Valikko

Ilmanvaihtokoneen suodatin kannattaa vaihtaa muutaman kuukauden välein – 2000-luvun kerrostaloissa se kuuluu yleensä asukkaalle

Kaikki eivät tiedä, että vaihto on asukkaiden tehtävä, ja suodattimia jää siksi vaihtamatta.

Yök! Ilmassa leijuvat näkymättömät epäpuhtaudet ovat muuttuneet näkyviksi. Ne ovat värjänneet ilmanvaihtokoneen puhtaan valkoisen tuloilmasuodattimen likaisen harmaaksi.

Jos korsolaiset Limmoset eivät suodattaisi ulkoilmaa ennen kuin se päätyy sisälle heidän paritaloonsa, tämä moska olisi perheenjäsenten keuhkoissa.

”Pölyä tulee törkeän paljon. Siksi ilmanvaihtokoneessamme on ylimääräinen hienosuodatin”, sanoo Petri Limmonen. Hän vaihtoi suodattimet viimeksi pari kuukautta sitten.

Limmonen on herkkä ilman epäpuhtauksille. Perhe on asunut aiemmin vanhoissa kerrostaloissa, joissa hänellä oli usein köhää.

Uuteen paritaloon muuton jälkeen yskiminen on loppunut, kun suodattimia on vaihdettu riittävän usein.


Suodattimet tulee vaihtaa ainakin kahdesti vuodessa ja pääkaupunkiseudulla useamminkin, kolme tai neljä kertaa vuodessa. Liikenteen aiheuttamat ilmansaasteet sottaavat suodattimet nopeasti.

Varsinkin kerrostaloissa suodattimien vaihto unohtuu helposti, koska asukkaat ovat tottuneet siihen, että kiinteistöhuolto hoitaa taloa, kertoo Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntija Arto Kemppainen.

Suodattimien vaihtaminen kuuluu taloyhtiöissä kuitenkin osakkaiden vastuulle.

”Luvattoman huonosti ihmiset osaavat suodattimia vaihtaa. Vastaan on tullut kohteita, joissa suodattimia ei ole vaihdettu koskaan”, Kemppainen sanoo. Juttu jatkuu videon jälkeen.


Jos suodatin on tarpeeksi ­kauan vaihtamatta, se tukkeutuu. Silloin sisälle ei tule riittävästi puhdasta ilmaa eikä ilma vaihdu kunnolla. Tukkoinen suodatin voi vaikuttaa myös rakennuksen painesuhteisiin.

”Rakennuksesta saattaa tulla ylipaineinen tai liian alipaineinen. Liika alipaineisuus voi johtaa siihen, että ilma alkaa tulla sisälle rakenteiden vuotokohdista”, Kemppainen sanoo.

Hänen mukaansa osa ihmisistä on tottunut elämään hyvin tunkkaisissa kodeissa ja he pitävät sitä normaalina.

Pientaloissa koneellinen ilmanvaihto on ollut jo pitkään, mutta kerrostaloissa huoneistokohtaiset ilmanvaihtokoneet ovat yleistyneet vasta 2000-luvulla. Koska järjestelmä on monelle uusi asia, kaikki eivät tiedä, että sitä pitää huoltaa.

Kemppaisen mukaan kerros- ja rivitaloissa on suositeltavaa, että taloyhtiö tilaa suodattimet yhteishankintana pari kolme kertaa vuodessa ja jakaa ne asukkaille asennusohjeiden kera. Näin suodattimien vaihto ei pääse unohtumaan edes vahingossa.

Ilmanvaihtokone on yleensä märkätilassa, kuten kodinhoito- tai kylpyhuoneessa. Se voi olla myös eteisessä, jossakin kaapissa tai vaikka varastossa, kuten Limmosilla.

Joissakin taloissa on keskitetty ilmanvaihto, jolloin tulo- ja poistoilmajärjestelmä on huoneistojen ulkopuolella. Tällöin ilmanvaihtokoneen huoltaminen on taloyhtiön vastuulla.

Ammattilaisen tehtävä on puolestaan ilmanvaihdon kanaviston nuohoaminen. Se täytyy tehdä kymmenen vuoden välein.


Ilmanvaihtokoneen huoltaminen on helppoa. Ensin avataan huoltoluukku ja kytketään virta pois päältä.

Sen jälkeen likaiset suodattimet vedetään ulos koneesta ja asennetaan uudet tilalle.

Imuroimalla voi hieman pidentää suodattimien käyttöikää, mutta pesua ne eivät kestä. Myös ilmanvaihtokoneen sisäpinnat on hyvä imuroida pari kertaa vuodessa ja pyyhkiä pölyt huoneissa olevista venttiileistä.


Kerran vuodessa kannattaa tarkistaa koneen tiivisteet ja rassata pohjalla oleva kondenssi­veden poistoputken reikä, jos sellainen on.

Lämmöntalteenottokennon voi huuhdella parin vuoden välein juoksevalla vedellä.

Ulkona talon seinässä olevaa raitisilmasäleikköä ei saa peittää hyttysverkolla, sillä verkko voi tukkeutua ja ilmanvaihtokoneen toiminta heikentyä.

”Idea on, että kaikki roskat kerääntyvät karkeasuodattimelle ilmanvaihtokoneen sisälle, josta ne putsataan pois”, Kemppainen sanoo.


Marraskuussa 2015 HS:ssa opastettiin, miten suodattimet vaihdetaan, jos kodissa on painovoimainen ilmanvaihto.

Allergikon kannattaa vaihtaa ilmanvaihtoventtiileihin allergiasuodattimet, neuvottiin helmikuussa 2016.

Ilmalämpöpumpun sisäosien puhdistuksesta ja pumpun huollosta kerrottiin HS:ssa lokakuussa 2015.

 

Suodattimissa on paljon vaihtoehtoja ja hintaeroja

Suodattimia voi ostaa valmistajalta, verkkokaupasta ja rautakaupasta. Saatavilla on valmistajien alkuperäisiä suodattimia, koti- ja ulkomaisia suodatinpaketteja ja metritavarana myytävää suodatinkangasta.

Itse leikattava suodatinkangas on muita halvempaa. Sisäilma- ja korjausneuvonnan päällikkö Timo Kujala Hengitysliitosta ei silti suosittele käyttämään sitä. Kun kangasta leikkaa itse, on riskinä, että suodattimista tulee väärän kokoisia.

”Ne eivät välttämättä pysy paikoillaan, ja niihin voi jäädä vuotoaukkoja, jolloin ilma pääsee suodattamattomana sisälle. Valmiit suodatinpaketit ovat ilma­tiiviitä”, Kujala sanoo.

Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntija Arto Kemppainen sanoo, että metritavarana myytävät suodattimet ovat laadullisesti kohtuullisen hyviä, kunhan suodatinluokka on oikea.

”Jos suodatinluokka ei ole valmistajan määrittelemä, suodatinta ei pidä käyttää. Muuten ­ilmamäärät ja painesuhteet voivat muuttua asunnossa”, Kemppainen sanoo.

Suodattimen luokka ja tehokkuus on ilmaistu kirjaimina ja numeroina. F tarkoittaa hienosuodatinta ja G ja EU karkea­suodattimia. Hienosuodattimet suodattavat ilman epäpuhtauksia tehokkaammin kuin karkeasuodattimet.

Mitä suurempi numero suodattimessa on, sitä paremmin suodatin suodattaa.

Tiedot omaan ilmanvaihto­koneeseen sopivista suodattamista saa laitteen huolto-ohjeista tai valmistajalta.

Fakta

Muista tämä painovoimaisessa talossa


 Ulkoilmaventtiileiden suodattimien huolto on tärkeää myös talossa, jossa on painovoimainen ilmanvaihto. Venttiilit ovat tällöin joko ikkunan rakenteessa tai seinässä ikkunan lähellä.

 Niihin on saatavilla muutamia erilaisia suodattimia: karkeasuodattimet voi pestä astianpesuaineella, ja ne kannattaa vaihtaa muutaman vuoden välein.

 Vaihtoehtoina ovat allergia- ja tehosuodattimet, jotka suodattavat ilman epäpuhtauksia karkea­suodatinta paremmin. ­

Niitä ei voi pestä, vaan ne vaih­detaan kerran tai pari vuodessa.

 Ulkoilmaventtiileitä kutsutaan myös korvaus-, tulo- ja raitisilmaventtiileiksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ilmavoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa Raven-erikoisjoukon – ”korpit” suojelevat vip-matkustajia mahdollisesti vaarallisilla paikoilla

  2. 2

   Näin lähtee Jopo hävyttömän varkaan mukaan helsinkiläisnaisen kotipihasta – ”Toivottavasti tämä toimii muille opetuksena”

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

  5. 5

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  6. 6

   Kymmenet tutkijat varoittavat: Hallituksen biotalousinto kiihdyttää ilmastonmuutosta ja vaarantaa metsäluonnon

  7. 7

   Herätkää poliittiset päättäjät – Suomi on sairastunut, ja taudin nimi on avoin rasismi

  8. 8

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  9. 9

   Suomalaisten suosikkiauto sai alkunsa tämän miehen ideasta – Näin maasto- ja henkilöauton yhdistelmä valloitti maailman

  10. 10

   Seksi neandertalilaisten kanssa tartutti papilloomaviruksen nykyihmiseen, osoitti suomalainen paleogeneetikko

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  3. 3

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  4. 4

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  5. 5

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  6. 6

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  7. 7

   Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

  8. 8

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  9. 9

   Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

  10. 10

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää