Koti

Selvitä ainakin nämä ennen kuin lähdet mökkikaupoille

Tutki jo ennen näyttöä mökin taustat sekä pyydä välittäjältä tai myyjältä kiinteistöpaperit ja -kartat

Ennen kuin lähdet katsomaan kohdetta

Pyydä välittäjältä tai myyjältä tietoja mökin sijainnista, ympäristöstä sekä tontilla olevista rakennuksista. Vastaavatko ne toiveitasi?

Kaikki tiedot ovat nykyään sähköisessä muodossa ja helppo saada. Pyydä etukäteen, viimeistään ennen kaupantekoa nähtäväksesi kiinteistörekisteriotteet, kiinteistökartat sekä kaavat.

Kartoista näkee ilmansuunnat. Jos haluat, että mökkitontti avautuu länteen, on turha käydä pihalla asti katsomassa, että se on itään.

Kaavasta taas käy ilmi, kuinka paljon tontilla on rakennus­oikeutta. Jos tonttia ei ole kaavoitettu, ei ole varmaa, saako sinne saa rakentaa. Kunnan rakennuslupa-asiakirjoista sel­viää, onko mökki tarkoitettu ympärivuotiseen käyttöön.

Myös alueen muusta kaavoituksesta pitää tietää etukäteen. Googlaamallakin saa tietoja, onko lähelle suunniteltu vaikka tuulivoimalaa tai isoa sikalaa.

Lainhuutotodistuksesta käy ilmi, kenellä on mökin omistus­oikeus ja käyttöoikeus.

Papereista selviävät myös rasitteet. Mökillä voi olla esimerkiksi tierasite, mikä tarkoittaa sitä, että naapurit käyttävät tontilla kulkevaa tietä. Rasitustodistuksesta käyvät ilmi myös velkakiinnitykset.

Jos tontti on rannalla, varmista, että ranta kuuluu kauppaan. Jos ei kuulu, sinne ei voi esimerkiksi rakentaa laituria.

Joskus maa kohoaa tai vedenpinta alenee niin, että rantaan syntyy vesijättö, joka ei kuulu kiinteistölle vaan viereisen vesialueen omistajalle.

Jos vesi­jättö haittaa ranta-alueen tarkoituksenmukaista käyttöä tai on vähäinen, mökin omistaja voi lunastaa sen itselleen hakemalla vesijätönlunastamista.

Myös kuivan maan mökillä voi olla oikeuksia vesialueisiin, kuten laituriin, uimapaikkaan tai venevalkamaan. Tiedot löytää kiinteistörekisteriotteesta.

Mökin taustat on syytä selvittää jo ennen kuin lähdet katsomaan kohdetta. Jos mökki tuntuu kovin halvalta, sille on todennäköisesti syynsä. Mökin hintaa laskee esimerkiksi se, että se sijaitsee vuokratontilla. Silloin ei saa edes kaataa puita ilman maanomistajan lupaa.

Mökkitontilla

Rakennusten kuntoa on vaikea kuvailla sanoin, joten asia sel­viää vasta paikalla. Samoin vasta mökkitontilla voi tehdä havaintoja ympäristöstä, esimerkiksi häiritseekö puolen kilometrin päässä oleva maantie.

Kuntokartoituksia tehdään yleisesti kalliissa mökeissä, mutta harvemmin alle 100 000 euron kaupoissa. Niissäkin kuntotarkastuksen voi teettää.

Itse kannattaa tarkistaa ainakin katon kunto. Onko siellä paljon sammalta ja ovatko rännit täynnä roskia? Myös ikkunat ja eristetilanne on hyvä tutkia etenkin, jos aikoo käyttää mökkiä talvella.

Mökin ympäristö kertoo paljon siitä, miten hyvin kiinteistöstä on huolehdittu.

Mökin myyjä on paras kertomaan, miten mökkiä on remontoitu vuosien varrella. Pyydä nähtäväksesi mökkikansio, jos sellainen on. Ellei ole, niin kysy, ketkä ovat tehneet remontit ja löytyykö niistä tositteita tai tarkastuspöytäkirjoja.

Mökillä pitää perehtyä myös jätevesijärjestelmään. Missä sijaitsevat säiliöt, imeytyskenttä tai muut laitteet? Miten niitä huolletaan ja tyhjennetään?

Kustannuksia kauppahinnan päälle

Varainsiirtovero on 4 prosenttia kauppahinnasta ja kaupanvahvistajan palkkio 120 euroa, joka usein sovitaan maksettavaksi puoliksi myyjän kanssa. Lainhuudon hakeminen maksaa 400 euroa, jos käyttää asiamiestä.

Mökkiin liittyviä kiinteitä ylläpitokuluja ovat kiinteistö­vero, tie- ja jätemaksut, sähköt sekä vakuutukset.

Neuvoja antoivat Mikkelin Aitoasuntojen kiinteistönvälittäjä Jari Palhomaa sekä Forssan Sp-Kodin kiinteistönvälittäjä Lasse Välimaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Pian Helsingin ainoaksi synnytyssairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilmaongelmissa – HUS on tiennyt asiasta jo keväällä

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Huumekuski kaahasi satasta keskellä aamuliikennettä Helsingissä – Pakenijat motitettiin Hämeentielle

  6. 6

   Marko Junkkarin kommentti vihreiden gallup-suosion hurjasta noususta: ”Nyt huojuu toden teolla sekä Sipilän että Rinteen asema”

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  9. 9

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  10. 10

   Presidentti Sauli Niinistö tapaa Donald Trumpin Valkoisessa talossa elokuun lopulla – ”Erittäin hyvä asia”, sanoo ulkoasiainvaliokunnan Vanhanen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  7. 7

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  8. 8

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  9. 9

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  10. 10

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää