Koti    |   Kysy asumisesta

Onko parvekelasien asennus uudistusta vai kunnossapitoa?

Taloyhtiömme kunnosti parvekkeet, ja samalla asennettiin parvekelasit. Kustannukset tulivat kaikkien osakkaiden maksettavaksi yhtiöjärjestyksen vastikeperusteen mukaisesti. Maksajiksi joutuivat myös ne, joilla ei ole parveketta.

Menikö oikein? Parvekelasit ovat mielestäni uudistus eivätkä kunnossapitotyö.

Isännöintiliiton lakiasiantuntijan Tommi Leppäsen mukaan parvekelasien asentaminen katsotaan kunnossapidoksi.

Siksi kustannukset jakautuvat kaikkien osakkaiden maksettavaksi siitä huolimatta, onko omassa huoneistossa parveketta vai ei.

Leppänen sanoo, että parvekelasit säästävät taloyhtiön varoja, kun kunnossapidon tarve vähenee. Ne muun muassa suojaavat parvekkeita ja julkisivua.

Leppäsen mukaan osakkaiden yhdenvertaisuutta ei loukata, koska parvekelaseista on hyötyä koko yhtiölle, ei vain yksittäisille osakkaille.

Hänestä kustannusten jakautumista pitäisi miettiä silloin, jos kustannukset olivat poikkeuksellisen suuret. Tällainen tilanne voisi tulla vastaan, jos parvekkeille asennettaisiin tavallisten lasien sijasta erityisen kalliita järjestelmiä.

 

Miten voi estää korvausilma­venttiileiden jäätymisen?

Meillä on liesituulettimen kautta toimiva koneellinen ilmanvaihto ja ikkunoiden yläpuolella raot korvausilmaa varten. Rakoritilät jäätyvät riippumatta siitä, ovatko ne auki vai kiinni tai onko ilmanvaihto päällä vai ei. Mistä ratkaisu ongelmaan?

Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntijan Arto Kemppaisen mukaan korvausilmaventtiileinä käytetyt niin sanotut tilkerakoventtiilit jäätyvät, kun kylmä ulkoilma kohtaa kosteamman huoneilman.

Jos venttiileitä on useampia, kaikki pitäisi pitää avoinna, jotta yhdestä venttiilistä ei tule sisälle liian suurta ilmavirtausta, Kemppainen sanoo.

Venttiileissä mahdollisesti olevien suodattimien tukkoisuus voi niin ikään vaikuttaa jäätymiseen. Suodattimet kannattaa puhdistaa vuosittain ja vaihtaa muutaman vuoden välein.

Kemppaisen mukaan venttiileitä ei saisi tukkia. Silloin huoneistoon syntyy liika alipaine ja korvaava ilma voi tulla rakenteiden vuotokohdista eikä välttämättä ole puhdasta.

Jos käytössä oleva venttiilityyppi on rakenteeltaan sellainen, että se jäätyy herkästi, venttiilityypin vaihtaminen saattaa korjata tilanteen, Kemppainen sanoo.

Esimerkiksi osassa venttiileistä korvausilma kiertää karmilasien välistä, jolloin se lämpenee ennen kuin tulee huonetilaan. Näin myös vedon tunne vähenee.

 

Mikä avuksi riitaan autopaikoista?

Taloyhtiömme ikuisena riidanaiheena ovat autotallien jakaminen. Yhtiökokoukseen osallistuu yleensä vain hallitus ja muutama muu aktiivi, joilla on kaikilla autopaikat. Sitten kokouksessa äänestetään niin, ettei autopaikkojen vuokria nosteta kohtuulliselle tasolle eikä paikkoja anneta jonotuslistalla oleville.

Vuokrat ovat naurettavia, noin 30 prosenttia alueen vapailla markkinoilla olevien autopaikkojen hinnoista. Mitä muuta voi tehdä kuin haastaa oikeuteen?

Taloyhtiön hallintaan kuuluvien autopaikkojen, myös autokatos- ja autotallipaikkojen, jakamisessa tulee noudattaa yhdenvertaisen kohtelun periaatetta, sanoo Kiinteistöliitto Uusimaan johtava lakimies Mia Pujals.

Jos paikkoja ei riitä kaikille, tehdään jonotuslista. Paikka ­vapautuu, kun autopaikan vuokrannut osakas tai vuokralainen vaihtuu. Tällöin paikka siirtyy jonotuslistassa seuraavalle.

Elleivät osakkaat tai asukkaat vaihdu, yhdenvertainen kohtelu edellyttää Pujalsin mukaan sitä, että yhtiö kierrättää paikkoja muutaman vuoden välein. Jos yhtiössä on erilaisia paikkoja, kullekin niistä on mahdollista muodostaa omat jononsa.

Pujals muistuttaa, että jokaiselle paikkaa tarvitsevalle tulee ensin jakaa yksi paikka. Vasta tämän jälkeen sama osakas tai asukas voi saada kakkospaikan, jos ylimääräisiä paikkoja on vielä jäljellä.

Yhtiön osakkaalta tai asukkaalta paikasta perittävän korvauksen tulee olla kohtuullinen. Markkinahintaista vuokraa yhtiön paikoista ei edes tule periä, Pujals sanoo.

Osakkeina olevien auto- ja tallipaikkojen käytöstä ja vuokraamisesta osakas saa päättää itse. Osakas maksaa paikastaan yh­tiöjärjestyksessä määrättyjä vastikkeita tai maksuja.

Jos autopaikkojen jakamiseen liittyy erimielisyyksiä, asia kannattaa käsitellä yhtiökokouksessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kysy asumisesta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  4. 4

   Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön

  5. 5

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee pian halki Yhdysvaltojen – HSTV:n kolmetuntinen suora lähetys käynnissä

  6. 6

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  7. 7

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  8. 8

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  9. 9

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  10. 10

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää