Valikko

Puuseppävaari rakensi nelivuotiaalle Eelikselle oman nukkumaparven

Parven avulla saa tyylikästä lisätilaa lapsiperheen kotiin tai pieneen yksiöön

Parvesta tulee mieleen pikkuisen opiskelija­yksiön pitkäjalkainen nukkumasoppi, jonne parikymppinen bilettäjä kiipeää juhlien jälkeen.

Mutta parvesta on hyötyä muissakin elämänvaiheissa. Se tuo kaivattua lisätilaa, kun asuntojen hinnat jatkavat nousuaan eikä väljempiin neliöihin muuttaminen houkuttele.

Helsingin Tammisalossa asuvan Ignatiuksen perheen kodissa tila loppui kesken, kun makuuhuoneet jaettiin viime kesänä uudelleen.

Vanhempien lisäksi oman huoneen saivat lapset Viljo, 9, ja Alma, 7, mutta kuopus Eelis jäi vaille nukkumapaikkaa.

Silloin Eeliksen isä Antti Ignatius huikkasi apuun isänsä, puuseppä Juha Ignatiuksen. He alkoivat yhdessä suunnitella parvea, josta oli jo haaveiltukin.

Ignatiusten rivitaloasunnon yläkerrassa on kolmen makuuhuoneen keskellä pieni aulatila, jossa on vaatehuone. Koska huonekorkeus on jopa 290 senttiä, Antti Ignatius päätti rakentaa parven vaatehuoneen päälle.

”Se oli hyvä ratkaisu. Vaatehuoneeseen jäi korkeutta ihan tarpeeksi, vaikka yläosa sitä leikkautui pois. Korkeimmille hyllyille ei ylettynyt, joten niille oli kertynyt tarpeetonta roinaa.” Juttu jatkuu videon jälkeen.

Antti Ignatius on ammatiltaan graafikko, ja hänellä on pettämätön värisilmä. Sisustaminen on hänen ja vaimon yhteinen harrastus. Kodin väripaletti on musta-valko-harmaa, eikä parvikaan poikkeaisi tästä.

Ignatius valokuvasi paikan, johon parvi rakennettaisiin, ja alkoi hahmotella muotoa kuvankäsittely- ja piirto-ohjelmien avulla. Kun piirros oli valmis, puuseppävaarin työt alkoivat.

Juha Ignatius ajoi neljäksi päiväksi Etelä-Pohjanmaan Härmästä Helsinkiin rakentamaan pojanpojalle omaa soppea.

Hän sahasi vaatehuoneen seinän yläosan pistosahalla, teki lankuista kehikon ja laittoi vanerin parven pohjaksi. Lopuksi hän asensi parven etupinnat ja tikapuut, jotka hän oli tehnyt valmiiksi jo verstaallaan.

”Isä on tehnyt meille kaikkea, myös keittiön kaapit ja terassin. Remontointi on meidän yhteinen juttumme. Aina, kun isä tulee kylään, alamme miettiä, mitä seuraavaksi keksittäisiin ja rakennettaisiin. Isällä on hyvä visuaalinen silmä, ja hän tuntee puun”, Antti Ignatius kiittelee.

78 neliötä ei ole viidelle hengelle paljon, ja perhe onkin silloin tällöin miettinyt muuttoa isompaan asuntoon.

”Oikotien asuntoilmoituksia katselemme harva se päivä, mutta muutto ei houkuttele. Luopumisen tuska tulisi, jos tästä kodista pitäisi lähteä. Eeliksen makuuparvi antoi meille muutaman vuoden lisäaikaa Tammi­salossa.”

Eeliksen parvi suunniteltiin ja rakennettiin perheen omin voimin.

Mutta myös sisustus- ja rakennusalan ammattilaisilta tilataan yhä enemmän parvia.

Sisustussuunnittelija Laura Seppänen viimeistelee parhaillaan asiakkaalleen 26 neliön yksiön sisustussuunnitelmaa, jossa makuuparvi rakennetaan keit­tiön päälle.

Seppänen uskoo, että parvien suosio kasvaa kahdesta syystä. ”Asunnot kallistuvat suurissa kaupungeissa ja alamme oivaltaa, että parvi voi näyttää kivalta.”

Ylöspäin kannattaa rakentaa, jotta pienten asuntojen kalliista neliöistä ja kuutioista saadaan kaikki irti, Seppänen sanoo.

Pienessäkin kodissa halutaan varata omat tilat sekä levolle että työlle, ja parvi on siinä kätevä.

Hyvä makuuparvi sulautuu kodin sisustustyyliin ja rakenteisiin. Hyvin suunniteltu ja rakennettu parvi kuuluu tilaan eikä ole hutera sänky.

”On vanhanaikaista ajatella, että parvi seisoo jaloillaan, parvella vain nukutaan ja sen alle mahtuu istumaan. Esimerkiksi parven profiiliin voi mahduttaa säilytyslaatikoita ja parven rakenteisiin voi piilottaa kaapelointeja ja pistorasioita.”

Mitä korkeampaan tilaan parven rakentaa, sen parempi. Seppäsen mielestä parven voi kuitenkin rakentaa, vaikka huonekorkeus olisi alle kolme metriä.

”Riippuu sitä, mitä parven alla tehdään. Jos sen alle sijoitetaan yksiön keittiö, siellä on mahduttava työskentelemään seisaaltaan. Oleskelu- tai luku­tilan ei tarvitse olla niin korkea. Sen korkeudeksi voi riittää 140 senttiä.”

Tärkeää on pohtia myös se, että nukkumaparvella ihmisen ja katon väliin jää niin paljon tilaa, ettei ahdista. Parvella nukkuja päättää, kuinka lähellä kattoa nenä voi olla ilman, että tulee ahtaan paikan kammo.

Hyvin tehty parvi voi nostaa asunnon arvoa, uskovat sekä sisustussuunnittelija Seppänen että Ignatiuksen perhe.

Eeliksen parvi tuli halvaksi. Materiaaleja löytyi molempien Ignatiusten varastoista eikä isoisä laskuta pojanpojalle tehdystä työstä. Rahaa kului vain sähkömiehen laskuun, sillä parvelle asennettiin pistorasia.

Parvi on ollut käytössä kolme kuukautta. Kavereiden mielestä parvi on Eeliksen huone, ei pelkkä sänky. Parvelle mahtuu hyvin neljä nelivuotiasta leikkimään tai pelaamaan.

Kavereiden lähdettyä ja kellon lähestyessä yhdeksää illalla Eelis kiipeää taas parvelleen, sulkee silmänsä ja nukahtaa kaikkensa päivän touhuille antaneena. Aamulla hän avaa silmänsä ja lausuu:

”Mä oon valmis.”

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

 

Höttöseinä on parvenrakentajan pahin painajainen

Yrittäjä Taavi Mets laskeskelee rakentaneensa yli 70 vuodeparvea asuntoihin pääkaupunkiseudulla. Hänellä on yhden miehen remontointialan yritys Helsinki Home Design.

”Asuntojen hinnat ovat Helsingissä niin korkeat, että ihmiset ovat alkaneet arvostaa makuuparvea; sehän pelastaa muuttamiselta isompaan asuntoon.”

Mets tekee paljon remontteja Helsingin Kallion pienissä kodeissa, joista omistajan vaihduttua monesti puretaan ensin vanha parvisänky uuden nukkumaparven tieltä.

”Kalliossa on vielä paljon 1970–90-luvuilla asennettuja kiikkeriä parvisänkyjä neljän tai kuuden tolpan varassa katonrajassa. Tilaa patjan ja katon väliin jää puoli metriä. Ne ovat juuri niitä parvivuoteita, jotka ovat pilanneet parvien maineen ja taanneet sen, että ihmiset ajattelevat parvista: ahdas, epäkäytännöllinen ja ruma.”

Mets suunnittelee rakentamansa parvet itse ja tietää, mitä asuntojen omistajat nyt haluavat: ”Nyt pitää olla modernia, selkeää ja jalatonta. Pilarit eivät ole huudossa. Parven alle on kuitenkin laitettava kanta tai pilari, jos parven jänneväli on yli kolme metriä. Kanta estää parven pohjan joustamisen ja jakaa painopisteitä.”

Ja valkoista pitää olla.

”Kaikki 70 parvea ovat olleet valkoisia. Rappusten ja kaiteiden väri voidaan sävyttää huoneen mukaan.”

Parville halutaan myös säilytystilaa, vähintään vuodevaatteille. Leveimpiin vuodeparviin Mets tekee kiinteät yöpöydät.

Parvet hän tekee aina puusta. Helpointa parvi on rakentaa, jos asunnon seinät ovat betonia tai tiiltä. Vaikeinta on rakentaa parvi vanhaan kerrostaloon, joissa on kipsikuona- eli kananpaskaseinät. Pahimmillaan tällaiset sementistä, kalkista, hiekasta ja vedestä tehdyt seinät ovat ihan höttöä. Silloin parven tueksi rakennetaan väliseinä.

Mittana Taavi Mets käyttää itseään. ”Olen 180 senttiä pitkä. Jos mahdun istumaan parven patjan päällä, parven mitat toimivat useimmille muillekin.”

Metsin mielestä parvi kannattaa aina mitoittaa kahdelle aikuiselle ihmiselle. Yhden hengen parvet ovat liian kapeita esteettisesti ja toiminnallisesti.

”Lupaan aina asiakkaalle, että parvi kestää kahden aikuisen painon eli 80 kiloa neliötä kohti. Järki pitää kuitenkin olla parven käytössä mukana: ei sinne kannata tupaantuliaisissakaan kymmentä vierasta sulloa.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Poliisi vahvistaa epäillyn pommimiehen henkilöllisyyden, yksi uhreista 8-vuotias – Tämä tiedetään Manchesterin iskusta

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   CIA:n entinen johtaja: Kaikille on selvää, että Venäjä sekaantui ”röyhkeästi” Yhdysvaltojen presidentin­vaaleihin

  5. 5

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  6. 6

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  7. 7

   Auto kaatui kyljelleen ja pysäytti liikenteen Helsingin keskustassa

  8. 8

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  9. 9

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  10. 10

   Tutkijat paikansivat 40 geeniä, jotka säätelevät älykkyyttä – niistä löytyi myös yllättävän vahva yhteys autismiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi vahvistaa epäillyn pommimiehen henkilöllisyyden, yksi uhreista 8-vuotias – Tämä tiedetään Manchesterin iskusta

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  6. 6

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  7. 7

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  8. 8

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  9. 9

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  10. 10

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Poliisi vahvistaa epäillyn pommimiehen henkilöllisyyden, yksi uhreista 8-vuotias – Tämä tiedetään Manchesterin iskusta

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  6. 6

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  7. 7

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  8. 8

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  9. 9

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää