Valikko
Koti

Näin säästät energiaa pientalon tai mökin lämmityksessä

Lukijat kysyivät energiansäästöstä ja lämmitysmuodoista – HS etsi asiantuntijat antamaan neuvoja.

Harkitsemme aurinkopaneelien asentamista omakotitaloon. Mihin paneeleista saatavaa energia kannattaa käyttää? Entä kuinka suuret ovat hankintakulut?


Aurinkopaneelien tuottamaa sähköä voi käyttää mihin tahansa sähkönkulutukseen. Ensisijaisesti sähkö kannattaa käyttää omaan tarpeeseen.


Jos aurinkopaneelit tuottavat sähköä enemmän kuin sitä pystyy itse hyödyntämään, ylijäämäsähkön voi myydä sähkönmyyjille. Siitä saatava korvaus on kuitenkin varsin pieni, enintään kolmannes sähkön kokonaishinnasta.


Paneelien määrään vaikuttaa muun muassa se, paljonko sähköä kuluttaa. Esimerkiksi 200 neliön omakotitaloon tarkoitettu kolmen kilowatin aurinkopaneelijärjestelmä maksaa asennuksineen noin 7 000 euroa.


Mökki lämpiää lattialämmityksellä, sähköpattereilla ja ilmalämpöpumpulla. Millä keinoin voisi tehokkaimmin vähentää lämmitysenergian kulutusta?


Sisälämpötilaa kannattaa laskea silloin, kun mökillä ei olla. Lämpötilan ylläpito maksaa enemmän kuin nostaminen viikonlopun vierailuilla.


Mökiltä pois lähtiessä ilmalämpöpumppuun voi asettaa ylläpitolämpötilan, joka on yleensä 8–10 plusastetta.


Patterit ja lattialämmityksen voi puolestaan säätää 4–6 plusasteeseen tilassa, jota lämpöpumppu lämmittää. Ne toimivat varalämmityksenä silloin, kun pumpun teho ei kovilla pakka­silla riitä. Vesipisteiden ja -kalusteiden lähellä lämpötila on hyvä pitää 5–10 plusasteessa.


Ilmalämpöpumpun etäohjaus on suositeltava, sillä se tuottaa saman lämmön noin puolet halvemmalla kuin vaikkapa etäohjattavat sähköpatterit.


Ennen kotiinpaluuta on myös tärkeää tuulettaa mökki, jotta ilmankosteus ei tiivisty pinnoille, kun lämpötila laskee.


Jos mökillä ei ole vesikalusteita, kuivanapitolämmitys on energiatehokkain tapa pitää talo kunnossa. Esimerkiksi 50 neliön mökissä tähän tarkoitukseen riittää 500 watin lämmitin.Omakotitalossa on kaasulla toimiva vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Miten kaasun hinta ja järjestelmän käyttöikä vertautuvat muihin vaihto­ehtoihin?


Jos talossa on kiinteä kaasuliittymä, kaasu on halvempaa kuin sähkö tai öljy. Kaukolämmön hinta vaihtelee alueittain.


Kaasulla toimivassa lämmitysjärjestelmässä on kaksi osaa: lämpöä tuottava kaasukattila ja vesikiertoinen patteriverkosto. Patteriverkoston elinikä on vähintään 40–50 vuotta, mutta kaasukattilan lyhyempi.


Kun lämmitysjärjestelmä tulee elinkaarensa päähän, vaihto­ehtona on harkita muita lämmitysmuotoja, kuten maa- tai kaukolämpöä. Maalämpö saattaa vaatia toimenpideluvan kunnan rakennusvalvonnasta.


Perinteisten valurauta- ja teräslevykattiloiden vaihtoehtona on nykyaikainen kondenssikattila. Siinä on vanhanaikaisia kattiloita parempi hyötysuhde: pienemmällä kaasumäärällä saa enemmän lämpöä.


Paritalossa on suora sähkö­lämmitys ja 25-vuotiaat lämpöpatterit. Onko näin vanhat patterit järkevä uusia? Pieneneekö sähkölasku, jos nykyiset patterit korvaisi öljytäytteisillä pattereilla?


Noin vanhat sähköpatterit voi olla järkevä uusia. Ne kestävät 20–30 vuotta eli lyhyemmän ajan kuin vesikiertoiset lämpöpatterit.


Tilalle kannattaa hankkia uudet kevytrakenteiset läpivirtauspatterit, joissa on elektroniset termostaatit. Näin lämmitys­energiaa kuluu vanhoihin pattereihin verrattuna noin kymmenen prosenttia vähemmän.


Öljytäytteiset patterit toimivat kevytrakenteisia pattereita hitaammin. Kun sen termostaatti tunnistaa lämmitystarpeen, vastus alkaa lämmittää patterin sisällä olevaa öljyä. Kun lisää lämpöä ei enää tarvita, lämmennyt öljy lämmittää joka tapauksessa.


Patterin tulisi olla suurin piirtein yhtä leveä kuin ikkuna.Rintamamiestalossa on kaukolämpö ja takka. Pitäisikö investoida maalämpöön, kun kaukolämpölaitteisto tulee elinkaarensa päähän? Entä kannattaako nyt hankkia lämpöpumppu?


Kaukolämmön kustannukset vaihtelevat paikkakunnittain. Mi­tä kalliimpaa kaukolämpö on, sitä halvemmaksi maalämpö tulee. Esimerkiksi Helsingissä maalämpö on hieman kaukolämpöä halvempaa. Maalämpö on myös energiatehokas lämmitysmuoto: sillä lämmittäessä sähköä kuluu kolmasosa kaukolämmön vaatimasta energiasta.


Maalämpö ei tuo säästöjä silti heti. Helsingissä maalämpöjärjestelmän hankintakustannukset ovat arviolta 15 000–20 000 euroa. Nykyisillä energian hinnoilla investointi kuoletetaan noin 15 vuodessa.


Lisäksi pitää ottaa huomioon huollosta aiheutuvat kulut: maalämpöjärjestelmän kompressori pitää vaihtaa 10–15 vuoden välein, mikä maksaa ainakin parituhatta euroa. Pumppu voi kestää 30 vuotta.


Maalämpöön siirtyessä voi joutua uusimaan lämpöpatterit ja hankkimaan suuremman sähköliittymän eli vaihdattamaan pääsulakkeet suuremmiksi. Kaukolämpö on siis huolettomampi vaihtoehto.


Ilmalämpöpumppu on yleensä hyvä lisä sähkö-, öljy- ja puulämmitteisessä talossa. Halvan ilmalämpöpumpun saa asennuksineen 1 500–2 000 eurolla. Kalliimmat maksavat enemmän. Huolto tehdään muutaman vuoden välein ja maksaa pari sataa euroa. Pumpun käyttöikä on kymmenisen vuotta.


Ennen kuin tekee muutoksia, jotka vaativat isoja investointeja, kannattaa tutkia, miten energiaa käyttää. Onko sisälämpötila liian korkea? Paljonko käytän lämmintä käyttövettä?


Käyttöveden lämmityksen osuus voi olla kolmasosa lämmitysenergiasta. Jo pienillä muutoksilla voi säästää.Omakotitalossa on kolme kerrosta, joiden välillä lämpö liikkuu vapaasti. Nyt ylimmäs­sä kerroksessa on kuuma ja keskimmäisessä sopivan lämmintä. Mikä avuksi?


Kun alempia kerroksia lämmittää, lämmin ilma nousee ylöspäin ja kylmä ilma laskeutuu vastaavasti alaspäin.


Samalla lämpötila ylemmässä kerroksessa nousee.


Lämpötila kaikissa yläkerran ikkunoiden alla olevissa pattereissa kannattaa säätää mukavuustasolle, esimerkiksi 21 plusasteeseen.


Tämä estää ilman jäähtymistä yläkerrassa ja hidastaa näin kylmän ilman laskeutumista alempiin kerroksiin, jolloin lämpötila yläkerrassa ei nouse liikaa.


Myös alempien kerrosten pattereissa on hyvä pitää mukavuuslämpötila.


Kerrosten väliset ovet kannattaa lisäksi pitää suljettuna. Ovien alla tulisi olla parin sentin ilmaraot, jotta ilma pääsee vaihtumaan ja ilmanlaatu pysyy hyvänä.


Lämmön tasaantuessa energiankulutus pienenee ja asumismukavuus paranee.


Mitä korkeampi sisälämpö­tila on, sitä enemmän syntyy hukkaenergiaa, joka karkaa ulos.


Haastatellut: Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos, Helenin energia-asiantuntija Markku Mannila, Matinkylän Huollon rakennuttamispäällikkö Hemmo Päivärinne, Motivan asiantuntija Sami Seuna ja Energiateollisuuden asiantuntija Mirja Tiitinen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • energiankulutus
 • Lämmitys
 • Sähkö
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Oksennuksen ja ulosteen löyhkä piinaa Helsingissä ja Espoossa

  3. 3

   Suomalaisen postimyynti­yrityksen epäillään jättäneen maksamatta kaksi miljoonaa euroa veroja – ”Asiakkaita ihan valtavasti”

  4. 4

   Helsingin pormestari­ehdokkaat haukkuvat pääministeri Sipilän Malmi-puheet pystyyn: ”Näin isoilla asioilla ei voi leikkiä”

  5. 5

   Pilvi Hämäläiselle, 31, sanottiin, ettei hänestä voi tulla näyttelijää – nyt hän on Aina Inkeri Ankeinen, Putouksen uusi tähti

  6. 6

   Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi

  7. 7

   Kelan tukikaaokselle ei näy loppua – työntekijät moittivat tahtia: jopa 20 päätöstä päivässä

  8. 8

   Helsingissä vallitsee häkellyttävä hyväntahtoisuus – tutkijat mittasivat ihmisten auttamishalua kirjekokeella ja ällistyivät itsekin tuloksista

  9. 9

   HS bongasi Lapissa naamioituja Mersuja, jotka piilotettiin nopeasti – ”Siellä on varmaan aika monella salaisuuksia”

  10. 10

   Tässä on vuoden paras amerikkalainen elokuva – ”Varma menestyselokuva aikuisemmalle yleisölle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoilijan aamujärkytys Pasilassa: omasta autosta nousi vieras mies lumiharja kädessään

  2. 2

   Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi

  3. 3

   Presidentin Lennu-koira trendaa juuri nyt maailmalla: ”Suomella on tosi hyvä koira!”

  4. 4

   Arviossa näyttelijä Ville Haapasalon ravintola, jonka lihavartaat loistivat, mutta ei kaikki suinkaan auvoista ollut

  5. 5

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  6. 6

   Suomi hankkii vastatykistötutkia pikavauhtia – venäläiset ovat käyttäneet vastaavia tutkia tuhoisasti Ukrainan sodassa

  7. 7

   Tässä on vuoden paras amerikkalainen elokuva – ”Varma menestyselokuva aikuisemmalle yleisölle”

  8. 8

   Sipilän Malmi-linjaus ihmetyttää Helsingin johtoa – Sinnemäki: Malmin tilalle voidaan vaihtaa vain Santahamina

  9. 9

   Helsingissä vallitsee häkellyttävä hyväntahtoisuus – tutkijat mittasivat ihmisten auttamishalua kirjekokeella ja ällistyivät itsekin tuloksista

  10. 10

   Voiko Rinkebyn mellakointi toistua Helsingissä? Tuskin, mutta pulassa ollaan, kun kouluttamattomille ja kieli­taidottomille ei enää löydy töitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  8. 8

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  9. 9

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  10. 10

   Sähköyhtiöiden hyvitettävä asiakkailleen ylisuuria siirtomaksuja – HS:n hakukone kertoo, oletko saajien joukossa

  11. Näytä lisää