Valikko

Joulukoristeet ovat nyt tuoksuvia – askartelublogia pitävät Jani ja Aleksi kertovat, miten niitä tehdään

Jani Koskinen ja Aleksi Lindberg kehittivät HS:n lukijoita varten kolme helppoa joulukoristetta. Miehet näyttävät videolla, miten askarrellaan luminen käpy, kanelitankohimmeli sekä pakettiruusuke.

Lämpö tulvahtaa vastaan heti, kun Jani Koskinen avaa oven hänen ja Aleksi Lindbergin kotiin Helsingin Aurinkolahdessa. Ei ole epäilystäkään siitä, minne vieras on saapunut – todellisten jouluharrastajien kotiin.

Moderni, mustalla ja valkoisella sisustettu kaksio puhkuu joulutunnelmaa. Kynttilät palavat, ja joka puolella on kauniita jouluisia asetelmia ja koristeita.

Muhkean kuusen alta pilkottaa kasa kauniita paketteja. On tyylikästä ja kodikasta. Huovutettuja tonttuja ei näy.


Suuri osa kodin koristeista sekä kaikki joulupaketit ovat Koskisen ja Lindbergin itse tekemiä. Lahjat on nyt jo tosin viety ystäville ja sukulaisille.

Lindberg ja Koskinen perustivat kaksi vuotta sitten Kaikki paketissa -nimisen, askartelua käsittelevän blogin.

”Huomasimme pian tutustuttuamme, että askartelu on meille yhteinen intohimo. Oli hienoa, kun Aleksi erään bussimatkan aikana yhtäkkiä kaivoi puikot esiin ja alkoi kutoa villasukkaa. Se oli iso yllätys”, sanoo Jani Koskinen, 33.

”En ole taidoiltani niin hyvä kuin Aleksi. Kun tein aikoinaan koulussa pannulapun, tuli siitäkin ihan vino”, Koskinen nauraa.

”Olemme kuitenkin molemmat olleet aina perheissämme se, jolle muut tuovat aatonaattoiltana kasan lahjoja paketoitavaksi ”, kertoo Lindberg, 26.


Lindberg ja Koskinen ovat joulufaneja. He aloittavat jouluun valmistautumisen toden teolla viimeistään syksyllä.

”Facebookin erilaisissa jouluryhmissä voi fiilistellä ympäri vuoden. Kaverit eivät oikein jaksaisi, kun puhumme joulujuttuja jo lokakuussa”, Lindberg nauraa.

Ensimmäinen uusi koriste valmistui jo kesällä. Adventtikynttelikkö on tehty neliönmuotoisesta, kullanväriseksi spreijatusta tarjottimesta, johon on liimattu kynttilänpesät.

Keskelle on aseteltu pieni perinteinen enkelikello.

”Päätin tehdä Janille joulu­kalenterin. Keräsin sitä varten mökiltä oksia jo syyskuussa”, Lindberg kertoo.

Kuusen muotoinen kalenteri muodostuu oksista, juuttinarusta ja led-valosarjasta. Kuusessa roikkuvien puupalojen takaa löytyy joka päivälle jokin pieni tehtävä tai palvelus.

”Joulu on täällä, illalla koristellaan kuusi yhdessä”, luki ensimmäisessä luukussa. ”Tänään leivotaan yhdessä”, lukee toisessa. Juttu jatkuu kuvasarjan jälkeen.Varsinaiset jouluvalmistelut alkavat viimeistään lokakuussa. ”Mietimme, mitä laitamme pakettiin, miten koristelemme kodin ja mitä tarjoamme ruuaksi”, Koskinen sanoo.

Lindberg vastaa yleensä joulukuusesta. Se koristellaan joulukuun ensimmäisenä päivänä.

Joulukuun alussa Lindberg ja Koskinen tarjoavat ystävilleen jouluaterian. Se ei ole perinteinen jouluillallinen, vaan siihen haetaan joka vuosi uusia ideoita.

Tänä vuonna pöydässä oli muun muassa rosollipateeta ja tanskalaisia jouluherkkuja: ankanrintaa ja karamellisoituja perunoita. Jälkiruokana oli suklaasta pursotetut, mustikkavaahdolla koristetut syötävät jälkiruokakulhot.

”Jouluateriaa aletaan suunnitella jo marraskuussa. Kattaus on siinä tietysti isossa roolissa”, Lindberg sanoo.

Joulukuun pakolliseen ohjelmaan kuuluu myös jokin joulukonsertti, Tuomaan markkinat sekä matka.

”Käymme aina joulukuun puolivälissä Tukholmassa rauhoittumassa. Vietämme siellä päivän kahdestaan ja imemme kaupungin ihanaa joulutunnelmaa”, Lindberg kertoo.

Joulunpyhät miehet viettävät perheidensä luona Uudellamaalla ja Pirkanmaalla.


Lindberg poikkesi joukosta halutessaan ala-asteella tekstiilityön tunneille.

”Kiinnostus käsillä tekemiseen alkoi jo lapsena. Kudoin, virkkasin, askartelin, aina tuli jokin uusi juttu. Ompelukone mulla on ollut melkein aina. Myös huonekalujen nikkarointi kiinnostaa.”

Esimerkiksi kodin tukeva valkoinen ruokapöytä on Lind­bergin tekemä.

Aluksi miesten blogi keskittyi pelkkään paketointiin. Kirjoituksissa Lindberg ja Koskinen esittelevät erilaisia tapoja paketoida lahjoja poikkeuksellisia materiaaleja käyttämällä. Nahasta ja appelsiininkuorista syntyy pakettikortteja, koristeita paketteihin saa kävyistä ja kuusenneulasista, ja lahjapusseja voi tehdä kankaasta tai sanomalehdestä.

”Elämä ei kuitenkaan ole pelkkää paketintekoa, joten olemme laajentaneet blogia muuhun askarteluun ja tee se itse -juttuihin”, Koskinen kertoo.

Miesten pitämiä askartelu­blogeja on hyvin vähän.

”Kyllä miehetkin voisivat askarrella enemmän. On kiva huomata, jos saamme jonkun miehen – tai kenet tahansa – innostumaan”, Lindberg sanoo.

Koskisen ja Lindbergin ystävät ja sukulaiset ovat onnekkaita, sillä kaksikko tekee useimmat lahjat itse käsin. Joulupaketeissa kuusen alla odottaa muun muassa kotitekoisia käyttötavaroita ja villasukkia. Kynttilöitä he ovat tehneet soijavahasta. Moni on saanut lahjaksi itse tehtyä saippuaa ja jopa partaöljyä.

”Blogin kautta olemme saaneet lisää ideoita ja uskallusta kokeilla aina uusia juttuja”, Lindberg kertoo.

”On tosi kiva innostaa ihmisiä. Monia askarteluja voi tehdä tosi helposti ja edullisesti. Meidän ohjeistamme noin 90 prosenttia on sellaisia, jotka jokainen osaa tehdä, eikä niihin vaadita ihmeellisiä materiaaleja. Tämä on meillekin harrastus emmekä ole askartelun asiantuntijoita”, Koskinen sanoo.

Ideat blogiin tulevat todellisesta tarpeesta. Suunnittelu, askartelu, kuvaaminen, kirjoittaminen ja juttujen jakaminen sosiaaliseen mediaan vie aikaa. Koskinen valokuvaa ja vastaa kirjoittamisesta, Lindberg askartelutekniikoista. Suunnittelu ja toteutus tehdään yhdessä.

”Varsinkin talven pimeydessä puremme välillä hammasta, kun kuvaaminen on hankalaa”, Koskinen sanoo.

”Joulu on tietysti meille hektistä aikaa, mutta tänä vuonna olemme onnistuneet järjestämään työt niin, ettei ole tullut ahdistavaa kiirettä”, kertoo Lindberg.

Myös lukijoiden kommentteihin vastaaminen vie bloggareilta paljon aikaa.

”Ihmiset kyselevät vinkkejä siihen, miten voisi vaikka antaa leffaliput vähän persoonallisemmalla tavalla lahjaksi kuin pelkässä kirjekuoressa”, Koskinen sanoo.


Askarteluharrastus tukee Lindbergin ammattia. Hän on gradua vaille valmis luokanopettaja ja malttaa tuskin odottaa, että pääsee soveltamaan askartelu- ja käsityöharrastustaan opetuksessa.

”Haluan, että tämä intohimoni on läsnä opetuksessa. Lapset huomaavat jos opettaja on innostunut ja se tarttuu. Ompelimme juuri kierrätyshengessä vanhoista sukista ja lapasista keppinukkeja. Oppilaat suunnittelivat ja tekivät niillä esityksiä vanhemmille. Olin ihan fiiliksissä, ja lapset oli helppo saada mukaan”, opetusharjoittelussa oleva Lindberg kertoo.

Koskiselle askartelu tarkoittaa arjen nollausta. ”Askarrellessa saa olla luova. Saa haastaa itsensä ja kehitellä uusia juttuja”, hän sanoo. Koskinen työskentelee STT:ssä tuottajana. Hänen työhönsä kuuluu palveluiden kehittämistä ja konseptointia.

Pariskunta on asunut kaksi vuotta Uutelan kanavan vieressä. Asunnossa on valtava terassi, josta näkyy kaarevan talon kahluualtaalle. Kesällä vieressä solisee suihkulähde.

Terassiin kuuluva lasitettu osa on nyt talvinen keidas täynnä kynttilöitä, jouluvaloja ja upottavia tyynyjä.

Lindbergin ja Koskisen haaveissa on oma asunto tai talo jonka voisi itse remontoida. Askarteluharrastus vaatisi kunnon työhuoneen.

”Onneksi meillä on varasto ihan ulko-oven vieressä. Se on jo ihan täynnä askartelutarvikkeita ja -materiaaleja.”

Ja lisää tulee koko ajan.

Aleksi Lindberg näyttää alla olevilla videoilla, miten askarrellaan lumikäpy, kanelitankohimmeli ja pakettiruusuke.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  3. 3

   Mies vainosi naapuriaan kuukausia: odotti melkein joka yö pimeässä rappukäytävässä töistä palaavaa naista

  4. 4

   Valkoinen talo torjui osan toimittajista lehdistötilaisuudesta

  5. 5

   Poliisi väijyi kuukauden Itiksen käytävillä – kiinni jääneen huumekoplan jäljiltä löytyi kilokaupalla amfetamiinia ja kokaiinia

  6. 6

   Poliisi tutkii rikosilmoitusta Helsingin Suomi ensin -mielenosoitusteltan tapahtumista – tunnelmaa on rauhoitettu yhteensä kolmella kiinniotolla

  7. 7

   Pilvi Hämäläiselle, 31, sanottiin, ettei hänestä voi tulla näyttelijää – nyt hän on Aina Inkeri Ankeinen, Putouksen uusi tähti

  8. 8

   Opiskelija teki Hondastaan itse ajavan 700 dollarilla – Trafi kehottaisi hakemaan robottiviritykselle poikkeuslupaa

  9. 9

   Oksennuksen ja ulosteen löyhkä piinaa Helsingissä ja Espoossa

  10. 10

   Suomalaisen postimyynti­yrityksen epäillään jättäneen maksamatta kaksi miljoonaa euroa veroja – ”Asiakkaita ihan valtavasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi

  3. 3

   Oksennuksen ja ulosteen löyhkä piinaa Helsingissä ja Espoossa

  4. 4

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  5. 5

   Suomalaisen postimyynti­yrityksen epäillään jättäneen maksamatta kaksi miljoonaa euroa veroja – ”Asiakkaita ihan valtavasti”

  6. 6

   Pilvi Hämäläiselle, 31, sanottiin, ettei hänestä voi tulla näyttelijää – nyt hän on Aina Inkeri Ankeinen, Putouksen uusi tähti

  7. 7

   Helsingissä vallitsee häkellyttävä hyväntahtoisuus – tutkijat mittasivat ihmisten auttamishalua kirjekokeella ja ällistyivät itsekin tuloksista

  8. 8

   Mies vainosi naapuriaan kuukausia: odotti melkein joka yö pimeässä rappukäytävässä töistä palaavaa naista

  9. 9

   Tässä on vuoden paras amerikkalainen elokuva – ”Varma menestyselokuva aikuisemmalle yleisölle”

  10. 10

   ”22 kaveriani on kuollut” – Sandron ura Malmön rikollispiireissä alkoi Niken tennareista, pian hän kantoi asetta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  4. 4

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  8. 8

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  9. 9

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  10. 10

   ”Toni” vaati treffien jälkeen kumppania maksamaan puolet ja syntyi jupakka – siellä, missä nimetön keskustelu Suomessa muuten toimii

  11. Näytä lisää