ollin makuuhuoneet, kodinhoitohuone, wc ja suihkuhuone.

”Toki tämä on ollut iso homma, mutta saapahan sellaisen kuin haluaa. Tästä tulee hurjan hyvä”, Juha Puolakka kehuu.

Pientalon laajennus vaatii aina rakennusluvan. Jos tontilla on rakennusoikeutta jäljellä ja suunnitelmat kunnossa, se yleensä järjestyy. Maallikon kannattaa kuitenkin etsiä heti alkumetreillä projektille pääsuunnittelija, joka osaa nopeasti kertoa, mikä on asemakaavan huomioon ottaen mahdollista ja mikä ei.

Jos rakennusoikeutta olisi ollut enemmän, Puolakat olisivat saattaneet rakentaa siipeen myös saunan. Poikkeuslupamenettely ei kuitenkaan houkuttanut, koska tontilla on jo tunnelmallinen vanha pihasauna.

Pääkaupunkiseudulla rakennusluvan käsittelyyn menee muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen. Muualla Suomessa voi olla nopeampaa, mutta kuntakohtaiset erot ovat isoja.

Juha Puolakka oli käynyt juttelemassa rakentamisen reuna­ehdoista rakennusvalvontavirastossa jo vuonna 2013 ensimmäisten luonnosten kanssa, ja itse luvan hakeminen kävi nopeasti.

”Kuvat olivat viime keväänä hyvissä ajoin valmiina, ja rakennusluvan saaminen oli muutaman päivän juttu. Lupa saatiin heinäkuussa ja heti ryhdyttiin rakentamaan.”

Laajennus vaatii monenlaista suunnittelua.

Pääsuunnittelija koordinoi suunnittelutyötä ja varmistaa, ettei esimerkiksi valokatkaisinta ja rättipatteria olla asentamassa päällekkäin samalle seinälle. Usein – muttei välttämättä – sama ihminen on myös rakennus- eli arkkitehtisuunnittelija. Ainakin Helsingissä pientalon laajennus vaatii rakennussuunnittelijalta joko arkkitehdin tai rakennusarkkitehdin koulutusta.

Pää- ja rakennussuunnittelijan lisäksi tarvitaan myös rakenne-, lvi- ja sähkösuunnittelija. Yleensä he ovat eri ihmisiä. Rakennusvalvontaviranomainen hyväksyy kaikki erityissuunnittelijat sähkösuunnittelijaa lukuun ottamatta, joten projektia ei parane edistää kovin pitkälle kenen tahansa kanssa.

Usein pääsuunnittelija voi auttaa muiden suunnittelijoiden etsimisessä, mutta tekijöitä voi etsiä ja pätevyyksiä tarkistaa myös Fisen rekisteristä: Fise.fi.

Etenkin pääsuunnittelijan kanssa joutuu olemaan paljon tekemisissä, eikä töistä auta sopia pelkän sähköpostin tai puhelimen välityksellä. Kannattaa puhua asiasta kasvotusten ainakin parin kolmen suunnittelijan kanssa, jotta kuulee eri vaihtoehdoista ja näkee, kenen kanssa kemiat toimivat.

Puolakoiden pääsuunnittelija on hattulalainen Leena Carelse, joka oli toiminut suunnitteluapuna jo perheen muutettua Nuuttilantielle. Muut suunnittelijat ovat löytyneet puskaradion kautta: Perhe halusi hyväksi havaitut, paikalliset ammattilaiset. Hintojen polkijat he ohittivat.

”Lähdimme siitä, että tehdään kerralla fiksu laajennus ja valitaan sellaiset tekijät, joilta hommat hoituvat. Sitä saa, mitä tilaa – kenenkään kanssa ei ole ollut mitään ongelmia”, Juha kertoo.

Kun lupa on kunnossa, pääsee rakentamaan. Byrokratia ei kuitenkaan lopu tähän. Laajennustyömaalla on oltava vastaava työnjohtaja, joka valvoo töiden etenemistä ja laatua.

Usein rakennesuunnittelija on myös vastaava työnjohtaja. Myös työnjohtaja on hyväksytettävä rakennusvalvonnassa.

Vaikka suunnittelijoita tarvitaan liuta, mikään ei estä tekemästä itse niitä töitä, jotka eivät vaadi erityistä pätevyyttä. Puolakat päättivät kuitenkin jättää varsinaisen rakentamisen ammattilaiselle. Juha viihtyy työmaalla, mutta kaikkeen ei yksin veny. Rakennustyöt on hoitanut lähistöllä asuva Heino ”Hemppa” Kärkkäinen, jota Juha kehuu vuolaasti. Isona apuna on ollut myös Juhan isä Kari Puolakka.

Kaiken muun Juha on silti pitänyt omissa näpeissään. Hän on itse kilpailuttanut kaikki hankinnat ja hoitanut päivittäiset reissut rautakauppaan.

”Ja sateelta suojaamiseen on pantu ihan hurjasti energiaa. Olen saattanut räplätä pressujen kanssa jopa kolme tuntia päivässä. Eikä mikään ole kastunut.”

Varman päälle on otettu kaikessa. Lattian valunkin Puolakat antoivat kuivua suosituksia pidempään. Aikataulua ei laadittu, jottei kiireen takia tarvitse tinkiä laadusta.

Lapsiperheen asumista laajennus ei ole suuremmin häirinnyt, sillä oviaukko vanhan ja uuden puolen välillä oli kiinni aivan loppumetreille saakka.

Kun kaikki on valmista ja rakennusvalvonnasta on tullut lupa ottaa laajennus käyttöön, voi alkaa kantaa huonekaluja sisälle. Mitä ja mille paikoille, siinäkin voi ammattilainen neuvoa. Neuvoa kannattaa tässäkin tapauksessa kysyä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Etenkin kiinteiden kalusteiden ja valaisimien sijoittamista on hyvä alkaa pohtia jo lupakuvia tehtäessä. Niinkin voi käydä, että laajennukseen suunniteltuun kodinhoitohuoneeseen ei mahdukaan arkkupakastinta tai kuntolaitetta kuten ilman tarkempia suunnitelmia oli arveltu.

Ammattilainen osaa neuvoa siinäkin, miten vanha ja uusi puoli liitetään esteettisesti yhteen. Pyritäänkö täsmälleen samaan tyyliin vai haetaanko tarkoituksella kontrastia? Joskus viimeistely voi vaatia pintaremonttia myös vanhalla puolella.

Puolakat teettivät sekä sisäkatto- että ulkoverhoilupaneelit, jotta ne saatiin sopimaan yhteen vanhan puolen kanssa. Toiveet ja niiden toteutus oli tarkasti mietitty omin voimin, joten suunnittelijalle jäi vain hienosäätö.

Kalle ja Olli pääsevät muuttamaan uusiin huoneisiinsa lähipäivinä.

Mutta puuhastelu ei lopu tähän. Seuraavaksi työlistalla ovat piha, terassi, pieni kellari ja kylmä käyttöullakko.

”Tehdään kerralla fiksu talo, niin siinä on mukava asua pitkään”, Juha sanoo.

Juttuun on haastateltu arkkitehti Risto Huttusta, sisustussuunnittelija Tiina Marja Kaislakannasta, lupa-arkkitehti Sari Koukkua, sisustusarkkitehti Kari Lappalaista ja arkkitehti Katri Pullia.

Laajennus maksaa 1 000–3 000 euroa neliöltä

 Omakotitalon laajennus on yleensä yhtä kallista tai kalliimpaa kuin uuden rakentaminen.

 Jos tekee mahdollisimman paljon itse ja valitsee mahdollisimman halpoja materiaaleja, voi selvitä noin tonnin neliöhinnalla.

 Pääkaupunkiseudulla neliöhinta on helposti 3 000 euroa. Puolakoilla se oli 2 000 euroa neliöltä.

 Suunnittelun osuus kokonaiskustannuksista on 5–10 prosenttia. Arkkitehdin tai pääsuunnittelijan osuus on siitä noin puolet, rakenne- ja talotekniikan suunnittelijoiden osuus toinen puoli.

 Sisustusarkkitehdin ja -suunnittelijan palveluihin kuluu isoissa projekteissa joitakin tuhansia euroja. Hinnat voivat vaihdella eri puolilla Suomea paljonkin, ja esimerkiksi televisiosta tutut suunnittelijat voivat laskuttaa paljon keskivertokollegoitaan enemmän.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Remontointi
 • Rakentaminen
 • Omakotitalot
 • Asuminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  2. 2

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  3. 3

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  4. 4

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  5. 5

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  6. 6

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  7. 7

   Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää

  8. 8

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  5. 5

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  9. 9

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  10. 10

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  5. 5

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  8. 8

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  11. Näytä lisää