Valikko
Koti    |   Kysy asumisesta

Saako isännöitsijätoimisto kuvata asuntoja luvatta?

Kosteiden tarkastuksessa kaikkien asukkaiden kylpyhuoneet ja keittiöt kuvattiin.

Isännöitsijätoimisto teki talossamme kosteiden tilojen tarkastuksen. Tarkastuksesta ilmoitettiin asukkaille vain parin päivän varoitusajalla. Riittääkö se? Kuulimme, että isännöitsijätoimisto oli samalla valokuvannut lupaa kysymättä kaikkien asukkaiden kylpyhuoneet ja keittiöt. Saako ihmisten koteja kuvata luvatta? Entä saako kuvia esitellä yhtiökokouksessa koko talolle?

 

Taloyhtiön hallituksen jäsenellä ja isännöitsijällä tai näiden valtuuttamalla taholla on oikeus päästä sisään asuntoon, kun se on tarpeellista huoneistossa tehtävää muutostyötä tai huoneiston kunnon valvomista varten. Märkätilojen kuntokartoitus tai vastaava on selkeästi tällainen toimenpide, sanoo Kiinteistöliitto Uusimaan johtava lakimies Mia Pujals.

Huoneistoon menemisestä tulee ilmoittaa asukkaille etukäteen. ”Ilmoitusaikaa ei tarkemmin säännellä laissa, mutta mielestäni muutaman päivän varoitusaika on liian lyhyt muuten kuin kiireellisessä tilanteessa, josta tässä ei näyttäisi olevan kyse”, Pujals sanoo.

Valokuvaamista ei asunto-osakeyhtiölaissa säännellä tarkemmin. Valokuvat voidaan kuitenkin nähdä tarpeellisiksi osana kuntokartoitusraporttia. Pujalsin mielestä kuvia on tässä tarkoituksessa oikeus ottaa, mutta asiasta olisi hyvä mainita asukkaille ilmoituksessa.

”Jos tarkastus on suoritettu lyhyellä varoajalla ja siinä on kuvattu ilmoituksesta poiketen keittiö- ja märkätiloja, suosittelen yhtiölle, että valokuvia ei yhtiökokouksessa esitetä, jos yksikin osakas sitä vastustaa.”

Suositeltavampaa on jakaa osakkaille raportti valokuvineen vain heidän omasta huoneistostaan. Sen lisäksi tarkastuksesta kannattaa laatia yhteenveto kaikille jaettavaksi. Koko raportti kaikessa laajuudessaan valokuvineen on lähtökohtaisesti tarkoitettu vain yhtiön hallituksen ja isännöitsijän käyttöön.

Joudunko maksamaan vuokralaiseni sähkölaskun?

  Vuokralaiseni jätti monen kuun vuokrat maksamatta. En saanut häntä lähtemään ennen käräjöintiä. Nyt taloyhtiö on lähettänyt vuokralaisen yli 200 euron sähkölaskun minulle. Yhtiö huolehtii sähkönjakelusta. Pitääkö minun maksaa lasku?

 

Ei pidä, sanoo Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Hänen mukaansa taloyhtiön osakkaan maksuvelvollisuus rajoittuu vain yhtiöjärjestyksessä määriteltäviin vastikkeisiin ja niiden luonteisiin maksuihin, kuten vesimaksuihin.

Jos osakkaan vuokralainen on jättänyt käyttöön perustuvat sähkömaksut maksamatta yhtiölle, ei niitä voida vaatia vuokran­antajalta, ellei asiasta ole määräystä yhtiöjärjestyksessä, Koro-Kanerva sanoo.

Mikäli yhtiö ei saa perittyä maksamattomia maksuja vuokralaiselta itseltään, ne jakautuvat viime kädessä kaikille osakkaille hoitovastikkeessa.

Täytyykö taloyhtiön hakea käyttö-tarkoituksen muutosta? 

Liikehuoneistomme on merkitty taloyhtiön ja rakennusvalvonnan papereihin myymäläksi. Olemme yrittäneet muuttaa tilan käyttötarkoitusta ravintolaksi, jollaisena se on toiminut pitkään. Voiko taloyhtiö olla hakematta viranomaislupaa käyttötarkoituksen muutokseen?

 

Ei voi, jos käyttötarkoituksen muutoksesta on päätetty yhtiökokouksessa, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Hänen mukaansa liikehuoneiston käyttötarkoitus voidaan jakaa yhtiöoikeudelliseen ja ­rakennusoikeudelliseen käyttötarkoitukseen. Huoneiston ­yhtiöoikeudellinen käyttötarkoitus on määritelty yhtiö­järjestyksessä, ja se voi olla vaikka ravintola, baari tai myymälä.

Rakennusoikeudellinen käyttötarkoitus ilmenee puolestaan kaavasta tai rakennusluvasta.

Yhtiö- ja rakennusoikeudellinen yhtiöjärjestys eivät saa olla ristiriidassa.

Jos yhtiöoikeudellista käyttötarkoitusta haluaa muuttaa esimerkiksi myymälästä ravintolaksi, se edellyttää, että taloyhtiö muuttaa yhtiöjärjestystä, Pynnönen sanoo. Yhtiöjärjestyksen muutos vaatii kahden kolmasosan määräenemmistöpäätöksen.

Samoin kuin asuinhuoneiston, myös liikehuoneiston osakkaalla on oikeus saada haluamansa asia yhtiökokouksen käsiteltäväksi. Pynnönen muistuttaa, että asiaa pitää vaatia kirjallisesti hyvissä ajoin ennen yhtiö­kokousta.

Jos yhtiökokous päättää muuttaa yhtiöjärjestystä, päätös on ehdollinen siihen asti, kunnes rakennusviranomainen myöntää luvan liikehuoneiston käyttötarkoituksen muuttamiseen.

Jos yhtiö ei hae viranomaislupaa eikä valtuuta osakasta siihen yhtiökokouksen päätöksestä huolimatta, osakas voi velvoittaa yhtiötä toimenpiteisiin velvoitekanteella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Kysy asumisesta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  2. 2

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  3. 3

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  4. 4

   Poliisi varoittaa: Karhu liikkuu Espoossa – myös siuntiolaiselta golfkentältä havainto

  5. 5

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  6. 6

   Britannia pelkää välitöntä uutta iskua, ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin

  7. 7

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  8. 8

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Moni juoksee lenkillä aivan liian kovaa – Jatkuva täysillä juokseminen voi jopa heikentää kuntoa, sanoo asiantuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Britannia pelkää välitöntä uutta iskua, ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  8. 8

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  9. 9

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  10. 10

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia pelkää välitöntä uutta iskua, ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää