Valikko
Koti

Näin suojaat kotisi tulipalolta – palovaroittimia voi olla enemmänkin kuin laki määrää

Tulipalon kotona aiheuttaa useimmiten liesi, valaisin tai saunan kiuas. HS neuvoo, miten varmistat kodin turvallisuuden myös jouluna.

Suomessa syttyi viime vuonna yli viisituhatta rakennuspaloa. Yli puolet eli 2 800 niistä syttyi omakotitaloissa, rivitaloissa tai kerrostaloissa.

Jos kotona syttyy tulipalo, sen aiheuttaa yleisimmin liesi, valaisin tai saunan kiuas.

Turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino Suomen pelastusalan keskusjärjestöstä antaa vihjeitä siitä, miten kodin turvallisuutta voi parantaa.

Palovaroittimet

Testaa palovaroittimen toiminta kerran kuussa ja vaihda paristot kerran vuodessa. Varoitin alkaa varoittaa paristojen loppumisesta piippaamalla. Markkinoilla on myös viisi tai kymmenen vuotta kestäviä paristoja.


Joissakin taloyhtiöissä on kiinteitä sähköverkkoon asennettuja palovaroittimia. Niissä paristonvaihto kuuluu taloyhtiölle.

Lain mukaan palovaroitin täytyy olla jokaisessa kerroksessa jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohti. Varoitin kannattaa kuitenkin asentaa kaikkiin makuu­huoneisiin ja ulosmenoreitille.

Sijoita palovaroitin kattoon vähintään puolen metrin päähän nurkista, jolloin savu pääsee varoittimeen esteettä. Keittiöön varoitinta ei kannata asentaa, koska varoitin voi reagoida turhaan.

Sarjaan kytketyt palovaroittimet toimivat niin, että jos jokin varoitin havaitsee savua, kaikki kodin palovaroittimet alkavat hälyttää yhtä aikaa.

Sammutuskalusto

Kotiin kannattaa hankkia alkusammutuskalusto. Sammutuspeitteellä voi tukahduttaa pienen palonalun.

Käsisammuttimeksi sisätiloihin sopii nestesammutin, joka ei sotke kotia yhtä paljon kuin jauhesammutin. Jauhesammutin taas käy autotalliin tai ulkovarastoon, jossa lämpö­tila vaihtelee.

Kotiin kannattaa hankkia kuuden kilon sammutin. Kahden kilon käsisammutin sopii lähinnä autoon tai veneeseen.

Vanhan sammuttimen toiminta pitää tarkistuttaa huoltoliikkeessä säännöllisesti. Seuraavan tarkastuksen ajankohta selviää sammuttimen kyljessä olevasta tarrasta.


Uuni ja liesi

Ennen joulua monissa kodeissa paistetaan kinkku, jolloin uuni on päällä koko yön. Pitkä paistoaika ja uunin matala lämpötila johtavat harvoin vaaratilanteisiin. Kinkun paistumista valvotaan yleensä hyvin.

Suurin uhka tulipalon syttymiseen syntyy, jos liesi unohtuu päälle ja sen lähellä on syttyviä materiaaleja, esimerkiksi talouspaperia.

Lieteen voi asentaa turvalaitteen, joka hälyttää äänimerkillä lämpötilan noususta tai muusta vaarasta. Laite katkaisee liedestä sähköt. Joissakin malleissa on nestesammutus­järjestelmä, joka sammuttaa jo syttyneen palon.

Turvalaitteita ostettaessa kannattaa tarkastaa, että laitteet ovat EU:n liesiturvastandardin (EN50615) mukaisia. Älä säilytä mitään tavaroita lieden päällä.

Sauna

Saunapaloja syttyy, kun pyykkejä kuivatetaan löylyhuoneessa. Kuivata pyykit pyykkihuoneessa tai pesuhuoneessa.

Jätä saunan ovi raolleen saunomisen jälkeen. Silloin löylyhuone, pesuhuone ja pesuhuoneessa olevat pyykit kuivuvat.

Tulisijat

Takkojen tekniikka on kehittynyt niin paljon, ettei lämmön leviämistä harakoille tarvitse pelätä kuten takavuosina. Kun avotakkoja oli paljon, savupelti piti sulkea nopeasti, ettei lämpö karannut.

Nyt varaavissa tulisijoissa on kanavisto, joka ottaa lämmön talteen. Anna hiilloksen hiipua rauhassa. Vasta kun se on sammunut kokonaan, savupellin voi sulkea.

Valaisimet

Led-valot ovat turvallisia, mutta huolehdi hyvästä ilmankierrosta samalla tavalla kuin halogeenilamppujen ympärillä. Kun uusit valai­simia, noudata valaisimien asennus- ja käyttöohjeita.

Vaihda palaneet tai välkkyvät loistelamput heti. Älä asenna valaisimeen suositustehoa voimakkaampaa lamppua.

Viallinen sähkölaite

Rikki menneen sähkölaitteen huomaa äänestä ja hajusta. Jos laite sirisee, särisee tai poksahtelee, se on merkki viasta. Laitteen tai johdon käryäminen varoittavat vaarasta. Laite pitää huoltaa tai hankkia uusi.

Jos epäilee, että kodin sähköissä tai sähkölaitteissa on vikaa, voi teettää sähköasennuksen kuntotarkastuksen. Siinä selvitetään muun muassa sähkö­mittarin, sulakkeiden, pistorasioiden ja valaisimien kunto. Teetä kunto­tarkastus, korjaukset ja asennukset ammattilaisella.


Kynttilät

Kynttilä on pieni avotuli, jota täytyy kunnioittaa. Aseta kynttilä tukevalle kynttilänjalalle paikkaan, jossa lähellä ei ole helposti syttyvää materiaalia. Tuli voi levitä, jos ilmavirta liikuttaa esimerkiksi lähellä olevaa verhoa.

Turvallisimpia kynttilänjalkoja ovat metallista, posliinista tai kivestä valmistetut tukevat kynttilänjalat. Älä käytä muovi- paperi- tai kangasmansetteja, jotka syttyvät helposti palamaan.

Jos sisustat sisälyhdyillä, hanki lyhty, jossa ilma kiertää. Sen täytyy olla yläosastaan avoin. Silloin ilmavirta jäähdyttää lyhtyä.

Umpinainen lasilyhty voi räjähtää pirstaleiksi, kun se kuumenee. Lue käyttöohjeet.

Älä asettele lämpökynttilöitä liian lähelle toisiaan. Turvallinen väli on noin kymmenen senttiä.

Steariini sulaa lämpökynttilässä. Vieri viereen sijoitetut tuikut voivat lämmittää toistensa alumiiniastioita, jolloin riskinä on että kynttiläryppään nestepinta roihahtaa palamaan.

Roihu voi nousta jopa puoleen metriin. Jos näin käy, sammuta palo tukahduttamalla sammutuspeitolla.

Lämpökynttilät voi asetella sellaiselle kivi- lasi tai puualustalle, joka ei lämpene herkästi. Lasiset kynttilöille tarkoitetut kupit ovat hyviä astioita tuikuille. Nekin kannattaa sijoittaa vähintään kymmenen sentin päähän toisistaan.

Älä jätä kynttilöitä palamaan ilman valvontaa.

Ulkoroihut

Tue ulkoroihu kunnolla. Hyvä jalusta pitää roihun paikallaan myös tuulessa ja tuiskussa. Tuulenpuuska voi lennättää maahan sijoitetun roihun pitkälle.

Ulkoroihuja täytyy valvoa. Jos nestepinta syttyy palamaan, se tukahdutetaan lapiolla tai sammutuspeitteellä. Ulkoroihua ei saa polttaa sisällä eikä parvekkeella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tulipalot
 • Turvallisuus
 • Joulu
 • Asuminen
 • Paloturvallisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin

  4. 4

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  5. 5

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  6. 6

   Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  10. 10

   Britannia kertoi viimein brexit-tarjouksestaan – näillä ehdoin EU-kansalaiset saisivat jäädä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  7. 7

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  8. 8

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  9. 9

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  10. 10

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana
  3. Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”
  4. DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin
  5. Tunti sitten
  6. Videotuomarointi kuohuttaa Venäjällä MM-kisojen esiturnauksessa – Fifa myöntää ongelmat, mutta haluaa VAR-järjestelmän ensi vuoden turnaukseen
  7. Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”
  8. Keskustan ja kokoomuksen välit kiristyivät aikataulupaineen takia – Hallitus joutunee täydentämään esitystään sote-uudistuksesta
  9. 2 tuntia sitten
  10. Oli voittamassa Mestarien liigaa Sami Hyypiän kanssa – nyt norjalaisviilettäjä vaihtaa maastohiihdon maratonmatkoille: ”Menen aina all-in”
  11. Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin
  12. USA:n korkein oikeus sallii maahantulokiellon soveltamisen osittain – Trump: Päätös on selvä voitto kansalliselle turvallisuudellemme
  13. Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella
  14. Näytä lisää