Valikko

Ilmanvaihtokoneen suodatin kannattaa vaihtaa muutaman kuukauden välein – 2000-luvun kerrostaloissa se kuuluu yleensä asukkaalle

Kaikki eivät tiedä, että vaihto on asukkaiden tehtävä, ja suodattimia jää siksi vaihtamatta.

Yök! Ilmassa leijuvat näkymättömät epäpuhtaudet ovat muuttuneet näkyviksi. Ne ovat värjänneet ilmanvaihtokoneen puhtaan valkoisen tuloilmasuodattimen likaisen harmaaksi.

Jos korsolaiset Limmoset eivät suodattaisi ulkoilmaa ennen kuin se päätyy sisälle heidän paritaloonsa, tämä moska olisi perheenjäsenten keuhkoissa.

”Pölyä tulee törkeän paljon. Siksi ilmanvaihtokoneessamme on ylimääräinen hienosuodatin”, sanoo Petri Limmonen. Hän vaihtoi suodattimet viimeksi pari kuukautta sitten.

Limmonen on herkkä ilman epäpuhtauksille. Perhe on asunut aiemmin vanhoissa kerrostaloissa, joissa hänellä oli usein köhää.

Uuteen paritaloon muuton jälkeen yskiminen on loppunut, kun suodattimia on vaihdettu riittävän usein.


Suodattimet tulee vaihtaa ainakin kahdesti vuodessa ja pääkaupunkiseudulla useamminkin, kolme tai neljä kertaa vuodessa. Liikenteen aiheuttamat ilmansaasteet sottaavat suodattimet nopeasti.

Varsinkin kerrostaloissa suodattimien vaihto unohtuu helposti, koska asukkaat ovat tottuneet siihen, että kiinteistöhuolto hoitaa taloa, kertoo Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntija Arto Kemppainen.

Suodattimien vaihtaminen kuuluu taloyhtiöissä kuitenkin osakkaiden vastuulle.

”Luvattoman huonosti ihmiset osaavat suodattimia vaihtaa. Vastaan on tullut kohteita, joissa suodattimia ei ole vaihdettu koskaan”, Kemppainen sanoo. Juttu jatkuu videon jälkeen.


Jos suodatin on tarpeeksi ­kauan vaihtamatta, se tukkeutuu. Silloin sisälle ei tule riittävästi puhdasta ilmaa eikä ilma vaihdu kunnolla. Tukkoinen suodatin voi vaikuttaa myös rakennuksen painesuhteisiin.

”Rakennuksesta saattaa tulla ylipaineinen tai liian alipaineinen. Liika alipaineisuus voi johtaa siihen, että ilma alkaa tulla sisälle rakenteiden vuotokohdista”, Kemppainen sanoo.

Hänen mukaansa osa ihmisistä on tottunut elämään hyvin tunkkaisissa kodeissa ja he pitävät sitä normaalina.

Pientaloissa koneellinen ilmanvaihto on ollut jo pitkään, mutta kerrostaloissa huoneistokohtaiset ilmanvaihtokoneet ovat yleistyneet vasta 2000-luvulla. Koska järjestelmä on monelle uusi asia, kaikki eivät tiedä, että sitä pitää huoltaa.

Kemppaisen mukaan kerros- ja rivitaloissa on suositeltavaa, että taloyhtiö tilaa suodattimet yhteishankintana pari kolme kertaa vuodessa ja jakaa ne asukkaille asennusohjeiden kera. Näin suodattimien vaihto ei pääse unohtumaan edes vahingossa.

Ilmanvaihtokone on yleensä märkätilassa, kuten kodinhoito- tai kylpyhuoneessa. Se voi olla myös eteisessä, jossakin kaapissa tai vaikka varastossa, kuten Limmosilla.

Joissakin taloissa on keskitetty ilmanvaihto, jolloin tulo- ja poistoilmajärjestelmä on huoneistojen ulkopuolella. Tällöin ilmanvaihtokoneen huoltaminen on taloyhtiön vastuulla.

Ammattilaisen tehtävä on puolestaan ilmanvaihdon kanaviston nuohoaminen. Se täytyy tehdä kymmenen vuoden välein.


Ilmanvaihtokoneen huoltaminen on helppoa. Ensin avataan huoltoluukku ja kytketään virta pois päältä.

Sen jälkeen likaiset suodattimet vedetään ulos koneesta ja asennetaan uudet tilalle.

Imuroimalla voi hieman pidentää suodattimien käyttöikää, mutta pesua ne eivät kestä. Myös ilmanvaihtokoneen sisäpinnat on hyvä imuroida pari kertaa vuodessa ja pyyhkiä pölyt huoneissa olevista venttiileistä.


Kerran vuodessa kannattaa tarkistaa koneen tiivisteet ja rassata pohjalla oleva kondenssi­veden poistoputken reikä, jos sellainen on.

Lämmöntalteenottokennon voi huuhdella parin vuoden välein juoksevalla vedellä.

Ulkona talon seinässä olevaa raitisilmasäleikköä ei saa peittää hyttysverkolla, sillä verkko voi tukkeutua ja ilmanvaihtokoneen toiminta heikentyä.

”Idea on, että kaikki roskat kerääntyvät karkeasuodattimelle ilmanvaihtokoneen sisälle, josta ne putsataan pois”, Kemppainen sanoo.


Marraskuussa 2015 HS:ssa opastettiin, miten suodattimet vaihdetaan, jos kodissa on painovoimainen ilmanvaihto.

Allergikon kannattaa vaihtaa ilmanvaihtoventtiileihin allergiasuodattimet, neuvottiin helmikuussa 2016.

Ilmalämpöpumpun sisäosien puhdistuksesta ja pumpun huollosta kerrottiin HS:ssa lokakuussa 2015.

 

Suodattimissa on paljon vaihtoehtoja ja hintaeroja

Suodattimia voi ostaa valmistajalta, verkkokaupasta ja rautakaupasta. Saatavilla on valmistajien alkuperäisiä suodattimia, koti- ja ulkomaisia suodatinpaketteja ja metritavarana myytävää suodatinkangasta.

Itse leikattava suodatinkangas on muita halvempaa. Sisäilma- ja korjausneuvonnan päällikkö Timo Kujala Hengitysliitosta ei silti suosittele käyttämään sitä. Kun kangasta leikkaa itse, on riskinä, että suodattimista tulee väärän kokoisia.

”Ne eivät välttämättä pysy paikoillaan, ja niihin voi jäädä vuotoaukkoja, jolloin ilma pääsee suodattamattomana sisälle. Valmiit suodatinpaketit ovat ilma­tiiviitä”, Kujala sanoo.

Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntija Arto Kemppainen sanoo, että metritavarana myytävät suodattimet ovat laadullisesti kohtuullisen hyviä, kunhan suodatinluokka on oikea.

”Jos suodatinluokka ei ole valmistajan määrittelemä, suodatinta ei pidä käyttää. Muuten ­ilmamäärät ja painesuhteet voivat muuttua asunnossa”, Kemppainen sanoo.

Suodattimen luokka ja tehokkuus on ilmaistu kirjaimina ja numeroina. F tarkoittaa hienosuodatinta ja G ja EU karkea­suodattimia. Hienosuodattimet suodattavat ilman epäpuhtauksia tehokkaammin kuin karkeasuodattimet.

Mitä suurempi numero suodattimessa on, sitä paremmin suodatin suodattaa.

Tiedot omaan ilmanvaihto­koneeseen sopivista suodattamista saa laitteen huolto-ohjeista tai valmistajalta.

Fakta

Muista tämä painovoimaisessa talossa


 Ulkoilmaventtiileiden suodattimien huolto on tärkeää myös talossa, jossa on painovoimainen ilmanvaihto. Venttiilit ovat tällöin joko ikkunan rakenteessa tai seinässä ikkunan lähellä.

 Niihin on saatavilla muutamia erilaisia suodattimia: karkeasuodattimet voi pestä astianpesuaineella, ja ne kannattaa vaihtaa muutaman vuoden välein.

 Vaihtoehtoina ovat allergia- ja tehosuodattimet, jotka suodattavat ilman epäpuhtauksia karkea­suodatinta paremmin. ­

Niitä ei voi pestä, vaan ne vaih­detaan kerran tai pari vuodessa.

 Ulkoilmaventtiileitä kutsutaan myös korvaus-, tulo- ja raitisilmaventtiileiksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  2. 2

   Toimeentulotuen siirrolla Kelaan on kafkamaisia seurauksia – jopa vähävaraiselle vainajalle on haettava toimeentulotukea

  3. 3

   Virkanainen kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  4. 4

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  5. 5

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  6. 6

   Muutaman kuukauden seurustelusta seurasi kahdeksan vuoden piina – Poikaystävä vei Minnan, 26, pankkitunnukset ja otti kymmeniä lainoja

  7. 7

   Poliisi väijyi kuukauden Itiksen käytävillä – kiinni jääneen huumekoplan jäljiltä löytyi kilokaupalla amfetamiinia ja kokaiinia

  8. 8

   Uusi hoito näyttää hävittäneen hi-viruksen viidessä potilaassa

  9. 9

   Isotuloinen lääkäri vaatii avoimuutta muiltakin – ”Jos asia koetaan hankalaksi, pitää olla toinen systeemi, joka toimii”

  10. 10

   Valkoinen talo torjui osan toimittajista lehdistötilaisuudesta – NYT:n mukaan vastaavaa ei ole tapahtunut ikinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  3. 3

   Oksennuksen ja ulosteen löyhkä piinaa Helsingissä ja Espoossa

  4. 4

   Suomalaisen postimyynti­yrityksen epäillään jättäneen maksamatta kaksi miljoonaa euroa veroja – ”Asiakkaita ihan valtavasti”

  5. 5

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  6. 6

   Mies vainosi naapuriaan kuukausia: odotti melkein joka yö pimeässä rappukäytävässä töistä palaavaa naista

  7. 7

   Pilvi Hämäläiselle, 31, sanottiin, ettei hänestä voi tulla näyttelijää – nyt hän on Aina Inkeri Ankeinen, Putouksen uusi tähti

  8. 8

   Poliisi väijyi kuukauden Itiksen käytävillä – kiinni jääneen huumekoplan jäljiltä löytyi kilokaupalla amfetamiinia ja kokaiinia

  9. 9

   Virkanainen kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  10. 10

   Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  4. 4

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  8. 8

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  9. 9

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  10. 10

   ”Toni” vaati treffien jälkeen kumppania maksamaan puolet ja syntyi jupakka – siellä, missä nimetön keskustelu Suomessa muuten toimii

  11. Näytä lisää