Koti

Näin painovoimainen ilmanvaihto toimii

Painovoimaisessa ilmanvaihdossa ilma vaihtuu ulko- ja sisäilman lämpötilaerojen sekä tuulen vaikutuksesta

1. Ulkoilmaventtiili

Ilma tulee sisälle asuntoon ulkoseinässä tai ikkunarakenteissa olevista ulkoilmaventtiileistä. Venttiili pitäisi olla jokaisessa oleskelutilassa, kuten makuu- ja olohuoneessa, sekä saunassa.

Vinkki: Ulkoilmaventtiiliä ei saisi sulkea eikä peittää. Vedon vähentämiseksi venttiilit kannattaa asentaa mahdollisimman korkealle ikkunan yläpuolelle tai lämmityspatterin lähelle. Näin kylmä ulkoilma ehtii hieman lämmetä. Ilmanvaihtoa voi tehostaa ikkunatuuletuksella.

2. Poistoilmaventtiili

Ilma poistuu asunnosta poistoilmaventtiilien kautta hormiin ja sieltä edelleen ulos talon katolle. 1950-luvulta alkaen poistoilmaventtiilit on keskitetty keittiöön, kylpyhuoneeseen, vaatehuoneeseen ja vessaan. Vanhemmissa taloissa niitä saattaa olla muissakin huoneissa.

Vinkki: Venttiilejä ei tule tukkia, ja niiden suodattimet pitää puhdistaa pari kertaa vuodessa. Ilmanvaihtoa tehostava poistoilmapuhallin on huono ratkaisu painovoimaisen ilmanvaihdon kanssa. Jos se asennetaan kylpyhuoneeseen, painovoimaisen hormin virtaus saattaa kääntyä väärinpäin, jolloin ulkoilmaa alkaa virrata vessan tai vaatehuoneen kautta huoneistoon.

3. Alipaine

Jos ulkoilmaventtiilit on suljettu tai tukittu, asuntoon tulee liiallinen alipaine ja ilma pyrkii sisälle hallitsemattomasti rakenteiden vuotokohdista, kuten ikkunoiden, lattioiden, seinien ja postiluukun raoista. Tämä tuo hajuja ja epäpuhtauksia naapurista, porraskäytävästä tai rakenteista.

Rakennuksen on silti hyvä olla hieman alipaineinen, jotta esimerkiksi ruuanlaitosta, suihkussa käynnistä ja pyykinpesusta aiheutuva kosteus poistuisi. Jos kosteus jää märkätiloihin pitkiksi ajoiksi, ilma ei vaihdu riittävästi ja kosteusvaurion riski kasvaa.

Vinkki: Postiluukun kautta ei saisi tuulettaa esimerkiksi niin, että asettaa luukkuun lehden tai kapulan. Ulko-oven eteen on hyvä asennuttaa väliovi, ellei sitä jo ole.

4. Siirtoilmareitti

Siirtoilman reitin tuloilmaventtiileistä poistoilmaventtiileihin tulisi olla mahdollisimman esteetön. Ovien ja lattian välissä pitäisi olla parin sentin rako, jotta ilma pääsee kulkemaan vapaasti huoneesta toiseen.

Vinkki: Parketin tai laminaatin asentaminen muovimaton tilalle voi tukkia siirtoilmareitteinä toimivat oviraot. Ilman liikkuvuutta parantaa se, että ovia pitää auki aina, kun se on mahdollista. Oviin on saatavilla myös siirtoilmasäleikköjä. Tarvittaessa ovien alaosasta voi sahata pari senttiä pois.

5. Painovoimainen hormi

Tiilirakenteissa hormeissa saattaa olla reikiä ja hajut pääsevät sitä kautta asunnosta toiseen.

Vinkki: Liesituuletinta ei saa yhdistää painovoimaiseen hormiin. Se on omiaan pahentamaan hajuongelmaa. Vanhojen hormien kunto kannattaa tarkistaa ja tarvittaessa tiivistää. Hormi voidaan putkittaa teräsputkella, joka on myös helppo puhdistaa. Vaihtoehtoisesti hormin voi pinnoittaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • ilmanvaihto
 • Sisäilman ongelmat
 • Asuminen
Luetuimmat - Koti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  4. 4

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  7. 7

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  8. 8

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  9. 9

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  10. 10

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää