Valikko
Koti

Näin säästät energiaa pientalon tai mökin lämmityksessä

Lukijat kysyivät energiansäästöstä ja lämmitysmuodoista – HS etsi asiantuntijat antamaan neuvoja.

Harkitsemme aurinkopaneelien asentamista omakotitaloon. Mihin paneeleista saatavaa energia kannattaa käyttää? Entä kuinka suuret ovat hankintakulut?

Aurinkopaneelien tuottamaa sähköä voi käyttää mihin tahansa sähkönkulutukseen. Ensisijaisesti sähkö kannattaa käyttää omaan tarpeeseen.

Jos aurinkopaneelit tuottavat sähköä enemmän kuin sitä pystyy itse hyödyntämään, ylijäämäsähkön voi myydä sähkönmyyjille. Siitä saatava korvaus on kuitenkin varsin pieni, enintään kolmannes sähkön kokonaishinnasta.

Paneelien määrään vaikuttaa muun muassa se, paljonko sähköä kuluttaa. Esimerkiksi 200 neliön omakotitaloon tarkoitettu kolmen kilowatin aurinkopaneelijärjestelmä maksaa asennuksineen noin 7 000 euroa.

Mökki lämpiää lattialämmityksellä, sähköpattereilla ja ilmalämpöpumpulla. Millä keinoin voisi tehokkaimmin vähentää lämmitysenergian kulutusta?

Sisälämpötilaa kannattaa laskea silloin, kun mökillä ei olla. Lämpötilan ylläpito maksaa enemmän kuin nostaminen viikonlopun vierailuilla.

Mökiltä pois lähtiessä ilmalämpöpumppuun voi asettaa ylläpitolämpötilan, joka on yleensä 8–10 plusastetta.

Patterit ja lattialämmityksen voi puolestaan säätää 4–6 plusasteeseen tilassa, jota lämpöpumppu lämmittää. Ne toimivat varalämmityksenä silloin, kun pumpun teho ei kovilla pakka­silla riitä. Vesipisteiden ja -kalusteiden lähellä lämpötila on hyvä pitää 5–10 plusasteessa.

Ilmalämpöpumpun etäohjaus on suositeltava, sillä se tuottaa saman lämmön noin puolet halvemmalla kuin vaikkapa etäohjattavat sähköpatterit.

Ennen kotiinpaluuta on myös tärkeää tuulettaa mökki, jotta ilmankosteus ei tiivisty pinnoille, kun lämpötila laskee.

Jos mökillä ei ole vesikalusteita, kuivanapitolämmitys on energiatehokkain tapa pitää talo kunnossa. Esimerkiksi 50 neliön mökissä tähän tarkoitukseen riittää 500 watin lämmitin.

Omakotitalossa on kaasulla toimiva vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Miten kaasun hinta ja järjestelmän käyttöikä vertautuvat muihin vaihto­ehtoihin?

Jos talossa on kiinteä kaasuliittymä, kaasu on halvempaa kuin sähkö tai öljy. Kaukolämmön hinta vaihtelee alueittain.

Kaasulla toimivassa lämmitysjärjestelmässä on kaksi osaa: lämpöä tuottava kaasukattila ja vesikiertoinen patteriverkosto. Patteriverkoston elinikä on vähintään 40–50 vuotta, mutta kaasukattilan lyhyempi.

Kun lämmitysjärjestelmä tulee elinkaarensa päähän, vaihto­ehtona on harkita muita lämmitysmuotoja, kuten maa- tai kaukolämpöä. Maalämpö saattaa vaatia toimenpideluvan kunnan rakennusvalvonnasta.

Perinteisten valurauta- ja teräslevykattiloiden vaihtoehtona on nykyaikainen kondenssikattila. Siinä on vanhanaikaisia kattiloita parempi hyötysuhde: pienemmällä kaasumäärällä saa enemmän lämpöä.

Paritalossa on suora sähkö­lämmitys ja 25-vuotiaat lämpöpatterit. Onko näin vanhat patterit järkevä uusia? Pieneneekö sähkölasku, jos nykyiset patterit korvaisi öljytäytteisillä pattereilla?

Noin vanhat sähköpatterit voi olla järkevä uusia. Ne kestävät 20–30 vuotta eli lyhyemmän ajan kuin vesikiertoiset lämpöpatterit.

Tilalle kannattaa hankkia uudet kevytrakenteiset läpivirtauspatterit, joissa on elektroniset termostaatit. Näin lämmitys­energiaa kuluu vanhoihin pattereihin verrattuna noin kymmenen prosenttia vähemmän.

Öljytäytteiset patterit toimivat kevytrakenteisia pattereita hitaammin. Kun sen termostaatti tunnistaa lämmitystarpeen, vastus alkaa lämmittää patterin sisällä olevaa öljyä. Kun lisää lämpöä ei enää tarvita, lämmennyt öljy lämmittää joka tapauksessa.

Patterin tulisi olla suurin piirtein yhtä leveä kuin ikkuna.

Rintamamiestalossa on kaukolämpö ja takka. Pitäisikö investoida maalämpöön, kun kaukolämpölaitteisto tulee elinkaarensa päähän? Entä kannattaako nyt hankkia lämpöpumppu?

Kaukolämmön kustannukset vaihtelevat paikkakunnittain. Mi­tä kalliimpaa kaukolämpö on, sitä halvemmaksi maalämpö tulee. Esimerkiksi Helsingissä maalämpö on hieman kaukolämpöä halvempaa. Maalämpö on myös energiatehokas lämmitysmuoto: sillä lämmittäessä sähköä kuluu kolmasosa kaukolämmön vaatimasta energiasta.

Maalämpö ei tuo säästöjä silti heti. Helsingissä maalämpöjärjestelmän hankintakustannukset ovat arviolta 15 000–20 000 euroa. Nykyisillä energian hinnoilla investointi kuoletetaan noin 15 vuodessa.

Lisäksi pitää ottaa huomioon huollosta aiheutuvat kulut: maalämpöjärjestelmän kompressori pitää vaihtaa 10–15 vuoden välein, mikä maksaa ainakin parituhatta euroa. Pumppu voi kestää 30 vuotta.

Maalämpöön siirtyessä voi joutua uusimaan lämpöpatterit ja hankkimaan suuremman sähköliittymän eli vaihdattamaan pääsulakkeet suuremmiksi. Kaukolämpö on siis huolettomampi vaihtoehto.

Ilmalämpöpumppu on yleensä hyvä lisä sähkö-, öljy- ja puulämmitteisessä talossa. Halvan ilmalämpöpumpun saa asennuksineen 1 500–2 000 eurolla. Kalliimmat maksavat enemmän. Huolto tehdään muutaman vuoden välein ja maksaa pari sataa euroa. Pumpun käyttöikä on kymmenisen vuotta.

Ennen kuin tekee muutoksia, jotka vaativat isoja investointeja, kannattaa tutkia, miten energiaa käyttää. Onko sisälämpötila liian korkea? Paljonko käytän lämmintä käyttövettä?

Käyttöveden lämmityksen osuus voi olla kolmasosa lämmitysenergiasta. Jo pienillä muutoksilla voi säästää.

Omakotitalossa on kolme kerrosta, joiden välillä lämpö liikkuu vapaasti. Nyt ylimmäs­sä kerroksessa on kuuma ja keskimmäisessä sopivan lämmintä. Mikä avuksi?

Kun alempia kerroksia lämmittää, lämmin ilma nousee ylöspäin ja kylmä ilma laskeutuu vastaavasti alaspäin.

Samalla lämpötila ylemmässä kerroksessa nousee.

Lämpötila kaikissa yläkerran ikkunoiden alla olevissa pattereissa kannattaa säätää mukavuustasolle, esimerkiksi 21 plusasteeseen.

Tämä estää ilman jäähtymistä yläkerrassa ja hidastaa näin kylmän ilman laskeutumista alempiin kerroksiin, jolloin lämpötila yläkerrassa ei nouse liikaa.

Myös alempien kerrosten pattereissa on hyvä pitää mukavuuslämpötila.

Kerrosten väliset ovet kannattaa lisäksi pitää suljettuna. Ovien alla tulisi olla parin sentin ilmaraot, jotta ilma pääsee vaihtumaan ja ilmanlaatu pysyy hyvänä.

Lämmön tasaantuessa energiankulutus pienenee ja asumismukavuus paranee.

Mitä korkeampi sisälämpö­tila on, sitä enemmän syntyy hukkaenergiaa, joka karkaa ulos.

Haastatellut: Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos, Helenin energia-asiantuntija Markku Mannila, Matinkylän Huollon rakennuttamispäällikkö Hemmo Päivärinne, Motivan asiantuntija Sami Seuna ja Energiateollisuuden asiantuntija Mirja Tiitinen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • energiankulutus
 • Lämmitys
 • Sähkö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  2. 2

   Syntynyt 1917 – HS:n Kaisa Rautaheimo valokuvasi sata vuotta täyttäviä suomalaisia ja kysyi heidän kallisarvoisinta muistoaan

  3. 3

   Elokuvien ja tv-sarjojen levittäjä puolustaa suomalaiskoteihin lähettyjä tuhansien eurojen uhkauskirjeitä – ”Ainoa tarkoitus on rajoittaa piratismia”

  4. 4

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  5. 5

   Tänne länsimetron miljoonat menevät – yksi vessakoppi maksaa kymmeniätuhansia, hissit ja liukuportaat 24 miljoonaa euroa

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  8. 8

   ”Tietämättömyys on vaarallisinta väkivaltaa” – Washingtonin Naisten marssille osallistui jopa 500 000 ihmistä

  9. 9

   Juuri avautuneet arkistot paljastavat: 25 vuotta sitten Suomi pelkäsi sisällissotaa Venäjällä ja pani toivonsa viinaanmenevään Jeltsiniin

  10. 10

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Opas miehen hankintaan

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  5. 5

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  6. 6

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  7. 7

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  8. 8

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  9. 9

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  10. 10

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  11. Näytä lisää