Valikko
Koti

Näin suojaat kotisi tulipalolta – palovaroittimia voi olla enemmänkin kuin laki määrää

Tulipalon kotona aiheuttaa useimmiten liesi, valaisin tai saunan kiuas. HS neuvoo, miten varmistat kodin turvallisuuden myös jouluna.

Suomessa syttyi viime vuonna yli viisituhatta rakennuspaloa. Yli puolet eli 2 800 niistä syttyi omakotitaloissa, rivitaloissa tai kerrostaloissa.

Jos kotona syttyy tulipalo, sen aiheuttaa yleisimmin liesi, valaisin tai saunan kiuas.

Turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino Suomen pelastusalan keskusjärjestöstä antaa vihjeitä siitä, miten kodin turvallisuutta voi parantaa.

Palovaroittimet

Testaa palovaroittimen toiminta kerran kuussa ja vaihda paristot kerran vuodessa. Varoitin alkaa varoittaa paristojen loppumisesta piippaamalla. Markkinoilla on myös viisi tai kymmenen vuotta kestäviä paristoja.


Joissakin taloyhtiöissä on kiinteitä sähköverkkoon asennettuja palovaroittimia. Niissä paristonvaihto kuuluu taloyhtiölle.

Lain mukaan palovaroitin täytyy olla jokaisessa kerroksessa jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohti. Varoitin kannattaa kuitenkin asentaa kaikkiin makuu­huoneisiin ja ulosmenoreitille.

Sijoita palovaroitin kattoon vähintään puolen metrin päähän nurkista, jolloin savu pääsee varoittimeen esteettä. Keittiöön varoitinta ei kannata asentaa, koska varoitin voi reagoida turhaan.

Sarjaan kytketyt palovaroittimet toimivat niin, että jos jokin varoitin havaitsee savua, kaikki kodin palovaroittimet alkavat hälyttää yhtä aikaa.

Sammutuskalusto

Kotiin kannattaa hankkia alkusammutuskalusto. Sammutuspeitteellä voi tukahduttaa pienen palonalun.

Käsisammuttimeksi sisätiloihin sopii nestesammutin, joka ei sotke kotia yhtä paljon kuin jauhesammutin. Jauhesammutin taas käy autotalliin tai ulkovarastoon, jossa lämpö­tila vaihtelee.

Kotiin kannattaa hankkia kuuden kilon sammutin. Kahden kilon käsisammutin sopii lähinnä autoon tai veneeseen.

Vanhan sammuttimen toiminta pitää tarkistuttaa huoltoliikkeessä säännöllisesti. Seuraavan tarkastuksen ajankohta selviää sammuttimen kyljessä olevasta tarrasta.


Uuni ja liesi

Ennen joulua monissa kodeissa paistetaan kinkku, jolloin uuni on päällä koko yön. Pitkä paistoaika ja uunin matala lämpötila johtavat harvoin vaaratilanteisiin. Kinkun paistumista valvotaan yleensä hyvin.

Suurin uhka tulipalon syttymiseen syntyy, jos liesi unohtuu päälle ja sen lähellä on syttyviä materiaaleja, esimerkiksi talouspaperia.

Lieteen voi asentaa turvalaitteen, joka hälyttää äänimerkillä lämpötilan noususta tai muusta vaarasta. Laite katkaisee liedestä sähköt. Joissakin malleissa on nestesammutus­järjestelmä, joka sammuttaa jo syttyneen palon.

Turvalaitteita ostettaessa kannattaa tarkastaa, että laitteet ovat EU:n liesiturvastandardin (EN50615) mukaisia. Älä säilytä mitään tavaroita lieden päällä.

Sauna

Saunapaloja syttyy, kun pyykkejä kuivatetaan löylyhuoneessa. Kuivata pyykit pyykkihuoneessa tai pesuhuoneessa.

Jätä saunan ovi raolleen saunomisen jälkeen. Silloin löylyhuone, pesuhuone ja pesuhuoneessa olevat pyykit kuivuvat.

Tulisijat

Takkojen tekniikka on kehittynyt niin paljon, ettei lämmön leviämistä harakoille tarvitse pelätä kuten takavuosina. Kun avotakkoja oli paljon, savupelti piti sulkea nopeasti, ettei lämpö karannut.

Nyt varaavissa tulisijoissa on kanavisto, joka ottaa lämmön talteen. Anna hiilloksen hiipua rauhassa. Vasta kun se on sammunut kokonaan, savupellin voi sulkea.

Valaisimet

Led-valot ovat turvallisia, mutta huolehdi hyvästä ilmankierrosta samalla tavalla kuin halogeenilamppujen ympärillä. Kun uusit valai­simia, noudata valaisimien asennus- ja käyttöohjeita.

Vaihda palaneet tai välkkyvät loistelamput heti. Älä asenna valaisimeen suositustehoa voimakkaampaa lamppua.

Viallinen sähkölaite

Rikki menneen sähkölaitteen huomaa äänestä ja hajusta. Jos laite sirisee, särisee tai poksahtelee, se on merkki viasta. Laitteen tai johdon käryäminen varoittavat vaarasta. Laite pitää huoltaa tai hankkia uusi.

Jos epäilee, että kodin sähköissä tai sähkölaitteissa on vikaa, voi teettää sähköasennuksen kuntotarkastuksen. Siinä selvitetään muun muassa sähkö­mittarin, sulakkeiden, pistorasioiden ja valaisimien kunto. Teetä kunto­tarkastus, korjaukset ja asennukset ammattilaisella.


Kynttilät

Kynttilä on pieni avotuli, jota täytyy kunnioittaa. Aseta kynttilä tukevalle kynttilänjalalle paikkaan, jossa lähellä ei ole helposti syttyvää materiaalia. Tuli voi levitä, jos ilmavirta liikuttaa esimerkiksi lähellä olevaa verhoa.

Turvallisimpia kynttilänjalkoja ovat metallista, posliinista tai kivestä valmistetut tukevat kynttilänjalat. Älä käytä muovi- paperi- tai kangasmansetteja, jotka syttyvät helposti palamaan.

Jos sisustat sisälyhdyillä, hanki lyhty, jossa ilma kiertää. Sen täytyy olla yläosastaan avoin. Silloin ilmavirta jäähdyttää lyhtyä.

Umpinainen lasilyhty voi räjähtää pirstaleiksi, kun se kuumenee. Lue käyttöohjeet.

Älä asettele lämpökynttilöitä liian lähelle toisiaan. Turvallinen väli on noin kymmenen senttiä.

Steariini sulaa lämpökynttilässä. Vieri viereen sijoitetut tuikut voivat lämmittää toistensa alumiiniastioita, jolloin riskinä on että kynttiläryppään nestepinta roihahtaa palamaan.

Roihu voi nousta jopa puoleen metriin. Jos näin käy, sammuta palo tukahduttamalla sammutuspeitolla.

Lämpökynttilät voi asetella sellaiselle kivi- lasi tai puualustalle, joka ei lämpene herkästi. Lasiset kynttilöille tarkoitetut kupit ovat hyviä astioita tuikuille. Nekin kannattaa sijoittaa vähintään kymmenen sentin päähän toisistaan.

Älä jätä kynttilöitä palamaan ilman valvontaa.

Ulkoroihut

Tue ulkoroihu kunnolla. Hyvä jalusta pitää roihun paikallaan myös tuulessa ja tuiskussa. Tuulenpuuska voi lennättää maahan sijoitetun roihun pitkälle.

Ulkoroihuja täytyy valvoa. Jos nestepinta syttyy palamaan, se tukahdutetaan lapiolla tai sammutuspeitteellä. Ulkoroihua ei saa polttaa sisällä eikä parvekkeella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tulipalot
 • Turvallisuus
 • Joulu
 • Asuminen
 • Paloturvallisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  2. 2

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  3. 3

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  4. 4

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  5. 5

   CIA:n tiedusteluraportti: Suomi tavoitteli Karjalan palautusta kunnostamalla tarpeettoman Saimaan kanavan

  6. 6

   Trump aloitti suurten lupaustensa lunastamisen – veti Yhdysvallat vapaakauppa­sopimus TPP:stä

  7. 7

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  8. 8

   Puolustusministeri Niinistö ryöpyttää: ”Reservikarkurit eivät ansaitse arvostustamme”

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Kolmea miestä epäillään raiskauksesta Ruotsissa – rikos näkyi suorana lähetyksenä Facebookissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  3. 3

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  4. 4

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  5. 5

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  6. 6

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  7. 7

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  6. 6

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  7. 7

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  8. 8

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  9. 9

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  10. 10

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  11. Näytä lisää