Valikko

Putkiremontin ei tarvitse kestää kuukausia – HS vertaili seitsemää nopeaa menetelmää

Firan mainostamaa ”kahden viikon putkiremonttia” alettiin suunnitella toukokuussa, työt käynnistyivät taloyhtiössä elokuussa ja valmista tuli marraskuussa.

Mitä osakkaan tai hallituksen jäsenen tulisi tietää putkiremontista ennen kuin talo­yhtiö tekee edes päätöksen miljoonaremontista?

Ainakin sen, uusitaanko vain käyttövesiputkisto vai myös viemärit ja kylpyhuoneet, kuten useimmiten tehdään. Ja sen, että kaikki menetelmät eivät sovi kaikkiin taloihin, vaan valintaan vaikuttavat muun muassa putkiston kunto, käytetty rakennustekniikka sekä talon koko.

Kun työmaa kerran perustetaan, kannattaa putkiremontin yhteydessä tehdä samalla muitakin remontteja. Yli puolessa kohteista uusitaan samalla sähkö-, tietoliikenne- ja antennijärjestelmät. Jos linjasaneerauksessa käytetään moduulimenetelmää, myös sähkö-, tietoliikenne- ja antennikaapeloinnit kulkevat putkien kanssa samassa kotelossa tai tekniikkaseinässä.

Nopeista putkiremonteista on viime viikkoina puhuttu paljon. Helppoa ja nopeaa kuin mikä, on mainostettu.

Kaikki alan ammattilaiset tosin eivät viitsi määritellä, mitä putkiremontilla käytännössä tarkoitetaan ja kauanko koko remontti haitta-aikoineen ja evakkoineen todellisuudessa kestää.

Samaa harmittelee Kiinteistöliiton kehityspäällikkö Jari Virta.

”Kun tiedetään, mitä tarvitaan ja halutaan, voidaan soveltuvia korjausvaihtoehtoja tutkia tarkemmin. Niitä on yleensä noin viisi erilaista, ja tilaajan pitäisi valita niistä kohteeseen parhaiten soveltuva.”

Eri korjausvaihtoehtoja ja toteutustapoja arvioidaan hankesuunnittelussa. Virta korostaa, että urakoitsijoiden tieto­taitoa kannattaisi hyödyntää jo suunnitteluvaiheessa.

Jos saneerauksen tilaaja eli taloyhtiö voi asioida vain yhdellä luukulla, putkiremontti saattaa nopeutua.

Allianssimallissa taloyhtiö esimerkiksi tekee vain yhden sopimuksen, vaikka mukana on useita urakoitsijoita ja suunnittelijoita. Kokonaisvastuu-urakassa urakoitsija vastaa myös suunnittelusta. Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Perinteisessä putkisaneerauksessa vanhat putket poistetaan ja tilalle asennetaan uudet. Huoneistoissa on asumishaittaa keskimäärin kolme kuukautta.

Tätä nopeampia menetelmiä on kokeiltu jo vuosia ja vuosikymmeniä sitten. Esimerkiksi Helsingin Asuntotuotantotoimisto Att pääsi jo 1980-luvun lopussa kuudentoista päivän asuntokohtaiseen korjausaikaan kahdessa talossa.

”Ei nopeissa putkiremonteissa olekaan mitään uutta. Niissä pääasiassa lisätään työvoimaa ja pidennetään työskentelyaikaa. Työn ja työmaan etukäteissuunnitteluun on toki varattava tavallista enemmän aikaa”, sanoo Jari Virta.

Asukkaan kannalta nopean menetelmän putkiremontista tulee muutakin asumishaittaa kuin vain se kaksi, kolme tai neljä viikkoa, jolloin kotoa pitää olla pois.

Valmistelutyöt, kuten asbestikartoitus ja purkaminen vievät oman aikansa, samoin porrashuoneiden kunnostus. Eikä pölyltä ja meteliltä voida välttyä.

Nopea putkiremontti voi vähentää osakkaan valinnanvaraa. Kun aikataulu on tiukka, on helpointa rakentaa kaikille samanlaiset perustason kylpyhuoneet.

Lisä­töiden, kuten keittiö- tai ovi­remontin teettämistä tai kylpyhuoneen tason parantamista persoonallisilla laatoilla ja hanoilla voidaan rajoittaa.

Linjasaneerauksen tilaa taloyhtiö, mutta jos osakas teettää lisätöitä ja tekee oman sopimuksen urakoitsijan kanssa, hänen pitää valvoa ne itse.

Perinteisellä menetelmällä tehtävän saneerauksen aikana osakas pääsee huoneistoon ja voi puuttua virheisiin varhaisessa vaiheessa.

Nopean putkiremontin aikana pääsy työmaalle on yleensä kielletty.

”Onhan se vähän hankalaa, jos ei pääse kotiinsa tarkistamaan, onko jokin työ lähtenyt virheelliseen suuntaan”, sanoo Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Jukka Kaakkola.

Reklamaation voi kuitenkin tehdä aina, kun havaitsee virheen tai puutteen. ”Nopeissa putkiremonteissa jokin välikatselmus voisi olla hyvä sekä kuluttajan että urakoitsijan kannalta ”, Kaakkola ehdottaa.

 

HS ja Rakennuslehti vertailivat seitsemää nopeaa putkiremonttimentelmää  

Yhdistelmämenetelmiä

1. Consti Hybridi

Mikä: Yhdistelmämenetelmä, jossa viemäriputket kunnostetaan sukittamalla ja vesijohdot uusitaan perinteisellä tavalla. Remontissa ei pureta vanhaa kylpyhuonetta eikä uusita vedeneristystä. Näin säästyy aikaa.

Kesto: 4–5 viikkoa/putkilinja/asunto kohteesta ja menetelmästä riippuen

Hinta-arvio: 400–500 e/m2

Mihin sopii: Vaihtoehto, kun taloyhtiö ei halua uusia kylpyhuoneita putkiremontin yhteydessä.

Erityistä: Vakuutusrajoituksia, esim. putkivuodoissa ikävähennykset ovat pienempiä kuin perinteisesti tehdyssä remontissa.

2. Fira Ketterä

Mikä: Yhdistelmä perinteisiä ja uusia menetelmiä. Suunnitellaan työ ja työmaa tarkkaan, jotta päästään nopeaan toteutukseen.

Kesto: 2–6 viikkoa/putkilinja

Hinta-arvio: Firan arvioi säästöksi noin 10 prosenttia muihin vastaaviin verrattuna.

Mihin sopii: 20 asunnon taloihin tai sitä suurempiin kohteisiin.

Erityistä: Roihuvuoren 19 asunnon pilotti­projektissa putkiremontti suunniteltiin allianssimallilla. Taloyhtiö teki remontin toteutuksesta sopimuksen vain yhden osapuolen, allianssin kanssa. Siihen kuuluvat pää­urakoitsija, suunnittelija, putki- ja sähköurakoitsijat. Taloyhtiötä edustivat johtoryhmässä hallituksen puheenjohtaja, isännöitsijä ja asukas. 

Moduulimenetelmiä

3. Consti Ideal

Mikä: Tehdasvalmisteinen kylpyhuonemoduuli tuodaan vanhan kylpyhuoneen sisälle. Ennen asennusta vanhasta kylpyhuoneesta puretaan kalusteet. Hormia ei yleensä pureta, vanhat putket tulpataan. Laatat jäävät yleensä. Lattia yleensä piikataan, jotta kynnyksestä ei tule liian korkeaa, sillä moduuli nostaa hieman lattiatasoa.

Kesto: 2–3 viikkoa/putkilinja/asunto

Hinta-arvio: 550–700 euroa/m2

Mihin sopii: Järkevä 1960- ja 70-luvun taloissa. Asunnoissa pitäisi olla keskenään samantyyppiset kylpyhuoneet.

Erityistä: Ei aina paras vaihtoehto pieniin kylpyhuoneisiin: rakenne lisää seinän paksuutta noin neljä senttiä. Yleensä seinä-wc. Moduulissa wc-pytyn säiliö on integroitu uuteen hormiin, jotta tilaa säästyy.

Rakennuksessa pitää olla koneellinen poistoilmanvaihto. Yleensä painovoimainen ilmanvaihto koneistetaan urakan yhteydessä huippuimurilla. Näin saadaan ilma kiertämään kunnolla seinä- ja lattiarakenteen takana. 

4. Pilaster

Mikä: Putket kulkevat hormielementissä talon ulkopuolella. Se muistuttaa pientä hissikuilua. Samalla asennetaan uudet vesi-, lämmitys- ja viemäriputket sekä sähkö-, data- ja antennijohdot.

Kesto: 1–3 viikkoa/asunto, koko talo puoli vuotta

Hinta-arvio: 400–800 euroa/m2

Mihin sopii: 1960–90-luvun elementtitaloihin. Käytetään myös lisäkerros- ja uudisrakentamisessa.

Erityistä: Myös uudet pohjaviemärit asennetaan talon ulkopuolelle. Samassa kaivannossa voidaan uusia salaojat ja sadevesi­järjestelmä, sokkeli ja uusia routaeristeet. Ulkopuolinen asennus vähentää merkittävästi asbestitöitä ja rakennuksen sisällä asumista häiritseviä töitä.

Energiaremontissa asuntoihin asennetaan poistoilmalämpöpumput, joiden avulla asukas säästää energialaskussa keskimäärin 300 e/vuosi.

Jos käytetään aurinkopaneeleita, kesä­helteellä saatavaa aurinkosähköä voidaan käyttää poistoilmalämpöpumpuissa asuntojen viilennykseen. 

5. Silotek-talotekniikkaelementti

Mikä: Tehdasvalmisteinen elementti, jossa sijaitsevat eristetyt putket vuodonilmaisimineen. Kotelorunko on valmiina, joten nousulinja voidaan asentaa uuteen paikkaan, kuten eteiseen.

Kesto: 14–30 päivää/linja

Hinta-arvio: 500–700 e/asuntoelementti (hinta ei sisällä työtä)

Mihin sopii: Parhaiten 1960­–80-luvun elementtikohteisiin. Voidaan räätälöidä muihinkin.

Erityistä: Vanhat putket voidaan jättää purkamatta, jolloin säästetään. Elementtiin voidaan sisällyttää myös viemärit, ilmanvaihto, sähkövaraukset sekä kaasu- ja sadevesijärjestelmät. Suuressa 8 kerroksen ja 216 asunnon kohteessa Helsingin Kontulassa asukkaat olivat poissa kotoaan 30 päivää.

Talotekniikkaseinä

6. Flowall

Mikä: Keittiön ja kylpyhuoneen välissä oleva putkihormisto korvataan tehdasvalmisteisella tekniikkaseinällä eli nousuelementillä. Muuten kuin perinteinen putkiremontti. Aikaa säästyy purku- ja asennustyössä.

Kesto: tekniikkahormi 1–2 työpäivää/4–8 asuntoa, tekniikkaseinä 3–4 työpäivää/4–8 asuntoa, koko linja 4–8 viikkoa/putkilinja/asunto.

Hinta-arvio: 550–700 euroa/m2

Mihin sopii: Kehitetty 1960–80-luvun elementtitaloihin. Sopii myös joihinkin paikalla valettuihin 1950-luvun taloihin.

Erityistä: Nopeaan ja monipuoliseen talotekniikan perusparannukseen yhdellä asennuskerralla. Tekniikassa otetaan huomioon myös lisäkerrosrakentamisen erikoistarpeet ja tilamuutokset kerrosten välillä. Uusia kylpyhuoneita voidaan asentaa paikkoihin, joissa niitä ei aiemmin ole ollut.  

7. Lehdon TST-remontti

Mikä: Talousohjatusti suunniteltu ja toteutettu malli. Tilaaja tekee vain yhden sopimuksen.

Lehto vastaa suunnittelusta ja toteutuksesta avaimet käteen -periaatteella. Urakoitsija vastaa omalla kustannuksellaan suunnitelmien toteutettavuudesta. Lopullinen hinta on tiedossa hankkeen alusta alkaen.

Kesto: Kokonainen kerrostalo voidaan tehdä valmiiksi suunnittelun aloituksesta luovutukseen jopa kuudessa kuukaudessa. Asuntokohtainen aika viikkoja.

Hinta-arvio: Jopa 30 prosentin säästö toteutuneissa linjasaneerauksissa.

Mihin sopii: Kaikenlaisiin kohteisiin.

Erityistä: Helsingin Munkkivuoressa Lehto saneerasi kaksi vierekkäistä 45 asunnon taloyhtiötä, joista toiseen tehtiin putki­remontti talousohjatulla mallilla ja toiseen perinteisellä urakkamallilla asiakkaan toiveesta. Urakan sisältö oli pääosin sama, mutta talousohjatulla mallilla se tuli 180 000 euroa halvemmaksi.

Tulevaisuudessa myös sijaisasunnot kuuluvat urakkaan. 

 

Perinteinen menetelmä

Mikä: Vanhat putkilinjat ja kylpyhuoneet puretaan. Uudet rakennetaan paikalla.

Kesto: 6–10 viikkoa/putkilinja/asunto

Hinta-arvio: 600–750 e/m2

Mihin sopii: Kaikenlaisiin kohteisiin, etenkin vanhempiin taloihin.

Erityistä: Voidaan räätälöidä täysin kohteen ja asukkaiden ehdoilla.

Hinnat ja läpimenoajat ovat arvioita. Remonttiaikaa voidaan lyhentää ja kustannuksia pienentää vuorotyöllä ja perusteellisella valmistelulla. Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

 

Putkiremontissa päätetään myös elinkaaresta

Miten naapuritalon putkiremontti sujui ja paljonko se maksoi? Mitä ovat nopeat putkiremonttimenetelmät?

Nämä ovat tyypillisimpiä kysymyksiä, joihin rakennusinsinööri Kari Uusikukka törmää asukastilaisuuksissa. Hänellä on yli 20 vuoden kokemus korjausten suunnittelusta, tekemisestä, ja valvonnasta.

Kokenut insinööri osaa sel­keästi kertoa putkiremontin eri vaiheista. ”Ammattislangi pitää unohtaa. Sekoitin on asukkaalle hana”, kertoo Wise Groupissa työskentelevä Uusikukka.

Menetelmiä valittaessa tehdään päätös myös korjauksen elinkaaresta.

Perinteinen menetelmä on yhä yleisin. ”Se on hyvin varma tapa tehdä. Onnistuminen on helppoa. Ei ole tilaongelmaa, kun puretaan vanhat putket pois ja asennetaan uudet tilalle”, sanoo insinööri Jaakko Laksola.

Hänet tunnetaan Suomen Mr Putkiremonttina, sillä hän työskenteli pitkään asiantuntijana Kiinteistöliitossa ja on ollut mukana 150 putkiremontin suunnittelu- ja valvontatehtävissä.

Jos vesi- ja viemäriputket korvataan uusilla, niiden käyttöikä on keskimäärin 50 vuotta. Sisäpuolisella korjausmenetelmällä kuten sukituksella tehtyjen putkistojen käyttöikä on arvioitu lyhemmäksi, koska niistä ei ole vielä vuosikymmenten kokemusta.

VTT:n testauksissa on sukituksessa käytettävien materiaalien vanhenemiskäyttäytymisen perusteella käyttöiäksi arvioitu 40 vuotta. Sukituksessa putken sisään viedään sukka, joka kyllästetään esimerkiksi epoksilla.

Viemärit kunnostetaan kolmasosassa remonteista sisäpuolisilla menetelmillä. Sukitusta käytetään Uusikukan mukaan esimerkiksi silloin, kun viemärien paikat halutaan pitää ennallaan eikä kylpyhuoneiden ja keittiön pohjiin tule muutoksia. Jos muutoksia halutaan, viemärit pitää uusia kokonaan.

Jos taloyhtiön haluaa korjata viemäriputket erittäin halvalla ja nopeasti ja ilman evakko­aikaa, ne sukitetaan, kertoo kehityspäällikkö Jari Virta Kiinteistöliitosta.

”Perinteinen kahden kolmen viikon viemäreiden sukitusremontti maksaa 5 000–6 000 euroa huoneistoa kohden. Viikon sukituksessa työväkeä on enemmän ja työajat pidempiä. Silti tällainen maksaa murto-osan perinteisellä tavalla tehtyyn remonttiin verrattuna. Sukituksen yhteydessä ei kylpyhuoneen pintoja kuitenkaan uusita.”

Kun märkätilat uusitaan kokonaan, kosteusvaurioiden riski pienenee.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Manchesterin iskussa kuollut ainakin 22 ihmistä, osa heistä on lapsia – Tämä kaikki tiedetään popkonserttiin tehdystä hyökkäyksestä

  2. 2

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  3. 3

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  4. 4

   Pahantekijät tietävät, miten kauhun ruuvia väännetään yhä kireämmälle

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  7. 7

   Kuva loukkaantuneesta nuoresta naisesta nousi Manchesterin tragedian symboliksi

  8. 8

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  9. 9

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  10. 10

   Alkoholilakiin haetaan kompromissia, keskusta haluaa tiukentaa esitystä – Jäävätkö vahvat lonkerot, limuviinat ja oluet sittenkin Alkon hyllyyn?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   Manchesterin iskussa kuollut ainakin 22 ihmistä, osa heistä on lapsia – Tämä kaikki tiedetään popkonserttiin tehdystä hyökkäyksestä

  3. 3

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  4. 4

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  5. 5

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  6. 6

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  7. 7

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  8. 8

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  9. 9

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  10. 10

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  11. Näytä lisää