Valikko

Puuseppävaari rakensi nelivuotiaalle Eelikselle oman nukkumaparven

Parven avulla saa tyylikästä lisätilaa lapsiperheen kotiin tai pieneen yksiöön

Parvesta tulee mieleen pikkuisen opiskelija­yksiön pitkäjalkainen nukkumasoppi, jonne parikymppinen bilettäjä kiipeää juhlien jälkeen.

Mutta parvesta on hyötyä muissakin elämänvaiheissa. Se tuo kaivattua lisätilaa, kun asuntojen hinnat jatkavat nousuaan eikä väljempiin neliöihin muuttaminen houkuttele.

Helsingin Tammisalossa asuvan Ignatiuksen perheen kodissa tila loppui kesken, kun makuuhuoneet jaettiin viime kesänä uudelleen.

Vanhempien lisäksi oman huoneen saivat lapset Viljo, 9, ja Alma, 7, mutta kuopus Eelis jäi vaille nukkumapaikkaa.

Silloin Eeliksen isä Antti Ignatius huikkasi apuun isänsä, puuseppä Juha Ignatiuksen. He alkoivat yhdessä suunnitella parvea, josta oli jo haaveiltukin.

Ignatiusten rivitaloasunnon yläkerrassa on kolmen makuuhuoneen keskellä pieni aulatila, jossa on vaatehuone. Koska huonekorkeus on jopa 290 senttiä, Antti Ignatius päätti rakentaa parven vaatehuoneen päälle.

”Se oli hyvä ratkaisu. Vaatehuoneeseen jäi korkeutta ihan tarpeeksi, vaikka yläosa sitä leikkautui pois. Korkeimmille hyllyille ei ylettynyt, joten niille oli kertynyt tarpeetonta roinaa.” Juttu jatkuu videon jälkeen.

Antti Ignatius on ammatiltaan graafikko, ja hänellä on pettämätön värisilmä. Sisustaminen on hänen ja vaimon yhteinen harrastus. Kodin väripaletti on musta-valko-harmaa, eikä parvikaan poikkeaisi tästä.

Ignatius valokuvasi paikan, johon parvi rakennettaisiin, ja alkoi hahmotella muotoa kuvankäsittely- ja piirto-ohjelmien avulla. Kun piirros oli valmis, puuseppävaarin työt alkoivat.

Juha Ignatius ajoi neljäksi päiväksi Etelä-Pohjanmaan Härmästä Helsinkiin rakentamaan pojanpojalle omaa soppea.

Hän sahasi vaatehuoneen seinän yläosan pistosahalla, teki lankuista kehikon ja laittoi vanerin parven pohjaksi. Lopuksi hän asensi parven etupinnat ja tikapuut, jotka hän oli tehnyt valmiiksi jo verstaallaan.

”Isä on tehnyt meille kaikkea, myös keittiön kaapit ja terassin. Remontointi on meidän yhteinen juttumme. Aina, kun isä tulee kylään, alamme miettiä, mitä seuraavaksi keksittäisiin ja rakennettaisiin. Isällä on hyvä visuaalinen silmä, ja hän tuntee puun”, Antti Ignatius kiittelee.

78 neliötä ei ole viidelle hengelle paljon, ja perhe onkin silloin tällöin miettinyt muuttoa isompaan asuntoon.

”Oikotien asuntoilmoituksia katselemme harva se päivä, mutta muutto ei houkuttele. Luopumisen tuska tulisi, jos tästä kodista pitäisi lähteä. Eeliksen makuuparvi antoi meille muutaman vuoden lisäaikaa Tammi­salossa.”

Eeliksen parvi suunniteltiin ja rakennettiin perheen omin voimin.

Mutta myös sisustus- ja rakennusalan ammattilaisilta tilataan yhä enemmän parvia.

Sisustussuunnittelija Laura Seppänen viimeistelee parhaillaan asiakkaalleen 26 neliön yksiön sisustussuunnitelmaa, jossa makuuparvi rakennetaan keit­tiön päälle.

Seppänen uskoo, että parvien suosio kasvaa kahdesta syystä. ”Asunnot kallistuvat suurissa kaupungeissa ja alamme oivaltaa, että parvi voi näyttää kivalta.”

Ylöspäin kannattaa rakentaa, jotta pienten asuntojen kalliista neliöistä ja kuutioista saadaan kaikki irti, Seppänen sanoo.

Pienessäkin kodissa halutaan varata omat tilat sekä levolle että työlle, ja parvi on siinä kätevä.

Hyvä makuuparvi sulautuu kodin sisustustyyliin ja rakenteisiin. Hyvin suunniteltu ja rakennettu parvi kuuluu tilaan eikä ole hutera sänky.

”On vanhanaikaista ajatella, että parvi seisoo jaloillaan, parvella vain nukutaan ja sen alle mahtuu istumaan. Esimerkiksi parven profiiliin voi mahduttaa säilytyslaatikoita ja parven rakenteisiin voi piilottaa kaapelointeja ja pistorasioita.”

Mitä korkeampaan tilaan parven rakentaa, sen parempi. Seppäsen mielestä parven voi kuitenkin rakentaa, vaikka huonekorkeus olisi alle kolme metriä.

”Riippuu sitä, mitä parven alla tehdään. Jos sen alle sijoitetaan yksiön keittiö, siellä on mahduttava työskentelemään seisaaltaan. Oleskelu- tai luku­tilan ei tarvitse olla niin korkea. Sen korkeudeksi voi riittää 140 senttiä.”

Tärkeää on pohtia myös se, että nukkumaparvella ihmisen ja katon väliin jää niin paljon tilaa, ettei ahdista. Parvella nukkuja päättää, kuinka lähellä kattoa nenä voi olla ilman, että tulee ahtaan paikan kammo.

Hyvin tehty parvi voi nostaa asunnon arvoa, uskovat sekä sisustussuunnittelija Seppänen että Ignatiuksen perhe.

Eeliksen parvi tuli halvaksi. Materiaaleja löytyi molempien Ignatiusten varastoista eikä isoisä laskuta pojanpojalle tehdystä työstä. Rahaa kului vain sähkömiehen laskuun, sillä parvelle asennettiin pistorasia.

Parvi on ollut käytössä kolme kuukautta. Kavereiden mielestä parvi on Eeliksen huone, ei pelkkä sänky. Parvelle mahtuu hyvin neljä nelivuotiasta leikkimään tai pelaamaan.

Kavereiden lähdettyä ja kellon lähestyessä yhdeksää illalla Eelis kiipeää taas parvelleen, sulkee silmänsä ja nukahtaa kaikkensa päivän touhuille antaneena. Aamulla hän avaa silmänsä ja lausuu:

”Mä oon valmis.”

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

 

Höttöseinä on parvenrakentajan pahin painajainen

Yrittäjä Taavi Mets laskeskelee rakentaneensa yli 70 vuodeparvea asuntoihin pääkaupunkiseudulla. Hänellä on yhden miehen remontointialan yritys Helsinki Home Design.

”Asuntojen hinnat ovat Helsingissä niin korkeat, että ihmiset ovat alkaneet arvostaa makuuparvea; sehän pelastaa muuttamiselta isompaan asuntoon.”

Mets tekee paljon remontteja Helsingin Kallion pienissä kodeissa, joista omistajan vaihduttua monesti puretaan ensin vanha parvisänky uuden nukkumaparven tieltä.

”Kalliossa on vielä paljon 1970–90-luvuilla asennettuja kiikkeriä parvisänkyjä neljän tai kuuden tolpan varassa katonrajassa. Tilaa patjan ja katon väliin jää puoli metriä. Ne ovat juuri niitä parvivuoteita, jotka ovat pilanneet parvien maineen ja taanneet sen, että ihmiset ajattelevat parvista: ahdas, epäkäytännöllinen ja ruma.”

Mets suunnittelee rakentamansa parvet itse ja tietää, mitä asuntojen omistajat nyt haluavat: ”Nyt pitää olla modernia, selkeää ja jalatonta. Pilarit eivät ole huudossa. Parven alle on kuitenkin laitettava kanta tai pilari, jos parven jänneväli on yli kolme metriä. Kanta estää parven pohjan joustamisen ja jakaa painopisteitä.”

Ja valkoista pitää olla.

”Kaikki 70 parvea ovat olleet valkoisia. Rappusten ja kaiteiden väri voidaan sävyttää huoneen mukaan.”

Parville halutaan myös säilytystilaa, vähintään vuodevaatteille. Leveimpiin vuodeparviin Mets tekee kiinteät yöpöydät.

Parvet hän tekee aina puusta. Helpointa parvi on rakentaa, jos asunnon seinät ovat betonia tai tiiltä. Vaikeinta on rakentaa parvi vanhaan kerrostaloon, joissa on kipsikuona- eli kananpaskaseinät. Pahimmillaan tällaiset sementistä, kalkista, hiekasta ja vedestä tehdyt seinät ovat ihan höttöä. Silloin parven tueksi rakennetaan väliseinä.

Mittana Taavi Mets käyttää itseään. ”Olen 180 senttiä pitkä. Jos mahdun istumaan parven patjan päällä, parven mitat toimivat useimmille muillekin.”

Metsin mielestä parvi kannattaa aina mitoittaa kahdelle aikuiselle ihmiselle. Yhden hengen parvet ovat liian kapeita esteettisesti ja toiminnallisesti.

”Lupaan aina asiakkaalle, että parvi kestää kahden aikuisen painon eli 80 kiloa neliötä kohti. Järki pitää kuitenkin olla parven käytössä mukana: ei sinne kannata tupaantuliaisissakaan kymmentä vierasta sulloa.”

Luetuimmat - Koti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  6. 6

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  7. 7

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Liikenteen suuri muutos on vasta edessä, mutta isoja ongelmia on yhä ratkaisematta

  10. 10

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää