Koti

Lukijat esittelevät majojaan

Purkulaudoista syntyy oiva puumaja

Isoisän talosta jalostui maja

”Isoisäni rakentamassa rintamamiestalossamme tehtiin mittava remontti kesällä 2014. Koko yläkerta purettiin ja tilalle rakennettiin uusi. Mieheni on hyvin puuhakas, ja hän turhautui katselemaan sivusta, kun kattomiehet tekivät hommia. Hetken purkulautoja pyöriteltyään hän alkoikin nikkaroida lapsillemme majaa vanhaan omenapuuhun.

Maja on rakennettu rakkaudella kotimme alkuperäisistä laudoista. Mukana suunnittelussa ja toteutuksessa häärivät myös lapsemme Pihla ja Pyry. Maja on toiminut leikeissä milloin minäkin tukikeskuksena, ja kun oikein lyö kipinää, majaan voi mennä myös mököttämään.”

Outi Heiniö, Karkkila

Puumaja pelasti kanit

”Pari vuotta sitten siskoni halusi rakentaa pihallemme kunnon puumajan. Ei kauaakaan, kun puun päässä oli komea maja rakennettuna. Siskoni jopa nukkui siellä kaverinsa kanssa. Vähitellen käyttö kuitenkin harveni ja majasta tuli melko turha. Kunnes sain kuulla, että citykaneja tappava rhd-virus läheni asuinaluettamme. Tuli kiire saada omat lemmikkikanit virukselta turvaan.

Siitä se idea lähti: aloin rempata puumajaa kaneille sopivaksi. Nurkkaan lisättiin taso, seinää korjattiin ja muovimatto suoristettiin paikoilleen. Päivän remontoinnin jälkeen maja oli valmis kaneja varten. Nyt kolme kania asuvat iloisena puumajan korkeuksissa, turvassa virukselta.”

Karoliina Laakkonen, Helsinki

Kuusi lasta yhdessä majassa

”Tämä puumaja valmistui rintamamiestalomme pihalle vuonna 2005. Puumajassa on vietetty hienoja hetkiä: Omat ja naapuritalojen lapset ovat nukkuneet majassa useita öitä. Enimmillään lapsia nukkui vierekkäin jopa kuusi! Uskon, että majaöinä tapahtui paljon asioita, joista ei aina kerrottu vanhemmille. Majastahan on helppo lähteä seikkailemaan ilman vanhempien lupaa.

Lasten kasvettua isommiksi he yrittivät vielä kerran yöpyä majassa koko porukalla vanhojen aikojen muistoksi, mutta mukavuudenhalu ja ahtaus ajoi osan porukasta omiin peteihin nukkumaan. Viime kesänä puumajan alapuoli otettiin uudenlaiseen käyttöön, kun majan alaosaa asuttavat kesäisin kolme kanarouvaa.”

Kaisu Voutilainen, Vantaa

Pohjalainen latomaja

”Kun mökkitontiltamme Hauholla piti raivata leppäkasvustoja, puolisoni mieleen muistui vanhanajan pohjalaisten heinälatojen rakennustekniikka. Hän päätti tehdä samalla tekniikalla lasten lapsille majan. Ensin rangat kuorittiin eli ’aisattiin’ siten, että niihin jäi jonkin verran kuorta jäljelle. Aidatut rankapuut kuivuvat hyvin, eivätkä siksi lahoa. Seinät koottiin ilman nauloja koloamalla rankapuut nurkkaliitosten kohdilta. Maja valmistui vuonna 2007, ja se on ollut kaikkien neljän lapsen lapsen käytössä. Maja on nimetty Tarinataloksi. Lapset lukevat siellä kirjoja ja pitävät herkkukestejä kesäisin.”

Marja Sarja, Espoo

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Rakentaminen
 • Puurakentaminen
 • Lapset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  2. 2

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  6. 6

   Timo Soinilta suli puolue alta, mutta tänään on hänen tähtihetkensä

  7. 7

   Helsingissä asuvat marokkolaiset tuomitsevat Turun veriteon – ”En pidä häntä marokkolaisena, vaan pidän häntä terroristina”

  8. 8

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  9. 9

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  10. 10

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  3. 3

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  10. 10

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää