Valikko
Koti

Näin säästät energiaa pientalon tai mökin lämmityksessä

Lukijat kysyivät energiansäästöstä ja lämmitysmuodoista – HS etsi asiantuntijat antamaan neuvoja.

Harkitsemme aurinkopaneelien asentamista omakotitaloon. Mihin paneeleista saatavaa energia kannattaa käyttää? Entä kuinka suuret ovat hankintakulut?


Aurinkopaneelien tuottamaa sähköä voi käyttää mihin tahansa sähkönkulutukseen. Ensisijaisesti sähkö kannattaa käyttää omaan tarpeeseen.


Jos aurinkopaneelit tuottavat sähköä enemmän kuin sitä pystyy itse hyödyntämään, ylijäämäsähkön voi myydä sähkönmyyjille. Siitä saatava korvaus on kuitenkin varsin pieni, enintään kolmannes sähkön kokonaishinnasta.


Paneelien määrään vaikuttaa muun muassa se, paljonko sähköä kuluttaa. Esimerkiksi 200 neliön omakotitaloon tarkoitettu kolmen kilowatin aurinkopaneelijärjestelmä maksaa asennuksineen noin 7 000 euroa.


Mökki lämpiää lattialämmityksellä, sähköpattereilla ja ilmalämpöpumpulla. Millä keinoin voisi tehokkaimmin vähentää lämmitysenergian kulutusta?


Sisälämpötilaa kannattaa laskea silloin, kun mökillä ei olla. Lämpötilan ylläpito maksaa enemmän kuin nostaminen viikonlopun vierailuilla.


Mökiltä pois lähtiessä ilmalämpöpumppuun voi asettaa ylläpitolämpötilan, joka on yleensä 8–10 plusastetta.


Patterit ja lattialämmityksen voi puolestaan säätää 4–6 plusasteeseen tilassa, jota lämpöpumppu lämmittää. Ne toimivat varalämmityksenä silloin, kun pumpun teho ei kovilla pakka­silla riitä. Vesipisteiden ja -kalusteiden lähellä lämpötila on hyvä pitää 5–10 plusasteessa.


Ilmalämpöpumpun etäohjaus on suositeltava, sillä se tuottaa saman lämmön noin puolet halvemmalla kuin vaikkapa etäohjattavat sähköpatterit.


Ennen kotiinpaluuta on myös tärkeää tuulettaa mökki, jotta ilmankosteus ei tiivisty pinnoille, kun lämpötila laskee.


Jos mökillä ei ole vesikalusteita, kuivanapitolämmitys on energiatehokkain tapa pitää talo kunnossa. Esimerkiksi 50 neliön mökissä tähän tarkoitukseen riittää 500 watin lämmitin.Omakotitalossa on kaasulla toimiva vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Miten kaasun hinta ja järjestelmän käyttöikä vertautuvat muihin vaihto­ehtoihin?


Jos talossa on kiinteä kaasuliittymä, kaasu on halvempaa kuin sähkö tai öljy. Kaukolämmön hinta vaihtelee alueittain.


Kaasulla toimivassa lämmitysjärjestelmässä on kaksi osaa: lämpöä tuottava kaasukattila ja vesikiertoinen patteriverkosto. Patteriverkoston elinikä on vähintään 40–50 vuotta, mutta kaasukattilan lyhyempi.


Kun lämmitysjärjestelmä tulee elinkaarensa päähän, vaihto­ehtona on harkita muita lämmitysmuotoja, kuten maa- tai kaukolämpöä. Maalämpö saattaa vaatia toimenpideluvan kunnan rakennusvalvonnasta.


Perinteisten valurauta- ja teräslevykattiloiden vaihtoehtona on nykyaikainen kondenssikattila. Siinä on vanhanaikaisia kattiloita parempi hyötysuhde: pienemmällä kaasumäärällä saa enemmän lämpöä.


Paritalossa on suora sähkö­lämmitys ja 25-vuotiaat lämpöpatterit. Onko näin vanhat patterit järkevä uusia? Pieneneekö sähkölasku, jos nykyiset patterit korvaisi öljytäytteisillä pattereilla?


Noin vanhat sähköpatterit voi olla järkevä uusia. Ne kestävät 20–30 vuotta eli lyhyemmän ajan kuin vesikiertoiset lämpöpatterit.


Tilalle kannattaa hankkia uudet kevytrakenteiset läpivirtauspatterit, joissa on elektroniset termostaatit. Näin lämmitys­energiaa kuluu vanhoihin pattereihin verrattuna noin kymmenen prosenttia vähemmän.


Öljytäytteiset patterit toimivat kevytrakenteisia pattereita hitaammin. Kun sen termostaatti tunnistaa lämmitystarpeen, vastus alkaa lämmittää patterin sisällä olevaa öljyä. Kun lisää lämpöä ei enää tarvita, lämmennyt öljy lämmittää joka tapauksessa.


Patterin tulisi olla suurin piirtein yhtä leveä kuin ikkuna.Rintamamiestalossa on kaukolämpö ja takka. Pitäisikö investoida maalämpöön, kun kaukolämpölaitteisto tulee elinkaarensa päähän? Entä kannattaako nyt hankkia lämpöpumppu?


Kaukolämmön kustannukset vaihtelevat paikkakunnittain. Mi­tä kalliimpaa kaukolämpö on, sitä halvemmaksi maalämpö tulee. Esimerkiksi Helsingissä maalämpö on hieman kaukolämpöä halvempaa. Maalämpö on myös energiatehokas lämmitysmuoto: sillä lämmittäessä sähköä kuluu kolmasosa kaukolämmön vaatimasta energiasta.


Maalämpö ei tuo säästöjä silti heti. Helsingissä maalämpöjärjestelmän hankintakustannukset ovat arviolta 15 000–20 000 euroa. Nykyisillä energian hinnoilla investointi kuoletetaan noin 15 vuodessa.


Lisäksi pitää ottaa huomioon huollosta aiheutuvat kulut: maalämpöjärjestelmän kompressori pitää vaihtaa 10–15 vuoden välein, mikä maksaa ainakin parituhatta euroa. Pumppu voi kestää 30 vuotta.


Maalämpöön siirtyessä voi joutua uusimaan lämpöpatterit ja hankkimaan suuremman sähköliittymän eli vaihdattamaan pääsulakkeet suuremmiksi. Kaukolämpö on siis huolettomampi vaihtoehto.


Ilmalämpöpumppu on yleensä hyvä lisä sähkö-, öljy- ja puulämmitteisessä talossa. Halvan ilmalämpöpumpun saa asennuksineen 1 500–2 000 eurolla. Kalliimmat maksavat enemmän. Huolto tehdään muutaman vuoden välein ja maksaa pari sataa euroa. Pumpun käyttöikä on kymmenisen vuotta.


Ennen kuin tekee muutoksia, jotka vaativat isoja investointeja, kannattaa tutkia, miten energiaa käyttää. Onko sisälämpötila liian korkea? Paljonko käytän lämmintä käyttövettä?


Käyttöveden lämmityksen osuus voi olla kolmasosa lämmitysenergiasta. Jo pienillä muutoksilla voi säästää.Omakotitalossa on kolme kerrosta, joiden välillä lämpö liikkuu vapaasti. Nyt ylimmäs­sä kerroksessa on kuuma ja keskimmäisessä sopivan lämmintä. Mikä avuksi?


Kun alempia kerroksia lämmittää, lämmin ilma nousee ylöspäin ja kylmä ilma laskeutuu vastaavasti alaspäin.


Samalla lämpötila ylemmässä kerroksessa nousee.


Lämpötila kaikissa yläkerran ikkunoiden alla olevissa pattereissa kannattaa säätää mukavuustasolle, esimerkiksi 21 plusasteeseen.


Tämä estää ilman jäähtymistä yläkerrassa ja hidastaa näin kylmän ilman laskeutumista alempiin kerroksiin, jolloin lämpötila yläkerrassa ei nouse liikaa.


Myös alempien kerrosten pattereissa on hyvä pitää mukavuuslämpötila.


Kerrosten väliset ovet kannattaa lisäksi pitää suljettuna. Ovien alla tulisi olla parin sentin ilmaraot, jotta ilma pääsee vaihtumaan ja ilmanlaatu pysyy hyvänä.


Lämmön tasaantuessa energiankulutus pienenee ja asumismukavuus paranee.


Mitä korkeampi sisälämpö­tila on, sitä enemmän syntyy hukkaenergiaa, joka karkaa ulos.


Haastatellut: Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos, Helenin energia-asiantuntija Markku Mannila, Matinkylän Huollon rakennuttamispäällikkö Hemmo Päivärinne, Motivan asiantuntija Sami Seuna ja Energiateollisuuden asiantuntija Mirja Tiitinen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • energiankulutus
 • Lämmitys
 • Sähkö
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  6. 6

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  7. 7

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Liikenteen suuri muutos on vasta edessä, mutta isoja ongelmia on yhä ratkaisematta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää