Aminoffien kesämökkinä on kartano: ”Tämä ei ole mikään Palace-hotelli, perheemme tekee kädet savessa työtä paikan ylläpitämiseksi”

Riilahden kartanon rakennukset olivat rappiolla, kunnes Aminoffit päättivät entisöidä ne kuntoon

Villisian talja makaa marmorisen takan edessä.

Valkoiset portaat nousevat doorilaisten puupylväiden välistä yläkertaan.

Kultaiset kehykset ympäröivät öljyväriteosta, joka kuvaa Riilahden kartanon maisemaa 1800-luvulta.

Raaseporissa sijaitsevan Riilahden kartanon huoneiden kalusteet ja sisustus kuvastavat yhä 1800-luvun kartanohenkeä.

Kartanon perheineen omistava Arja Aminoff haluaa kuitenkin heti alkuun riisua kaiken kartanoromantiikan.

”Tämä ei ole mikään Palace-hotelli, jossa palvelijat palvelevat meitä, kun juomme teetä verannalla. Perheemme tekee kädet savessa työtä paikan ylläpitämiseksi joka päivä”, kertoo Aminoff.

Riilahden kartano sijaitsee pienen Bromarvin kylän kupeessa. Niemennokkaan perustettiin sukutila vuonna 1645. Keltainen kartanorakennus ja monet asuin- ja maatilarakennuksista ovat peräisin 1800-luvulta.

Riilahden kartano siirtyi Aminoffin suvulle vuonna 1725. Tällä hetkellä sen omistavat Mikael ja Arja Aminoff, joille kartano siirtyi Mikaelin vanhemmilta. Kartanoon kuuluu 190 hehtaaria maata: metsiä, peltoja, luonnosuojelualueita ja luonnonlaitumia. Tilalla asuu 140 lihakarjanautaa, lampaita, kanoja, kissoja, koiria ja hevosia.

Näin mittavien tilusten ylläpito vaatii työtä. Niin paljon, etteivät tunnit tahdo riittää.

”Korjaamme rakennuksia sitä mukaa, kun ehdimme. Aina voisi tehdä enemmän”, Arja Aminoff huokaa.

Apuna on innokasta talkoo- ja kesämökkiporukka. Perhe on palkannut maanviljelyyn avuksi kaksi työntekijää, mutta muuten Aminoffit tekevät kunnostus- ja hoitotyöt itse.

Aminoffit saapuivat kahden lapsensa kanssa kartanolle 1992 puolivahingossa. He olivat mökkeilleet kesäisin Inkoossa, sillä kartanon piti siirtyä muulle suvulle. Osa Riilahden kartanon rakennuksista sekä 1800-luvun englantilainen puisto olivat päässeet huonoon kuntoon.

”Katoista satoi vesi sisälle”, Arja Aminoff muistelee.

Vanhan hirsitallin hirret, lattia ja katto piti uusia. Entisöidyssä hirsirakennuksessa pidetään nykyään häitä ja muita juhlia.

Entinen päärakennus sijaitsee tallia vastapäätä. Se oli peittynyt risukkoon niin, ettei taloa näkynyt pusikon takaa. Ensitöikseen puutarhasuunnittelija Arja Aminoff otti käyttöön raivaussahan ja kasvintorjunta-aineet ja alkoi raivata risukkoa pois. Vanhoista kartanon puutarhaistutuksista ei ollut tallella paljoakaan. ”Rakensin kaiken alusta asti itse.”

Kun Aminoffit ottivat kartanon hoitaakseen, perheen tytär Jessica Aminoff oli 7-vuotias. Hieman pelottava kartano merenrantoineen ja metsiköineen oli leikki-ikäiselle lapselle unelmien täyttymys.

”Ne olivat parhaimpia kesiä. Lähdimme serkusten kanssa aamulla ja soudimme, rakensimme majoja ja kalastimme koko päivän. Illalla vanhemmat kyselivät, missä olemme olleet”, kertoo Jessica Aminoff.

Tällä hetkellä Mikael vastaa maatilan maataloudesta, karjasta ja metsätöistä. Arjalle kuuluvat puutarha- ja puistotyöt. Hän huolehtii yhdessä Jessican kanssa kartanon hevosista.

Esteratsastaja ja ratsastuksenopettaja Jessica vastaa kesäisin kartanolla järjestettävistä ratsastusleireistä. Hän valmistuu tänä vuonna agrologiksi ja opettelee maatilan asioita. Tarkoitus on, että kartano siirtyy hänelle.

”Vastuu ja työmäärä hirvittävät, mutta vapaaehtoisiakaan ei ole jonossa”, Jessica Aminoff naurahtaa.

Jostain kuuluu mölinää.

Lehmien hajun tuntee vasta aivan navetan lähellä. Yhdeltä sivulta avoimen ulkonavetan olkipatjalla märehtii vain muutama nuori sonni.

Emolehmät vasikoineen hoitavat kauempana luonnonlaitumien lajikirjoa syömällä minkä ehtivät.

Maatalous on kartanon pääelinkeino. Kartano myy luomulihaa asiakkaille ja ravintoloille.

Maista 145 hehtaaria on viljeltyä peltoa, pääosin nurmirehua tilan naudoille ja hevosille, mutta myös hieman myyntiviljaa. Nurmirehu menestyy tilalla parhaiten, sillä Riilahti sijaitsee Suomen kuivimmalla alueella.

Kartano ja sitä ympäröivät maat eivät ole yleisölle avoimia, mutta Aminoffit järjestävät rakennuksissa ja puistossa tilaisuuksia, kuten häitä, juhlia ja seikkailuelämyksiä. Elokuun alussa kartanon mailla järjestetään sadan vieraan kirjallisuuspäivät.

Mailla on yksitoista vuokrattavaa mökkiä, kaksi nykyaikaisimmista sijaitsee läheisessä Bromarvin kylässä. Eniten vierailijoita kartanoon tuovat kuitenkin kartanon ehdoton vetonaula: hevoset.

Kesäkotiin muutetaan aina toukokuussa. Mökille muuton suuruusluokka on toista kuin niillä, jotka pakkaavat henkilöauton takakontin täyteen.

Talvisin Arja ja Jessica Aminoff pitävä ratsastuskoulua Billnäsin ruukin alueella. Kesän alussa ratsastuskoulu hevosineen ja tarvikkeineen muuttaa 50 kilometriä lounaaseen Riilahteen.

Jessica, Arja ja ratsastuskoulun opettaja ahtaavat 35 hevosta, niiden satulat, suitset ja hoitotarvikkeet, kottikärryt sekä estekaluston hevosautoihin.

He ajavat edestakaisin matkaa viisi kertaa neljän hevosen kuljetusauton kanssa ja saman verran peräkärryllisen henkilöauton kanssa.

Kahdessa päivässä koko 25 hevosen ratsastuskoulu muuttaa kesämökille kartanoon. Aminoffien omat hevoset saapuvat tilalle jo aiemmin keväällä. Hevoset odottavat muuttoa vähintään yhtä paljon kuin ihmiset.

”Kun ensimmäiset hevoset alkavat lähteä, muut heräävät ja hermostuvat. Ne juoksevat autoon, kun pelkäävät jäävänsä jälkeen. Niin kovasti ne tätä paikkaa odottavat”, Jessica nauraa.

Kahdessa päivässä Aminoffit ja talkoolaiset pesevät ja muuttavat entisen kivi­navetan talliksi hevosille. He myös vetävät sähköpaimenet laitumille, etteivät hevoset karkaa. Heti maanantaina tilalle pölähtää 24 teinityttöä ratsastusleirille.

”Ensimmäinen päivä on sellaista hulinaa, että aina ajattelen, että huh, tätä se on koko kesä. Sitten siihen tottuu”, Jessica kertoo.

Osa hevosista on perheen omia kasvatteja. Arja Aminoff on kasvattanut kaikkiaan 16 ratsuhevosta.

”Tarkoitus ei ole tuottaa niitä liuku­hihnalta vaan jatkaa hyvien hevostemme sukuja”, Arja sanoo.

Keltaisessa talossaan Jessica Aminoff nappaa syliinsä Stinkky-kissan. Rakennuksessa yhdistyvät 1800-luvun kartanotunnelma ja 1980-luvun remontin ratkaisut. Kaksikerroksinen omakotitalo toimi aikoinaan kartanon päärakennuksena. Suku siirsi talon syrjään vanhan talli­rakennuksen kupeeseen vuonna 1804, kun kartanon iso päärakennus valmistui. Jessicalle vanha päärakennus on aina tarkoittanut kotia. Perhe asui talossa lähes koko Jessican lapsuuden, kun Mikaelin vanhemmat asuivat vielä kartanossa.

”En olisi millään halunnut muuttaa kartanoon. Se tuntui kolkolta ja kylmältä. Muutin takaisin pieneen taloon heti, kun se oli mahdollista.”

Jessica Aminoff asuukin vanhassa päärakennuksessa nykyisin miehensä, kahden kissan ja koiran sekä ulkona kuoputtavan kanalauman kanssa. Hän viettää talossa yhä enemmän aikaa myös talvisin.

Tarinoiden mukaan isossa kartanossa kummittelee. Salongin piano soi öisin, vaikkei paikalla ole ketään. Ullakon portaita laskeutui valkoinen nainen pitsisessä mekossaan.

Kartanoon liittyviä kummitustarinoita kuullaan yhä ratsastusleireillä.

”Päivisin leiriläiset naureskelevat tarinoille, mutta kun pimeys koittaa, yhtäkkiä leiriläisiä alkaakin pelottaa mökeissä”, Arja Aminoff kertoo.

Tammikujan päästä pilkottaa keltainen kellotorni, joka on myös peräisin 1800-luvulta. Tuolloin kelloja oli lähinnä kirkoilla, mutta Riilahden silloinen isäntä halusi omansa.

”Entisajan Rolex. Kartanon isännän piti päästä näyttämään mahtiaan”, Arja Aminoff hymähtää.

Kello ilmoitti maatilan työntekijöille tasatunnit kumeilla lyönneillä. Enää kello ei soi. 200-vuotias päärakennus on ollut onneksi hyvässä kunnossa. Suurin investointi tilalle oli vuonna 2004 rakennettu hakelämpökeskus. Neljä kartanon rakennuksista lämpiää tilan jätepuulla.

”Näin isolta tilalta myrskytuhojen kaatamia puita löytyy loputtomiin”, Arja Aminoff kertoo.

Puita pitää raivata etenkin kartanon takapihalta alkavasta 1800-luvun englantilaisesta puistosta.

Samantyyppisiä, kulttuurihistoriallisia puistoja jaloine lehti- ja havupuineen on Suomessa vain muutama.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  2. 2

   Pidättely sekoittaa suoliston eikä hyvältä tuntuva vatsa aina voi hyvin – Nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  3. 3

   Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi, nousi liikkeen vanhimmistoon ja salaisuuden paljastuttua joutui sen eteen – ”Olen tiennyt aina kristallinkirkkaana, että pidän miehistä”

  4. 4

   Nuoret kiinalaiset matkailijat haluavat Suomesta mustikkapiirakkaa ja prinsessa Leian koruja – ”He ostivat 42 000 euron edestä kelloja ja koruja

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

  7. 7

   Voimakas maan­järistys surmannut yli 140 ihmistä Meksikossa, uhriluvun pelätään nousevan huomattavasti – järistys runnoi myös miljoona­kaupunki Méxicoa

  8. 8

   Muistisairauksia on todettu jo kolmekymppisillä – Unohtelu ja väsymys johtuvat yleensä silti jostain muusta kuin muistisairaudesta

  9. 9

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  10. 10

   Vaikka olimme tehneet jakeluvirheilmoituksen jo kaksi kertaa, Posti jatkoi kirjeiden lähettämistä väärään osoitteeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  5. 5

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  6. 6

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  9. 9

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  10. 10

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  8. 8

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat