Valikko
Koti

Näin suojaat kotisi tulipalolta – palovaroittimia voi olla enemmänkin kuin laki määrää

Tulipalon kotona aiheuttaa useimmiten liesi, valaisin tai saunan kiuas. HS neuvoo, miten varmistat kodin turvallisuuden myös jouluna.

Suomessa syttyi viime vuonna yli viisituhatta rakennuspaloa. Yli puolet eli 2 800 niistä syttyi omakotitaloissa, rivitaloissa tai kerrostaloissa.

Jos kotona syttyy tulipalo, sen aiheuttaa yleisimmin liesi, valaisin tai saunan kiuas.

Turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino Suomen pelastusalan keskusjärjestöstä antaa vihjeitä siitä, miten kodin turvallisuutta voi parantaa.

Palovaroittimet

Testaa palovaroittimen toiminta kerran kuussa ja vaihda paristot kerran vuodessa. Varoitin alkaa varoittaa paristojen loppumisesta piippaamalla. Markkinoilla on myös viisi tai kymmenen vuotta kestäviä paristoja.


Joissakin taloyhtiöissä on kiinteitä sähköverkkoon asennettuja palovaroittimia. Niissä paristonvaihto kuuluu taloyhtiölle.

Lain mukaan palovaroitin täytyy olla jokaisessa kerroksessa jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohti. Varoitin kannattaa kuitenkin asentaa kaikkiin makuu­huoneisiin ja ulosmenoreitille.

Sijoita palovaroitin kattoon vähintään puolen metrin päähän nurkista, jolloin savu pääsee varoittimeen esteettä. Keittiöön varoitinta ei kannata asentaa, koska varoitin voi reagoida turhaan.

Sarjaan kytketyt palovaroittimet toimivat niin, että jos jokin varoitin havaitsee savua, kaikki kodin palovaroittimet alkavat hälyttää yhtä aikaa.

Sammutuskalusto

Kotiin kannattaa hankkia alkusammutuskalusto. Sammutuspeitteellä voi tukahduttaa pienen palonalun.

Käsisammuttimeksi sisätiloihin sopii nestesammutin, joka ei sotke kotia yhtä paljon kuin jauhesammutin. Jauhesammutin taas käy autotalliin tai ulkovarastoon, jossa lämpö­tila vaihtelee.

Kotiin kannattaa hankkia kuuden kilon sammutin. Kahden kilon käsisammutin sopii lähinnä autoon tai veneeseen.

Vanhan sammuttimen toiminta pitää tarkistuttaa huoltoliikkeessä säännöllisesti. Seuraavan tarkastuksen ajankohta selviää sammuttimen kyljessä olevasta tarrasta.


Uuni ja liesi

Ennen joulua monissa kodeissa paistetaan kinkku, jolloin uuni on päällä koko yön. Pitkä paistoaika ja uunin matala lämpötila johtavat harvoin vaaratilanteisiin. Kinkun paistumista valvotaan yleensä hyvin.

Suurin uhka tulipalon syttymiseen syntyy, jos liesi unohtuu päälle ja sen lähellä on syttyviä materiaaleja, esimerkiksi talouspaperia.

Lieteen voi asentaa turvalaitteen, joka hälyttää äänimerkillä lämpötilan noususta tai muusta vaarasta. Laite katkaisee liedestä sähköt. Joissakin malleissa on nestesammutus­järjestelmä, joka sammuttaa jo syttyneen palon.

Turvalaitteita ostettaessa kannattaa tarkastaa, että laitteet ovat EU:n liesiturvastandardin (EN50615) mukaisia. Älä säilytä mitään tavaroita lieden päällä.

Sauna

Saunapaloja syttyy, kun pyykkejä kuivatetaan löylyhuoneessa. Kuivata pyykit pyykkihuoneessa tai pesuhuoneessa.

Jätä saunan ovi raolleen saunomisen jälkeen. Silloin löylyhuone, pesuhuone ja pesuhuoneessa olevat pyykit kuivuvat.

Tulisijat

Takkojen tekniikka on kehittynyt niin paljon, ettei lämmön leviämistä harakoille tarvitse pelätä kuten takavuosina. Kun avotakkoja oli paljon, savupelti piti sulkea nopeasti, ettei lämpö karannut.

Nyt varaavissa tulisijoissa on kanavisto, joka ottaa lämmön talteen. Anna hiilloksen hiipua rauhassa. Vasta kun se on sammunut kokonaan, savupellin voi sulkea.

Valaisimet

Led-valot ovat turvallisia, mutta huolehdi hyvästä ilmankierrosta samalla tavalla kuin halogeenilamppujen ympärillä. Kun uusit valai­simia, noudata valaisimien asennus- ja käyttöohjeita.

Vaihda palaneet tai välkkyvät loistelamput heti. Älä asenna valaisimeen suositustehoa voimakkaampaa lamppua.

Viallinen sähkölaite

Rikki menneen sähkölaitteen huomaa äänestä ja hajusta. Jos laite sirisee, särisee tai poksahtelee, se on merkki viasta. Laitteen tai johdon käryäminen varoittavat vaarasta. Laite pitää huoltaa tai hankkia uusi.

Jos epäilee, että kodin sähköissä tai sähkölaitteissa on vikaa, voi teettää sähköasennuksen kuntotarkastuksen. Siinä selvitetään muun muassa sähkö­mittarin, sulakkeiden, pistorasioiden ja valaisimien kunto. Teetä kunto­tarkastus, korjaukset ja asennukset ammattilaisella.


Kynttilät

Kynttilä on pieni avotuli, jota täytyy kunnioittaa. Aseta kynttilä tukevalle kynttilänjalalle paikkaan, jossa lähellä ei ole helposti syttyvää materiaalia. Tuli voi levitä, jos ilmavirta liikuttaa esimerkiksi lähellä olevaa verhoa.

Turvallisimpia kynttilänjalkoja ovat metallista, posliinista tai kivestä valmistetut tukevat kynttilänjalat. Älä käytä muovi- paperi- tai kangasmansetteja, jotka syttyvät helposti palamaan.

Jos sisustat sisälyhdyillä, hanki lyhty, jossa ilma kiertää. Sen täytyy olla yläosastaan avoin. Silloin ilmavirta jäähdyttää lyhtyä.

Umpinainen lasilyhty voi räjähtää pirstaleiksi, kun se kuumenee. Lue käyttöohjeet.

Älä asettele lämpökynttilöitä liian lähelle toisiaan. Turvallinen väli on noin kymmenen senttiä.

Steariini sulaa lämpökynttilässä. Vieri viereen sijoitetut tuikut voivat lämmittää toistensa alumiiniastioita, jolloin riskinä on että kynttiläryppään nestepinta roihahtaa palamaan.

Roihu voi nousta jopa puoleen metriin. Jos näin käy, sammuta palo tukahduttamalla sammutuspeitolla.

Lämpökynttilät voi asetella sellaiselle kivi- lasi tai puualustalle, joka ei lämpene herkästi. Lasiset kynttilöille tarkoitetut kupit ovat hyviä astioita tuikuille. Nekin kannattaa sijoittaa vähintään kymmenen sentin päähän toisistaan.

Älä jätä kynttilöitä palamaan ilman valvontaa.

Ulkoroihut

Tue ulkoroihu kunnolla. Hyvä jalusta pitää roihun paikallaan myös tuulessa ja tuiskussa. Tuulenpuuska voi lennättää maahan sijoitetun roihun pitkälle.

Ulkoroihuja täytyy valvoa. Jos nestepinta syttyy palamaan, se tukahdutetaan lapiolla tai sammutuspeitteellä. Ulkoroihua ei saa polttaa sisällä eikä parvekkeella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tulipalot
 • Turvallisuus
 • Joulu
 • Asuminen
 • Paloturvallisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Oudoilla havainne­kuvilla yritetään vaikuttaa – Helsinkiläis­mies turhautui ja kokeili, miltä Pasilan tornitalot näyttäisivät todellisuudessa

  2. 2

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  3. 3

   Kauppojen vapaat aukiolot ovat kaataneet yrityksiä ja lisänneet silpputyötä – kohta Helsingissä on Prisma, joka ei sulkeudu ikinä

  4. 4

   Uber, Facebook, Apple, Microsoft – on selkeät syyt, miksi arkemme on täynnä amerikkalaisia eikä suomalaisia keksintöjä

  5. 5

   Kela-korvausten leikkaus ohjaa suomalaisia julkiseen hoitoon – Lääkäri arvioi: Osa jättänyt hoidot kokonaan väliin

  6. 6

   Pyöräteiden rakentamisessa on menty liiallisuuksiin Helsingissä – Miksi pyöräilyväylä tarvitsee moottoritien verran tilaa?

  7. 7

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  8. 8

   Ex-presidentti George W. Bush näpäytti Trumpia: ”Tarvitsemme riippumatonta mediaa”

  9. 9

   Autovakuutuksen uudistus voi tuoda satojen eurojen säästöt – HS vertaili pakollisen liikenne­vakuutuksen ehtoja ja hintoja

  10. 10

   Onko Trump saanut mitään hyvää aikaan? Pysyykö hän vallassa koko kautensa? HS vastaa lukijoiden kysymyksiin presidentin alkukaudesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  2. 2

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  3. 3

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  4. 4

   Moonlight palkittiin yllättäen parhaana elokuvana, palkinto kuulutettiin ensin La La Landille – HS listasi kaikki vuoden Oscar-voittajat

  5. 5

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  6. 6

   Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

  7. 7

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  8. 8

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  9. 9

   Facebook ei paljasta, miten uusia kavereita ehdotetaan – seksuaalirikoksen uhrin näkymään ilmestyi ahdistelijan profiili

  10. 10

   Uusi tiedonmuru Herttoniemestä kadonneen Harry Karjalaisen etsinnöissä – nähty Sipoonkorven liepeillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  5. 5

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  8. 8

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  9. 9

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  10. 10

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  11. Näytä lisää