Valikko
Koti

Näin säästät energiaa pientalon tai mökin lämmityksessä

Lukijat kysyivät energiansäästöstä ja lämmitysmuodoista – HS etsi asiantuntijat antamaan neuvoja.

Harkitsemme aurinkopaneelien asentamista omakotitaloon. Mihin paneeleista saatavaa energia kannattaa käyttää? Entä kuinka suuret ovat hankintakulut?


Aurinkopaneelien tuottamaa sähköä voi käyttää mihin tahansa sähkönkulutukseen. Ensisijaisesti sähkö kannattaa käyttää omaan tarpeeseen.


Jos aurinkopaneelit tuottavat sähköä enemmän kuin sitä pystyy itse hyödyntämään, ylijäämäsähkön voi myydä sähkönmyyjille. Siitä saatava korvaus on kuitenkin varsin pieni, enintään kolmannes sähkön kokonaishinnasta.


Paneelien määrään vaikuttaa muun muassa se, paljonko sähköä kuluttaa. Esimerkiksi 200 neliön omakotitaloon tarkoitettu kolmen kilowatin aurinkopaneelijärjestelmä maksaa asennuksineen noin 7 000 euroa.


Mökki lämpiää lattialämmityksellä, sähköpattereilla ja ilmalämpöpumpulla. Millä keinoin voisi tehokkaimmin vähentää lämmitysenergian kulutusta?


Sisälämpötilaa kannattaa laskea silloin, kun mökillä ei olla. Lämpötilan ylläpito maksaa enemmän kuin nostaminen viikonlopun vierailuilla.


Mökiltä pois lähtiessä ilmalämpöpumppuun voi asettaa ylläpitolämpötilan, joka on yleensä 8–10 plusastetta.


Patterit ja lattialämmityksen voi puolestaan säätää 4–6 plusasteeseen tilassa, jota lämpöpumppu lämmittää. Ne toimivat varalämmityksenä silloin, kun pumpun teho ei kovilla pakka­silla riitä. Vesipisteiden ja -kalusteiden lähellä lämpötila on hyvä pitää 5–10 plusasteessa.


Ilmalämpöpumpun etäohjaus on suositeltava, sillä se tuottaa saman lämmön noin puolet halvemmalla kuin vaikkapa etäohjattavat sähköpatterit.


Ennen kotiinpaluuta on myös tärkeää tuulettaa mökki, jotta ilmankosteus ei tiivisty pinnoille, kun lämpötila laskee.


Jos mökillä ei ole vesikalusteita, kuivanapitolämmitys on energiatehokkain tapa pitää talo kunnossa. Esimerkiksi 50 neliön mökissä tähän tarkoitukseen riittää 500 watin lämmitin.Omakotitalossa on kaasulla toimiva vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Miten kaasun hinta ja järjestelmän käyttöikä vertautuvat muihin vaihto­ehtoihin?


Jos talossa on kiinteä kaasuliittymä, kaasu on halvempaa kuin sähkö tai öljy. Kaukolämmön hinta vaihtelee alueittain.


Kaasulla toimivassa lämmitysjärjestelmässä on kaksi osaa: lämpöä tuottava kaasukattila ja vesikiertoinen patteriverkosto. Patteriverkoston elinikä on vähintään 40–50 vuotta, mutta kaasukattilan lyhyempi.


Kun lämmitysjärjestelmä tulee elinkaarensa päähän, vaihto­ehtona on harkita muita lämmitysmuotoja, kuten maa- tai kaukolämpöä. Maalämpö saattaa vaatia toimenpideluvan kunnan rakennusvalvonnasta.


Perinteisten valurauta- ja teräslevykattiloiden vaihtoehtona on nykyaikainen kondenssikattila. Siinä on vanhanaikaisia kattiloita parempi hyötysuhde: pienemmällä kaasumäärällä saa enemmän lämpöä.


Paritalossa on suora sähkö­lämmitys ja 25-vuotiaat lämpöpatterit. Onko näin vanhat patterit järkevä uusia? Pieneneekö sähkölasku, jos nykyiset patterit korvaisi öljytäytteisillä pattereilla?


Noin vanhat sähköpatterit voi olla järkevä uusia. Ne kestävät 20–30 vuotta eli lyhyemmän ajan kuin vesikiertoiset lämpöpatterit.


Tilalle kannattaa hankkia uudet kevytrakenteiset läpivirtauspatterit, joissa on elektroniset termostaatit. Näin lämmitys­energiaa kuluu vanhoihin pattereihin verrattuna noin kymmenen prosenttia vähemmän.


Öljytäytteiset patterit toimivat kevytrakenteisia pattereita hitaammin. Kun sen termostaatti tunnistaa lämmitystarpeen, vastus alkaa lämmittää patterin sisällä olevaa öljyä. Kun lisää lämpöä ei enää tarvita, lämmennyt öljy lämmittää joka tapauksessa.


Patterin tulisi olla suurin piirtein yhtä leveä kuin ikkuna.Rintamamiestalossa on kaukolämpö ja takka. Pitäisikö investoida maalämpöön, kun kaukolämpölaitteisto tulee elinkaarensa päähän? Entä kannattaako nyt hankkia lämpöpumppu?


Kaukolämmön kustannukset vaihtelevat paikkakunnittain. Mi­tä kalliimpaa kaukolämpö on, sitä halvemmaksi maalämpö tulee. Esimerkiksi Helsingissä maalämpö on hieman kaukolämpöä halvempaa. Maalämpö on myös energiatehokas lämmitysmuoto: sillä lämmittäessä sähköä kuluu kolmasosa kaukolämmön vaatimasta energiasta.


Maalämpö ei tuo säästöjä silti heti. Helsingissä maalämpöjärjestelmän hankintakustannukset ovat arviolta 15 000–20 000 euroa. Nykyisillä energian hinnoilla investointi kuoletetaan noin 15 vuodessa.


Lisäksi pitää ottaa huomioon huollosta aiheutuvat kulut: maalämpöjärjestelmän kompressori pitää vaihtaa 10–15 vuoden välein, mikä maksaa ainakin parituhatta euroa. Pumppu voi kestää 30 vuotta.


Maalämpöön siirtyessä voi joutua uusimaan lämpöpatterit ja hankkimaan suuremman sähköliittymän eli vaihdattamaan pääsulakkeet suuremmiksi. Kaukolämpö on siis huolettomampi vaihtoehto.


Ilmalämpöpumppu on yleensä hyvä lisä sähkö-, öljy- ja puulämmitteisessä talossa. Halvan ilmalämpöpumpun saa asennuksineen 1 500–2 000 eurolla. Kalliimmat maksavat enemmän. Huolto tehdään muutaman vuoden välein ja maksaa pari sataa euroa. Pumpun käyttöikä on kymmenisen vuotta.


Ennen kuin tekee muutoksia, jotka vaativat isoja investointeja, kannattaa tutkia, miten energiaa käyttää. Onko sisälämpötila liian korkea? Paljonko käytän lämmintä käyttövettä?


Käyttöveden lämmityksen osuus voi olla kolmasosa lämmitysenergiasta. Jo pienillä muutoksilla voi säästää.Omakotitalossa on kolme kerrosta, joiden välillä lämpö liikkuu vapaasti. Nyt ylimmäs­sä kerroksessa on kuuma ja keskimmäisessä sopivan lämmintä. Mikä avuksi?


Kun alempia kerroksia lämmittää, lämmin ilma nousee ylöspäin ja kylmä ilma laskeutuu vastaavasti alaspäin.


Samalla lämpötila ylemmässä kerroksessa nousee.


Lämpötila kaikissa yläkerran ikkunoiden alla olevissa pattereissa kannattaa säätää mukavuustasolle, esimerkiksi 21 plusasteeseen.


Tämä estää ilman jäähtymistä yläkerrassa ja hidastaa näin kylmän ilman laskeutumista alempiin kerroksiin, jolloin lämpötila yläkerrassa ei nouse liikaa.


Myös alempien kerrosten pattereissa on hyvä pitää mukavuuslämpötila.


Kerrosten väliset ovet kannattaa lisäksi pitää suljettuna. Ovien alla tulisi olla parin sentin ilmaraot, jotta ilma pääsee vaihtumaan ja ilmanlaatu pysyy hyvänä.


Lämmön tasaantuessa energiankulutus pienenee ja asumismukavuus paranee.


Mitä korkeampi sisälämpö­tila on, sitä enemmän syntyy hukkaenergiaa, joka karkaa ulos.


Haastatellut: Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos, Helenin energia-asiantuntija Markku Mannila, Matinkylän Huollon rakennuttamispäällikkö Hemmo Päivärinne, Motivan asiantuntija Sami Seuna ja Energiateollisuuden asiantuntija Mirja Tiitinen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • energiankulutus
 • Lämmitys
 • Sähkö
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miten kävi Saaralle? ”Yritettiin tehdä kansainvälistä, tehtiin ihan Tokmannia”

  2. 2

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  3. 3

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  4. 4

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  5. 5

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  6. 6

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  7. 7

   Yhdeksällä miljoonalla eurolla tietokoneita ja elektroniikkaa suoraan vääriin käsiin – näin Helsingin opetusviraston laitepetos onnistui

  8. 8

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  9. 9

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  10. 10

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  2. 2

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  3. 3

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  4. 4

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  5. 5

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  6. 6

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  7. 7

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  8. 8

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  9. 9

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  10. 10

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  7. 7

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  8. 8

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  9. 9

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää