Valikko
Koti    |   Kysy asumisesta

Saako isännöitsijätoimisto kuvata asuntoja luvatta?

Kosteiden tarkastuksessa kaikkien asukkaiden kylpyhuoneet ja keittiöt kuvattiin.

Isännöitsijätoimisto teki talossamme kosteiden tilojen tarkastuksen. Tarkastuksesta ilmoitettiin asukkaille vain parin päivän varoitusajalla. Riittääkö se? Kuulimme, että isännöitsijätoimisto oli samalla valokuvannut lupaa kysymättä kaikkien asukkaiden kylpyhuoneet ja keittiöt. Saako ihmisten koteja kuvata luvatta? Entä saako kuvia esitellä yhtiökokouksessa koko talolle?

 

Taloyhtiön hallituksen jäsenellä ja isännöitsijällä tai näiden valtuuttamalla taholla on oikeus päästä sisään asuntoon, kun se on tarpeellista huoneistossa tehtävää muutostyötä tai huoneiston kunnon valvomista varten. Märkätilojen kuntokartoitus tai vastaava on selkeästi tällainen toimenpide, sanoo Kiinteistöliitto Uusimaan johtava lakimies Mia Pujals.

Huoneistoon menemisestä tulee ilmoittaa asukkaille etukäteen. ”Ilmoitusaikaa ei tarkemmin säännellä laissa, mutta mielestäni muutaman päivän varoitusaika on liian lyhyt muuten kuin kiireellisessä tilanteessa, josta tässä ei näyttäisi olevan kyse”, Pujals sanoo.

Valokuvaamista ei asunto-osakeyhtiölaissa säännellä tarkemmin. Valokuvat voidaan kuitenkin nähdä tarpeellisiksi osana kuntokartoitusraporttia. Pujalsin mielestä kuvia on tässä tarkoituksessa oikeus ottaa, mutta asiasta olisi hyvä mainita asukkaille ilmoituksessa.

”Jos tarkastus on suoritettu lyhyellä varoajalla ja siinä on kuvattu ilmoituksesta poiketen keittiö- ja märkätiloja, suosittelen yhtiölle, että valokuvia ei yhtiökokouksessa esitetä, jos yksikin osakas sitä vastustaa.”

Suositeltavampaa on jakaa osakkaille raportti valokuvineen vain heidän omasta huoneistostaan. Sen lisäksi tarkastuksesta kannattaa laatia yhteenveto kaikille jaettavaksi. Koko raportti kaikessa laajuudessaan valokuvineen on lähtökohtaisesti tarkoitettu vain yhtiön hallituksen ja isännöitsijän käyttöön.

Joudunko maksamaan vuokralaiseni sähkölaskun?

  Vuokralaiseni jätti monen kuun vuokrat maksamatta. En saanut häntä lähtemään ennen käräjöintiä. Nyt taloyhtiö on lähettänyt vuokralaisen yli 200 euron sähkölaskun minulle. Yhtiö huolehtii sähkönjakelusta. Pitääkö minun maksaa lasku?

 

Ei pidä, sanoo Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Hänen mukaansa taloyhtiön osakkaan maksuvelvollisuus rajoittuu vain yhtiöjärjestyksessä määriteltäviin vastikkeisiin ja niiden luonteisiin maksuihin, kuten vesimaksuihin.

Jos osakkaan vuokralainen on jättänyt käyttöön perustuvat sähkömaksut maksamatta yhtiölle, ei niitä voida vaatia vuokran­antajalta, ellei asiasta ole määräystä yhtiöjärjestyksessä, Koro-Kanerva sanoo.

Mikäli yhtiö ei saa perittyä maksamattomia maksuja vuokralaiselta itseltään, ne jakautuvat viime kädessä kaikille osakkaille hoitovastikkeessa.

Täytyykö taloyhtiön hakea käyttö-tarkoituksen muutosta? 

Liikehuoneistomme on merkitty taloyhtiön ja rakennusvalvonnan papereihin myymäläksi. Olemme yrittäneet muuttaa tilan käyttötarkoitusta ravintolaksi, jollaisena se on toiminut pitkään. Voiko taloyhtiö olla hakematta viranomaislupaa käyttötarkoituksen muutokseen?

 

Ei voi, jos käyttötarkoituksen muutoksesta on päätetty yhtiökokouksessa, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Hänen mukaansa liikehuoneiston käyttötarkoitus voidaan jakaa yhtiöoikeudelliseen ja ­rakennusoikeudelliseen käyttötarkoitukseen. Huoneiston ­yhtiöoikeudellinen käyttötarkoitus on määritelty yhtiö­järjestyksessä, ja se voi olla vaikka ravintola, baari tai myymälä.

Rakennusoikeudellinen käyttötarkoitus ilmenee puolestaan kaavasta tai rakennusluvasta.

Yhtiö- ja rakennusoikeudellinen yhtiöjärjestys eivät saa olla ristiriidassa.

Jos yhtiöoikeudellista käyttötarkoitusta haluaa muuttaa esimerkiksi myymälästä ravintolaksi, se edellyttää, että taloyhtiö muuttaa yhtiöjärjestystä, Pynnönen sanoo. Yhtiöjärjestyksen muutos vaatii kahden kolmasosan määräenemmistöpäätöksen.

Samoin kuin asuinhuoneiston, myös liikehuoneiston osakkaalla on oikeus saada haluamansa asia yhtiökokouksen käsiteltäväksi. Pynnönen muistuttaa, että asiaa pitää vaatia kirjallisesti hyvissä ajoin ennen yhtiö­kokousta.

Jos yhtiökokous päättää muuttaa yhtiöjärjestystä, päätös on ehdollinen siihen asti, kunnes rakennusviranomainen myöntää luvan liikehuoneiston käyttötarkoituksen muuttamiseen.

Jos yhtiö ei hae viranomaislupaa eikä valtuuta osakasta siihen yhtiökokouksen päätöksestä huolimatta, osakas voi velvoittaa yhtiötä toimenpiteisiin velvoitekanteella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Kysy asumisesta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää