Valikko

Ilmanvaihtokoneen suodatin kannattaa vaihtaa muutaman kuukauden välein – 2000-luvun kerrostaloissa se kuuluu yleensä asukkaalle

Kaikki eivät tiedä, että vaihto on asukkaiden tehtävä, ja suodattimia jää siksi vaihtamatta.

Yök! Ilmassa leijuvat näkymättömät epäpuhtaudet ovat muuttuneet näkyviksi. Ne ovat värjänneet ilmanvaihtokoneen puhtaan valkoisen tuloilmasuodattimen likaisen harmaaksi.

Jos korsolaiset Limmoset eivät suodattaisi ulkoilmaa ennen kuin se päätyy sisälle heidän paritaloonsa, tämä moska olisi perheenjäsenten keuhkoissa.

”Pölyä tulee törkeän paljon. Siksi ilmanvaihtokoneessamme on ylimääräinen hienosuodatin”, sanoo Petri Limmonen. Hän vaihtoi suodattimet viimeksi pari kuukautta sitten.

Limmonen on herkkä ilman epäpuhtauksille. Perhe on asunut aiemmin vanhoissa kerrostaloissa, joissa hänellä oli usein köhää.

Uuteen paritaloon muuton jälkeen yskiminen on loppunut, kun suodattimia on vaihdettu riittävän usein.


Suodattimet tulee vaihtaa ainakin kahdesti vuodessa ja pääkaupunkiseudulla useamminkin, kolme tai neljä kertaa vuodessa. Liikenteen aiheuttamat ilmansaasteet sottaavat suodattimet nopeasti.

Varsinkin kerrostaloissa suodattimien vaihto unohtuu helposti, koska asukkaat ovat tottuneet siihen, että kiinteistöhuolto hoitaa taloa, kertoo Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntija Arto Kemppainen.

Suodattimien vaihtaminen kuuluu taloyhtiöissä kuitenkin osakkaiden vastuulle.

”Luvattoman huonosti ihmiset osaavat suodattimia vaihtaa. Vastaan on tullut kohteita, joissa suodattimia ei ole vaihdettu koskaan”, Kemppainen sanoo. Juttu jatkuu videon jälkeen.


Jos suodatin on tarpeeksi ­kauan vaihtamatta, se tukkeutuu. Silloin sisälle ei tule riittävästi puhdasta ilmaa eikä ilma vaihdu kunnolla. Tukkoinen suodatin voi vaikuttaa myös rakennuksen painesuhteisiin.

”Rakennuksesta saattaa tulla ylipaineinen tai liian alipaineinen. Liika alipaineisuus voi johtaa siihen, että ilma alkaa tulla sisälle rakenteiden vuotokohdista”, Kemppainen sanoo.

Hänen mukaansa osa ihmisistä on tottunut elämään hyvin tunkkaisissa kodeissa ja he pitävät sitä normaalina.

Pientaloissa koneellinen ilmanvaihto on ollut jo pitkään, mutta kerrostaloissa huoneistokohtaiset ilmanvaihtokoneet ovat yleistyneet vasta 2000-luvulla. Koska järjestelmä on monelle uusi asia, kaikki eivät tiedä, että sitä pitää huoltaa.

Kemppaisen mukaan kerros- ja rivitaloissa on suositeltavaa, että taloyhtiö tilaa suodattimet yhteishankintana pari kolme kertaa vuodessa ja jakaa ne asukkaille asennusohjeiden kera. Näin suodattimien vaihto ei pääse unohtumaan edes vahingossa.

Ilmanvaihtokone on yleensä märkätilassa, kuten kodinhoito- tai kylpyhuoneessa. Se voi olla myös eteisessä, jossakin kaapissa tai vaikka varastossa, kuten Limmosilla.

Joissakin taloissa on keskitetty ilmanvaihto, jolloin tulo- ja poistoilmajärjestelmä on huoneistojen ulkopuolella. Tällöin ilmanvaihtokoneen huoltaminen on taloyhtiön vastuulla.

Ammattilaisen tehtävä on puolestaan ilmanvaihdon kanaviston nuohoaminen. Se täytyy tehdä kymmenen vuoden välein.


Ilmanvaihtokoneen huoltaminen on helppoa. Ensin avataan huoltoluukku ja kytketään virta pois päältä.

Sen jälkeen likaiset suodattimet vedetään ulos koneesta ja asennetaan uudet tilalle.

Imuroimalla voi hieman pidentää suodattimien käyttöikää, mutta pesua ne eivät kestä. Myös ilmanvaihtokoneen sisäpinnat on hyvä imuroida pari kertaa vuodessa ja pyyhkiä pölyt huoneissa olevista venttiileistä.


Kerran vuodessa kannattaa tarkistaa koneen tiivisteet ja rassata pohjalla oleva kondenssi­veden poistoputken reikä, jos sellainen on.

Lämmöntalteenottokennon voi huuhdella parin vuoden välein juoksevalla vedellä.

Ulkona talon seinässä olevaa raitisilmasäleikköä ei saa peittää hyttysverkolla, sillä verkko voi tukkeutua ja ilmanvaihtokoneen toiminta heikentyä.

”Idea on, että kaikki roskat kerääntyvät karkeasuodattimelle ilmanvaihtokoneen sisälle, josta ne putsataan pois”, Kemppainen sanoo.


Marraskuussa 2015 HS:ssa opastettiin, miten suodattimet vaihdetaan, jos kodissa on painovoimainen ilmanvaihto.

Allergikon kannattaa vaihtaa ilmanvaihtoventtiileihin allergiasuodattimet, neuvottiin helmikuussa 2016.

Ilmalämpöpumpun sisäosien puhdistuksesta ja pumpun huollosta kerrottiin HS:ssa lokakuussa 2015.

 

Suodattimissa on paljon vaihtoehtoja ja hintaeroja

Suodattimia voi ostaa valmistajalta, verkkokaupasta ja rautakaupasta. Saatavilla on valmistajien alkuperäisiä suodattimia, koti- ja ulkomaisia suodatinpaketteja ja metritavarana myytävää suodatinkangasta.

Itse leikattava suodatinkangas on muita halvempaa. Sisäilma- ja korjausneuvonnan päällikkö Timo Kujala Hengitysliitosta ei silti suosittele käyttämään sitä. Kun kangasta leikkaa itse, on riskinä, että suodattimista tulee väärän kokoisia.

”Ne eivät välttämättä pysy paikoillaan, ja niihin voi jäädä vuotoaukkoja, jolloin ilma pääsee suodattamattomana sisälle. Valmiit suodatinpaketit ovat ilma­tiiviitä”, Kujala sanoo.

Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntija Arto Kemppainen sanoo, että metritavarana myytävät suodattimet ovat laadullisesti kohtuullisen hyviä, kunhan suodatinluokka on oikea.

”Jos suodatinluokka ei ole valmistajan määrittelemä, suodatinta ei pidä käyttää. Muuten ­ilmamäärät ja painesuhteet voivat muuttua asunnossa”, Kemppainen sanoo.

Suodattimen luokka ja tehokkuus on ilmaistu kirjaimina ja numeroina. F tarkoittaa hienosuodatinta ja G ja EU karkea­suodattimia. Hienosuodattimet suodattavat ilman epäpuhtauksia tehokkaammin kuin karkeasuodattimet.

Mitä suurempi numero suodattimessa on, sitä paremmin suodatin suodattaa.

Tiedot omaan ilmanvaihto­koneeseen sopivista suodattamista saa laitteen huolto-ohjeista tai valmistajalta.

Fakta

Muista tämä painovoimaisessa talossa


 Ulkoilmaventtiileiden suodattimien huolto on tärkeää myös talossa, jossa on painovoimainen ilmanvaihto. Venttiilit ovat tällöin joko ikkunan rakenteessa tai seinässä ikkunan lähellä.

 Niihin on saatavilla muutamia erilaisia suodattimia: karkeasuodattimet voi pestä astianpesuaineella, ja ne kannattaa vaihtaa muutaman vuoden välein.

 Vaihtoehtoina ovat allergia- ja tehosuodattimet, jotka suodattavat ilman epäpuhtauksia karkea­suodatinta paremmin. ­

Niitä ei voi pestä, vaan ne vaih­detaan kerran tai pari vuodessa.

 Ulkoilmaventtiileitä kutsutaan myös korvaus-, tulo- ja raitisilmaventtiileiksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  4. 4

   Miksi ihmeessä radiossa luetaan koko kansalle merisäätä? Torsti tietää vastauksen

  5. 5

   Ramadanin päättymistä juhlittiin shoppailun merkeissä Itä-Helsingissä – Mellunmäessä moskeijasta puhdistettiin rasistisia töhryjä

  6. 6

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  7. 7

   Lontoon suurpaloa kiihdyttäneitä eristemateriaaleja saa käyttää myös suomalaisissa kerrostaloissa

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Oma aika on tärkeää pienten lasten vanhemmille, ja se tekee hyvää koko perheelle, sanoo asiantuntija – Näin löydät omaa aikaa

  10. 10

   Suomen poliittinen järjestelmä on rakennettu suosimaan miehiä, väittää politiikan sukupuolittumista tutkinut Salla Turunen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  8. 8

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  9. 9

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  10. 10

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  11. Näytä lisää