Valikko

Ilmanvaihtokoneen suodatin kannattaa vaihtaa muutaman kuukauden välein – 2000-luvun kerrostaloissa se kuuluu yleensä asukkaalle

Kaikki eivät tiedä, että vaihto on asukkaiden tehtävä, ja suodattimia jää siksi vaihtamatta.

Yök! Ilmassa leijuvat näkymättömät epäpuhtaudet ovat muuttuneet näkyviksi. Ne ovat värjänneet ilmanvaihtokoneen puhtaan valkoisen tuloilmasuodattimen likaisen harmaaksi.

Jos korsolaiset Limmoset eivät suodattaisi ulkoilmaa ennen kuin se päätyy sisälle heidän paritaloonsa, tämä moska olisi perheenjäsenten keuhkoissa.

”Pölyä tulee törkeän paljon. Siksi ilmanvaihtokoneessamme on ylimääräinen hienosuodatin”, sanoo Petri Limmonen. Hän vaihtoi suodattimet viimeksi pari kuukautta sitten.

Limmonen on herkkä ilman epäpuhtauksille. Perhe on asunut aiemmin vanhoissa kerrostaloissa, joissa hänellä oli usein köhää.

Uuteen paritaloon muuton jälkeen yskiminen on loppunut, kun suodattimia on vaihdettu riittävän usein.


Suodattimet tulee vaihtaa ainakin kahdesti vuodessa ja pääkaupunkiseudulla useamminkin, kolme tai neljä kertaa vuodessa. Liikenteen aiheuttamat ilmansaasteet sottaavat suodattimet nopeasti.

Varsinkin kerrostaloissa suodattimien vaihto unohtuu helposti, koska asukkaat ovat tottuneet siihen, että kiinteistöhuolto hoitaa taloa, kertoo Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntija Arto Kemppainen.

Suodattimien vaihtaminen kuuluu taloyhtiöissä kuitenkin osakkaiden vastuulle.

”Luvattoman huonosti ihmiset osaavat suodattimia vaihtaa. Vastaan on tullut kohteita, joissa suodattimia ei ole vaihdettu koskaan”, Kemppainen sanoo. Juttu jatkuu videon jälkeen.


Jos suodatin on tarpeeksi ­kauan vaihtamatta, se tukkeutuu. Silloin sisälle ei tule riittävästi puhdasta ilmaa eikä ilma vaihdu kunnolla. Tukkoinen suodatin voi vaikuttaa myös rakennuksen painesuhteisiin.

”Rakennuksesta saattaa tulla ylipaineinen tai liian alipaineinen. Liika alipaineisuus voi johtaa siihen, että ilma alkaa tulla sisälle rakenteiden vuotokohdista”, Kemppainen sanoo.

Hänen mukaansa osa ihmisistä on tottunut elämään hyvin tunkkaisissa kodeissa ja he pitävät sitä normaalina.

Pientaloissa koneellinen ilmanvaihto on ollut jo pitkään, mutta kerrostaloissa huoneistokohtaiset ilmanvaihtokoneet ovat yleistyneet vasta 2000-luvulla. Koska järjestelmä on monelle uusi asia, kaikki eivät tiedä, että sitä pitää huoltaa.

Kemppaisen mukaan kerros- ja rivitaloissa on suositeltavaa, että taloyhtiö tilaa suodattimet yhteishankintana pari kolme kertaa vuodessa ja jakaa ne asukkaille asennusohjeiden kera. Näin suodattimien vaihto ei pääse unohtumaan edes vahingossa.

Ilmanvaihtokone on yleensä märkätilassa, kuten kodinhoito- tai kylpyhuoneessa. Se voi olla myös eteisessä, jossakin kaapissa tai vaikka varastossa, kuten Limmosilla.

Joissakin taloissa on keskitetty ilmanvaihto, jolloin tulo- ja poistoilmajärjestelmä on huoneistojen ulkopuolella. Tällöin ilmanvaihtokoneen huoltaminen on taloyhtiön vastuulla.

Ammattilaisen tehtävä on puolestaan ilmanvaihdon kanaviston nuohoaminen. Se täytyy tehdä kymmenen vuoden välein.


Ilmanvaihtokoneen huoltaminen on helppoa. Ensin avataan huoltoluukku ja kytketään virta pois päältä.

Sen jälkeen likaiset suodattimet vedetään ulos koneesta ja asennetaan uudet tilalle.

Imuroimalla voi hieman pidentää suodattimien käyttöikää, mutta pesua ne eivät kestä. Myös ilmanvaihtokoneen sisäpinnat on hyvä imuroida pari kertaa vuodessa ja pyyhkiä pölyt huoneissa olevista venttiileistä.


Kerran vuodessa kannattaa tarkistaa koneen tiivisteet ja rassata pohjalla oleva kondenssi­veden poistoputken reikä, jos sellainen on.

Lämmöntalteenottokennon voi huuhdella parin vuoden välein juoksevalla vedellä.

Ulkona talon seinässä olevaa raitisilmasäleikköä ei saa peittää hyttysverkolla, sillä verkko voi tukkeutua ja ilmanvaihtokoneen toiminta heikentyä.

”Idea on, että kaikki roskat kerääntyvät karkeasuodattimelle ilmanvaihtokoneen sisälle, josta ne putsataan pois”, Kemppainen sanoo.


Marraskuussa 2015 HS:ssa opastettiin, miten suodattimet vaihdetaan, jos kodissa on painovoimainen ilmanvaihto.

Allergikon kannattaa vaihtaa ilmanvaihtoventtiileihin allergiasuodattimet, neuvottiin helmikuussa 2016.

Ilmalämpöpumpun sisäosien puhdistuksesta ja pumpun huollosta kerrottiin HS:ssa lokakuussa 2015.

 

Suodattimissa on paljon vaihtoehtoja ja hintaeroja

Suodattimia voi ostaa valmistajalta, verkkokaupasta ja rautakaupasta. Saatavilla on valmistajien alkuperäisiä suodattimia, koti- ja ulkomaisia suodatinpaketteja ja metritavarana myytävää suodatinkangasta.

Itse leikattava suodatinkangas on muita halvempaa. Sisäilma- ja korjausneuvonnan päällikkö Timo Kujala Hengitysliitosta ei silti suosittele käyttämään sitä. Kun kangasta leikkaa itse, on riskinä, että suodattimista tulee väärän kokoisia.

”Ne eivät välttämättä pysy paikoillaan, ja niihin voi jäädä vuotoaukkoja, jolloin ilma pääsee suodattamattomana sisälle. Valmiit suodatinpaketit ovat ilma­tiiviitä”, Kujala sanoo.

Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntija Arto Kemppainen sanoo, että metritavarana myytävät suodattimet ovat laadullisesti kohtuullisen hyviä, kunhan suodatinluokka on oikea.

”Jos suodatinluokka ei ole valmistajan määrittelemä, suodatinta ei pidä käyttää. Muuten ­ilmamäärät ja painesuhteet voivat muuttua asunnossa”, Kemppainen sanoo.

Suodattimen luokka ja tehokkuus on ilmaistu kirjaimina ja numeroina. F tarkoittaa hienosuodatinta ja G ja EU karkea­suodattimia. Hienosuodattimet suodattavat ilman epäpuhtauksia tehokkaammin kuin karkeasuodattimet.

Mitä suurempi numero suodattimessa on, sitä paremmin suodatin suodattaa.

Tiedot omaan ilmanvaihto­koneeseen sopivista suodattamista saa laitteen huolto-ohjeista tai valmistajalta.

Fakta

Muista tämä painovoimaisessa talossa


 Ulkoilmaventtiileiden suodattimien huolto on tärkeää myös talossa, jossa on painovoimainen ilmanvaihto. Venttiilit ovat tällöin joko ikkunan rakenteessa tai seinässä ikkunan lähellä.

 Niihin on saatavilla muutamia erilaisia suodattimia: karkeasuodattimet voi pestä astianpesuaineella, ja ne kannattaa vaihtaa muutaman vuoden välein.

 Vaihtoehtoina ovat allergia- ja tehosuodattimet, jotka suodattavat ilman epäpuhtauksia karkea­suodatinta paremmin. ­

Niitä ei voi pestä, vaan ne vaih­detaan kerran tai pari vuodessa.

 Ulkoilmaventtiileitä kutsutaan myös korvaus-, tulo- ja raitisilmaventtiileiksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  2. 2

   Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

  3. 3

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  4. 4

   Mitä varakas eläkeläinen tekee isolla osakesalkulla? Perilliset ottavat kuitenkin rahoista kaiken ilon irti

  5. 5

   Trump varoittaa ”vakavasta, vakavasta” konfliktista Pohjois-Korean kanssa

  6. 6

   Onko ratkaisu perustulo, robottivero vai kapina? Automaatio vie valkokaulustyöt, eikä koulutuskaan enää pelasta keskiluokkaa

  7. 7

   Ruskeat tytöt ovat tottuneet elokuviin, joissa heiltä näyttävät ihmiset ovat terroristeja – Koko Hubara kirjoitti siitä kirjan, johon espoolaisteinit samastuvat

  8. 8

   Kaksoiselämän luonut saksalaisupseeri esiintyi syyrialaisena pakolaisena ja sai paikan vastaanotto­keskuksesta – Epäillään suunnitelleen iskua

  9. 9

   Venäjän aktivisteja sotkee nyt vihreä litku – oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi joutui sen vuoksi torstaina sairaalaan

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  2. 2

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  3. 3

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  6. 6

   Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: ”Väkivalta- ja seksuaalirikoksista on annettu kohtuullisen lieviä tuomioita”

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Kaksoiselämän luonut saksalaisupseeri esiintyi syyrialaisena pakolaisena ja sai paikan vastaanotto­keskuksesta – Epäillään suunnitelleen iskua

  9. 9

   Anemia voi tulla, vaikka söisi oikein – Nämä kuusi myyttiä raudasta on aika kumota

  10. 10

   Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  4. 4

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  5. 5

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  6. 6

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  7. 7

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  8. 8

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  9. 9

   Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää